Yrityksen vetovastuu on vielä kaksoisveljillä Heikki ja Jaakko Marttilalla. Loppuvuodelle suunnitellussa sukupolvenvaihdoksessa toimitusjohtajan saappaisiin astuu seuraava sukupolvi, jompikumpi serkuksista Olli tai Matti Marttila. Myös Heikki Marttilan vaimo Seija Marttila työskentelee yrityksessä.
Kukkatarhuri elää haasteellista aikaa. Suomessa kasvattaminen on aika kallista, kun energian hinta on mitä on. Ali-Marttila on tällä hetkeä ainoa kotimainen leikkoruusun viljelijä.
– Hinnalla emme pysty kilpailemaan tuontiruusuun verrattuna, mutta myymme laadukkaampaa ja tuoreempaa tuotetta. On hyvä juttu, että kuluttajat ovat kiinnostuneita tuotteen alkuperästä, puutarhuri-yrittäjä Matti Marttila sanoo.
Yrittäjä kertoo heidän poimivan kesällä noin 5000 ruusua päivässä.
Tupakan viljelystä leikkoruusuihin
Yli 300 vuotta suvun omistuksessa olleella tilalla viljeltiin aluksi tupakkaa. 1950- ja 1960-luvuilla tila keskittyi tomaatin ja kurkun viljelyyn. Ensimmäinen ruusunviljelyyn tarkoitettu kasvihuone rakennettiin Kangasalle vuonna 1978.
Puutarha viljelee ainoastaan leikkoruusuja, joita myydään kukkatukkuihin ja kukkakauppoihin. Kahdella omalla jakeluautolla hoituu lähiseudun jakelu.
– Taimet tulevat Hollannista ruusunjalostajilta. Ostamme taimet pääasiassa kuvastojen perusteella.
Ali-Marttilan Puutarhassa viljellään 20 lajiketta, joista suurin osa on tumman punaisia. Viljelyssä on neljää erilaista tummanpunaista lajiketta. Mukana on pieniä määriä myös erikoisia värejä, kuten kirjava vaaleanpunainen tai tumman lila ruusu.
Puutarhurin ihannekesäsää
Puutarhurin ihannekesäsää on plus 20 asteinen poutasää. Helle ei ole kasvulle hyvä. Automatiikka hoitaa tarhan kastelun. Matti Marttila tekee kesäkuukausina noin yhdeksän tunnin päiviä, joskus päivä venyy hiukan pidemmäksi.
– Koitan vähän pitää kesälomaa, yleensä viikon verran. Kesän jälkeen voi sitten lomailla.
Ruusutarhan kiireisin sesonki sijoittuu alkukesään ylioppilas- ja valmistujaisjuhlien aikaan.
– Silloin myymme noin tuplat normaalikuukauteen verrattuna. Samalla väellä tehdään sesonkinakin, Marttila kertoo.
Yritys käyttää vuokratyövoimaa esimerkiksi kasvustojenvaihdon teossa tai muussa ylimääräisessä työssä.
Yrittäjäsanomien verkkosivuilla julkaistaan touko–elokuussa yrittäjien toteuttamia kesäideoita.
Riikka Koskenranta