Suomen Yrittäjien keskustelussa uudesta työstä keskustelijat olivat yhtä mieltä kahdesta asiasta; yksinyrittäjien ja itsensä työllistäjien määrä kasvaa ja digitalisaatio aiheuttaa haasteita niin yrityksille kuin työntekijöillekin.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisellä on kolmen kohdan resepti uuden työn saamiseksi : keskitettyjen työehtosopimusten lopettaminen, paikallisen sopimisen lisääminen ja yleissitovuuden purkaminen koskemaan vain vähimmäispalkkoja.
Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtajan Ann Selinin mukaan yritysten kilpailukykykonstit löytyvät muualta kuin palkoista.
- Yksistään meillä PAMissa on työehtospimuksissa satoja ja taas satoja paikallisen sopimisen pykäliä. Käytetäänkö niitä, kysyi Selin.
Seliniä tuki vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, jonka mukaan paikallista sopimista voisi tehdä paljonkin enemmän, mutta yrittäjät eivät hyödynnä sitä maksimaalisesti.
Selin tyrmäsi myös Pentikäisen yleissitovuuden purkamisen.
- Yleissitovuus takaa samat minimiehdot kaikille, jonka luulisi olevan etu myös yrittäjille, sanoi Selin.
Vasemmistoliiton Li Anderssonin ratkaisu työn lisäämiseksi on pieni- ja keskituloisille kohdennettu tuloveroalennus, jonka hän uskoo lisäävän kotimaista kysyntää.
Niin hän kuin Ann Selinkin toivoivat lisäksi koulutus-, tutkimus -ja tuotekehitysrahojen lisäämistä niiden leikkaamisen sijaan.
Pentikäinen puolestaan uskoo paikallisen sopimisen lisäämisen tuovan jopa 60 000 uutta työpaikkaa. Yrittäjä Ari-Veli Starcke kertoi, että kyllä hänenkin yrityksessään haluttaisiin tehdä lisää paikallisia sopimuksia.
Pentikäinen arvosteli kovin sanoin työmarkkinajärjestöjen kartellia, jotka sopivat eduista keskenään ja joiden kärsijöinä ovat työttömät ja pienyrittäjät. Selin piti Pentikäisen kartellipuheita populismin huippuna.
- Kartelli on kartelli, vaikka voissa paistais, vastasi Pentikäinen Selinille.
Digitalisaatio niin uhka kuin mahdollisuus
Mikael Pentikäinen haluaa yrittäjäkunnalle digiherätyksen. Hän mukaansa iso osa yrittäjiä seuraa vain katsellaan maailman muutosta.
- Se tulee koskemaan jossain vaiheessa jokaista yrittäjää, sanoi Pentikäinen.
Ari-Veli Starcken mukaan maailman suurimmalla hotelliketjulla airbn'b:llä ei ole omistuksessan yhtään hotellia. Hän uskoo kuitenkin digitalisaation olevan suuri mahdollisuus pien yrittäjille.
- Kivijalkakaupat tulevat vielä takaisin, hän uskoo.
Ann Selinin mukaan työntekijäjärjestöt maailmanlaajuisesti ovat uteliaita digitalisaation suhteen.
- Tässä on iso yhdessä tekemisen paikka yrittäjien kanssa. Tarvitaan jonkinlaisia pelisääntöjä maailmallekin, sanoi Selin.
Li Anderssonin mukaan työntekijät ovat aina hyötyneet kehityksestä. Hän toivoi sen johtavan työhyvinvoinnin paranemiseen. Hän ja Selin pitivät digitalisaation ongelmina verovälttelyä ja harmaan talouden kasvamista.
Esa Nieminen
Kuva: Via Ramsten/ Via Valeria Photo