Yrittäjäsanomien Yrittäjä vinkkaa -palstan aiheena on tällä kertaa tuotekehitys. Viime viikolla Visedo Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Raumakertoi tuotekehitystyön pontimista.
– Tyypillisin ideoinnin lähtökohta on kustannuspaine. Kun markkinat ovat tyytyväisiä tuotteeseen, kilpailu on kovaa ja kustannuksia pitää saada koko ajan alas.
Arcusys Oy:n toimitusjohtaja Jussi Hurskaisen mukaan yrityksen tekemä oppimisen digitalisaatioalusta nimeltään Valamis on hyvin konfiguroitu ja muokattava tuote.
– Digitalisaatioalustaa saadaan asiakaskohtaisesti konfiguroitua sillä tavalla, että se tukee liiketoimintaprosesseja. Alusta käy monenlaiseen käyttöön. Tyypillisin käyttökohde on toimittaja- tai jälleenmyyjäverkoston hallinta. Lisäksi se sopii laadunhallintaan tai perinteiseen opetukseen.
Arcusys tekee myös muun muassa Liferay-verkkoportaalitoteutuksia.
– Tuotekehitys lähtee meillä siitä, että seuraamme alan trendejä, mitkä näyttäisivät olevan olennaisimmat jutut. Lisäksi kuuntelemme asiakkaita. Asiakkailta kuulemme, mitkä ovat suurimmat kipukohdat ja suurimmat toiveet.
Esimerkiksi markkinatutkimus- ja konsulttiyhtiö Gartnerilta joensuulaisyritys saa globaalia tietoa maailmalla vallitsevista trendeistä ja asiakkaiden ostotottumuksista.
Pilottiryhmän palaute jatkojalostaa tuotetta
Valamis-oppimisympäristö on yrityksen neljäs tuote. Yksi tuote on myyty toiselle yritykselle. Milloin asiakas sitten astuu kuvaan mukaan?
– Viemme tuotteen asiakkaalle mahdollisimman nopeasti. Olemme jakaneet tuotteemme avoimella lähdekoodilla. Meillä on pilottiryhmä ja he pääsevät tutustumaan tuotteeseen pilottivaiheessa.
Tämän jälkeen tuotepäällikkö kasaa kaiken informaation yhteen ja tekee saadun tiedon perusteella päätöksiä tulevista parannuksista tai ominaisuuksien karsimisesta.
– Meiltä ilmestyy uusi versio tuotteesta kolmen kuukauden välein. Näin on toimittu jo neljä vuotta. Meillä on lähiaikojen suunnitelmat ja toisaalta pidemmän linjan suunnitelmat, Jussi Hurskainen määrittää.
Viime vuonna yritys avasi tytäryhtiön Bostoniin. Toimipaikkoja on myös Suomessa ja Venäjällä. Valamis on käytössä yli 5000 organisaatiolla, joista kaikki eivät ole missään vaiheessa Arcusysiin yhteydessä. Tuote on avoimesti saatavilla, mutta sitä myydään tuetulla palvelumallilla, ns. enterprise agreement.
Tuotekehitysmallin hyödyt
Tuotekehityksen parissa työskentelevät tuotteen suunnittelijat Joensuussa, koodaajat Petroskoissa ja omalla painollaan myös aktiivinen partneriasiakasverkosto. Tuotekehitysmenot ovat noin kolme prosenttia liikevaihdosta, mikä tarkoittaa parisataa tuhatta euroa vuodessa koodaamiseen.
110 henkilöä työllistävän Arcusysin tapa tehdä tuotekehitystä on ketterä ja muokattava.
– Tuotekehitysmallimme suurin etu on nopea reagointi. Asiakkaat eivät joudu odottamaan pitkään, kun toivovat jotain tai antavat palautetta.
Riikka Koskenranta