Yksityiset palvelutoimialat nousivat kuluvan vuoden toisella neljänneksellä kasvuun. Liikevaihto nousi 4,5 prosenttia ja myynnin volyymi 4,2 prosenttia verrattuna samaan aikaa vuotta aiemmin.
Tiedot perustuvat Palvelualojen työnantajat Palta ry:n suhdannekatsaukseen.
Katsauksessa tarkastellut toimialat ovat logistiikka, informaatio ja viestintä, yritys- ja asiantuntijapalvelut, hallinto- ja tukipalvelut sekä viihde ja virkistys. Siinä ei analysoida kaupan, majoitus- ja ravitsemusalan, koulutuksen tai sosiaali- ja terveyspalvelujen kehitystä.
– Liikevaihdon kasvu kiihtyi huhti-toukokuussa kaikilla suurilla toimialoilla. Nousukauden kasvulukuihin ei vielä päästä, mutta suunta on selvästi ylöspäin, sanoo Paltan pääekonomisti Matti Paavonen tiedotteessa.
Kasvu näkyy myös työntekijöiden määrässä yksityisten palvelujen aloilla. Työntekijöiden määrä kasvoi viime vuonna 7 600 henkilöllä.
Kasvun ennakoidaan jatkuvan loppuvuonna. Hyvä kasvu edellyttää kuitenkin työllisyyttä tukevia toimia, Paavonen sanoo.
– Tavaraviennistä ei ole saatu vetoapuja, joten lähiaikojen kasvu on varmistettava kotimaisin toimin. Työllisyyttä tukevat toimenpiteet ovat ensiarvoisen tarpeellisia kasvun jatkuvuuden ja kestävän tulevaisuuden turvaamiseksi.
Työnantajayhdistys kritisoi myös yrittäjämuotoisen työn tekemisen sekä yritystoiminnan aloittamisen vaikeutta palvelualalla. Paltan toimitusjohtaja Riitta Varpe sanoo, että yrittäjästatuksen erilaiset tulkinnat hankaloittivat työntekoa.
– Liian usein verottaja ja työhallinto tekevät päätöksiä yrittäjästatuksesta jälkikäteen ja toisistaan riippumatta. Ristiriitaiset tulkinnat johtavat kestämättömiin tilanteisiin sekä yrittäjän että toimeksiantajan näkökulmasta. Ne luovat myös valtavan byrokratian ja pahimmillaan jälkikäteiskustannuksia, joista yksinyrittäjän on vaikea selvitä, Varpe sanoo.
Katri Simola