Yrittäjän päivän pääjuhlassa esiintyneet yrittäjät Ida Hakola ja Ali Giray toivovat Suomen Yrittäjiltä tuleville toimintavuosille erityisesti tukea nuorten yrittäjien alkutaipaleelle sekä maahanmuuttajayrittäjien aktiivisempaa huomioimista.
Maahanmuuttajayrittäjien kouluttajan ja vuoden 2016 pakolaismiehen Ali Girayn mukaan nuorten yrittäjien tulevaisuus on nyt valoisampi, koska suuret teolliset toimijat eivät työllistä yhtä paljon väkeä kuin ennen.
– Ihmisten täytyy alkaa myydä omaa osaamistaan entistä enemmän, mikä tukee yrittäjämäistä toimintaa, Giray arvioi.
Vuoden nuori yrittäjä 2014 Ida Hakola Vapa Mediasta kannustaakin nuoria kokeilemaan yrittämistä, jos se kiehtoo heitä.
– Haaveet ovat tärkeää polttoainetta, ja matka itsessään opettaa paljon, Hakola kertoo.
Hakola pitää tukea ja konkreettisia vinkkejä aloittelevan yrittäjän kannalta merkittävänä.
– Lakipalvelut ovat hyödyllisiä, mutta ne eivät ole se tärkein asia, johon aloittelevat yrittäjät kaipaisivat ohjeita, Hakola arvioi.
Hänen mukaansa ennemminkin verkostot ja ihmiset ovat yrittäjyyden alussa tärkeitä. Kaikilla nuorilla yrittäjillä ei esimerkiksi ole entuudestaan vahvaa suhdetta työelämään ja sen osaajiin.
Suomen Yrittäjiä hän kannustaakin olemaan kohtaamispaikka, jossa yrittäjyyden alkuvaiheen kulkijat voisivat kohdata kokeneempia.
Myös Giray on samoilla linjoilla.
– Suomen Yrittäjien pitää tarjota nuorille verkostoitumis-, samastumis- ja kehittymismahdollisuuksia omassa työssään.
Giray painottaa myös tiedon hyvää kulkua järjestöltä yrittäjälle ja yrittäjyydestä kiinnostuneelle.
– On tärkeää, että olemassa oleva tieto yrittäjyydestä ja erityisesti sen alkutaipaleesta saavuttaa niitä ihmisiä, joille yrittäjyys on yksi työllistymisen ja työssään kehittymisen vaihtoehto.
Hän kaipaisi myös parempaa maahanmuuttajien verkostoimista. Giray arvioikin, että osin on unohdettu, että suurin osa maahanmuuttajista tulee eri kulttuureista. He eivät siis välttämättä ymmärrä suomalaista toimijaa, vaikka he puhuisivat suomea.
– Kulttuureissa, joista he tulevat, ei ole välttämättä vastaavaa toimijaa tai järjestöä kuin Suomen Yrittäjät. Tämän vuoksi SY:n työmäärä näiden ihmisten kohdalla on suurempi, jotta heidät saadaan ymmärtämään, ja sen jälkeen arvostamaan järjestön toimintaa.
Girayn mukaan esimerkiksi Joensuun Yrittäjien suunnitelmissa oleva Vuoden maahanmuuttajayrittäjä -palkinto voisi auttaa maahanmuuttajayrittäjiä aktivoitumaan ja etsimään tietoa.
Silja Eisto