Miten olet luonut alihankintaverkoston?
Perhetaustani on yrittäjäsuvussa. Olen ollut rakennusalalla 1980-luvulta lähtien ja kokenut sen monet nousut ja laskut. Alihankintatuntemukseni pohjautuukin kokemukseen ja toimintamallien tehostamiseen. Nykyään yrityksemme toiminta liittyy vahvasti alihankintaketjuun ja sen koordinointiin sekä verkostojen hyödyntämiseen.
Teemme rakennusteknisen työn itse, mutta projektien eri osissa hyödynnämme alihankkijoita. Heitä käytämme esimerkiksi suunnittelussa, talotekniikassa ja sisustustöissä. Käytämme myös jonkin verran vuokratyövoimaa. Keskeinen toimintamallimme on hankkeiden KVR-toteutus, emme siis yleensä toimi pelkästään pääurakoijana.
Milloin alihankinta kannattaa?
Oman yrityksen kasvu ja kehitys ovat keskiössä alihankintaa pohdittaessa. Alihankinta tarjoaa kasvulle eväät, ja mielestäni kannattaa miettiä oman työn tehostamista. Tarvitaan selvä visio siitä, miksi alihankintaa tarvitaan. Alihankkijasta ei myöskään saa tulla liian riippuvaiseksi, vaan vaihtoehtoja on oltava.
Millä kriteereillä alihankkija kannattaa valita?
Raha yksin ei voi olla määräävä tekijä, vaan alihankkijan tausta, luotettavuus ja osaaminen sekä soveltuminen tehtävään ovat tärkeämpiä kriteerejä. Oma bisnes ei saa vaarantua. Kun aikataulu on tiukka, huono alihankkija voi tuhota kaiken.
Siksi alihankkijan taustat on aina tarkistettava. Apua saa rekistereistä, ja alihankkijalta pitää pyytää vero- ja eläkemaksutodistukset. Myös luottotiedot on tarkistettava. Rekisterit ovat kattavia, ja jos niistä ei löydy tietoja yrityksestä, hälytyskellojen tulisi soida.
On myös hyvä muistaa, että vastuu projektista ja sen etenemisestä on aina tilaajalla.
Sopiva alihankkija löytyi, mitä seuraavaksi?
Ihmiset eivät välttämättä riitele, mutta asiat voivat. Siksi aina on tehtävä kirjallinen sopimus. Tärkeää on käydä neuvottelut ja selvittää asiakirjat, hankintarajat ja vastuurajat. Sopimuksia ensimmäistä kertaa tehdessä kannattaa mukaan ottaa juridinen asiantuntija varmistamaan ainakin sopimuspohjat. Työn koordinaatiota ja yhteydenpitoa varten kannattaa määrittää vastuuhenkilöt.
Millainen on hyvä alihankkija?
Hyvä alihankkija on teknisesti pätevä, ja hänen hintansa sopii tilaajan laskelmiin. Aktiivisuus, tuotteiden ja toiminnan kehittäminen sekä yhteiset säästöt liittyvätkin hyvään alihankkijaan. Rakennusalalla myös hyvä suunnittelu on keskeinen piirre. Hyvän tilaajan merkki on puolestaan se, että hän kunnioittaa alihankkijaa ja ottaa kehitysehdotukset huomioon.
Miten toimiva alihankintaketju muodostetaan?
Maailma monimutkaistuu koko ajan, ja samalla alihankintaketjut pitenevät. Alihankkijat saattavat hyödyntää toisia alihankkijoita. Turun Meyerin telakka on hyvä esimerkki meriteollisuuden verkottumisesta. Kyseessä on globaali hermokimppu, jossa risteilyalusten rakentaminen on vain osa siellä tehtävästä työstä ja verkostossa toimivien yritysten osaamisesta.
Kasvava kokonaisuus vaatii valvontaa, ja sen merkitys korostuukin vuosi vuodelta. Rakennusalalle tulee lisää määräyksiä, mikä vaatii tilaajalta aktiivista valvontaa. Digitalisaatio helpottaa valvontaa.
Miten olette itse onnistuneet alihankinnassa?
Alihankinta tuo mahdollisuuden sopeutua joustavasti muuttuviin markkinatilanteisiin. Lähes jokainen rakennuskohteemme ja hyvä laatutaso ovat esimerkkejä onnistumisesta. Alihankkijoiden takia ei ole tullut viivästyksiä. Pyrimme heidän kanssaan jatkuvuuteen, eikä hyviä alihankkijoita vaihdeta helposti.
Emme pärjäisi ilman alihankkijaverkostoamme.
Turun Teollisuuden Rakentajat Oy
Priima-Yhtiöihin kuuluva rakennusalan yritys on toiminut vuodesta 1997, ja se työllistää kymmeniä alihankkijoita rakennusprojekteissaan. Sillä on vakinaista henkilökuntaa 15–20 henkeä, ja sen rakennus-kohteissa työskentelee yleensä 40–80 henkeä.
Teollisuuden Rakentajat on tunnettu erityisesti sosiaali- ja kauppa-alan rakentamisesta. Priima-Yhtiöt on toteuttanut esimerkiksi Turussa Kuninkaanlaakson hoiva- ja senioriasuntojen korttelin ja Priima-keskuskeskittymän Lietoon.
Kuva: Kimmo Brandt
Tektsi: Silja Eisto