Suomi loistaa julkisten hankintojen toimivuutta eri EU-maissa vertailevassa sisämarkkinoiden tulostaulussa. Maamme saa parhaan arvosanan viidessä kaikkiaan kuudesta mittarista.
Suomea arvostellaan ainoastaan tarjouskilpailuihin osallistuvien yritysten niukasta määrästä ja yritysten kohtaamasta hallinnollisesta taakasta. Tosin näissäkin olemme eurooppalaista keskitasoa. Pohjoismaat sijoittuvat kaikki tulostaulun kärkeen.
Julkisten hankintojen tarjouspyyntöihin jo vuosia osallistunut Vitreo Oy:n toimitusjohtaja Perttu Hietanen on tuloksesta hämmästynyt.
- Pk-yrityksen näkökulmasta Suomesta löytyy paljon parannettavaa, sanoo Hietanen.
Lisää dialogia ja järjenkäyttöä
Suomi saa parhaan arvosanan hankintaprosessien nopeudesta. Suomea kiitellään myös tehokkaista yhteishankinnoista sekä kokonaisedullisuuden asettamisesta pelkän hinnan edelle.
Hietasen mukaan suurin ongelma pk-yrittäjän näkökulmasta on kelpoisuusehtojen määrittely. Siitäkin Suomi suoriutuu tulostaulun mukaan hyvin. Pk-yrittäjälle tilanne näyttäytyy kuitenkin toisessa valossa.
- Referenssivaatimukset ovat usein kohtuuttomia. Paikalliset pienet toimijat eivät ehtoja täytä ja karsiutuvat saman tien kilpailusta, huomauttaa julkistilojen ja ulkoalueiden kalustamisen asiantuntijayritystä pyörittävä Hietanen.
Tulostaulu kiittelee Suomea raportoinnin laadusta ja tarjouskilpailuun osallistuville yrityksille annettavan tiedon määrästä. Hietasen mukaan tämäkään ei vastaa todellisuutta.
- Tekninen vuoropuhelu on todella vähäistä. Etenkin pienissä kunnissa yritysten kanssa ei käydä minkäänlaista keskustelua. Tilanne ei ole parantanut, vaikka asiasta on puhuttu jo kauan.
Enemmän kuin Suomen erinomaisuudesta, tulostaulu kertookin julkisten hankintojen syvistä ongelmista EU-maissa. Korruptio on arkipäivää useassa EU-maassa.
Huonoiten tulostaulussa pärjäävät Slovakia, Romania ja Kroatia. Suuri osa julkisista hankinnoista tehdään näissä maissa ilman kilpailutusta tai jos tarjouskilpailu järjestetään, siihen ottaa osaa vain yksi yritys.
Yli kolmasosassa EU-maita tarjouskilpailuihin osallistuu usein vain yksi toimija. Prosessit myös kestävät liian kauan, maista puuttuu riittävästi yhteishankintaosaamista ja hankintakriteerinä käytetään usein vain hintaa. Sopimuskumppaniksi valitaan yli 80 prosenttisesti halvin tarjoaja kaikkiaan 11:ssa EU-maassa.
Heli Satuli
Kuvat: EU-komission kuvapalvelu, Vitreo Oy.