Kestävään kehitykseen reagoivat yritykset voivat saada kilpailuetua verrattuna kilpaileviin yrityksiin, arvioi yritysvastuuverkosto FIBSin päällikkö Helena Kekki.
Hän kuvaa nykyistä tilannetta sellaiseksi, jossa kestävän kehityksen periaatteet ovat koko maailman yhteinen ostos- tai tarvelista, johon YK:n jäsenvaltiot ovat sitoutuneet etsimään ratkaisuja. Tarve vastata näihin listauksen kohtiin luo uusia innovaatioita ja kehittää yritysten toimintaa.
– Uskaltaisin väittää, että bisneksen näkökulmasta tämä on varsin herkullinen tilanne. Yrityksen pitää vain tunnistaa oma roolinsa kestävän kehityksen yhtälössä.
Kekin mukaan myös pienten yritysten päätöksillä on merkitystä. – Pienikin yritys voi aikaansaada merkittäviä positiivisia vaikutuksia yhteiskuntaan – esimerkiksi kehittämällä teknologian, jonka avulla voidaan vähentää energiankulutusta teollisuudessa tai hyödyntää jätteeksi muuten päätyviä materiaaleja.
Kekki kannustaakin yrityksiä tarkastelemaan omia päätöksiä, prosesseja ja tuotteiden vaikutuksia aina raaka-aineiden valinnasta tuotteen loppuvaiheeseen saakka sekä viestimään omista kestävää kehitystä tukevista toimista.