Kajaanilainen Eero Suutari (kok) on yksi niistä 17 kansanedustajasta, jotka ovat valintansa jälkeen jatkaneet yrityksensä toimintaa. Ponssen ostettua Suutarin ensimmäisen yrityksen hän perusti veljensä kanssa uuden, Sunit Oy:n, vuonna 1996.
Nykyään ajoneuvojen tietojärjestelmiin keskittyvä Sunit Oy työllistää 39 työntekijää ja on vakavarainen. Kahden työn yhdistäminen tuottaa kuitenkin vaikeuksia.
– Tultuani kansanedustajaksi vuonna 2011 yritin jatkaa hallituksen puheenjohtajana, mutta kolmen kuukauden jälkeen huomasin, ettei se toiminut. Nyt istun hallituksessa, soittelen toimitusjohtajaveljelleni ja käyn aina lauantaisin tai maanantaisin keskustelemassa muutaman tunnin hallituksen puheenjohtajan kanssa, kuvaa Eero Suutari työtään Sunit Oy:ssä.
Juha Pylväs (kesk) puolestaan hoitaa edelleen kaikki yrityksensä Pylvään Koneaseman hallintotehtävät ja osallistuu välillä käytännön työhönkin.
– Hallintotehtävät, siis toiminnan suunnittelun ja laskutuksen pystyn hoitamaan aamuvarhaisella viikonloppuisin, sanoo Pylväs.
Yritystoimintaa jatkavista kansanedustajista monet ovat tunnettuja nimiä. Heihin kuuluvat muun muassa keikkailuaan jatkava Mikko Alatalo (kesk), kokoomuslaiset Arto Satonen ja Harri Jaskari sekä taksi- ja kuljetustoimintaa harjoittava Markku Pakkanen (kesk). He ovat joko yksinyrittäjiä tai työllistävät muutaman työntekijän.
Viisi suuryrittäjää
Yrittäjäkansanedustajista viittä voi pitää suuryrittäjinä, kun mukaan lasketaan ilmoituksensa mukaan eduskuntaan tällä kaudella palaava Paavo Väyrynen. He ovat myös yrittäjäkansanedustajista valtakunnallisesti tunnetuimmat.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) sisustustarvikkeita valmistava Vallila Interior työllistää 133 henkeä. Yli sata työntekijää työllistää myös Suomen Yrittäjienkin johdossa olleen Eero Lehden (kok) Taloustutkimus.
Eero Lehti on mukana parissakymmenessä yrityksessä, joista puolet on kiinteistöosakeyhtiöitä. Harry Harkimo puolestaan löytyy kahdeksasta yrityksestä, joskin yrityksiä on myös lopetettu nopeassa tahdissa.
Paavo Väyrysen kolme yritystä työllistävät yli 70 henkilöä ja kolme yritystä löytyy myös vihreiden Antero Vartialta.
Yritys pöytälaatikossa
Yrittäjäkansanedustajista löytyy parikymmentä yksinyrittäjää. Yksi heistä on tamperelainen Sari Tanus (kd), joka perusti SariTan Terveys- ja hyvinvointipalvelut Oy:n vuonna 2013. Tultuaan valituksi eduskuntaan vuonna 2015 yrityksen toiminta keskeytyi.
– Oma toiveeni oli, että harvakseltaan olisin voinut pitää vastaanottoa, mutta kyllä se käytännössä on ollut mahdotonta. Jos joku pystyy näin tekemään, niin en tiedä, miten se on mahdollista, kertoo Tanus.
Saman tuskan jakaa Isännöinti ja kiinteistöhuolto Harry Wallin Oy:n omistaja.
– Minulla olisi ollut mahdollisuus laajentaa toimintaa, mutta sitten tuli tämä kansanedustajuus tähän väliin, toteaa yksinyrittäjä Harry Wallin (sdp).
Kymmenen luopunut yrityksestä
Olavi Ala-Nissilä (kesk) erosi tilintarkastusyhtiö BDO Oy:n hallituksesta ja myi samalla kaikki osakkeensa valintansa jälkeen. Sanna Lauslahti (kok) puolestaan luopui osakkuudestaan asiantuntija- ja koulutuspalveluja järjestävästä Reilua.fi:stä tänä keväänä.
Mika Niikko (ps) lopetti yritystoiminnan tultuaan valituksi eduskuntaan vuonna 2011. Nyt hänen poikansa opettelee yrittäjyyttä tuomalla maahan erilaisia kulutustarvikkeita.
Jo aiemmin yritystoiminnan ovat jättäneet pääministeri Juha Sipilä (Fortel Invest Oy, 2011) sekä sahayrittäjänä tunnetuksi tullut Teuvo Hakkarainen (Haka Wood Oy).
Lisäksi seitsemällä kansanedustajalla on vähäisiä osakkuuksia yrityksissä, mutta heitä ei voine luokitella varsinaisiksi yrittäjiksi. Heistä tunnetuimmat ovat kokoomuslaiset ex-ministeri Lenita Toivakka ja puolueen puheenjohtajaksi pyrkinyt Elina Lepomäki. Toivakka omistaa kaksi prosenttia CM-Toivakka Oy:stä ja Lepomäki on pienosakkaana Valuatum Oy:ssä.
Yrittäjyydestä hyötyä
Eero Suutarin mukaan yrittäjäkokemuksesta on hyötyä eduskuntatyössä.
– Olen pyrkinyt nimenomaan sellaisiin valiokuntiin, kuten työelämä- ja tasa-arvovaliokunta sekä valtiovarainvaliokunnan elinkeino- ja verojaosto, joissa yrittäjien asiat ovat vahvasti esillä. Se mitä yrittämisestä olen oppinut, niin sen pyrin antamaan valiokuntatyössä, kertoo Suutari.
Samaa mieltä on Sari Tanus.
– Mutta vielä enemmän hyötyä olen saanut olemalla päivystyksessä Tampereen yliopistollisen keskussairaalan naistenklinikalla kaksi kännyä ja hakupiippari taskussa, kertoo Tanus.
Yrittäjäkansanedustajien mukaan yrittäjyys ei kuitenkaan näy päätöksenteossa.Eero Suutarin mukaan niissä valiokunnissa missä hän itse on, yrittäjyys ei ole näkynyt kovinkaan paljon.
– Ei oikein mielestäni näy. Toki joissakin asioissa tulee hyvinkin selvästi esiin yrittäjien näkökulma, mutta on paljon päätöksiä, joissa sitä ei näy, toteaa Juha Pylväs.
Osa menestyy, osa ei
Yrittäjäsanomat pyysi yritysanalyyseihin erikoistunutta Balance Consultingia käymään läpi kansanedustajayritysten taloudellisen tilanteen. Kaikista yrityksistä vain 14:ssä oli niin laajaa toimintaa, että yritykset kyettiin pisteyttämään taloudellisten tunnuslukujen perusteella. Yli 50 pistettä saanut yritys menestyi saman kokoluokan keskivertoyrityksiä paremmin. Tiedot perustuvat vuoden 2015 tilinpäätöstietoihin.
Menestynein (87 pistettä) oli Eero Lehden pääomarahastojen hallinnointiyhtiö Korona Invest Oy. Viiden joukkoon nousivat myös Juha Pylvään Koneasema Oy (71 pistettä), Harry Harkimon mainonnan ja markkinoinnin Marketing Clinic Finland Oy (68 pistettä), Arto Satosen arvopapereihin keskittynyt Stalemate Invest Oy (61 pistettä) sekä Paavo Väyrysen perhe- ja laitospalveluja tuottava Temakodit Oy (57 pistettä).
Viidestä huonoimmasta yrityksestä kolme kuului Harry Harkimolle: Sipoonranta Oy (10 pistettä), Jokeri Hockey Club (18 pistettä) ja Oy Hjallis Promotion Ab (20 pistettä). Muut ovat Paavo Väyrysen kiinteistö-bisnestä pyörittävä Pohjanranta Oy (19 pistettä) sekä Eero Lehden energiapalveluja tuottava SW-Energia Oy (20 pistettä).
Markku Pakkasen yrityksestä Ma-Sa Lines Ay:stä ei tilinpäätöstietoja Patentti- ja rekisterihallituksesta löytynyt.
Eduskuntaan oma yrittäjäkerho
Kokoomuksen yrittäjävaltuuskuntaa vetävälle Eero Suutarille eduskunnan yrittäjäkansanedustajien määrä oli pienoinen yllätys. Hänen veikkauksensa oli parin-kolmenkymmenen luokkaa.
Suutarilla onkin valmis ehdotus edustajakollegoilleen.
– Kun eduskunnasta löytyy monenlaisia kerhoja aina moottoripyöräkerhosta feministikerhoon, niin kyllä meillä olisi syytä olla oma yrittäjäkerhokin. Luulisi tuosta 50:n joukosta vetäjäkin siihen löytyvän, arvioi Suutari.
Esa Nieminen