Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all 5916 articles
Browse latest View live

Rakettimyynnin lopettanut K-kauppias perustelee päätöstään – Rakettikauppias sen sijaan uskoo, että pamahduksiin voidaan vaikuttaa

$
0
0

Joulukuun alussa kirjattu kansalaisaloite ilotulitteiden käytön kieltämisestä yksityisiltä kuluttajilta on kerännyt tähän päivään mennessä lähes 40 000 kannatusta.

Kansalaisaloite kieltäisi yksityisiltä kuluttajilta kaikki paitsi tähtisädetikun kaltaiset pyrotekniset tuotteet.

 – En ole aloitteen kanssa samoilla linjoilla. En näe, että ensimmäinen vaihtoehto on kieltäminen. Suomessa on paljon ihmisiä, jotka haluavat käyttää ilotulitteita uudenvuoden juhlinnassa ja muussakin juhlinnassa. Heillä pitää olla siihen oikeus, Rakettitukun toimitusjohtaja Antti Aitto-Oja kommentoi.

Rakettitukku on yksi Suomen suurimmista ilotulitealan jälleenmyyjistä. Yrityksessä on nyt käynnissä täysi tohina, sillä raketteja on myyty nyt toista päivää ja h-hetki lähestyy.

"Valoshow ei ole vaihtoehto"

Aitto-Ojan mukaan alalla pitää käydä keskustelua siitä, minkä tyylisiä ilotulitteet voisivat olla jatkossa ja onko myynnissä sellaisia tuotteita, jotka eivät sovi Suomen markkinoille.

– Lainsäädännöllä pystytään vaikuttamaan esimerkiksi desibelimääriin. Eläimet säikkyvät ääntä ja varmasti se keskustelu on aiheellista. Ääneen voidaan vaikuttaa, mutta ei ilman että tuote muuttuu. Pamahdus tekee taivalle tietynlaisia kuvioita. Jos ääneen puututaan, kuviot muuttuvat.

Espoo ilmoittautui äskettäin Suomen ensimmäiseksi kaupungiksi, jossa perinteinen kaupungin ilotulitus korvataan valoesityksellä.

– Kuluttajapuolella valoshow ei ole vaihtoehto. Se vaatii arvokkaan laitteiston, jollainen on mahdollista vain ammattinäytöksissä. Kuluttajamarkkinoilla pitäisi kehittää nykyisiä tuotteita.

"Nykyisen kaltainen toiminta ei jatkuisi"

Entä mitä lähes täyskielto merkitsisi alan yritykselle?

– Meidän bisneksemme on nimenomaan kuluttajamyyntiä. Me emme järjestetä näytöksiä. Meille lakimuutos tarkoittaisi sitä, että pitäisi etsiä kokonaan toinen ala. Nykyisen kaltainen toiminta ei jatkuisi.

Aitto-Oja ei jaksa uskoa kansalaisaloitteen läpimenoon eduskunnassa.

– Toki ymmärrän heitä, jotka näin ajattelevat. On hyvä, että keskustelua käydään. Se varmistaa, että menemme alalla kestävämpään suuntaan. Silti tuntuu, että tässä on suhteellisen pieni ryhmä ihmisiä liikkeellä. Ilotulitteiden käyttäjät eivät liiemmin keskustele aiheesta.

EU-lainsäädäntö voi olla este muutoksille

Aitto-Oja uskoo, että alalla on mahdollista tehdä uudistuksia, jotka vähentäisivät ilotulitteisiin kohdistuvaa kritiikkiä.

– Jotkin asiat kaatuvat siihen, että Suomi on liian pieni markkina. Tuotepuolella ei voi tehdä kaikkea mitä halutaan, jos siihen ei löydy halukkuutta koko Euroopan tasolla.

Taustalla on EU-lainsäädäntö, joka säätelee ilotulitteiden myyntiä myös Suomessa. Tukes-ajasta EU-aikaan siirryttiin vuonna 2015. Siihen asti Suomi sai tehdä itsenäisempiä päätöksiä.

– Euroopassa on isot ilotulitemarkkinat. Valmistusmaa Kiina on taipunut siihen, että se tekee Eurooppaan paljon tuotteita eurooppalaisten vaatimusten mukaisesti. Jos haluaisimme Suomeen erilaisia tuotteita kuin mitä Euroopan isoille markkinoille tuodaan, siihen Kiinakaan ei pysty.

Lähes kaikki ilotulitteet valmistetaan Kiinassa, jolla on alata pitkät perinteet. Maassa on kokonaisia alueita, joiden toimeentulo on peräisin ilotulitteista.

Näin lainsäädänto on muuttunut

Ilotulitteiden lainsäädäntö on muuttunut Suomessa rajusti sen jälkeen, kun ala itse tarttui ongelmiin. Tuolloin kyse oli ilotulitteiden yleisestä turvallisuudesta käyttäjille, ei niinkään niiden vaikutuksista eläimille.

Tuoreessa muistissa on vuoden 2010 alussa Tukesin kieltämät roomalaiset kynttilät ja kissanpieru-nimellä kulkeneet miniraketit.

– Roomalaisten kynttilöiden kohdalla käyttö villiintyi. Kun tapahtui paljon vahinkoja, ilotuliteala teki itse päätöksen ettei tuo tiettyjä tuotteita maahan. Sen jälkeen lainsäädäntö tuli perässä.

Seurauksena vahingot vähenivät merkittävästi. Myöhemmin lainsäädännön kautta on säädelty isojen rakettien räjähdemassan määrää. Aikanaan räjähdettä sai olla 200 grammaa rakettia kohden, nykyisin 75 grammaa.

– Turvallisempiin patatuotteisiin räjähdettä vastaavasti lisättiin. Alan sisällä on pyritty välttämään fyysiseltä kooltaan pieniä patoja, jotka voivat kaatua. Suosimme isompia tuotteita, jotka pysyvät helpommin pystyssä.

Myynnin lopettanut K-Kauppias: Tämä ei ole keneltäkään pois

Aitto-Oja myöntää olevansa huolestunut kauppiaista, jotka kieltäytyvät ilotulitteiden myynnistä. Näitä kauppiaita on viime aikoina ilmoittautunut K-Ryhmästä. Yksi heistä on Riihimäellä toimivan K-Supermarket Keskuskadun kauppias Tomi Salonen.

– Sen verran olen koiraharrastaja että tiedän, millaisia ongelmia raketit eläimille aiheuttavat.

Salonen pyrkii auttamaan eläimiä myös vapaa-ajallaan.

– Jos elää sellaisella periaatteella, ei voi myydä raketteja. Eläinten hyvinvointi ja auttaminen on ollut kaupan toiminnassa mukana muutenkin. Olemme muun muassa luovuttaneet tavaraa paikalliselle eläinsuojelukeskukselle.

Salonen ilmoitti rakettikiellosta K-Supermarketin omilla Facebook-sivuilla. Tähän päivään mennessä postauksen oli nähnyt 25 000 ihmistä.

– Tykkäyksiä oli 739 ja sydämen kuvia 155. Vain kaksi surunaamaa. Siitä voi laskea, miten asia on otettu vastaan. Ja vaikka vastaanotto olisi huonompi, se ei haittaisi. Tämä ei ole keneltäkään pois ja näin toimin jatkossakin.

Kansalaisaloitteeseen Salonen suhtautuu ristiriitaisin tuntein.

– En usko, että pakkokeino on toimiva. Ajatuksena on hyvä, että tehtäisiin mieluummin keskitettyjä näyttävämpiä ilotulitustapahtumia kuin että jokainen paukuttelee pitkin kyliä. Jo tänään on kuulunut pauketta, vaikka on vielä muutama päivä aikaa uuteen vuoteen.

Kuvat: Rakettitukku / K-Supermarket Keskuskatu, Riihimäki / Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi


Tiesitkö tätä WhatsAppista? Näin varmuuskopioit keskustelut ja käytät sovellusta kahdella SIM-kortilla – Ja tästä tiedät onko sinut estetty

$
0
0

WhatApp-tilin vahvistaminen voidaan estää

Jos käytät WhatsApp-tiliä useassa puhelimessa tai useammalla puhelinnumerolla ja yrität vahvistaa numeroa toisessa puhelimessa liian usein, WhatsApp saattaa estää uudelleenvahvistamisen. Tilin voi vahvistaa vain yhdellä numerolla yhteen laitteeseen. Jos puhelin tukee kahta SIM-korttia, voit tästä huolimatta vahvistaa vain yhden numeron.

Näin WhatsApin käyttö onnistuu kahdella puhelinnumerolla

OnePlus-puhelimilla on mahdollista käyttää WhatsAppia samanaikaisesti kahdella SIM-kortilla niin, että molemmilla numeroilla on oma WhatsApp-sovellus. Kyseinen ominaisuus toimii myös esimerkiksi Facebookin ja Twitterin kanssa. Ominaisuuden saa käyttöönsä, jos puhelimessa on vähintään Android 8.0 -käyttöjärjestelmä. Käyttäjän tulee myös varmistaa, että molewmmat SIM-kortit ovat aktiivisena puhelimessa. WhatsApp-toiminnallisuuden saa käyttöönsä puhelimen asetuksista kohdasta "Rinnakkaiset sovellukset". Tämä valikko näyttää kaikki sovellukset, jotka tukevat kyseistä ominaisuutta.

Näin kopioit keskustelut pilveen

Jos haluat palata WhatsApp-keskusteluhistoriaan myöhemmin, se kannattaa varmuuskopioida esimerkiksi pilvipalveluun. WhatsApp ei itse tallenna keskusteluja omille palvelimilleen. Apple-käyttäjät voivat kopioida keskusteluhistoriansa iCloudiin avaamalla WhatsAppin asetukset ja valitsemalla Keskustelut ja Varmuuskopiointi. Kyseisestä valikosta valitaan Varmuuskopioi nyt. WhatsAppin voi pakottaa varmuuskopioimaan keskustelut automaattisesti haluamallaan aikavälillä. Käyttäjä voi valita, haluaako hän varmuuskopioida myös videosisällöt. Kopiointi onnistuu, kun iPhonessa on vähintään iOS 7 -käyttöjärjestelmäversio. Käyttäjän on myös oltava kirjautuneena iCloudiin.

Näin poistat yksittäisiä viestejä keskusteluista

Napauta viestiä pitkällä painalluksella. Tämän jälkeen valitse roskakorin kuva ja valitse poista. Toiminto poistaa viestin kaikilta keskusteluun osallistujilta. Keskustelijat näkevät, että käyttäjä on poistanut viestin.

Miksi en näe paikallaolotietoja?

WhatsApp-keskusteluissa näkyy useimmiten tieto siitä, milloin vastaanottaja on ollut viimeksi paikalla tai onko hän juuri nyt aktiivinen.

Sovelluksen tietosuoja-asetuksista voit määritellä, haluatko vastaanottajan näkevän, koska olit viimeksi paikalla. Paikalla-tilaa ei kuitenkaan voi piilottaa.

Jos et näe keskustelukumppanisi viimeksi paikalla -statusta, hän on voinut piilottaa sen asetuksistaan. Jos olet piilottanut omasi, et voi nähdä statusta myöskään vastaanottajalta. Jos yhteystietosi on estänyt sinut, et näe statusta.

Näin käytät WhatsAppia tietokoneella

WhatsAppia voi käyttää kätevästi myös tietokoneella, jolloin viestien kirjoittaminen käy nopeammin. Navigoi tietokoneesi verkkoselaimella osoitteeseen https://web.whatsapp.com. Avaa sen jälkeen WhatsApp puhelimellasi ja mene asetusvalikkoon. Etsi sieltä kohta WhatsApp Web / työpöytäohjelma. Valitse "Lue QR-koodi" ja kohdista puhelimesi kamera tietokoneen ruudulla näkyvään QR-koodiin.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Kymmenen vuoden ”kiireinen hetki” uuvuttaa yrittäjän – Palautumista on hyvä oppia ennen täysstoppia

$
0
0

– Jos yrittäjä haluaa, että yritys menestyy, hänen täytyy pitää jaksamisestaan huolta, kertoo fysiatrian erikoislääkäri ja eläkeyhtiö Elon lääketieteellinen johtaja Maarit Gockel Suomen Yrittäjien Kasvuyrittäjäverkoston, SY:n, Elon, Fennian ja Finnveran Kasvun tiellä -tapahtumassa.

– On tärkeää tietoisesti huolehtia palautumisesta. Mieti yksi rentoutumistapa, jota voit tehdä päivittäin, Gockel sanoo.

Palautuminen on suurin yrittäjien työssäjaksamisen haaste. Vapaapäivät, sosiaaliset kontaktit työpaikan ulkopuolella ja päivittäiset tauot ovat asioita, joista ei saisi lipsua.

– Yrittäjät usein ajattelevat, että kiireinen vaihe kestää vain hetken, mutta vaihe saattaakin venähtää kymmeneksi vuodeksi. Lomia ei ole pidetty, mikä korostuu eläkehakemuksissa. Ihminen uupuu, mikä lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä, Gockel sanoo.

Jos ihminen kärsii jatkuvasti stressistä, yölläkään keho ei enää palaudu.

Gockel kehottaa pitämään kiinni viikoittaisesta vapaapäivästä, päivittäisestä rentoutumishetkestä ja tauosta sekä kesälomista. Valtaosalle ne riittävät jaksamisen ylläpitämiseksi. 

Lisäksi yrittäjän täytyisi huolehtia työpaikan ulkopuolisista sosiaalisista kontakteista.

Pieniä taukoja kotitoimistossa

Kiinteistövälittäjien sihteerinä toimiva yrittäjä Nina Kajonsolan viikkorytmi elää kiinteistövälittäjien rytmissä. Se tarkoittaa töitä usein sunnuntaisin. Lauantai on viikon ainoa vapaapäivä.

Kajonsola huomaa stressin ja kuormittumisen uniongelmina sekä ryhdin ja kunnon lysähtämisenä. Silloin pitää päästä liikkeelle.

– Lauantaisin teen mitä huvittaa. Yritän olla tekemättä kotitöitä. Olen perheen kanssa ja kotoilen. Silloin ei katsota kelloa tai kalenteria. Paras rentoutumiskeino on mennä metsälenkille, Kajonsola kertoo.

Kajonsola on toiminut monenlaisena yrittäjänä. Hän on tehnyt kotisiivousta, hevosvaellusohjaajan työtä ja toiminut kiinteistövälittäjänä. Nyt hän hoitaa yrittäjänä muiden kiinteistövälittäjien paperityöt asiakirjojen hankinnasta niiden arkistointiin.
Kajonsola tekee töitä kotoa, joten kotitoimistossa työpäivää on helppo palastella esimerkiksi heittämällä pyykit koneeseen tai lenkittämällä koiraa. Pienet tauot auttavat arjessa. 

– Yrittäjänä työn kuormittavuus syntyy usein siitä, että tasapainon löytäminen on haastavaa. Töitä on tulee useammalta yrittäjältä yhtä aikaa, ja ne on tehtävä nopeasti, jotta kohteet saadaan myyntiin. Sillä tavalla ala on hektinen. Välillä voi olla lyhyitä hetkiä hiljaisempaa. Lomista on kuitenkin pidettävä kiinni, Kajonsola sanoo.

Vedä jarrusta ennen hätäjarrutusta

Harri Kolehmainen näyttäytyy äkkiseltään yli-ihmisenä. Kolmekymppinen yrittäjä on päivätyössä ulkoistuspalveluita tarjoavan Oma asiakaspalvelun operatiivisena johtajana. 

Viikonloppuisin Kolehmainen tekee oman yrityksensä kautta moottoriurheilu- ja yritystapahtumien juontokeikkoja. Lisäksi hän ajaa moottorikelkalla kilpaa ja pitää aiheesta Youtube-kanavaa. Kilpaurheilu vaatii treenaamista, joten sille on löydyttävä kalenterista aikaa. Samoin puolisolle.

– Joskus herään aamuviideltä, jotta ehtii tehdä kaiken. Työ ja hauskanpito menevät usein sekaisin, mutta kotona meillä menee kahdeksan ja yhdeksän välillä puhelimet äänettömälle ja älä häiritse -tilaan. Sovimme myös puolison kanssa kimpassa päiviä, jolloin emme tee töitä. Toteutus onnistuu vaihtelevasti, Kolehmainen kertoo.

Lisäksi Kolehmainen aloittaa Helsingin Nuorten Yrittäjien puheenjohtajana tulevalla kaudella. 

Rentoutuakseen Kolehmainen katsoo esimerkiksi tv-sarjoja. Jos tahti alkaa olla liian kova, Kolehmaisella on lähipiirissä ihmisiä, jotka huomauttavat siitä. Hän on jo alkanut tunnistamaan tilanteita itsekin.

Yrittäjänä Kolehmainen ei kuitenkaan koe samanlaista väsymystä kuin palkkatöissä ollessaan. 

– Päivätöissä väsymys pääsi kerran niin pitkälle, että ajoin kolarin. Pitää itse osata vetää jarrusta ennen kuin tulee hätäjarrutus, hän tietää nykyään.

Kolehmainen on tutkinut unta ja omaa kehoaan paljon itsemittauslaitteilla ja oppinut kehon toiminnasta sitä kautta paljon. Stressitason noustessa uni muuttuu katkonaiseksi, eikä keho palaudu yöllä, vaikka nukkuisikin. 

– Säännöllinen liikunta ja tasapainoinen ravinto ovat tärkeitä. Alkoholin käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota, koska se kuluttaa kehoa ja aivoja. Itse olen jättänyt alkoholin lähes kokonaan, Kolehmainen sanoo.

Gockelin mukaan unettomuus tai unen häiriöt ovat yksi kaikkia työikäisiä piinaava ongelma. Se sotkee kortisoliaineenvaihduntaa, joka vaikuttaa stressihormoniin ja lisää lihomisen riskiä. 

Ylikuormittumisen merkit näkyvät ja tuntuvat kehossa. Verenpaine ja leposyke nousevat, jännitys menee niskaan tai vatsaan, mieliala heittelee ja osalla tupakointi tai alkoholin käyttö kasvaa. Alkoholipitoinen iltajuoma saattaa auttaa nukahtamaan, mutta sotkee unen laadun ja palautumista.

– Kannattaa opetella tunnistamaan oma stressikanava ja tapa reagoida. Elintapoja voi tarkistaa ja ajatella kehoa ystävänä. Se kertoo merkkejä, milloin asioita olisi syytä muuttaa, Gockel korostaa. 

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Harri Kolehmaisen kuva Jasmin Ketola

Yrittäjät kertovat: Tämä on haastavinta yrityksen verkkosivujen suunnittelussa

$
0
0

Yrittäjämediat kysyi yrittäjien näkemyksiä yrityksen verkkosivujen suunnittelun haasteista. Kysely julkaistiin Facebookin Yrittäjät-ryhmässä.

Vaikka itse verkkosivujen toteuttaminen onnistuukin usein ilman ongelmia, päänvaivaa voi aiheuttaa kiinnostavan sisällön tuottaminen ja verkkosivujen päivittäminen sekä ylläpito.

Hieman yllättäen kustannukset eivät nouse vastauksissa merkittävään rooliin.

Näin yrittäjät kommentoivat

Haasteellisinta on ollut löytää osaaja, joka ei lisää hinnan perään nollia joka käänteessä.

Jocka Träskbäck

Helppo tai edullinen päivittäminen rakentamisen jälkeen. Hyvän sivun saa ostettua näppärästi mutta kaikki sivulle tarvittavat lisäykset sitten maksavat. On olemassa myös ”helppoja” hallintatyökaluja, johon sinut opastetaan. Kuitenkin kiireessä on tuskallista kaivella tunnuksia ja tehdä päivityksiä. Toimittaja taas ottaa tietysti joka päivityksestä rahan. Tästä johtuu että monen yrityksen sivut vanhenevat.

Toni Hujanen

Kun pitää miettiä sisältöä asiakkaan kannalta, eikä ole ammattisanastoa. Eikä liian pitkiä jorinoita. Hyviä kuvia pitää kaivaa, jos et saa itse otettua.

Minna Pajari

Miten saada niistä vähintään 10 kertaa paremmat kuin kilpailijoilla. Aina pitää olla askel edellä, se on hankalaa.

Jussi Lehtonen

Asiakkailtamme saadun palautteen perusteella kolme haastetta nousee jatkuvasti esiin: 

1. Ajan puute. Kotisivuprojektit koetaan vaikeiksi ja pitkiksi.  
2. Hyvän tekstisisällön tuottaminen hankalaa.
3. Palvelun puute sen jälkeen kun sivut on päätetty ostaa jostain muualta.

Mikko Lehtinen

Tehdä sivuista merkitykselliset potentiaalisille asiakkaille. Eli rakentaa sisältö siten, että ne vakuuttavat juuri tämän firman olevan alan asiantuntija ilman, että siellä on jotain typeriä referenssilistoja, ”käyttäjä”kokemuksia tms.

Kirsi-Marja Arvola

Itselle on hankalinta miettiä, mitkä asiat nostaa esiin näkyvimmille paikoille. Pitäisi tietää, minkä tyyppiset ihmiset tulevat tulevaisuudessa sinne ja mitä he sivuilta etsivät. Ovatko he ihmisiä, jotka löysivät meidät sattumalta, vai onko heille jo kerrottu jotain, vai ovatko ne kenties lähinnä vain työnetsijöitä. Tämä pitäisi tietysti samalla tasapainottaa sen kanssa, mihin tärkeysjärjestykseen nuo laittaisi.

Jani Pitkänen

Päivittäminen ja ajantasaisuus, asioiden esille tuonti, riittävä selkeys. Elävä sisältö, esim. blogien teko, yhteys someen, viestintäsuunnitelman teko ja siitä kiinni pitäminen.

Kaisa Välivehmas

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Työnantajayrittäjät tienaavat itsensätyöllistäjiä paremmin – Tuloissa on suurta hajontaa

$
0
0

Yrittäjien tulotaso on jakaantunut ääripäihin.  Tilastokeskuksen joulukuun puolivälissä julkistamassa Yrittäjät Suomessa 2017 -tutkimuksesta käy ilmi, että yrittäjiä on paljon sekä suurituloisimmassa että pienituloisimmassa kymmenyksessä, kun yrittäjien ja eri yrittäjäryhmien tulotasoa tarkastellaan suhteessa muihin yrittäjiin sekä muihin työllisiin. 

Tutkimuksen aineisto perustuu Eurostatin EU:n laajuisen työvoimatutkimukseen ja sen kansalliseen osuuteen. Aineiston ovat koonneet ja analysoineet Tilastokeskuksen erikoistutkijat Anna Pärnänen ja Hanna Sutela

Ylimpään ja alimpaan tulokymmenykseen kuuluu alle kymmenen prosenttia palkansaajista. Palkansaajien tulotasot ovatkin tasaisia ja he kuuluvat usein keskimmäisiin tuloluokkiin. 

Yrittäjien kohdalla hajonta on suurempi. Parisenkymmentä prosenttia kuuluu ylimpään ja alimpaan tulokymmenykseen. 
Maatalousyrittäjistä ja itsensätyöllistäjistä neljännes kuuluu alimpaan kymmenykseen ja vastaavasti kymmenen prosenttia ylimpään kymmenykseen. Työnantajayrittäjien jakauma kymmenyksiin on hyvin erilainen, sillä reilu kolmannes kuuluu ylimpään tulokymmenykseen. Käytettävissä olevissa tuloissa on kuitenkin paljon hajontaa.

Yrittäjämiehet tienaavat paremmin kuin yrittäjänaiset

Sukupuolen mukaan jaoteltuna yrittäjinä toimivat miehet tienaavat keskimäärin naisia paremmin. Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan tätä selittää osin se, että miehistä suurempi osa on naisia useammin hyvätuloisia työnantajayrittäjiä. Asetelma pysyi samana kaikissa yrittäjäryhmissä maatalousyrittäjistä työnantajayrittäjiin. 

Tulotasot muuttuivat hieman, kun tutkijat ottivat huomioon koko yrittäjän asuntokunnan tulot. Esimerkiksi 57 prosenttia maatalousyrittäjistä, jotka omien tulojensa perusteella kuuluisivat alimpaan tuloviidennekseen, siirtyisivät ylempään viidennekseen, kun koko asuntokunnan tulot huomioitiin. Itsensätyöllistäjissä osuus oli vielä suurempi, 61 prosenttia.

Ilahduttavaa tutkimuksen tuloksissa on se, että 80 prosenttia vastanneista yrittäjistä koki taloudellisen tilanteensa täysin ja jokseenkin vakaaksi ja turvatuksi. Epävakaimmiksi taloudellisen tilanteensa kokivat itsensätyöllistäjät ja maatalousyrittäjät, joista noin kolmannes koki taloudellisen tilanteensa hieman tai hyvin epävarmaksi.

Sukupuolien välillä näkyi eroja myös talouden vakauden kokemuksessa. Miehistä 76 ja naisista 68 prosenttia koki taloudellisen tilanteensa täysin tai jokseenkin vakaaksi ja turvatuksi. Naisista yhdeksän ja miehistä viisi prosenttia koki tilanteensa erittäin epävakaaksi. 

Täysin vakaaksi ja turvatuksi taloudellisen tilanteensa kokivat 16 prosenttia maatalousyrittäjinä toimivista naisista ja 25 prosenttia toimivista miehistä. Työnantajayrittäjinä toimivista naisista näin koki 32 prosenttia ja miehistä 37 prosenttia. Itsensätyöllistävistä naisista täysin turvatuksi toimeentulonsa koki 21 prosenttia ja miehistä 29 prosenttia.

Taloustilanteen koheneminen näkyy tuloissa

Myös ikä vaikutti vakauden kokemukseen. Nuorista alle 25-vuotiaista yrittäjistä 21 prosenttia koki tilanteensa vakaaksi, kun osuus yli 65-vuotiaiden keskuudessa oli 45 prosenttia.

Yrittäjien tuloissa näkyy yleisen taloustilanteen koheneminen. Tilastokeskuksen vuoden 2013 tulotasoihin verrattuna kaikkien muiden ammattiryhmien yrittäjät kokivat taloudellisen tilanteensa kohentuneen neljässä vuodessa paitsi kaupan, terveyden ja tietotyön asiantuntijoiden keskuudessa, joilla tilanne oli pysynyt samana. Alat eivät ole yhtä suhdanneherkkiä kuin esimerkiksi kulttuuri- ja käsityöalat.

Kulttuuri- ja käsityöalojen yrittäjien taloudellinen tilanne on edelleen kehno, mutta kokemus taloudellisesta tilanteesta on noussut erityisesti näissä ammattiryhmissä verrattuna vuoteen 2013.
 

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Pixhill

Sushilla maineeseen noussut Citymarket-kauppias kiinnosti eniten: Katso Yrittajat.fin vuoden 2018 luetuimmat

$
0
0

Kesäkuussa Yrittajat.fin lukijat saivat ihmeteltäväkseen artikkelin Järvenpään Citymarket-kauppiaasta, jonka myymän sushin perässä ajetaan aina Oulusta asti. Samaisesta aiheesta kirjoitti hieman myöhemmin myös Helsingin Sanomat.

1. Järvenpään Citymarketista kasvoi ilmiö, jonka perässä matkustetaan Oulusta asti: "Ainakin viisi ihmistä on vaihtanut asuinpaikkaa kaupan takia"

Heti Markku Hautalan vanavedessä lukijoitamme kiinnosti ajankohtainen ja kaikkia suomalaisia yrityksiä koskeva aihe: EU:n tietosuoja-asetus. Aihe poiki myös runsaasti kyselyitä Suomen Yrittäjien puhelinneuvontaan. Somessa tietosuoja-asetus herätti kysymyksiä etenkin siitä, mitä käytännön toimenpiteitä yrittäjiltä vaaditaan.

2. Näin varaudut EU:n tietosuoja-asetukseen: Juristi kertoo, mitä vähintään täytyy tehdä

Maksutapalisä osoittautui asiaksi, joka ei ollut kaikkien yrittäjien tiedossa. Siksi sen perimisestä olikin syytä kirjoittaa.

3. Tiesitkö? Maksutapalisää ei saa enää periä asiakkaalta

Petokset ja huijaukset nousivat jälleen puheenaiheiksi, eivätkä syyttä. Erilaisten huijausten määrä on lisääntynyt ja niistä on varoitettu sekä yrittäjiä että kuluttajia. Yrittäjän kannattaakin olla valppaana myös tänä vuonna, sillä ikävä ilmiö on tullut jäädäkseen.

Huijausuutisten rintaman katkaisi veronpalautusuutinen. Tuhannet toiminimiyrittäjät hämmästyivät, kun verottaja nappasi osan veronpalautuksista. Syyksi paljastui se, ettei tieto maksetuista alveista tai työnantajamaksuista ehtinyt kirjautua verottajan järjestelmään, jos ne oli maksettu eräpäivänä.

4. Poliisi varoittaa yrittäjiä: uusia petoksia uusissa muodoissa – "luottotappion vaara erittäin suuri"

5. Verottaja nappasi tuhansilta yrittäjiltä veronpalautuksia - näin saat rahat takaisin

6. Varo tätä veronpalautushuijausta!

7. Poliisi varoittaa: Näillä uusilla petostavoilla huijattu jo kymmeniä yrittäjiä

8. Kattava tietosuojaopas julki – ”Tarkoituksena auttaa yrittäjää selviytymään vaadituista toimenpiteistä”

Vuoden alussa uutisoimme Pirkanmaalla toimivasta yrittäjästä, joka oli saanut Patentti- ja rekisterihallituksesta (PRH) ilmoituksen yrityksensä vireillä olevasta kaupparekisteri-ilmoituksesta. Muutos oli pantu vireille edellisenä perjantaina.

– Soittaessani sinne sain tietää, että joku on ilmoittanut paperisella ilmoituksella uudet jäsenet yritykseni hallitukseen ja muuttanut yrityksen osoitetta, yrittäjä kertoi.

9. Yrittäjä kertoo: Näin rikolliset yrittivät kaapata firmani

10. "Tuli huijarille kalliit aamukahvit": Koulutusyritys ohjaa laskut roskaposteihin – Yrittäjän kolmen vuoden kärsimys päättyi voittoon

Tervetuloa tänäkin vuonna kiinnostavien uutisten pariin!

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Yrittäjän muistilista alkavan vuoden muutoksista

$
0
0

Verotus, maksut ja luontoisedut. Vuoden vaihtuessa tulee aina uusia pieniä muutoksia, joista työnantajan ja yrittäjän on hyvä olla perillä. Kokosimme keskeisimmät muutokset sekä linkkejä tärkeisiin tietoihin.

Suurin muutos on tulorekisteriin siirtyminen. Palkkatietojen erillisestä vuosi-ilmoittamisesta luovutaan ja työnantajat ilmoittavat palkkatiedot yhteen keskitettyyn tulorekisteriin viranomaisten tarpeita varten. Näin palkkatietojen ilmoittaminen automatisoituu ja käsittely nopeutuu. Tiedot tulorekisteriin ilmoitetaan sähköisesti. Tiedot voidaan ilmoittaa paperilla vain erityisestä syystä.

Tulorekisterin palkkatietojen ilmoittamispäivä on pääsääntöisesti maksupäivä + viisi päivää.

Tulorekisteriin voi ilmoittaa vain pakolliset tiedot minimivaatimusten mukaan. Työnantajalle  mahdollisimman kattavien tietojen antaminen palkanmaksun yhteydessä voi olla tarkoituksenmukaista, koska se vähentää jälkikäteen tehtävää selvitystyötä. Jokainen työnantaja tekee itse ratkaisunsa tulorekisterin hyödyntämisen laajuudesta ja sen vaikutuksista omaan arkeen. 

Tulorekisteristä löytyy paljon tietoa Yrittajat.fi-sivulta.

Opas tuloreksiteriin löytyy täältä

Ansiotuloverotusta ehdotetaan kevennettäväksi yhteensä 130 miljoonalla eurolla. Kevennys toteutetaan korottamalla perusvähennystä, työtulovähennystä sekä eläketulovähennystä. Lisäksi ansiotuloveroperusteisiin tehdään ansiotason nousua vastaava indeksitarkistus kaikilla tulotasoilla. Kun otetaan lisäksi huomioon vuodelle 2019 päätetyt palkansaajamaksujen muutokset, palkkatulon verotuksen arvioidaan pysyvän suunnilleen nykyisellään.

Lisää verotukseen liittyviä muutoksia löydät tämän linkin takaa. 

Taulukko yrittäjän määräpäivistä löytyvät tämän linkin takaa.

Verohallinto on myös järjestämässä verkkoseminaarin uusille yrittäjille ja livetilaisuuden 10.1. Tilaisuudessa kerrotaan veroasioiden hoitamisesta ja työnantajana toimimisesta. Lisätietoa löytyy verohallinnon sivulta.

Näiden linkkien takaa löydät päivitettyä tietoa muutoksista teemoittain:

Työnantajamaksut

Kilometrikorvaukset

Päivärahat

Luontoisedut

Sairausvakuutusmaksut

TyEL-vakuutusmaksut

Työttömyysvakuutusmaksu 

Palkkalaskuri

Asiakirjapankki

Matkalasku- ja kuluselvityslomake

Vuoden 2019 arkipyhät

Jäsenedut

toimitus (at) yrittajat.fi

Hinausyrittäjän kiireinen aamu – tyhjät akut ja liukkaat tiet laittoivat kaluston koville: "Viime vuoden riskinotto kannatti"

$
0
0

Hinauspalveluyhtiö Oili Jalosen toimitusjohtaja Veli-Matti Jalonen on ollut viimeiset päivät kiireinen mies. Kova tuuli, pakkanen ja kinostunut lumi ovat teettäneet töitä ja hinauskalusto on ollut tiiviissä käytössä.

Keskiviikkoaamuna pelkästään raskaan kaluston hinaustehtäviä oli kolme. Se on kolminkertainen määrä normaalipäivään verrattuna. Henkilöauton hinauksia oli parisenkymmentä.

– Me puhumme hyvästä talvesta silloin, kun se on autoilijoille hyvä talvi. Emme tietenkään toivo autoilijoille huonoa vaan olemme valmiita auttamaan.

Avunpyyntöjä sateli tänään keskiviikkona, kun Suomen historian kovin myrsky aiheutti päänvaivaa tielläliikkujille. Kaikki avunpyynnöt eivät kuitenkaan aiheutuneet tien liukkaudesta.

– Tyypillisesti kun auto on seissyt pyhien jälkeen muutaman päivän, akkuongelmat näkyvät piikkinä. Auto ei vaan lähde käyntiin kun akku on tyhjentynyt.

Jalosen autot ovat käyneet paikan päällä käynnistämässä tyhjästä akusta kärsiviä ajoneuvoja.

– Nykyisin käytetään käynnistyskaapelien sijasta apukäynnistyslaitetta, jossa on virtaa varattuna. Laite kertoo akun varauksen ja antaa oikean määrän virtaa.

Viime vuoden investoinnin kannattivat

Tieliikenteessä eniten harmaita hiuksia ovat aiheuttaneet liukkaat pikkutiet. 

– Vaikka oli pari päivää lämmintä, sade ja lämpö ei sulattanut pikkuteitä vaan teki niistä vaarallisen liukkaita. Tämä tilanne on jatkunut yli pyhien. Tänäkin aamuna on taas liukasteltu.

Tuulen takia ongelmia on ollut vähemmän.

– Myrskyn takia on ollut vain muutaman yksittäinen tapaus, kun tuuli on tuiskuttanut tien umpeen ja on silti yritetty päästä perille esimerkiksi omakotitaloalueella, Jalonen kertoo.

Jalosen firman hinauskalusto on riittänyt tehtävien lukumäärästä huolimatta, kiitos viime vuonna tehtyjen investointien.

– Otimme viime vuonna hieman riskiä ja hankimme lisää autoja ja kuljettajia, vaikka emme voi olla varmoja talven laadusta.

Turun seudulla toimivalla yrityksellä on nyt 21 hinausautoa. Tällä määrällä se on oman alueensa suurin ja koko Suomen toiseksi suurin.

"Lisäturvat turhia Suomessa"

Hinausauto ei tule asiakkaalle kalliiksi, jos oma auto on vakuutettu täyskaskolla. Tällöin vakuutusyhtiö maksaa hinausauton tulon paikalle, asiakkaan vastuulle jää akun ja akunvaihtotyön maksaminen.

– Työn hinta on meillä yleensä halvempi kuin huoltoliikkeessä. Akun hinta voi olla hieman korkeampi, varsinkin jos on tottunut käyttämään edullisempia akkuja. Me käytämme vain korkealaatuisia akkuja.

Suomessa vakuutusyhtiö hyvittää aina hinauspalvelun, jos asiakkaalla on täyskasko.

– Vakuutusyhtiö maksaa palvelun todennäköisesti myös silloin, jos asiakkaalla on osakasko ja siihen liittyvä hinauspalveluvakuutus.

Vakuutusyhtiöillä on joitakin rajoituksia. Jos asiakas on laiminlyönyt auton akun hoidon eikä auto tämän takia lähde käyntiin, jotkin yhtiöt ovat rajanneet hinauspalvelun korvaamista.

– Suomessa hinauspalvelun käyttö on edullista, koska hinauspalveluvakuutuksessa ei meillä ole lainkaan omavastuuta kuten muissa Pohjoismaissa. Tällöin bonusmenetystä ei tule.

– Tämän takia Suomessa ei kannata ottaa ylimääräisiä lisäturvia hinausta varten, Jalonen huomauttaa.

Kuva: Oili Jalonen Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi


Suomalaisperhe perusti hotellin Kanarialle – mutta se ei ollut helppoa

$
0
0

Las Palmasin vanhan kaupungin alue on täynnä värikkäitä, komearaamisia rakennuksia.

– Tervetuloa, toivottavat Sirkku Hölttä ja Tyko Westermarck massiivisen oven suussa.

Yleensä äiti ja poika vastaanottavat vieraita, jotka kaipaavat vaihtoehtoja ketjuhotelleille. Useimmat heidän asiakkaistaan tietävät jo tullessaan, että pittoreski B&B -paikka sijaitsee entisessä suklaatehtaassa.

Kun suomalaisperhe löysi yli kolmekymmentä vuotta tyhjillään olleen rakennuksen, he kaavailivat talosta kotia itselleen. Gran Canarialla perhe oli alkanut talvehtia alun perin voimakkaiden allergioiden vuoksi.

Kaikki uusiksi talossa

Suklaatehtaan uusi elämä oli ponnistelujen takana. Käytännössä kaikki muu paitsi raamit oli laitettava uusiksi. Naapurusto piti suomalaisia työhulluina siinä vaiheessa, kun nämä restauroivat vuonna 1904 rakennettua taloa.

– Pelkästään meidän vanhojen ikkunoiden ja ovien kunnostamiseen meni puolitoista työvuotta, Sirkku Hölttä kertoo.

Hölttä-Westermarckin perhe ei lähtenyt omassa urakassaan soitellen sotaan, onhan perheen isä Mika Westermarck arkkitehti. Kuvataideakatemiasta taidemaalariksi valmistunut Sirkku oli ennättänyt työskennellä parikymmentä vuotta tilasuunnittelijana jo Suomessa.

Sirkun suunnittelemat Old Chocolate Factoryn huoneet ovat uniikkeja: Vatikaani-huoneesta löytyy muun muassa Paavi-ryijy ja Versailles-huone on runsas ja ylellinen. Espanjan Voque-lehden ylistämää majataloa ei ole silti synnytetty isolla rahalla.

– Minä teen hankintoja kirpputoreilta, netistä, vanhojen tavaroiden liikkeistä – ja saatan löytää tuunattavia juttuja jopa kaduilta, Sirkku kertoo. (JUTTU JATKUU KUVAN ALAPUOLELLA)

Taistelua lupabyrokratian kanssa

Suomalaisperhe joutui taistelemaan myös saadakseen luvan B&B-toimintaan.

– Aluksi meille kerrottiin, että ei käy – että Bed&Breakfast ei sovi espanjalaiseen kulttuuriin. Lopulta saimme luvat ensimmäisten yrittäjien joukossa, Tyko Westermarck kertoo.

25-vuotiaalla nuorella miehellä on teollisen muotoilijan tutkinto, mutta hänestä on tullut myös Old Chocolate Factoryn arjen pyörittäjä.

Espanjalaisten lupaviranomaisten prioriteetit huvittavat suomalaisperhettä välillä.

– Täällä tarkastetaan, ovatko meidän hiustenkuivaajamme varmasti tehokkaita, mutta sillä, onko palohälyttimiä ja -sammuttimia riittävästi, ei ole niin väliä.

Päämäärätietoinen perhe on laajentanut majoitustoimintaansa jo neljään muuhun vanhan kaupungin rakennukseen, ja työn alla on jälleen pari uutta projektia.

Leila Itkonen

Uusi kotimainen älypuhelin lupaa täydellistä tietoturvaa: Myynti alkaa tänään, hinta 1200 euroa

$
0
0

Tänään myyntiin tulevat Necuno Mobile -älypuhelimet tarjoavat lämpimiä muistoja aikakaudelta, jolloin Nokia vielä valmisti matkapuhelimia Salossa. Erona on tosin se, että Nokian markkina-asemaan verrattuna Necuno on vielä varsin pieni tekijä älypuhelinmarkkinoilla.

Uuden kotimaisen älypuhelinvalmistajan valttina on tietoturva. Samalla ominaisuudella ratsasti muun muassa Salossa valmistusta jonkin aikaa yrittänyt Turing Robotin Industries, jonka puhelimet eivät koskaan päässeet myyntiin asti. Necuno Solutions on helsinkiläinen yritys, joka on kertonut valmistavansa tuotteensa Suomessa.

Ensimmäiset myyntiin tulevat laitteet ovat NC_1 ja NE_1. Niillä ei tavoitella massamarkkinoita, mistä kertoo sekin, että puhelimissa ei ole lainkaan sim-korttipaikkaa. Verkossa suhataan käyttämällä langattomia yhteyksiä kuten wi-fiä ja ethernetiä. Tällä hetkellä valmistajan verkkokaupassa on tarjolla vain NC_1, jonka hinta on noin 1200 euroa. Hintaan sisältyy toimitus minne tahansa maailmassa.

Vaihtoehto kiinalaisille

Necuno Solutionsin viestintäjohtaja Tanja Drca kertoo Tiville, että suuret tietoturvapuutteet, massavalvonta, sekä kilpailun puute mobiilikehityksen maailmassa olivat ongelmia, jotka Necuno päätti ratkaista. Sen puhelimet on suojattu esimerkiksi salakuuntelulta ja tietoturvan taso on korkeampi kuin massamarkkinoille suunnatuissa laitteissa. Jokainen Necunon myymä puhelin voidaan räätälöidä ostajan tietoturvan mukaisiin erityistarpeisiin.

– Lähes jokainen älypuhelin koostuu täysin samoista parin kiinalaisvalmistajan komponenteista. Android on yksityisyyden- ja tietoturvapuutteiden viidakko, iOS umpeen muurattu lainaohjelmisto. Ne ovat ainoat vaihtoehdot, joilla voit pyörittää tehokasta taskussasi olevaa tietokonetta, joka tietää sinusta ja ympärilläsi olevista ihmisistä kaiken.

Necunon ratkaisu tietoturvaongelmiin on sen oma Linux-pohjainen necunOS-käyttöjärjestelmä. Maaliskuusta alkaen toimitettava NC_1 on tarkoitettu ensimmäisille kokeilijoille ja osa sen tuotoista ohjataan ostajan valitsemalle käyttöjärjestelmäyhteisölle. Haluttu käyttöjärjestelmä klikataan verkkokaupassa oston yhteydessä. Laitteen ostaja saa myös itse valita, mitä ohjelmistoja laitteeseen asennetaan tehtaalla.

Kuva: Necuno Solutions

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

AAA-luokkaan nousi 58 yritystä – katso lista

$
0
0

Listauksessa ovat mukana AAA-luokkaan edellisen viikon torstaista kuluvan viikon keskiviikkoon mennessä listalle päässeet yritykset.

Tiedot toimittaa Bisnode. Luokitus perustuu Bisnoden kehittämään automaattiseen luottoluokitusjärjestelmään. Se on jatkuvapäivitteinen järjestelmä, joka yrityksen toimintaa, taustaa, taloutta ja maksutapaa koskevaa informaatiota järjestelmällisesti keräämällä ja analysoimalla arvioi yrityksen luottokelpoisuutta ja sen kykyä selviytyä normaaliin liiketoimintaan liittyvistä sitoumuksista.

Yrittäjämediat julkaisee tietoja myös vastikään perustetuista yrityksistä. Tämä lista julkaistaan tiistaisin.

Nyt julkaistava lista pitää sisällään 27.12.2018–2.1.2019 AAA-joukkoon päässeet yritykset. Listalla on yhteensä 58 yritystä.

Yritysjoukon liikevaihdon keskiarvo on noin 1,6 miljoonaa euroa ja tuloksen keskiarvo noin 258 000 euroa.

KotipaikkaYritysPerustettuLiikevaihto, €Tulos, €
ESPOOS&G Palvelut Oy20142238000408000
ESPOO4 L.Com Oy201020200043000
ESPOOPL-Kaivin ja Kuljetus Oy199636200092000
ESPOOHinaus Lindroos Oy200431800053000
HELSINKIAuto 55 Oy201662300070000
HELSINKIHL Tech Oy19953666000251000
HELSINKIRipton Oy200629100026000
HELSINKIAmberbuzz Consulting Oy200925300077000
HELSINKIKulmakivi LVI OY200727400056000
HELSINKIPrestobella Oy1995314000159000
HELSINKISireo Immobilienfonds No. 4 Tevi Oy20077750001570000
HELSINKITyping Master Finland Oy19991082000302000
HELSINKIMainostoimisto Convoy Oy20111820009000
HUMPPILAKaupin Kiinteistökoneet Oy199017600030000
HÄMEENLINNAHämeen Akku Oy1994961000102000
ILMAJOKISS Datapalvelu Oy201029300016000
ILOMANTSIIdän Metsäkone Oy19998827000939000
IMATRAImatran Ulkoaluepalvelu Oy199070300042000
KAUHAVAHärmän Traktorihuolto Oy201228000016000
KEMIÖNSAARILeif Funck Ab2001528000107000
KIURUVESIKunnanlääkärit Kiuruvesi Oy2016768000266000
KOKKOLAIlkka ja Jaana Laurila Oy1993179700095000
KONNEVESICONTRANS OY20081933000222000
KUOPIOAPP Audit Oy201619600093000
KUOPIOPuijon Sähkö Oy200124000035000
LAHTITilipalvelu Nikunen Oy201219700016000
LOHJAMiklog Oy2013273000150000
NURMIJÄRVILow Frequency records Oy199958700062000
NURMIJÄRVIStén & Co Oy Ab1932383480004832000
ORIPÄÄKonepaja ja Puutarha O.Isotalo Oy20011449000183000
OULUEF Training Oy20121012000125000
OULULasinpuhaltamo Hakola Oy198317000044000
OULUDono Oy20081187000181000
OULUInsinööritoimisto Jorma Heikkinen Oy200919600097000
PUKKILAPekka Ollila Oy200735900053000
PÄLKÄNEPurkupojat Oy19871295000146000
RAISIOAutokannisto Oy199221500048000
RUOKOLAHTIKarjalan Metsäpalvelu Oy200690500062000
SALOSalon Asbestipurku & Saneeraus Oy200724500089000
SAVONLINNARakennustyöt Lassi Uotinen Oy200918900052000
SEINÄJOKIKoneUrakointi Koski-Säntti Oy201132800078000
SEINÄJOKINew House Homes Oy201622310001566000
SIIKALATVAH & P Rousu Oy20113749000201000
TAMPEREAmaron Oy199020800019000
TAMPEREAsennus MEN OY201635000046000
TAMPEREHarraste Oy196734100048000
TAMPEREHammaslaboratorio Katariina Ruisvaara Oy200626900069000
TURKUFinnish Automotive-Engineering Oy Ltd201427400066000
TURKUCranemed Oy2010413000112000
TURKUKeijo Prami Oy19732481000706000
TURKUTurun Tilikeskus Oy19656345000466000
TURKUTili-Seno Oy199461100039000
VANTAACasall Finland Oy200633000028000
VANTAADuunipiste Oy201369900066000
VANTAAMaymax Oy199237000020000
VEHMAARakennus ja Saumaus Aaltonen Oy20151211000182000
ÄÄNEKOSKIAF-Rakennus & Remonttipalvelut Oy201622400017000
ÄÄNEKOSKISuolahden PK-Metalli Oy200125300028000
     

Pihasaunasta alkaneesta lihatalosta tuli menestys: "Kokeilimme vegepihviä mutta sitä ei ostanut kukaan"

$
0
0

– Syödäänkö munkit ennen kuin aloitetaan?

Tarjouksesta on vaikea kieltäytyä. Kivikylän Kotipalvaamon perustaja ja toimitusjohtaja Jari Laihonen nappaa yhtiön Lapin pääkonttorin asiakasravintolan tiskiltä munkin lautaselle ja tarjoaa toisen toimittajalle.

Laihonen on henkeen ja vereen lihamies. Seuraavaksi tulee jääkiekko.

Yksi todiste Laihosen jääkiekkofanituksesta on Lukon areenan nimeäminen Kivikylän mukaan. Ensi vuonna sponsorisopimusta on täynnä kymmenen vuotta.

– Jatkamme ainakin kaksi vuotta vielä.

– Jääkiekko on kiinteä osa elämää. 2000-luvun alussa oli todella iso asia, että pääsimme Lukon peleihin myymään Huiluntuhtia. Se oli iso juttu näkyvyyden kannalta.

Huiluntuhti on Kivikylän Kotipalvaamon kuuluisin grillimakkara, joka on nimetty Laihosen kotitilalle ennen johtaneen Huiluntien mukaan. 

Nykyisin jääkiekko-otteluilla ei ole enää yhtä suurta merkitystä yrityksen näkyvyydelle, mutta Laihonen katselee mielellään, kuinka fanit ostavat erätauolla yrityksen tuotteita.

– Toki tilanne on nyt hieman muuttunut, kun hallilla myydään kaikkea muutakin. Kun menen yhteistyökumppaneiden kanssa katsomaan peliä hallille, peli jää usein toissijaiseksi. Ainoa asia mitä nykyisin toivon, on että hallissa olisi hyvä fiilis ja että yleisö huutaa. Pääasia että tunnelma on katossa.

Palataan Huiluntuhtiin. Se on Kivikylän ensimmäisiä tuotteita. Laihosen mukaan nimi keksittiin kolmessa minuutissa.

– Nimi syntyi etikettilaitteen luona. Se ei ole mikään mainostoimiston keksimä juttu.

 

Laihosesta ei tullut lihamiestä sattumalta. Vanhempien kotipaikka oli vanha pientila, jonka pihamaalla ollut 1920-luvulla rakennettu sauna muutettiin 70-luvulla savusaunaksi.

– Olin hieman toisella kymmenellä oleva pojankoltiainen, kun sain savustajan ja lihankäsittelijän opit saunan lämmittämisen ohessa, mies muistelee.

Tuolloin perhe ei vielä myynyt lihaa. Paikalliset asukkaat toivat teurastetun sianpuolikkaan paloiteltavaksi. Osa jäi palviin.

– Silloin opin lihan leikkaamisen ja palvaamisen, joita tein iltaisin ja viikonloppuisin harrastustoimintana.

Laihonen sai elantonsa Jäki Oy:n (nykyinen Pintos Oy) palkkalistoilla. Metallijäykisteitä valmistava yritys oli mahdollisimman kaukana liha-alasta.

Laihosen isä siirtyi ajasta iäisyyteen pojan ollessa 24-vuotias. Vuosi oli 1990.

– Silloin rakensin saunan kylkeen suolaamon ja lihanleikkaamon. Se oli sellainen 60 neliön koppi.

Päätös teki ensimmäistä kertaa lihan palvaamisesta liiketoimintaa. Kotipalvaamo aloitti toimintansa vuonna 1992. Osasyy yrityksen perustamiseen oli Laihosen vaimolla.

– Vaimoni oli toimessa oleva poliisi jäädessään äitiyslomalle 90-luvun alussa. Hän seurasi työskentelyäni iltaisin ja viikonloppuisin ja miten se lisääntyi koko ajan. Sitten hän vain sanoi, että tästä pitää tehdä virallista. Vaimo laittoi osakeyhtiön pystyyn ja alkoi vastata taloushallinnosta.

Yrityksen nimestä ei tarvinnut vääntää kauan kättä.

– Nimi oli helppo päätellä. Kivikylässä oltiin ja kotipihalla äijä yksikseen touhusi lihojen kanssa.

Kun äitiysloma päättyi, liiketoiminta oli kasvanut jo siihen pisteeseen, että Laihosen puoliso päätti jättää poliisin työt.

Kaikki alkoi jalkatyöstä

Vaikka Kivikylän Kotipalvaamo tekee nykyisin noin 60 miljoonan euron liikevaihtoa, sen tukijalat ovat pysyneet samoina vuosikausia.

– Liikevaihto tehdään eineslihapullilla ja vanhan ajan nakeilla. Ja tietysti Huiluntuhdilla. Nämä tuotteet ovat pysyneet samoina vuodesta 1995. Lihapullien valmistaminen aloitettiin vuonna 2001.

Laihonen muistaa hyvin vuoden 1995. Silloin Suomi liittyi Euroopan Unioniin ja Kivikylän Kotipalvaamo aloitti lihan myynnin.

– Aloimme kaupata lihaa lähialueen kauppoihin. Kuskasimme palvikinkkua ja kehitimme toimintaa lain vaatimalle tasolle. Valvovat eläinlääkärit kävivät tiirailemassa paikkoja.

Ensimmäinen tuote oli luonnollisesti palvikinkku. Ensimmäisenä sen sai myyntiin Lapinkylän Kauppakulma. Laihonen marssi kaupan takaovelle kysymään, ottaisiko kauppias kinkkua myyntiin.

– Siihen aikaan jokaisessa K-kaupassa oli vielä palvelutiski.

Myynnin ohessa Laihonen kehitti taitojaan lihan leikkaajana ja palvaajana.

Laihonen teki kotiläksynsä hyvin. Ammattitaidosta on kiittäminen edesmennyttä isää, joka oli liha-alan luottomies.

– Ei lihanleikkaaminen helppoa ole, mutta sen oppii, kunhan on tahtoa ja halua. En ole käynyt kouluja. Kun asiakkaat seisovat selän takana, äkkiä siinä tekee itselleen selväksi mistä nivel löytyy ja missä luut kulkevat.

Toimitusjohtaja muistaa asiakkaan, joka toi Laihoselle paloiteltavaksi tämän ensimmäisen puolikkaan porsaan.

– Kyllä asiakas siinä ihmetteli, tuleeko hommasta yhtään mitään. Hän ei tosin tiennyt, että kyseessä oli ensimmäinen kertani.

Siinä missä lihan leikkaamisen oppi verrattain nopeasti, savustajan homma ja lihan kypsyyden tunnistaminen palvisaunassa veivät aikaa.

– Palvisaunassa pidetään lämpötilaa yllä ilman sähköisiä säätimiä. Se edellyttää näppituntuman kehittymistä siitä, koska liha on kypsää.

Aina vuoteen 2005 asti palvikinkut koottiin saunan hyllykköön. Puolessa välissä kypsennysaikaa kinkut käännettiin. Tämä vaihe on kriittinen lihan valmistumisen kannalta.

– Siinä tuli se näppituntuma. Hiljalleen oppi huomaamaan oikean kypsyysasteen. Tuli aika tarkka käsitys siitä, kauanko lihan täytyy vielä lämmössä.

– Jos joskus tuli vastaan oikein kotikasvatettu paksuläskinen sika, huomasin heti, että nyt on hyvää lihaa liikkeellä.

Alussa lihat olivat puupölkkyjen päällä ja ne piti kääntää, jotta toinenkin puoli kypsyi.

Enää lihoja ei käännetä käsin. Hyllyt on automatisoitu ja ne kääntyvät itsekseen tietyn ajan jälkeen. Laihonen kävi vielä jokunen vuosi sitten jokaisena aamuna tarkistamassa saunassa lihojen valmistumisen.

– Olo oli kuin suihkussa käyneenä, kun liemet tulivat aina niskaan lihaa käännettäessä.

1500 sikaa viikossa

Tuotantotiloissa on se kuuluisa palvisauna. Oven avaus tuo tervetulleen lämpimän henkäyksen.

– Tämä sauna on samanlainen kuin alkuaikoina. Nyt niitä on vain useampia, Laihonen sanoo ja jatkaa esittelykierrosta.

Alkuaikoihin verrattuna moni asia on muuttunut. Nykyaikaisissa tuotantotiloissa paloitellaan 300 sikaa päivässä. Alussa niitä oli 30 viikossa. Vanhan ajan hirsiseinäisiä palvisaunoja on nyt Lapissa kolme.

”Vanhasta ajasta” muistona on edelleen puulämmitteinen kiuas. Itse palvaaminen ei ole muuttunut vuosien saatossa miksikään.

Kotipalvaamossa leikataan noin 1500 sikaa viikossa. Se tarkoittaa 120 000 myytävää tuotetta. Perustaja on seurannut myynnin ja kulutustottumusten kehitystä tarkalla silmällä.

– Kulutus on muuttunut merkittävästi 90-luvun puolivälin jälkeen. Silloin haettiin kaupasta puolikas sika, 90-luvun puolella takaneljännes ja nykyään viittä kyljystä. Kaupassa käydään jatkuvasti ja se on pienentänyt kertaostosten määrää. Ihmiset ostavat enää korkeintaan sen, mitä syövät tänään ja huomenna. En tiedä onko pula-aika unohdettu perheissä, kun pakkanen ei ole enää täynnä sianlihaa.

Vaikka kasvissyönti ja lihavastaisuus on nousussa, sianlihan kulutus on pysynyt Suomessa lähes ennallaan. Laihinen ei silti voi ummistaa silmiään uusilta trendeiltä ja kuluttajien toiveilta.

– Toimme äskettäin myyntiin gluteenittomat lihapullat. Se on yksi tämän ajan isoista trendeistä. GMO-vapaus on sen sijaan jo unohtunut.

Vegepihvin makua kehuttiin, mutta...

Voisi kuvitella, että kymmeniä vuosia sianlihan kanssa työskennellyt Laihonen haluaisi vaihtelua lautaselleen.

– Jos jääkiekko on intohimo, niin on kinkkukin. Kyllä kinkkua kuluu edelleen. Se kuuluu työhön ja vapaa-aikaan, se on aina esillä. Jos menen vaimon kanssa lauantai-iltana ruokakauppaan, sieltä kinkkutiskin edestä minut löytää.

Syy tiskillä notkumiseen ei välttämättä ole kinkkupaketin valinta omaan ruokapöytään. Laihonen analysoi jatkuvasti, mitä kilpailijat tekevät.

– Välillä tulee sellainen olo, että muut keksivät hienoja juttuja. Silloin ajattelen, että meidänkin täytyy tehdä tuollainen tuote. Toisaalta, lihapullaa ei kannata kehittää liikaa. Tiettyihin tuotteisiin ei saa kajota. Jos lisäämme hieman tuotteen suolamäärää, siitä tulee heti melkoinen palautevyöry.

Uudistuksia on toki tehty eivätkä ne ole aina menneet putkeen. Viisi vuotta sitten Kivikylässä mietittiin, että kaikki kuluttajat haluavat kana- ja possunugetteja.

Todellisuudessa juuri kukaan ei halunnut.

– Sellaiset virhearvioinnit täytyy vaan unohtaa. Nugetit eivät iskeneet, ne eivät olleet Kivikylän näköisiä tuotteita. Kuluttajat eivät mieltäneet, että meidän pitäisi tehdä sellaista.

Nugettikone tomuttuu tällä hetkellä Kivikylän tehtaan kätköissä. Laihonen ei ole aikeissa ottaa sitä käyttöön, ellei markkina muutu radikaalisti.

– On tullut selväksi, että meiltä odotetaan laatua. Jos teemme B-luokan jättilenkkiä, sellainen ei tahdo mennä kaupaksi.

Virhearviointi oli myös lähtö vegaanituotteiden markkinoille. Kivikylässä suunniteltiin vegepihvi, jossa lihan osuus oli 30 prosenttia. Loput oli vihannesta.

– Se oli maukas tuote, mutta ei kelvannut kuluttajille. Myymälässämme ja tuossa alakerran lounasravintolassa sitä maistatettiin ihmisille ja kaikki kehuivat makua. Silti tuotepakkaukset jäivät kaupassa hyllyyn. Usko tuotteeseen loppui meilläkin nopeasti.

– Tavallinen lihapihvi maistui ihmisille paljon paremmin.

Kokemus opetti, ettei vastaavien tuotteiden aika ole vielä. Laihonen muistaa kävelleensä harmistuneena ruokakaupan hyllyjen välissä.

– Lihajalostajan pahin mainos on se punalappuinen tuote kaupan hyllyssä. Silloin vegepihvit olivat siellä alennuslaarissa. Mietin, että tuote on seissyt kaupan hyllyssä viikon, eikä kukaan ole huolinut sitä. Siinä alkaa itsetunto olla koetuksella. Miettii, mikä tuotteessa on mennyt niin vikaan.

Jos omavalmisteisia punalappuisia tuotteita oli vain muutamia, Laihonen otti ne ostoskoriinsa ja vei mukanaan. 

– Teen koko ajan markkinatutkimusta ruokakaupassa. Se näyttää aika hyvin totuuden.

Vaikka Kivikylä keskittyy lihapitoisiin tuotteisiin, lihattomammatkin tekevät edelleen kauppansa Suomessa.

– En voi mollata B-luokan lihatuotteita, niilläkin on edelleen ystävänsä. Joku taika niissä täytyy olla.

Yksi ratkaiseva tekijä voi olla hinta. Lihattomamman makkaran ostaja saa tuotteensa selvästi halvemmalla.

– Jos makkara valmistetaan halvemmista raaka-aineista, se on luonnollisesti yksi kilpailuetu. Meidän juttumme ei ole lähteä siihen kilpailuun.

Nykyisin A- ja B-luokan lihoja ei enää virallisesti ole olemassa, sillä kyseinen luokittelu on poistunut.

Ison valmistajan kelkkaan

Kivikylän Kotipalvaamo on nyt Suomen kymmenen suurimman lihatalon joukossa. Yksi pahimmista kilpailijoista on niin ikään kotimaista lihaa käyttävä Snellman.

Kova kilpailu näkyy jokaiselle kuluttajalle täysinä lihahyllyinä.

– Jos tuomme kauppaan uutuusnakin, jonkun on annettava sille tilaa. Hyllyt ovat jo täynnä.

Vuonna 2010 yksi alan jättiläisistä, HK, osti Kivikylästä 49 prosenttia. Laihonen omistaa loput.

– Olihan siinä kiinnostusta päästä ison valmistajan kylkeen, kun 20 vuoden ajan olin tehnyt yksinäni hallitustyötä.

Laihosen mukaan kauppa ei muuttanut hänen elämäänsä.

– Meillä oli 2009 hyvä hetki. Olimme taloudellisesti vahvoilla. Kaikki tehtaan laajennukset oli tehty ja maksussa. Ei ollut muuta kuin kokeilunhalu ja halu tehdä uutta.

Tulevaisuudessa yrityksen vetovastuu pysyy Laihosen perheen käsissä. Poika työskentelee tällä hetkellä Säkylän tehtaan päällikkönä.

– Toinen poika ja tytär eivät ole tällä hetkellä talossa töissä mutta tulevat ennen pitkää jatkamaan toimintaa. Olen ajatellut, että on ihan hyvä, että he käyvät sitä ennen laajentamassa näkemystään muissa hommissa pääkaupunkiseudulla.

Laihonen asuu edelleen Kotipalvaamon tontilla lapsuudenkodissaan.

Kuva: Juha Sinisalo

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Amos Rexin suosio ja pitkät jonot hyödyttävät Lasipalatsin yrittäjiä

$
0
0

Helsingin Keskustassa Amos Rexin taidemuseo kerää viimeisiä kävijöitä avausnäyttelyynsä Massless, joka on japanilaisen Team Labs -ryhmän työtä ja esittelee digitaalista taidetta. Näyttely avautui elokuun lopussa ja sulkeutuu sunnuntaina 6. tammikuuta.

Museoon on ollut jonoa lähes koko syksyn, mutta viimeiset päivät ovat houkutelleet näyttelyyn hurjat määrät viime hetken kävijöitä, jotka ovat joutuneet jonottamaan näyttelyyn tunteja. Jonot ovat olleet useita satoja metrejä.

Amos Rexin tavoite viime vuodelle oli 100 000 kävijää, mutta nyt kävijämäärien ennustetaan ylittävän jo neljännesmiljoonan rajan. 

Lasipalatsin yrittäjien toiminnalle Amos Rexin suosio on tehnyt hyvää. Esimerkiksi Café Lasipalatsiin museo on tuonut huomattavasti lisää asiakkaita.

– Tänään jonon pää oli rock-klubi Tavastian kohdalla. Osa seurueesta jää jonoon ja osa jää sisälle lämmittelemään ja sitten vaihdetaan osia. Yläkerran ravintolaankin on tullut seurueita, jotka ovat yhdistäneet illallisen ja museokäynnin, Ravintola Lasipalatsin ravintolatoimen johtaja Minna Lamminen kertoo.

Museoon mahtuu kerrallaan 400 kävijää. Välillä lipunmyyni on ollut puoli tuntia kiinni ruuhkan takia. Kylmässä seisominen tuntuu vähintään varpaissa ja sormissa. Tylsääkin voi tulla. Jonottajat ovat varautuneet pitkään seisoskeluihin romaanien ja muun ajanvietteen kanssa. Joku on tehnyt lumiukonkin. Pikkutyttö tanssii itsekseen.

Ravintola Lasipalatsi yritti myydä jonottajille kahvia kärrystä, mutta se ei käynyt kaupaksi. Lämmittelijät tahtoivat sisätiloihin. Amos Rexin pyynnöstä kahvila tarjoili kuumaa mehua ja glögiä jonottajille, joka on otettu Lammisen mukaan ilolla vastaan.

Lasipalatsin rakennuksen kivijalkaliikkeet kutsuvat ehkä lämmittelemään, mutta samalla jonottajat löytävät liikkeet ja tutustuvat tarjontaan. Ylipäätään Lasipalatsin toiminta on nyt selkeytynyt kuluttajille.

– Loppukesästä, kun viimeisetkin rakennustelineet ja betoniporsaat vietiin pois, ja kun piha-aukio avautui, liiketoiminta on piristynyt. Jokainen yrittäjä hyötyy siitä kyllä. Ehdimme olla puolitoista vuotta auki, mutta nyt kuulen, kuinka asiakkaat luulevat, että olemme vasta avanneet ovet uudelleen, Lamminen sanoo. 

Seuraava Amos Rexin näyttely avautuu maaliskuussa, jolloin esillä on belgialaisen surrealisti René Magritten näyttely. 

– Toivomme tietysti, että mielenkiinto jatkuu. Tänne on tullut päiväretkeläisiä Suomesta ja paljon ulkomaalaisia. Toki massat tuovat myös lieveilmiöitä, kuten roskaamista ja enemmän täytyy katsoa, millä asioilla jotkut ovat liikkeellä, mutta pääasiassa tämä on tuonut positiivista pöhinää, Lamminen sanoo.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Dagsmark Petfood toi kotimaisen koiranruuan kauppoihin – "Moni sanoi, että olette hulluja, kun tappelette monikansallisia jättejä vastaan"

$
0
0

– Koiran ruuissa ei edellytetä alkuperämerkintää. Suurin osa tulee Kiinasta, kertoo toimitusjohtaja Laura Strömberg.

Yritys iskikin suoraan kuluttajien toiveisiin, sillä kotimaisuus ja lähiruoka ovat trendejä myös lemmikkisektorilla.

Viisi elintarvike- ja lemmikkialan konkaria perusti yrityksen vuonna 2016. Nyt se työllistää Karijoella kymmenkunta henkilöä, ja liikevaihto nousi viime vuonna 1,7 miljoonaan euroon. Rahoituskierros mahdollisti riittävän porukan palkkaamisen ja tuotannon kehittämisen.

– Moni sanoi, että olette hulluja, kun tappelette monikansallisia jättejä vastaan. Emme osanneet pelätä. 

Strömberg on innokas koiraharrastaja ja hänellä oli ollut kolme koiriin liittyvää yritystä aiemmin. Hän jätti opettajan ja tutkijan työn Turun ammattikorkeakoulussa ja yhdisti rakkaan harrastuksen bisnekseen.

Vähiten antibiootteja

Tuotteet saatiin heti K- ja S-ryhmien marketteihin. Kotimaisuus tarkoittaa Strömbergille ennen kaikkea turvallisuutta.

– Suomalaiset raaka-aineet sisältävät vähiten antibiootteja ja torjunta-ainejäämiä koko maailmassa.

Dagsmark Petfood on kasvanut nopeasti, ja tämä on Strömbergin mukaan opettanut paljon.

– Pitää osata nauttia saavutuksista matkan varrella. Kun tavoittelee kunnianhimoisesti nopeaa kasvua, ei aina huomaa olla tyytyväinen steppeihin. Vaikka on suorituskeskeinen ihminen, ei saa ruoskia itseään. Pitää muistaa kiittää ja järjestää pientä juhlaa arkeen.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Mitä tapahtuu kun yrittäjä kuolee? Näin varaudut pahimpaan – "Kannattaa miettiä mikä on oman perheen maksukyky"

$
0
0

Yrittäjän siirtyminen ajasta iäisyyteen voi tuntua kaukaiselta ajatukselta, mutta useimmissa tapauksissa siihen kannattaa varautua.

Kuolemantapauksessa tilanne on erilainen osakeyhtiössä ja toiminimen kohdalla. Osakeyhtiössä, jossa on yksi osakkeenomistaja, vainajan osakkeet siirtyvät kuolinpesälle. Pesä ei voi kuitenkaan hoitaa hallituksen jäsenenä tai toimitusjohtajana yhtiön asioita.

– Yhtiöllä tulee olla vähintään yksi hallituksen jäsen, joka hoitaa muun muassa yhtiön maksuliikenteen, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen selvittää.

Kun toiminimiyrittäjä kuolee, hänen puolisonsa tai perillisensä voi haluta jatkaa elinkeinotoimintaa. Yrittäjä voi määrätä testamentilla, kenelle elinkeinotoiminta siirtyy hänen kuolemansa jälkeen.

– Elinkeinotoiminta siirtyy tällöin eteenpäin osituksen tai perinnönjaon kautta, yleensä elinkeinonharjoittajan puolisolle tai laillisille perillisille. Velat tulee maksaa kuukauden päästä perunkirjoituksen toimittamisesta, Toivonen jatkaa.

Henkivakuutus antaa turvaa lähiomaisille

Henkivakuutus kattaa vakuutetun kuoleman. Jos vakuutuksen summaksi on määritelty esimerkiksi 100 000 euroa, edunsaajat saavat kyseisen rahamäärän välittömästi kuoleman jälkeen. Lähiomaisten vastuulle jää perintöveron maksaminen, paitsi jos edunsaaja on kaukaisempi sukulainen. Silloin sovelletaan pääomaverotusta. Jos edunsaajana on yritys, vakuutussumma on sille verotettavaa elinkeinotuloa.

– Henkivakuutus on käytännössä voimassa heti, kun yrittäjä sellaisen ottaa yrityksen kautta tai henkilökohtaisesti, Fennian myynnistä ja asiakkuuksista vastaava johtaja Kari Wilén kertoo.

Jos kyseessä on osakeyhtiö, yrittäjän maksamat vakuutusmaksut ovat helpommin vähennettävissä verotuksessa. Sen sijaan toiminimiyrittäjän vakuutusmaksut eivät ole vähennyskelpoisia lainkaan, ellei vakuutusta oteta työntekijälle.

Wilénin mukaan muutaman sadan tuhannen euron summalla alkaa jo olla merkitystä vakuutuksen ottajan kannalta.

– Pidempään yrittäjänä toiminut voi ajatella henkivakuutusta perintöverojen kattajana. Sillä voidaan kattaa lasten ja lastenlasten perintövero.

”Henkilökohtainen turva retuperällä”

Vakuutuksen hintaan vaikuttaa vakuutussumman lisäksi muun muassa vakuutetun ikä sekä terveydentila. Sukupuoli ei sen sijaan ole hinnoitteluperuste. Mitä nuorempana vakuutuksen ottaa, sen vähemmän siitä maksaa vuodessa.

– Jos vakuutussumma on 100 000 euroa ja vakuutettu on 40-vuotias, hän maksaa vakuutuksestaan 16 euroa kuukaudessa. Samalla summalla itsensä vakuuttava 55-vuotias maksaa jo selvästi enemmän, 52 euroa kuukaudessa.

Vakuutusyhtiö voi korottaa maksua, jos asiakkaan terveydentilassa todetaan riskejä.

– Ongelmana näissä vakuutuksissa on yleensä se, että yrittäjä herää asiaan liian myöhään, kun alkaa jo olla sen verran ikää, että on tullut kaikenlaista terveysongelmaa. Vakuutusmaksu perustuu hyväksyttyyn terveysselvitykseen, joka voi estää vakuutuksen saamisen. Kaiken kaikkiaan tästä vakuutuksesta tingitään ensimmäisenä esimerkiksi silloin, kun firmassa on tiukempaa taloudellisesti, Wilén sanoo.

– Tuntuuhan se hassulta, että autot, koirat ja kissat on vakuutettu tosi hyvin, mutta oma henkilökohtainen turva on usein retuperällä.

Wilénin mukaan syynä voi olla itsekäs ajattelu siitä, ettei henkivakuutuksesta ole hyötyä itselle.

– Jos yrittäjä haluaa varmistua siitä, että puoliso ja lapset saavat jonkinlaisen korvauksen tilanteessa, jossa jää lainoja maksettavaksi, henkivakuutus on hyvä vaihtoehto. Tai voihan rahoja käyttää ihan vain elämiseen. Yrittäjä on kuitenkin monessa perheessä elättäjä.

Wilén arvioi, että henkivakuutus voi olla perusteltu myös tilanteessa, jossa kaksi yrittäjää tasavertaisella omistussuhteella osakeyhtiössä.

– Osakkaat voivat kirjata osakassopimukseen, että molemmat ottavat vakuutuksen, jossa edunsaajana on yritys. Tarkoituksena tällöin on, että toisen omistajan perikunta hoidetaan ulos firmasta, ettei tule riitaisaa tilannetta, jossa perikunta haluaa rahat firmasta. Jos tällaista järjestelyä ei ole, voi olla että yrityksestä pitää ryhtyä myymään jotain. Tai sitten tulee leski hallitukseen, eikä se välttämättä ole hyvä tilanne.

"Omaa kuolemaa ei osaa ajatella"

Sähköpalvelu Kipinän yrittäjä Olli Immonen päätti jo varhaisessa vaiheessa turvata perheensä elämän, jos jotain ikävää sattuu.

– Minulla on sellainen henkivakuutus, joka kattaa henkilökohtaiset velat. Ettei perheen tarvitse laittaa pahimman keskellä taloa myyntiin. Omaisuus on turvattu.

Immosen tapauksessa vakuutuksen arvo on satoja tuhansia euroja.

– Silloin kun omakotitalon rakensin, vakuutuksia päivitettiin ylöspäin. Lähipiirissä sattui olemaan vakuutusalan ihminen, jolta sain neuvoja ja rehellisen mielipiteen, hän kertoo.

Immosella on henkivakuutuksessaan lisäturva työkyvyttömyyden ja pysyvän haitan varalta. Henkivakuutuksen ohella hän on turvannut elämäänsä sairauskulu- ja tapaturmavakuutuksilla.

– Vaikea sanoa, miksi niin harva yrittäjä turvaa oman elämänsä. Ehkä omaa kuolemaa ei osaa ajatella. Mielestäni kannattaa ajatella niin, mikä tilanne on siinä vaiheessa kun itsestä aika jättää. Onko oma perhe työkykyinen sillä hetkellä ja onko perheen tulotaso riittävä.

Kattavasta vakuutusturvastaan Immonen maksaa yli 3000 euroa vuodessa.

– Vastapainoksi saan reilun korvauksen, jos en pysty tekemään töitä. Käytännössä se on huomattavan suuruinen kuukausipalkka.

Kuvat: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi


Rahoitusta saa muualtakin kuin pankista - joukkorahoituslaina mahdollisti investoinnin keittiörekkaan

$
0
0

Nurmijärveläisen JS Sound Groupin toimitusjohtaja Janne Saarni kiinnostui joukkorahoituslainasta, kun edessä oli iso investointi keittiörekkaan.

– Toimitamme rekkaan rakennettuja väistötiloja esimerkiksi huoltoaseman keittiöremontin ajaksi. Ala on kasvussa, ja isojen tilausten tullessa investointitarpeet ovat nopeita, Saarni kertoo.

JS Sound Group on käyttänyt Fundun rahoitusta kolme kertaa. Lainamäärät olivat 35 000, 50 000 ja 50 000 euroa.

– Kokemukset ovat myönteisiä, joten tämä on jatkossakin hyvä vaihtoehto. Kyse on kuitenkin lyhytaikaisesta lainasta, joka täydentää pankkilainoja. Tämän ansiosta pysyy myös firman kassa vahvana eikä investointien takia sitä tarvitse pumpata tyhjäksi, Saarni huomauttaa.

JS Sound Group on perustettu vuonna 2003, ja sen päätoimialana on tapahtumatuotanto. Yritys vuokraa muun muassa lavoja, telttoja ja esityskalustoa.

– Ensimmäisen keittiörekan rakensimme 10 vuotta sitten. Tämä puoli on kasvanut koko ajan, kysyntää on paljon.

Yhdessä pankkien kanssa

Fundun rahoitus perustuu tällä hetkellä noin 9 000 yksityishenkilön ja sijoitusrahaston sijoituksiin. Yrityslaina on reaalivakuudeton rahoitus. Monissa lainoissa ankkurisijoittajana toimii Fundun yrityslainarahasto, jonka suurin sijoittaja on LähiTapiola. Osa lainoista myönnetään rahoituspakettina yhdessä pankkien kanssa.

Toimitusjohtaja Lasse Vuola kertoo, että joukkorahoitukseen perustuva laina voi tulla kysymykseen esimerkiksi, kun vakuudet eivät aivan riitä kattamaan uutta rahoitusta.

– Monella yritysasiakkaalla on tarve, jota perinteinen pankki ei pysty ratkaisemaan. Uskomme, että iso osa pk-yritysten pienistä lainoista myönnetään jatkossa pankkien ja joukkorahoittajien yhteistyönä.

Fundun myöntämien lainojen takaisinmaksuajat ovat lyhyitä, yleensä alle vuoden. Korko vaihtelee viidestä 18 prosenttiin.

– Ihan alkuvaiheessa olevaa yritystä emme lainoita, yrityksellä tulee olla jo vakiintunutta toimintaa. Takana on oltava vähintään yksi tilikausi.

Vuolan mukaan yksityiset piensijoittajat hakevat aktiivisesti uusia sijoitusmuotoja ja erilaiset joukkorahoitusmallit ovat lisääntyneet voimakkaasti.

– Sijoittajien määrä on kovassa kasvussa. Lainoista 70 prosenttia on yksityisten sijoittajien panosta ja 30–50 prosenttia tulee rahastoista. Jatkossa ammattimaisten rahastorakenteiden osuus on varmasti suurempi.

Fundun digitaalinen joukkorahoitusalusta lanseerattiin toukokuussa 2014. Kasvu oli voimakasta viime vuonna, nyt yritys työllistää jo 22 henkeä. Helmikuussa 2018 liikevaihto oli 18 000 euroa, elokuussa jo 180 000 euroa kuussa.

– Tänä vuonna tavoittelemme neljän miljoonan liikevaihtoa ja sitten olemme jo plussalla, Vuola kertoo.

Kirja joukkorahoituksesta

Vuola on julkaissut yhdessä Danske Bankin johtajan Aki Kallion kanssa kirjan joukkorahoituksesta. Kirjan mukaan digitalisaatio ja sääntelyn tiukentuminen mullistavat yritysrahoitusta nopealla vauhdilla. Vaihtoehtoisille rahoituskanaville, kuten joukkorahoitukselle on kirjoittajien mukaan sekä tilausta että kysyntää.

Kirjan julkaisua jouduttiin lykkäämään useita kertoja, koska finanssialan lainsäädäntö muuttui kirjoitusprosessin aikana niin nopeasti. Vuolan mielestä sääntely voi pahimmillaan vaarantaa finanssiteknologian hyvin alkaneen kehityksen. 

– Sääntely on ehdottoman hyvästä uhkapelin ja väärinkäytösten ehkäisemiseksi, mutta tällä hetkellä rajoituksia tulee esimerkiksi Brysselistä ja kotimaasta koko ajan lisää eivätkä uudistukset ole pitkäjänteisiä, Vuola sanoo.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuvat: Tiina Rantakoski, JS Sound Group

Telia lopettaa lankapuhelimet tänä vuonna

$
0
0

Hyvin palvellut tekniikka väistyy historiaan asiakkaiden siirryttyä matkapuheluihin ja muihin puhepalveluihin.

Telian matkapuhelinverkon väestöpeitto on 99,9 % ja kuuluvuutta parannetaan tarvittaessa edelleen niin, että lankapuheluiden päättyessä asiakas saa luotettavan puhepalvelun käyttöönsä.

– Lankaliittymien määrä ja palvelun käyttö on vähentynyt tasaisesti vuosi vuodelta. Lisäksi lankapuhelintekniikka on vanhentumassa, joten nyt oli sopiva aika piirtää kalenteriin päätepiste, jolloin palvelu päättyy, sanoo Telia Finlandin teknologiajohtaja Jari Collin

Palvelut päättyvät vaiheittain eri alueilla kesästä 2019 alkaen. Lankapuhelinpalveluiden päättyminen ei koske kupariyhteydellä toimivia laajakaistaliittymiä.

– Otamme henkilökohtaisesti yhteyttä asiakkaisiin ja tarjoamme heille sopivia matkapuhelinratkaisuja korvaamaan poistuvaa lankapuhelinpalvelua, Jari Collin kertoo.

Lankapuhelinliittymien määrä on laskenut tasaisesti. Telialla liittymiä on yhteensä noin 30 000, joista kuluttajaliittymiä joitakin tuhansia. Telian lankaliittymät ovat vähentyneet nopeasti, koska merkittävä osa yhtiön lankapuhelinverkoista sijaitsee harvaan asutuilla muuttotappioalueilla Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Lankapuhelinten osuus puheliikenteestä on Suomessa enää noin 3 %, ja Telian verkossa lankapuheluiden ja -minuuttien määrä on laskenut tällä vuosikymmenellä 20–25 % vuodessa.

– Kaikki lankapuhelinpalvelut pystytään toteuttamaan nykyaikaisemmilla vaihtoehdoilla. Lankaverkossa on myös erityispalveluita hyödyntäviä asiakkaita, ja tulemme keskittymään erityisesti heidän sekä senioriasiakkaiden ratkaisuihin, Collin lupaa.

Lankaverkon erityispalveluita ovat mm. turvapuhelimet, kuulo- ja näkövammaisten erikoislaitteet, hälyttimet sekä valvontakamerat.

toimitus(at)yrittajat.fi

Siivousliike Puuninki Oy ja muut uudet yritykset – katso lista

$
0
0

Yrittajat.fi:n lista uusista yrityksistä pitää sisällään maanantain ja tiistaiaamupäivän aikana rekisteröidyt uudet yritykset.

Alkuviikon aikana on ehditty perustaa jo 279 uutta yritystä.

Viikon muut uudet yritykset voi tarkastaa Patentti- ja rekisterihallituksen Virre-palvelusta.

 

KotipaikkaYritys
EnontekiöTmi Heikki Mäkinen
EspooTmi Tea Sorjonen
Espoowaza
EspooTyynelän Paja Oy
EspooKivioksa Oy
EspooTGI Holding OY
EspooOnemous Oy
EspooH&H Sähkö Espoo Oy
EspooTeho Jelppari
EspooCentin Taksi Oy
EspooH&H Sähkö Espoo Oy
EspooTeho Jelppari
EspooCentin Taksi Oy
EspooAb Rosmarus Oy
EspooRedbeak Oy
EspooGreen Food Innovations Oy
EspooGreen Food Innovations Oy
EspooBO Investments Oy
EspooToiminimi Marcus Kalliokoski
EspooBluelink
EspooAHLAM TAXI
EspooHeidi Sahlstedt tmi
EspooTmi Tarja Tahvanainen
EspooTmi Onni Peräsaari
FinströmSandell Bo-Erik
HaminaSI TRADE Oy
HattulaJaana Kuitunen
HausjärviMaanrakennusliike Laine Oy
HelsinkiEast Helsinki Mushing Company Oy
HelsinkiAllShine Oy
HelsinkiBoutiqueSCM Oy
HelsinkiSRC Group Oy
HelsinkiURAKKAMUUTOT PKS OY
HelsinkiMEAFIN Healthcare Oy
HelsinkiTaxi540 Oy
HelsinkiWorld Of Mouth Oy
HelsinkiMakeet Oy
HelsinkiOy Matzies Ab
HelsinkiMood board the Firm Oy Ltd
HelsinkiBurox Oy
HelsinkiSoup&More Oy Ab
HelsinkiAnnika Ollila Oy
HelsinkiTradeshift Oy
HelsinkiElite Alfred Berg Kiinteistökehitys II Syöttörahasto III Ky
HelsinkiForme Oy
HelsinkiMood board the Firm Oy Ltd
HelsinkiBurox Oy
HelsinkiSoup&More Oy Ab
HelsinkiAnnika Ollila Oy
HelsinkiTradeshift Oy
HelsinkiElite Alfred Berg Kiinteistökehitys II Syöttörahasto III Ky
HelsinkiForme Oy
HelsinkiSiivousliike Puuninki Oy
HelsinkiEcolibri
HelsinkiLANE4 Performance avoin yhtiö
HelsinkiKymppifiilis
HelsinkiPharmaco Oy
HelsinkiNordic Violet Oy
HelsinkiBasement AI Oy
HelsinkiPuuhaveikot Oy
HelsinkiPharmaco Oy
HelsinkiNordic Violet Oy
HelsinkiBasement AI Oy
HelsinkiPuuhaveikot Oy
HelsinkiSolmu Group Oy
HelsinkiTimanttiKodit Oy
HelsinkiMirka Hannele
HelsinkiSustainability Advisory
HelsinkiMoonbits Consulting
HelsinkiAsunto Oy Sompasaaren Priki, Helsinki
HelsinkiPhoto Hunter
HelsinkiRingaling Tmi
HelsinkiVitonet
HelsinkiKuvataiteilija Anu Kauhaniemi
HelsinkiVjv Helsinki
HelsinkiChef Vesa tmi
HelsinkiTSJN Group Oy
HelsinkiZindistrel Music
HelsinkiTaxity
HelsinkiKMS siivouspalvelu
HelsinkiJelienna
HelsinkiLiisa Vääriskoski
HelsinkiJoel Gillin
HelsinkiKaile
HelsinkiTmi Tarja Tonder
HelsinkiTmi Kaisa Kilpiö
HelsinkiHeta Mäenpää
HelsinkiTerhi Ekebom
HelsinkiTmi Johanna Maria Virtanen
HelsinkiLarisa Lukht Tmi
HirvensalmiMUS Marketing Oy
HollolaTmi Sari Kähkönen
HuittinenLänsi-Suomen Huoltopalvelu Oy
HuittinenLänsi-Suomen Huoltopalvelu Oy
HyvinkääMir4Fit Oy
HyvinkääAs Oy Hyvinkään Marmori
HyvinkääAs Oy Hyvinkään Graniitti
HyvinkääAs Oy Hyvinkään Moreeni
HyvinkääTilipalvelu Torvinen
HämeenlinnaSARDN Creative Agency Oy
HämeenlinnaSARDN Creative Agency Oy
HämeenlinnaAri Kolehmainen Consulting Oy
IisalmiPekka Murtorinne
IlmajokiT&H Fishing
InkooLenruth Oy
IsokyröKiinteistö Oy Center Isokyrö
JoensuuKotoset Oy
JoensuuNaumanen Motors Oy
JoensuuTmi Tuomas Kortelainen
JoensuuAnni Myller
JokioinenTuulenpesä Karru & Varvio Oy
JuvaSiirukki
JuvaTmi Martti Bagge
JuvaTmi Kyösti Matiskainen
JyväskyläWelldone Group Oy
JyväskyläBiopSense Oy
JyväskyläWelldone Group Oy
JyväskyläBiopSense Oy
JyväskyläNorthCat Creations
JyväskyläArinBa
JyväskyläJML Work Services
JyväskyläVille Komaro
JämsäJSR Motorsport
JämsäReipas Asunnot Oy
JämsäReipas Asunnot Oy
JärvenpääTmi Lauri Mäkinen
KaarinaTeknisto Oy
KaarinaTeknisto Oy
KajaaniKainuun Puuseppä
KajaaniKiinteistö Oy Seminaarin Kampus
KauhavaTmi Metsäkoneurakointi J.Filppula
KemiMetsätyöt Ari Kesonen
KeminmaaToniOjala.com
KempelePitstop Finland Oy
KempelePitstop Finland Oy
KeravaTakala SIS. Oy
KeravaSalamaSote
KiteeFoxi Oy
KokkolaTmi Juhamatti Kukkonen
KontiolahtiMetsätilallinen Antti Sormunen
KontiolahtiTmi Joosua Puhakka
KotkaTruko Service Oy
KouvolaMaxillaris Oy
KouvolaGastronomica Oy
KouvolaMaansiirtopalvelu Purho Oy
KouvolaMaansiirtopalvelu Purho Oy
KouvolaMoni-Koot Oy
KouvolaJRV Invest Oy
KuopioParturi-kampaamo Sari Pitkänen
KuopioL. Kyllönen Oy
KuopioL. Kyllönen Oy
KuopioFtBodypro
KuopioTAKSI 110 VMA SAVO
KurikkaYokipi Oy
LahtiOriginSyntax Oy
LahtiKubrayildirim
LahtiTmi Milena Shadrukhina
LahtiKoulutettu hieroja Sari Haakana
LaihiaEsko Engineering Oy
LappeenrantaMELICE
LohjaGM-apumies
LoviisaSivulan Rakennus
MaarianhaminaBostadsaktiebolaget Sandåsvägen 3 i Mariehamn
MaarianhaminaBostadsaktiebolaget Sandåsvägen 3 i Mariehamn
MaarianhaminaKrem Global
MaskuLiving and Caring
MaskuLiving and Caring
MaskuMatti Krusell
MikkeliKAWAII OY
MikkeliIkkunamyynti ja saneeraus Hokkanen Oy
MikkeliIkkunamyynti ja saneeraus Hokkanen Oy
MikkeliTaideateljee by Laura Hyppönen
MikkeliTmi Tiina Ylönen
MikkeliUlla Juuti
MynämäkiTmi Janika M. Oja
MynämäkiTmi RikuLampinen
MäntsäläFysio Wala
NivalaEronkoski Oy
NokiaTietotekniikkatuki ja remontointi Timo Marttinen
NurmijärviRalex Group Oy
NurmijärviRalex Group Oy
NurmijärviScandinavian Management System Auditing
NurmijärviKonepalvelu J. Mellanen
OuluSuper Hipsters Oy
OuluHannu Consulting Oy
OuluOulun Silmäkirurgia Oy
OuluOulun Silmäkirurgia Oy
OuluLakiasiat Juutilainen
OuluUtosBooks Oy
OuluC-ope
OuluOskwares
OuluTmi Eija Utriainen
ParainenBojeNy AB
Pedersören kuntaDC-AC SAMI
Pietarsaari5R Invest Ab
PoriSatya Yoga Elina Rantee
PoriTmi Jenni Kaukonen
PorvooFull Turbulence Oy
PorvooFull Turbulence Oy
PorvooPeliä Productions
PorvooCity döner
PudasjärviPsykoterapiapalvelut Kirsi Taivalkoski
PuumalaSaimaan Remonttipalvelut Oy
PyhtääRU Invest Oy
PöytyäTmi Pekka Kesälä
RaaheTmi Topias Nuorala
RaaseporiPanu Ruotsalo
RaisioBeautyLux Heidi
RaumaRakennus & remontointi J Gorski
RaumaFivista
RaumaTmi Elina Lammela
RiihimäkiTMPLSTR7 RECORDINGS
RiihimäkiTMPLSTR7 RECORDINGS
RovaniemiFysioterapia OMT Tuija Pahtaja
SaloPRIVALS SOLUTIONS OY
SaloHawraman Oriental Market
SaloHawraman Oriental Market
SaloInvictus Visions
SaloOjoba Collective
SaloKuljetus- ja Kaivuu Kuutniemi
SastamalaSastamalan Tuholaistorjunta
SastamalaRakennuspalvelu Ari Hongisto Oy
SauvoKaruna Consulting Oy
SavonlinnaTmi Jari M. Porola
SavonlinnaVVS-Palvelut Oy
SavonlinnaVVS-Palvelut Oy
SavonlinnaJuho Hömppi
SeinäjokiTalonhenki Etelä-Pohjanmaa Oy
SeinäjokiTalonhenki Etelä-Pohjanmaa Oy
SodankyläJääkäri Training Oy
SodankyläJääkäri Training Oy
TamperePirkko Pitkänen
TampereHevospalvelut AnLei Oy
TampereIidee Oy
TampereAiso Oy
TampereJ-Grow Oy
TampereAiso Oy
TampereJ-Grow Oy
TampereCatchy Bikes Oy
TampereToiminimi Kim A Pettersson
TampereAsunto Oy Tampereen Aurora
TampereOmpelimo Caava
TampereJylänki Topi Tmi
TampereGiant Pixel Digital
TampereMRP Media
TampereValmennus Sari Luttinen
TampereMarkku Roppo
TamperePsykologi Noora Hyysalo
TervolaOili K-H
TornioTmi Silja Alapartanen
TurkuAntiFok Oy
TurkuSociety Of Digital Alchemy avoin yhtiö
TurkuLVI Halkosalmi Oy
TurkuLVI Halkosalmi Oy
TurkuB1 Autohuolto
TurkuTaikuri Joni Suvanto
TuusulaLähettipalvelu Fast Oy
UusikaarlepyyWiklund & Solvin
VaasaAsr Finland Oy
ValkeakoskiHyvinvointipalvelut Teija Koivunen
VantaaSuomen turbohuolto Oy
VantaaTmi Eva Luik
VantaaWeber Machinery Finland Oy
VantaaIlmapartio Oy
VantaaM&E Kotiranta Oy
VantaaIlmapartio Oy
VantaaM&E Kotiranta Oy
VantaaThairuusu
VantaaKarwan Faraj
VantaaGärkman Michaela Marita
VantaaTmi Minttu Mantere
VantaaTmi Eevi Savo
VieremäHieronta ja kehonhuolto Anneliis
VieremäKoulutettu hieroja Tanja Väyrynen
YlöjärviFysio- ja Ratsastusterapia NovaStar Tmi
YlöjärviDisciple of Steel
YpäjäTmi Wadepa
ÄänekoskiTmi Jokinen Arto Matti Oskari
ÄänekoskiHamkar Traffic Consulting
  

Nyt löytyy rahoittajia startup-yrityksille

$
0
0

90 startup-yritystä on kerännyt 135 miljoonaa euroa vuoden alkupuoliskolla 2018.  Tieto käy ilmi Pääomasijoittajat ry:n venture capital -sijoituksia koskevasta puolivuotiskatsauksesta.

– Startup-ekosysteemi alkaa tuottaa yrityksiä, joilla voidaan alkaa valloittaa globaaleja markkinoita. Se on vaatinut pitkäjänteistä työtä, Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Pia Santavirta sanoo.

Pääomasijoittajat-yhdistyksen mukaan pääomasijoituspotin voimakkaan kasvun taustalla näkyy positiivinen kehitys, jossa suomalaisten startupien kärki hiljalleen levenee, ja useampi yritys onnistuu keräämään seuraavan kasvuvaiheen suurempia rahoituskierroksia toimintansa kansainväliseen skaalaamiseen.

Mitkä yritykset keräsivät suurimmat rahoituspotit?

Vuonna 2018 yli 10 miljoonan euron rahoituskierrokset suomalaisiin startupeihin ovat keränneet Nokia-puhelimia valmistava HDM Global, joka keräsi 86 miljoonan euron kierroksen, pelinkehittäjä Small Giant Games 33 miljoonan, avaruustekniikka-alalla toimiva ICEYE 29 miljoonan, yrityskauppaohjelmistoa kehittävä Midasxo 12,9 miljoonan ja rakenteellista elektroniikkaa kehittävä Tacto-Tek 11,6 miljoonan euron kierroksillaan.

– Mitä leveämpi potentiaalisten huippuyritysten kärki on, sitä todennäköisemmin Suomeen syntyy uusia Supercellin kaltaisia menestystarinoita. Niiden positiivinen vaikutus Suomelle leviää laajasti kiihdyttäen talouskasvua ja jakaen osaamista uudelle yrittäjäsukupolvelle, Santavirta kommentoi.

Kansainvälisten sijoittajien määrä on kasvussa ja kansainvälisten sijoitusten summat ylittävät ensimmäistä kertaa kotimaisten sijoittajien summat. 21 ulkomaista venture-sijoittajaa teki 28 sijoitusta 14 yritykseen.

Ulkomaiset sijoitukset edustavat määrällisesti 15 prosenttia kaikista kohdeyhtiöistä. Eniten Suomeen on tullut sijoituksia muun muassa Ranskasta, Ruotsista, Sveitsista, Saksasta ja Virosta.

Suomalaiset venture capital -rahastot eli riskisijoitusrahastot tekivät alkuvuonna 2018 sijoituksia yhteensä 72 miljoonan euron edestä. Tästä 53 miljoonaa euroa kohdistui yhteensä 81 kotimaiseen startupiin tai aikaisen vaiheen kasvuyritykseen. Lähes 30 prosenttia sijoituksista tehtiin ulkomaisiin huippuyrityksiin.

– Myöhempi  venture- eli skaalautumisvaiheen sijoitusten osuus on kasvanut. Julkisen sektorin suorat sijoitukset ovat kasvussa myös. Niitä on tehty suurimpien kierrosten yhteydessä, Santavirta sanoo.

Suomeen on syntynyt muutamassa vuodessa myös uusia siemenrahoittajia, kuten Superhero capital, Icebreaker, Butterfly ja IPR.VC, mikä luo hyvän mahdollisuuden alkuvaiheen startup-yrityksille löytää rahoitusta pääomasijoittajilta.

Kotimaisia venture capital -sijoittajia löytyy hyvin myös seuraavassa startup-yritysten kasvuvaiheessa. Näitä ovat muun muassa Vendep Capital, Lifeline, Conor, Nexit Ventures, uusi Maki.VC, Open Ocean ja VNT Management.

Suomen ikuinen haaste pieni koko

Kaikesta hyvästä huolimatta työtä on edelleen tehtävänä. Suomen yksi ikuinen haaste on pieni koko. Suomalaiset ja pohjoismaistenkin pääomasijoitusyhtiöiden rahastot ovat edelleen kooltaan pieniä verrattuna eurooppalaisiin tai yhdysvaltalaisiin rahastoihin.

Kotimaisiin venture-rahastoihin on kerätty viimeisen 10 vuoden aikana lähes miljardi euroa pääomia. Tällä hetkellä kotimaisten venture-rahastojen keskikoko on kuitenkin vain 40 prosenttia Euroopan keskitasosta.

– Kun tarvitaan 10–30 miljoonaa euroa kansainväliseen kasvuun, rahoitukseen tarvitaan ulkomaista rahaa. Suomalaiset pääomasijoittajat luovat suhteita kansainvälisiin sijoittajiin, jotka sitten tulevat sijoittamaan Suomeen. Yritysten ja sijoittajien täytyy tehdä yhteistyötä eri sijoittajien kanssa, Pia Santavirta toteaa.

Suomessa suurin venture capital –sijoitusyhtiö on Inventure, jonka rahastojen koko on yli 100 miljoonaa euroa, eikä samassa kokoluokassa ole muita.

– Venture-markkina on kehittynyt hienosti. Kotimaista iskukykyä täytyy kuitenkin kehittää, sillä maailmantalouden turbulenssissa ulkomaiset sijoittajat saattavat vetäytyä vierailta markkinoilta. Seuraavan 10 vuoden aikana pääomarahastojen muskeleita on kasvatettava tuplasti isompaan kokoluokkaan, jotta pysymme mukana kansainvälisessä kilpailussa ja hyvä kehitys voi jatkua, Santavirta sanoo. 

Hän muistuttaa, että hyvin menee muuallakin. Pohjoismainen pääomasijoittajajärjestöjen tutkimus pääomasijoitusmarkkinoista kertoo, että tulevaisuuden kehitysnäkymät näyttävät 59 prosenttia paremmalta kuin edellisen 12 kuukauden aikana. Meneillään on oikea supervaihe.

– Pohjoismaisella tasolla täytyy tehdä töitä, että pysytään kisassa mukana, sillä muutkin markkinat kehittyvät hyvään suuntaan. Tarvitaan osaavat verkostot yritysten tueksi. Näin ei mene aikaa siihen, että aletaan luoda suhteita tyhjästä silloin, kun rahaa jo tarvittaisiin.

– Tarvitsemme nopeammin kasvuvauhtia, jotta yritykset eivät jää liian pitkäksi aikaa startup-vaiheeseen, vaan pääsevät kehittymään kasvuyhtiöiksi, Santavirta toteaa.

Hänen mukaansa Suomessa yrityksistä puuttuu kansainvälistymisen osaamista laajalla skaalalla. Yritysten on vaikea erottautua, tuoda innovaatioita esiin ja kaupallistaa niitä.

– Tarvitsemme enemmän osaamista ja osaajia Suomeen, parhaisiin yrityksiin, jotta houkuttelevat sijoituskohteet nousevat esiin, Santavirta sanoo.

Pohjoismaisen tutkimuksen mukaan kiinnostavimmat toimialat ovat deep tech, eli teknologisiin innovaatioihin ja tieteellisiin löydöksiin keskittyviin yritykset, terveysteknologia ja fintech, eli finanssialan teknologisten ratkaisujen kehitys. 

Elina Hakola

elina.hakola(at)yrittajat.fi

Juttu on julkaistu Yrittäjä-lehdessä 6/2018

 

Google siirtyy puheentunnistuksessa seuraavalle tasolle – Uusi Assistant tulkkaa reaaliajassa, tukee suomen kieltä

$
0
0

Parhaillaan käynnissä olevat CES-messut näyttävät suuntaa kuluvan vuoden teknologisille innovaatioille. Las Vegasissa järjestettävä elektroniikan messutapahtuma on suurin alallaan maailmassa ja se on tarkoitettu vain alan ammattilaisille kuten jälleenmyyjille ja median edustajille.

Google on tänäkin vuonna näyttävästi esillä CESissä. Valokeilaan nousi heti messujen alussa puheentunnistus, jonka markkinoilla Google kamppailee tiukasti niin ikään amerikkalaisen Amazonin kanssa.

Puheentunnistus on yleistymässä paitsi kodeissa, myös ihmisten jokapäiväisessä elämässä. Suomessa puheentunnistuksen yleistymistä on hidastanut paikoin heikko tuki suomen kielelle.

Jatkossa Google pyrkii kampittamaan Amazonia tarjoamalla Assistant-virtuaaliavustajaan tulkkausominaisuuden, joka tulee saataville Home-laitteisiin ja näytöllisiin älykaiuttimiin. Assistant löytyy jatkossa myös Google Mapsista (Android- ja iOS-puhelimissa).

Lähiviikkoina käyttäjille julkaistavan uuden ominaisuuden myötä Googlea voi käyttää tulkkina reaaliaikaisesti puhutun kielen kääntämiseen. Jatkossa ominaisuutta odotetaan myös älypuhelimiin, mutta tätä Google ei ole ainakaan vielä vahvistanut.

Tulkki käynnistetään Assistantin käyttäjille tutulla Hey Google -komennolla, jonka jälkeen laite virtuaaliavustajaa pyydetään käyttämään haluttua kieltä. Kun avustajalle lausutaan käännettävä lause, laite piippaa ja tämän jälkeen lausuu käännöslauseen. Tällä hetkellä Assistantin tulkkaus tukee 27 eri kieltä, mukaan lukien suomi.

Google on jo pidempään tarjonnut käyttäjilleen tulkkausominaisuutta, mutta uusi versio on tarkoitettu keskustelevammaksi ja luonnollisemmaksi käyttää.

Hyötyä myös karttapalvelun käyttäjille

Google Mapsissa käyttäjä voi hyödyntää parannellun Assistantin puheentunnistusta esimerkiksi saapumisajan ilmoittamiseen ja tekstiviestiin vastaamiseen koskematta puhelimeen. Sama ominaisuus käynnistää musiikin kuuntelun ja etsii käyttäjälle tämän haluamia lokaatioita.

Eniten hyötyä parannellusta Assistantista on Android-käyttäjälle, sillä kyseisellä käyttöjärjestelmällä Assistant tukee esimerkiksi WhatsAppia ja Facebookin Messengeriä kuin myös perinteisiä tekstiviestejä. Googlen mukaan käyttäjä hyötyy ominaisuudesta myös silloin, kun puhelimen näyttö on lukittuna. Lukitussa tilassa puhelin vastaa kysymyksiin ja voi asettaa esimerkiksi herätyksen.

Google Assistantin pahin kilpailija on markkinajohtaja Amazon Alexa, joka on tuttu myös monille suomalaiskäyttäjille. Kolmas iso peluri markkinoilla on Apple ja sen iOS-laitteista löytyvä Siri. Viime viikolla Amazon kertoi, että sen Alexa-virtuaaliavustajia on myyty maailmanlaajuisesti yli 100 miljoonaa kappaletta. Google on puolestaan paljastanut, että sen Assistant on sisäänrakennettuna miljardissa laitteessa tammikuun loppuun mennessä.

Kuva: Getty images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Viewing all 5916 articles
Browse latest View live