Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5916

Telkkarista tuttu Pohjois-Suomen tanssittaja perusti tanssikoulun puolivahingossa

$
0
0

Pohjois-Suomen tanssittaja Merja Satulehto kertoo videolla esiintymisaikeistaan ja muistelee Tanssii Tähtien Kanssa –ohjelmaa. Katso myös video.

Entisessä varastorakennuksessa Oulussa tanssii viikoittain jopa 3500 oppilasta ja harrastajaa. Tanssikeskus Citydance on kasvattanut lukuisia Suomen streettanssin, discodancen ja showtanssilajien mestareita.

”Tanssissa on oltu hirveän kuppikuntaisia. Ne ajat ovat muuttuneet ja yksi iso muutostekijä tässä on ollut Merja Satulehto.” Näin Satulehdon vaikutusta tanssin saralla kuvaili tanssitaiteilija-yrittäjä Marco Bjurström Citydancen 25-vuotisjuhlagaalassa vuonna 2015.

Satulehto päätyi tanssikouluyrittäjäksi puolivahingossa. Hänen kilpatanssiuransa alkoi vuonna 1976 ja kesti 20 vuotta. Vuonna 1990 muutaman tanssinopettajan yhteiseksi markkinointinimeksi perustettu Citydance ehti toimia vuoden ennen Satulehtoa. Vähitellen muut jäivät pois, ja vuonna 1998 Citydance muutettiin osakeyhtiöksi. Satulehto omistaa yhtiön sataprosenttisesti.

– Koen olevani mielettömän onnekas. Tykkään tästä työstä. Mulla kesti kauan oppia johtajaksi. Kun opetin, olin aina yksi opettajista, homman paisuessa ymmärsin, että johtaja tarvitaan. Johtajuusprosessi oli kohdallani aika pitkä, Merja Satulehto rupattelee tanssikoulun taukohuoneessa Yrittäjäsanomille.

Yrittäjän mukaan hänen on täysin mahdotonta erottaa toisistaan työtä ja vapaa-aikaa. Mutta miten niin pöljää bisnestä?  

– Ei tällaisella bisneksellä voi rikastua. Tätä tehdään rakkaudesta lajiin. Tanssi on aina se lähtökohta, mutta pystyn elannon ansaitsemaan ja vieläpä mukavalla tavalla. Samalla työllistän aika monta muutakin.

Ala on kulurakenteeltaan rankka, sillä neliöitä tarvitaan paljon ja henkilökuntakulut ovat kovat suhteessa tanssituntien tuottoon.

Tanssi vei mukanaan

Merja Satulehto löysi kilpatanssin 16-vuotiaana. Pohjaa oli hankittu valiovoimistelussa ja jazztansissa. Ensin hän kilpaili amatööripuolella.

– Ensimmäisen Suomen mestaruuden voittaminen vuonna 1983 on ollut tanssiuralla hirveän merkittävä virstanpylväs. Se tuli latinalaistansseissa amatööripuolella.

Hän siirtyi ammattilaiseksi vuonna 1985. Satulehto kävi päivätöissä SEK & Gray:ssä mainospiirtäjänä, mutta 26-vuotiaana hän hyppäsi päätoimiseksi tanssin ammattilaiseksi. Helsingissä vierähti 13–14 vuotta.

Vuonna 1991 Satulehdon silloinen perhe muutti takaisin Ouluun. Tanssin supernainen on opettanut tanssia jo reilun 30 vuoden ajan.

Tanssivalmentaja vai yrittäjä

Yrittäminen veti kuitenkin puoleensa, kun piti tehdä valinta kilpatanssivalmentajauran ja täysipäiväisen yrittäjyyden välillä.

Citydance on kilpailumenestyksellä mitattuna yksi Suomen menestyneimpiä tanssikouluja show-, disco- ja streettanssien sekä latino show´n saralla.

– Citydance lähti hyvin pienestä liikkeelle. Siihen aikaan valmensin kilpatanssia paljon ja Citydance paisui siinä sivussa puolihuolimattomasti.

Satulehdon mukaan hän vähensi valmentamista, jotta pystyi keskittymään yrittämiseen. 

– En voinut nuorena kuvitella, että omasta rakkaasta harrastuksesta tulee työ. Taustani oli esittävissä tanssilajeissa, joiden pariin oli hyvä palata tanssinopettajana.

– Olen sellainen vanha kehärääkki, mulla on koko ajan aivan mieletön polte lavalle. Niin myös kilpatanssiin.

Kun oululaisen tanssin lähettiläs kertoo opettaneensa 1980-luvulla jopa räppitanssia, sitä ei ole vaikea uskoa. Satulehdosta piirtyy kuva monipuolisena tanssin moniottelijana.

Tanssikoulu on muuttanut eri osoitteisiin vuosien saatossa. Yrittäjä nostaa esiin vuoden 1998 yrityksen historiasta. Citydance aloitti toimintansa Kiistola-talossa silloisen elokuvakeskus Formian naapurina. Silloin Oulun Tanssistudio lopetti toimintansa ja Citydancen kurssitarjonta laajeni merkittävästi.

– Silloin käynnistyi vahva breakdance-buumi, joka toi Citydanceen valtaisan pikkupoikien invaasion ja salsa-buumi puolestaan aikuiset naiset. Näin oppilasmäärä yhtäkkiä viisinkertaistui ja opettajamäärä kasvoi huomattavasti.

Nykyisin yritys työllistää 25 opettajaa ja kolme toimistotyöntekijää.

– Meillä toimii opettajia, jotka jo lapsena aloittivat harrastamisen meillä. Osalla heistä on jo omia lapsia, jotka harrastavat täällä meillä.

Tiivis yhteistyö Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutusyksikön kanssa on tuonut taitavia opettajia Citydanceen.

– Tanssinopettajakoulutuksen merkitys on ollut valtava Suomelle. AMK:n myötä taso on noussut aivan nextille levelille.

Tanssiurheilu Satulehdolla on jo jäänyt taka-alalle. Nyt päivät täyttyvät tanssikoulun johtamisesta, tanssijan töistä erilaisissa produktioissa, koreografin töistä sekä tanssituomarin hommista kansallisissa ja kansainvälisissä arvokilpailuissa.

Satulehtoa on pyydetty matkan varrella myös asiantuntijatehtäviin, kuten tanssin apurahoja myöntäviin työryhmiin. Hän on edistänyt tanssin asiaa muun muassa Suomen Tanssinopettajain Liitossa (STOL) aikanaan ja Finnish Dance Organizationin (FDO) hallituksessa jo neljännesvuosisadan.

Investoinnit kannattivat

Merja Satulehto haki lisää kannuksia yritystoiminnan kehittämiseen suorittamalla Yrittäjän erikoisammattitutkinnon pari vuotta sitten. Tanssikoulun toiminnan on elettävä ajassa.

– Kivijalkamme ovat viikkotunnit. Sen lisäksi on paljon muuta toimintaa.

Kysymykseen, ovatko aikuisharrastajat parempaa bisnestä kuin lapset ja nuoriso, hän vastaa, ettei niin voi sanoa.

– Painopisteemme on ollut lapsissa ja nuorissa aiemmin. Nyt uusien tilojen myötä olemme lisänneet aikuisten tarjontaa. On hienoa, että aikuiset löytävät tanssin.

Vanhat tilat olivat käyneet ahtaiksi, ja naisyrittäjän haaveena oli löytää isompi keskus, jossa olisi muitakin yrityksiä. Näin tapahtui ja Citydance muutti elämyskeskus Terminaaliin. Tanssikeskus jakaa sisääntulotilat ja aulan kahden muun liikuntayrityksen kanssa.

– Nämä tilat olivat ihan mahtava juttu, nyt olen sitten verkostoitunut liikunta-alan toimijoiden kanssa, vapaa-ajalla itsekseen viihtyvä Satulehto iloitsee.

– Kun muutimme tänne kaksi vuotta sitten, investoinnit olivat kovat. Olimme tiukoilla, mutta se kannatti. Yrityksellä menee hyvin.

Hänen koulullaan on seitsemän tanssisalia ja viihtyisät tilat niin harrastajille kuin työntekijöille.

Yhtiön operatiivisesta puolesta vastaava työntekijä jäi aiemmin tänä vuonna äitiyslomalle, minkä seurauksena yrittäjän omat kädet ovat tiukasti yrityksen ohjaksissa kiinni seuraavat vuoden päivät.

Toimiala on keskittynyt; on syntynyt isoja osakeyhtiöitä. Aiemmin oli pitkälti niin, että oli yksi yrittäjä-opettaja, joka veti kaikki tunnit ja hoiti paperityöt.

Tanssin lähettiläs

Tämä tieto voi tulla yllätyksenä. Merja Satulehto on tehnyt Oulun kaupunginteatterille koreografian Risto Räppääjä ja Pakastaja-Elvi -perhemusikaaliin, jota esitettiin vuonna 2007.

Vuonna 2006 Oulun paikallisjulkkis tuli koko kansan tietoisuuteen suuren suosion saavuttaneen Tanssii tähtien kanssa -tanssiohjelman tuomarina.

– Se oli ammatillisesti hyvin mielenkiintoinen projekti. Tämmöisen uran läpikäyneenä haluan tuoda tanssia esille kaikissa muodoissa.

Kuva: KuvaUljas Oy

 

Riikka Koskenranta

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5916

Trending Articles