Hallitus antoi työttömyysturvalain muutoksia koskevan esityksensä eduskunnalle eilen keskiviikkona. Tavoitteena on kannustaa työn nopeaan vastaanottamiseen, lyhentää työttömyysjaksoja, alentaa rakenteellisista työttömyyttä ja säästää julkisia voimavaroja.
Esitys liittyy valtion vuoden 2017 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Lain olisi tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2017.
Esityksen mukaan työttömyysturvan kesto lyhenisi pääsääntöisesti 500 päivästä 400 päivään. Työttömyyspäivärahan kesto lyhenisi 300 päivään niillä työttömillä, joilla on työhistoriaa enintään kolme vuotta.
Työttömyyspäivärahan enimmäiskesto säilyisi 500 päivänä niillä työttömillä, jotka täyttävät työssäoloehdon täytettyään 58 vuotta. Omavastuuaikaa pidettäisiin viidestä päivästä seitsemään päivään.
Pitkän työuran jälkeen 90 päivältä maksettava korotusosa ja korotettu ansio-osa poistuisivat kokonaan. Työllistymistä edistävien toimenpiteiden ajalta maksettava korotettu ansio-osa alenisi.
− Tutkimusten mukaan ansioturvan keston lyhentäminen parantaa työllisyyttä. Suomessa se on nyt huomattavasti pidempi kuin monissa kilpailijamaissa, Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula kertoo.
Ehdotettujen muutosten on arvioitu lisäävän työllisyyttä noin 9 000 henkilötyövuodella. Muutoksilla tavoitellaan 200 miljoonan euron vuosittaista säästöä työttömyysturvamenoissa.
−Työttömyysturvajärjestelmän taloudellisen kestävyyden kannalta leikkaukset ovat välttämättömät, Makkula painottaa.
Nyt annettava hallituksen esitys on osa hallitusohjelman kärkihanketta, jonka yhtenä toimenpiteenä on työttömyysturvan uudistaminen.
Virvamaria Toikka