Iso-Britannia on taloudellisesti ja poliittisesti merkittävä EU-maa, jonka eroaminen on kova isku Euroopan integraatiolle.
– Tulos horjuttaa taloudellista ja poliittista tilannetta EU:ssa. Koko Euroopan kasvun edellytykset kärsivät, kun EU:n yhtenäisyys särkyy ja sen toiseksi suurin talousmahti sekä poliittisesti merkittävä toimija jättää unionin, Mikael Pentikäinen sanoo.
Pentikäisen mukaan EU-ero heikentää Suomen taloutta ja aiheuttaa unionissa kriisin, joka vaikuttaa myös suomalaisiin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.
– Kielteisiä vaikutuksia korostaa se, että Suomi on niin vahvasti viennistä riippuvainen maa. Brexit johtaa väistämättä Britannian talouden alamäkeen, ja se on isku vientivetoiselle Suomelle. Päätös korostaa myös Suomen tarvetta uudistaa omaa talouttaan ja toteuttaa politiikkaa, jolla huolehdimme Suomen kilpailukyvystä kaikissa olosuhteissa, Pentikäinen sanoo.
EU ei vastaa kansalaisten tarpeisiin tarpeeksi hyvin
Ison-Britannian EU-ero uhkaa johtaa koko EU:n toiminnan lamaantumiseen.
– Näin ei saa päästää tapahtumaan, vaan Ison-Britannian eroamiseen liittyvien järjestelyjen ohessa EU:n on uudistuttava, EU-asioista vastaava varatoimitusjohtaja Antti Neimala Suomen Yrittäjistä vaatii.
– Unionin on vastattava paremmin kansalaisten ja yritysten tarpeisiin. On keskityttävä asioihin, joilla on eniten vaikutusta yritysten kilpailukykyyn ja siksi myös EU-kansalaisten hyvinvointiin.
Neimalan mukaan erityistä painoa on pantava yrittäjyyttä vahvistaviin toimiin, sillä tuleva kasvu ja uudet työpaikat syntyvät pienissä yrityksissä.
– Brexit osoittaa, että EU on vieraantunut ihmisten ja yritysten arjesta. Sisämarkkinoiden toimivuus on kärsinyt muun muassa valtavan sääntelyvyöryn johdosta, Neimala sanoo.
Neimalan mukaan EU:ta on kritisoitu perustellusti.
– EU:n olemassaolon oikeutus on heti vahvempi, jos päästään sanomaan, että ”missä EU, siellä yrittäjyys”, hän linjaa EU:n uudistumistarpeita.