Yrittäjäsanomien Yrittäjä vinkkaa -palstalla etsitään tällä kertaa vinkkejä datan hyödyntämiseen.
1. Mikä on neuvosi yrittäjälle, joka ajattelee, että eihän hänen liiketoiminnassaan ole dataa?
– Kaikki toimialat eivät ole dataintensiivisiä. Jokainen yrittäjä hyödyntää niitä komponentteja, mitkä toimialalla ovat tärkeitä. Digitalisoidun datan etu on sen nopea ja kustannustehokas skaalautuvuus isollekin käyttäjäkunnalle, Katariina Rantanen sanoo.
2. Millaisella liiketoimintamallilla CosmEthics toimii?
– Arvioimme CosmEthicsissä kosmetiikkatuotteiden koostumuksia, eli INCI dataa. Tämä raaka-aineisiin keskittyvä palvelumme käsittelee pelkästään digitalisoitua dataa. Liiketoiminnassa hyödynnämme tuotetietokantaamme sekä analyysejä, jotka pohjautuvat raaka-aineisiin. Palvelusta on myös ammattikäyttöversio, joka on kaupallistettu. Lanseeraamme loka-marraskuussa kuluttajille kuukausimaksullisen premium-version applikaatiosta, Rantanen kertoo.
3. Millaista liiketoimintaa datan päälle voidaan rakentaa?
– Dataa voidaan käyttää moneen tarkoitukseen. Liiketoimintamalli voi liittyä datan jalostamiseen, datan kuratointiin, isosta datamassasta tärkeiden asioiden löytämiseen loppukäyttäjälle. Näkemykseni on, että mitään liiketoimintaa ei voi kehittää ilman dataa. Ihmisten on helppo ajatella, että tehdään niin kuin on tehty aina ennenkin. Mutta nimenomaan pitäisi seurata dataa ja muutoksia datan avulla. Siten pysyt muutoksessa mukana, CosmEthicsin pääsovelluskehittäjä Teppo Hudson vinkkaa.
4. Miten yrityksenne kohdalla keskeisiin kosmetiikan raaka-ainetietoihin ja - dataan pääsee käsiksi?
– Kosmetiikka-alan tietoa löytyy aika paljonkin, esimerkiksi EU ylläpitää CosIng-tietokantaa, jossa on tieteellisestä näkökulmasta lueteltuna EU:n alueella hyväksytyt kosmetiikkatuotteiden ainesosat. Valmistajilta löytyy itseltään tuotteisiin kirjattu tieto. Tuotteista ei kuitenkaan ole mitään keskitettyä tietokantaa.
5. Data voi olla apuna muun muassa markkinoinnissa, sovelluskehityksessä tai palvelumuotoilussa. Missä kaikessa hyödynnätte dataa?
– Datan avulla seuraamme myös, miten applikaatiomme toimii ja miten ihmiset sitä käyttävät. Tästä datasta saamme lisäinfoa siitä, mitä asiakkaat arvostavat. Analysoinnissa keskitymme siihen, millä konsteilla pystymme tekemään mahdollisimman tehokkaasti markkinointia, eli kuinka paljon maksamme saadaksemme yhden latauksen. Eli että kuluttaja lataa sovelluksen puhelimeensa.
6. Miten pystytte pitämään datan luotettavana ja kattavana, kun tuotteet muuttuvat?
– Pyrimme hankkimaan valmistajia yhteistyöhön, jolloin saamme tuotetiedot heiltä. Toinen tapa on, että käyttäjät lisäävät tuotteen, jos he huomaavat uuden version tulleen. Sovelluksessa on aikajana-mahdollisuus, josta pystyy lisäämään uuden version tuotetietokantaan. Lisäksi henkilökuntamme käy läpi tuotelisäykset manuaalisesti. Meille on tärkeää, että tuotetietokantamme on laadukas ja toisaalta se, kuinka paljon suhteellisesti tuotteita löytyy omasta tietokannasta. Lähdekritiikki datan suhteen on tärkeää: jos data ei pohjaudu faktaan, sillä ei ole arvoa.
7. Millaisia riskejä datan käyttöön liittyy?
– Jos data on niin sanotusti väärää tai analysoitu väärin, silloin se johtaa vääriin tekoihin. Avoimen datan kohdalla kuka tahansa pystyy muokkaamaan dataa, mikä on riski. Silloin käytössä pitäisi olla peer check, eli joku taho tsekkaa, että data pysyy oikeanlaisena. Tosin datassa yleisesti ottaen hyödyt ovat loppupeleissä suuremmat kuin riskit.
Riikka Koskenranta