Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5916

Yrittäjä vinkkaa: Älä pelkää virheitä tuotekehityksessä

$
0
0

Mitä tarvitaan hyvään tuotekehitykseen?

Osaava tiimi ja riittävä resursointi ajallisesti, rahallisesti ja henkilöstön osalta. Firmalla täytyy myös olla selkeä strategia, joka pohjaa siihen, mitä markkinat tarvitsevat. Muuten insinöörit keksivät hyviä ideoita, mutta niillä ei välttämättä ole mitään tekemistä myytävissä olevan tuotteen kanssa.

Mistä tuotekehitys lähtee liikkeelle?

Yksi aika spesiaali lähtökohta on, että on joku keksintö, joka voi muuttaa markkinoita täysin. Tyypillisin ideoinnin lähtökohta on kustannuspaine. Kun markkinat ovat tyytyväisiä tuotteeseen, kilpailu on kovaa ja kustannuksia pitää saada koko ajan alas. Se on normaalia tuotekehitystyötä.

Kolmantena kannustimena ovat erilaiset poliitikkojen asettamat avustukset tai pakotteet, jotka muuttavat koko kenttää. Neljäs lähtökohta on asiakkaiden tarpeet.

Miten tuotekehitysprosessi teillä etenee?

Siihen vaikuttaa moni asia. Markkinointi selvittää meidän asiakkaiden tarpeita ja ideoita. Markkina-analyysi katsoo kenttää yleisellä tasolla. Yrityksen strategiasta katsotaan, halutaanko muuttaa yrityksen suuntaa. Kustannustasoa seurataan myös tarkasti. Sitten on omia ideoita.

Kaikki tuodaan yhteen ja saadaan pussillinen tuotekehitystarpeita ja ideoita, jotka lajitellaan järjestykseen tiettyjen kriteerien mukaan. Katsomme, että mitkä on pakko tehdä esimerkiksi uusien säädösten takia ja missä ideoissa on suurin potentiaali kasvattaa firman tulosta. Se on hyvin pragmaattista työtä. Ei sitä tehdä millään fiiliksellä.

Miten täysin uusien tuotteiden kehittäminen ja nykyisten parantelu eroavat toisistaan?

Niissä on eri aikajänne ja eri kriteerit. Uuden tuotteen kehittämisen aikajänne on 2 – 4 vuotta ja vanhojen päivitysprojektit kestävät alle vuoden. Virheet pitää toki korjata nopeammin.

Missä vaiheessa tuote viedään asiakkaalle?

Me valitsemme aina tuotteelle avainasiakkaan, jolle se tehdään. Avainasiakas antaa palautetta ja saa hyvin aikaisessa vaiheessa testiin prototyyppejä. Näin meillä pysyy mielessä se, että emme tee tuotetta itsellemme, vaan jollekin asiakkaalle. Se on ollut aina tärkeää meille.

Mitkä ovat tässä toimintatavassa suurimmat edut?

Kun tuote on valmis, sille on heti asiakas. Toinen etu on se, että tuote varmasti täsmää sen asiakkaan tarpeeseen. Riskinä tietysti on, että valittu asiakas poikkeaa paljon muista asiakkaista. Tässä vaiheessa, kun ei olla maailman markkinajohtaja, on tärkeämpää, että meille tärkeät asiakkaat ovat tyytyväisiä asiakkaita. Sitä kautta varmistetaan liikevaihdon kasvu.

Miten paljon tuotekehitykseen pitää satsata rahaa?

Kyllä siihen pitää laittaa paljon. Meillä se on ihan ylivoimaisesti suurin kuluerä. Ainakin tällaisessa teknologiayhtiössä tuotekehityksellä luodaan yhtiön tulevaisuus.

Miten voidaan välttää virheitä?

Virheitä ei pidä yrittää välttää. Pitää tehdä paljon ja nopeasti. Jokaisessa virheessä on se hyvä puoli, että se kehittää osaamista. Yksikään virhe ei ole turha, kun se käydään läpi. Jos käy suunnittelemaan toimintaa niin, että ei tehdä virheitä, se tuote ei tule ikinä markkinoille.

Mikä on ollut sinulle yllättävä oppimisen paikka?

En ole ollut mukana alan kehityksessä alusta asti, joten olen huomannut, että ei kannata ylenkatsoa sitä historiaa, mikä jollain tuotteella on. Mekin teimme mielestämme hyvän keksinnön ja teimme siitä tuotteenkin. Sitten huomasimme, että siihen oli syynsä miksi muut tekevät sen maailmalla jollain tietyllä tavalla.

Kannattaa kunnioittaa historiaa. Aiemminkin on ollut fiksuja ihmisiä tekemässä niitä valintoja.

Pekka Leiviskä

toimitus@yrittajat.fi


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5916

Trending Articles