Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all 5916 articles
Browse latest View live

Tällainen olisi Mato Valtosen joulupuisto: Lähes 8000 hehtaaria!

$
0
0

Lapin Kansa ja Aamulehti uutisoivat Mato Valtosen uusimmasta hankkeesta, jonka tavoitteena on pystyttää Rovaniemelle massiivinen, lähes 8000 hehtaarin suuruinen jouluaihein en teemapuisto.

Teemapuisto nousisi kaupungin pohjoispuolelle Metsähallituksen omistamalle maa-alueelle, jos kaikki suunnitelmat toteutuvat. Tässä vaiheessa kyse on lähinnä rahasta. Valtonen etsii parhaillaan kumppaniensa kanssa rahoittajia hankkeelle.

Kyse olisi Republic on Santa Claus -nimisestä matkailukeskuksesta, jonka esisopimus esitellään Metsähallituksen hallitukselle loppukesällä. Silloin neuvotellaan kaikkiaan 7750 hehtaarin vuokraamisesta.

Alueen kokoa perustellaan luontoelämyksien tarjoamisella. Valtonen ja yhtiökumppani Ari Siitari eivät halua rakentaa pelkästään majoitustilaa eikä mittavaa maa-alaa ole tarkoitus rakentaa täyteen.

Lapin Kansan mukaan Valtonen visioi joulutarinan ympärille rakennetusta satumaasta. Majoitus- ja elämyspalveluiden ohella alueella olisi ravintoloita ja viihdettä. Kiinassa ja Lähi-idässä on jo kiinnostusta hanketta kohtaan.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi


Taksiliitto ei pelkää halpatakseja: "Osittain kyse mielikuvamarkkinoinnista"

$
0
0

Taksiliitossa ei olla huolestuneita alalla alkavasta hintakilpailusta. Ensimmäinen halpataksipalvelu FixuTaxi on aloittanut toimintansa Helsingissä ja pudottanut aloitustaksat puoleen.

– Kukin yritys tekee omat hintapäätöksensä. Jos homman saa kannattamaan edullisilla hinnoilla, se on ihan ok, Suomen Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen sanoo.

Hän huomauttaa, että kyseisen halpataksipalvelun lupaus 10 euron kyydeistä ruuhka-aikojen ulkopuolella on ainakin osittain mielikuvamarkkinointia.

– Nykyiselläkään taksalla matka ei läheskään aina maksa 10 euroa.

Koskinen uskoo, että lähtötaksan puolittaminen on omiaan kasvattamaan taksin käyttöä lyhyillä matkoilla.

Mopoautot eivät huoleta

Koskinen uskoo, että lakimuutoksen käyttöönoton jälkeen Suomen taksiliikenteessä nähdään nykyistä enemmän käytettyjä autoja ja enemmän eri automerkkejä.

– On muistettava, ettei nykyinenkään laki määrää mitään taksiautojen tasosta. Oleellista on se, että autoon mahtuu matkustaja ja matkustajan tavarat.

– Taksiauton pitää olla laadultaan sellainen, että se kestää ammattikäytön. Jos auto menee epäkuntoon, huollon pitää toimia rivakasti ilman, että sen valmistumista täytyy odottaa päiväkausia. Kaikista kallein auto on se joka on korjaamolla. Sen takia en usko, että laadullisesti kovin heikolla autolla saa kannattavaa liikennettä aikaiseksi.

Koskinen ei pidä todennäköisenä mopoautojen tuloa kaupunkien taksiliikenteeseen.

– Kolmipyöräisille kuten mönkijöille voi tulla tarvetta luontomatkailussa. On varmasti myös tilanteita, joissa pakettiautolla ja kevyellä kuorma-autolla kuljetetaan ihmisiä taksiliikenteessä.

Lopettaneita yrittäjiä ei normaalia enempää

Julkisuudessa on kerrottu joidenkin taksiyrittäjien päätöksestä vetäytyä taksiliikenteestä tulevan lakimuutoksen takia. Todellisuudessa mitään tilastopiikkiä ei ole.

– Alkuvuoden tilastot osoittavat, että lopettaneita yrittäjiä ei ole sen enempää kuin normaalisti. Tällä hetkellä Suomessa on noin 9000 taksiliikenneluvan haltijaa. Heistä noin 400 lopettaa vuosittain.

Koskinen muistuttaa, että heinäkuun jälkeen tilanne voi muuttua radikaalisti.

– Heinäkuun ensimmäinen päivä on vasta edessä. Osa yrittäjistä on odotteluvaiheessa ja tekevät päätöksiä myöhemmiun. Loppuvuonna tilanne voi olla totaalisen toisenlainen lopettaneiden yrittäjien lukumäärän osalta.

Kaikkien taksiyrittäjien keski-ikä on nyt yli 55 vuotta, eli toimialalla on verrattain paljon eläkeikää lähestyviä.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Onko yritykseltäsi jäänyt vientikauppoja saamatta? – Myyjän pitää ymmärtää ostajan tarpeet

$
0
0

Joka viidennelle vientiyritykselle on syntynyt kahden viime vuoden aikana luottotappioita, koska ostaja on jättänyt laskun maksamatta.

Samaan aikaan useat yritykset kokevat, ettei niiden tarvitse hallita vientikaupan rahoitusriskejä. Tiedot käyvät ilmi Finnveran, Keskuskauppakamarin ja Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n teettämästä vientikaupan rahoitusbarometristä.

Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n maajohtaja Timo Vuoren mukaan suomalaisyritykset eivät ymmärrä ostajarahoitusta.

– Myyjä on jotenkin välinpitämätön sillä puolella. Ostajalla on ostajan tarpeita ja myyjä voisi auttaa niissä. Tämä on osa meidän myyntitaitoa, eli pitää ymmärtää ostajan tarpeet, jotka voivat ulottua rahoitukseen asti, hän kertoo barometrin julkistustilaisuudessa.

”Jos kilpailija tarjoaa ostajarahoitusta, mutta itse ei, ollaan takamatkalla”

Isommissa ja paljon vientikauppaa harjoittavissa yrityksissä vientikaupan luottoriskien hallinnan ja ostajarahoituksen tavat tunnetaan melko hyvin. Rahoitusbarometrin mukaan pk-yrityksissä vientikaupan toimintatapojen tunteminen ja tietoisuus palveluista ovat paikoin yllättävän vähäisiä.

– Pk-yritysten viennin osuus on Pohjoismaiden alhaisimpia. Vientikaupan rahoitusosaamisen nostaminen toisi lisää kauppoja kotiin, sanoo Finnveran toimitusjohtaja Pauli Heikkilä.

Suomessa pk-yritysten osuus viejäyrityksistä on 15 prosenttia, kun Ruotsissa vastaava osuus on 22-25 prosenttia.

Yrityksen kannattaa luoda vientikaupan politiikka.

– Jos yritys tarjoaa vähän kalliimpaa tuotetta, on jatkuvasti yleistynyt trendi, että pitää tarjota rahoitusta. Jos kilpailija näin tekee, mutta itse ei, siinä ollaan takamatkalla, Heikkilä huomauttaa.

Suomalaisilta pk-vientiyrityksiltä jää hyvin todennäköisesti vientikauppoja saamatta, koska ne eivät tunne riittävästi ostajalle kaupanteossa tarjottavia rahoitusvaihtoehtoja. Ostajarahoituksen merkitystä yrityksen kilpailuvalttina ei tiedosteta.

Yleistynyt trendi on tarjota rahoitusta

Yrityksistä, joilla vientikauppoja on jäänyt toteutumatta, 39 prosenttia kertoo, ettei ostaja saanut rahoitustaan järjestymään. Lisäksi 11 prosenttia vastasi ostajan saaneen rahoituksen paremmilla ehdoilla ulkomaiselta kilpailijalta.

Molempiin tapauksiin vientiyritys voisi vaikuttaa pankin ja vientitakuulaitoksen avulla.

Viidennes vientiyrityksistä ei suojaudu luottoriskeiltä mitenkään

Puolet suomalaisista vientiyrityksistä tekee vientikauppaa laskua vastaan ja antaa näin ostajalle maksuaikaa – joskin lyhyesti. Maksuajalla myymiseen liittyy kuitenkin aina luottotappion riski, koska ostaja voi jättää laskun maksamatta.

Kolme neljästä yrityksestä käyttää luottoriskeiltä suojautumiseen ennakkomaksua vientikaupoissaan. Remburssi, pankkitakaus, luottovakuutus tai Finnveran vientitakuut tunnetaan pääasiassa suurimmissa vientiyrityksissä. Peräti viidennes kaikista kyselyyn vastanneista yrityksistä ei ole suojannut vientikauppojaan mitenkään. Näistä lähes puolet arvioi, etteivät suojaustavat ole tarpeellisia.

– Kauppoja jää saamatta tai yritykset pysyvät poissa vientimarkkinoilta luottoriskien pelossa. Lähes 60 prosenttia vastanneista yrityksistä kokee, että yksittäinen tappio voi vaarantaa toimintaedellytykset pitkäksi aikaa, maajohtaja Timo Vuori toteaa.

Mikä mättää viennin rahoituksessa?

Kansainvälisen kauppakamarin Timo Vuori on pohtinut, mikä mättää vientikaupan rahoituksessa.

– Tähän asti olemme tehneet helppojen maiden kanssa kauppaa, pohjoismaalaisten ja saksalaisten. Niiden kanssa kaupanteko on helppoa, he maksavat ehkä viiveellä mutta maksavat yleensä maksut. Tietysti kauppakumppanina myös Venäjä.

Vuoren mukaan on toisenlaisia vientimaita, kuten Iran.

– Yrityksillä ajattelutapa, että rohkeasti mennään, mutta ehkä pitäisi tehdä vähän kotitehtäviä. Iranista ei aiemmin eikä nyt niin helposti rahoja kotiuteta.

Hän viittaa luottoriskien hallintaan.

Rahoittajat ja kauppakamarit kiertueelle rahoitusosaamisen lisäämiseksi

Finnveran, Keskuskauppakamarin ja Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n aloitteesta viennin rahoittajat ja luottovakuuttajat ovat päättäneet ryhtyä yhteistyöhön pk-vientiyritysten rahoitusosaamisen vahvistamiseksi.

Vuosina 2018–2019 toteutetaan alueellinen Vientikaupan rahoituskiertue, jossa ovat mukana Finnveran ja alueellisten kauppakamarien lisäksi suurimmat Suomessa toimivat pankit ja kaikki yksityiset luottovakuuttajat.

– Lisäämme neuvontaa ja järjestämme syksystä lähtien viennin rahoituksen työpajoja yrityksille eri puolilla maata, Heikkilä ja Vuori korostavat.

Syksyllä tilaisuuksia tulee olemaan 5-6 kasvukeskuksissa. Ne ovat avoimia kaikille yrityksille, mutta mukaan pääsee rajattu määrä.

Tutkimuksen toteutti Finnveran, Keskuskauppakamarin ja Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n toimeksiannosta Taloustutkimus huhti–toukokuussa 2018 internetkyselynä ja puhelinhaastatteluina. Tutkimukseen vastasi 654 suomalaista suoraa vientikauppaa tekevää yritystä. Vastaajayrityksissä viennin osuus kokonaisliikevaihdosta on 42 prosenttia.

 

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi

Oletko aina käyttänyt Post-it-lappuja väärin? Hauska ohjevideo paljastaa näppärän jipon

$
0
0

Post-it-laput ovat pitäneet sitkeästi pintansa digitalisaation puristuksessa. Lappuja käytetään paitsi muistin tukena, myös erilaisissa luovissa tarkoituksissa kuten ideointikokouksissa.

Tamperelaisen ohjelmistokehitykseen keskittyneen Haltun työntekijät käyttävät lappuja päivittäin.

– Post-it-asiantuntijana esiintyvä projektipäällikkömme Ville Mäkiranta on ansioituneesti kouluttanut koko henkilöstömme Post-it-lappujen oikeasta käyttötavasta. Yhtenä iltapäivänä hän näytti taas kerran, miten lappuja kuuluisi käyttää. Silloin tuli mieleen, että tästä pitäisi tehdä ohjevideo, Haltun myyntijohntaja Mikki Ylevä kertoo.

Video suunniteltiin, kuvattiin, editoitiin ja julkaistiin heti seuraavana päivänä.

– Oletimme, että varmasti moni muukin käyttää lappuja väärin, Ylevä jatkaa.

Video paljastaa oikean tekniikan lapun irrottamiseen. Yleisesti käytetty "väärä" tapa näkyy helposti tarrapinnan käpristymisenä.

Video on kerännyt runsaasti katselukertoja ja kommentteja etenkin Linkedin-palvelussa.

 

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Lue Puuroboin kiinnostava yrittäjätarina – uusi sivusto tarjoaa vinkkejä nuorille yrittäjille

$
0
0

Koulutyön tauottua moni nuori työllistää itsensä kesäyrittäjinä. Tästä ovat esimerkkeinä lukuisat Suomessa toimivat kesäkahvilat.

Suomen Yrittäjien, 4H Liiton ja Nuori Yrittäjyys ry:n yhteisprojektina syntynyt Munyritys.fi tarjoaa kiinnostavia nuorten yrittäjätarinoita ja vinkkejä yritystoiminnan aloittamiseen.

Sivuston tavoitteena on antaa konkreettisia vinkkejä yrittäjyyden ensi askeleisiin ja kannustaa kokeilemaan yrittäjyyttä. Samalla sivusto kokoaa yhteen nuorten yrittäjien tarinoita yrittäjyyden alkutaipaleesta.

Tarinoiden tarkoituksena on antaa nuorille käsitys siitä, kuinka erilaisista lähtökohdista yrittämiseen lähdetään ja mitä kaikkea matkan varrella voi tulla vastaan. Sivustolta löytyy myös blogipostauksia yrittäjyyteen liittyvistä käytännön aiheista, kuten liiketoimintasuunnitelmasta, markkinoinnista ja rahoituksesta. Sivustoa on rahoittanut Yksinyrittäjäin Säätiö.

Sivustolta voi lukea muun muassa Kalle Koivun yrittäjätarinan. Koivu tunnetaan tuorepuuroa myyvästä Puuroboi-yrityksestä. Lue tarina täältä.

Kuva: Puuroboi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Ikäviä uutisia pienpanimoille: KHO:n ratkaisu oli yllätys myös verottajalle

$
0
0

Kauppalehti uutisoi Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisusta, joka voi vaikeuttaa monen pienpanimon toimintaa. KHO:n mukaan pienpanimo ei voi enää ensi vuonna vuokrata panimolaitteita toiselta panimolta ilman, että kumpikin menettää oikeutensa verotuksen pienpanimoalennukseen.

KHO perustelee ratkaisuaan lakitulkinnalla, jonka mukaan laissa mainittu "fyysinen erillisyys" tarkoittaa, etteivät panimot voi käyttää yhteisiä laitteita.

Verohallinnon ylitarkastaja Seppo Raitolahti kertoo Kauppalehdelle, että verottaja joutuu nyt muuttamaan ohjeistustaan ratkaisun takia. Verottaja oli saanut pienpanimoalennusta koskevan syventävän ohjeistuksensa vastikään valmiiksi.

Lain mukaan pienillä panimoilla on mahdollisuus saada alkoholiverosta 10–50 prosentin alennus. Laki kuitenkin edellyttää, että panimot ovat toisistaan riippumattomia. Alennus perustuu EU-direktiiviin.

Tähän asti lakia on kuitenkin tulkittu KHO:n tuoreesta ratkaisusta poikkeavalla tavalla niin, että lisäkapasiteettia on voitu vuokrata toiselta panimolta. Nyt KHO:n päätös voi tarkoittaa lisäinvestointeja monessa panimossa. EU-direktiivi ei ole muuttunut viime vuosina, mutta Suomen lakiin on lisätty maininta erillään toimimisesta.

Nykyinen laki kuitenkin sallii pienpanimoiden yhteistyön muun muassa oluen valmistuksessa tarvittavien raaka-aineiden ja tarvikkeiden hankinnassa.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Sosiaalialan yksinyrittäjä toivoo voivansa jatkaa itsenäisenä: ”On epävarma olo, kun ei tiedä tulevaisuudesta”

$
0
0

Etelä-Karjalassa on tällä hetkellä noin 120 palvelusetelituottajaa. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten hyväksymät tuottajat löytyvät palse.eksote.fi -verkkosivulta. Projektipäällikkö Anna Behm kertoo, että Eksotessa on myös oma Yksityiset palvelut -sivusto, johon sosiaali- ja terveyspiiri on koonnut alueelle hyvinvointipalveluja tuottavien yritysten tietoja.

Yksi Eksoten palvelusetelituottajista on Kotipalvelu Onnin toiminimiyrittäjä Jaana Koskinen. Hän tarjoaa vanhusten ja vammaisten sosiaalihuollon palveluita. Henkilökohtaisen budjetin kokeiluhanke alkoi vuoden alusta. Se on yksi STM:n kärkihankkeista.

– Tällä hetkellä henkilökohtaisen budjetin kokeilu menee palvelusetelilain mukaan. Asiakas valitsee itse palveluntuottajan, kun on yhdessä asiakasohjaajan kanssa suunniteltu se, miten budjettia käytetään. Asiakkaan kohdalla henkilökohtainen budjetti koostuu niistä palveluista, joita hän saa, Anna Behm kertoo.

Lappeenrannan seudulla paljon yhden naisen palveluntarjoajia

Lappeenrantalaistunut Koskinen on toiminut 13 vuotta toiminimellä.

– Olen ollut tyytyväinen yrittäjyyteen. Se toi vapautta. Minulla on tosi pitkiä asiakassuhteita. Asiakkaita on välillä vähemmän ja välillä enemmän.

– Omaishoidon palveluseteli on ollut niin pitkään kuin olen tehnyt, mutta henkilökohtaisen avun palvelusetelit sekä lapsiperheiden setelit tulivat myöhemmin.

Vammaisasiakkaista hänellä on sopimukset asiakas kerrallaan. Näissä sopimuksissa Eksote on maksaja. Lappeenrannan seudulla on runsaasti pieniä yrityksiä, jotka tarjoavat vammais- ja sosiaalihuollon avopalveluita. Lappeenrannan Palvelukeskussäätiö on alueella isompi toimija, joka tarjoaa sosiaalihuollon palveluja.

Henkilökohtaisen budjetin mallia kehitetty jo aiemmin

Etelä-Karjalassa Jaana Koskisen asiakkaista enemmistö ei tulisi itse tekemään valintaa ottamistaan palveluista.

– Minulla on enimmäkseen vammaisasiakkaita, he eivät pysty itse tekemään valintaa. Heillä ei myöskään ole sellaisia omaisia, jotka osallistuisivat heidän elämään, virkamies tekisi sen päätöksen sitten.

– Oikeaa valinnanvapautta heidän kanssaan ei pysty olemaan, Koskinen toteaa.

Aiemmin henkilökohtaisen budjetoinnin mallin kehittämistyö tehtiin Eksotessa osana Tiedän mitä tahdon -hanketta. Asiakkaat olivat tyytyväisiä hankkeeseen. Lisäksi Eksotessa on käynnissä palvelusetelikokeilu, joka suuntautuu henkilökohtaiseen budjetointiin. Hankkeen nimi on eOhjat-hanke. Tavoitteena on luoda yhteinen HB-toimintamalli Etelä-Karjalan alueelle.

Yksinyrittäjä menee mahdollisesti kimppaan muiden kanssa

Soteuudistus on ollut Koskisen mielessä jo pitkään ja siitä on keskusteltu myös kollegoiden kanssa.

– Tässä vaiheessa ei tehdä vielä mitään ennen kuin soteuudistuksen läpimeno on satavarma. Tässä on jo pitkään roikuttu löysässä hirressä. Vielä ei tiedetä, mitä maakunnan liikelaitokselle jää. Se tulee varmaan käyttämään ostopalveluita niin kuin tähänkin asti.

Tämänhetkisen tiedon mukaan, jos uudistus etenee, palveluntuottajat ilmoittautuvat maakunnan tuottajarekisteriin erikseen asiakasseteli- ja henkilökohtaisen budjetin tuottajiksi.

– Toivon, että työtä voisi tehdä näin itsenäisesti jatkossakin, mutta epäilen kovasti. Olemme puhuneet muiden pienten palveluntarjoajien kanssa, että mahdollisesti perustamme osuuskunnan. Osuuskunnan nimissä pystyy jättämään suurempia tarjouksia kuin yksin.

Palveluntuottajille tulee erilaisia rekistereitä, joihin pitää liittyä, jos uudistus astuu voimaan.

– Osa rekistereistä maksaa. Silloin vain osuuskunnan tarvitsisi olla rekisterissä, eli meidän kaikkien ei tarvitsisi olla siellä, esimerkiksi Kanta-rekisteri. Monet meistä ovat Valviran rekisterissä. Joillakin täytyy olla lääkelupia.

– Palveluntuottajien kannattaa muuttaa palvelumuotoilua siihen suuntaan, mitä asiakkaat voisivat haluta, Eksoten Behm vinkkaa.

Yrittäjän terveiset päättäjille

Jaana Koskinen toivoo, että pienet ammatinharjoittajat pystyvät jatkossakin tarjoamaan palveluitaan. Hän on tyytyväinen palveluseteliin.

– Olen ollut tyytyväinen toimintaympäristöön Lappeenrannassa. Palveluseteli on selkeä ja asiakkaalla on setelin käytössä jonkinlainen valinnanvapaus. On epävarma olo, kun ei tiedä tulevaisuudesta.

Palveluntuottajille kiirinyt tieto on vielä vähäistä. Palveluntuottajille on kerrottu, että he voivat jo nyt rekisteröityä suomi.fi-sivustolle. Suomi.fi on kuitenkin vasta harjoitusta tulevaa varten, sitä ei edellytetä vielä.

– Rekisteröintiä yrittäessäni tulikin ensimmäinen ongelma. Ei oltu ajateltu, että sinne kaahaa 10 000 yhden naisen yritystä, Kotipalvelu Onnin Jaana Koskinen kertoo verkkopalvelun takkuilusta.

– Soteuudistuksen tullessa voimaan mukaan pääsy riippunee siitä, miten suurissa kokonaisuuksissa henkilökohtainen budjetti tarjotaan. Tuleeko se olemaan asiakas kerrallaan vaiko joku osa-alue kerrallaan.

 

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi

Lyödäänkö yrityksessäsi vetoa MM-kisoista – se onkin rikos

$
0
0

Neljän vuoden välein järjestettävät jalkapallon MM-kisat käynnistyvät tänään. Turnaus pelataan Venäjällä.

Monissa työyhteisöissä kisajännitystä lisätään omilla, pienen rahapanoksen MM-kisaveikkauksilla, joissa paras jalkapallotietäjä vie lopulta koko potin.

Tällainen on kuitenkin vastoin Suomen lakia. Asiasta uutisoi Iltalehti. Suomessa Veikkauksella on yksinoikeus rahapelien järjestämiseen.

– Ymmärrän, että asia nousee tässä kisojen alla puheeksi ja joinain vuosina on uutisoitu, että Poliisihallitus ärähtää tai pitää laittomana, sanoo arpajaishallinnon ylitarkastaja Mikko Cantell Poliisihallituksesta IL:lle.

– Se perustuu toki siihen, että kaikki arpajaisten ja rahapelin kriteerit täyttyvät tässä. Osallistumismaksu ja sattumaan perustuva voittaminen ja rahapalkinto, niin kyllähän se rahapeli silloin on.

Iltalehden haastattelema Cantell ei tiedä, että poliisi olisi joskus puuttunut työpaikkojen omaan vedonlyöntiin.

– Jos jotain vakavia piirteitä tulisi tietoon, että laajalla skaalalla järjestetään tällaisia vedonlyöntipooleja ja siinä olisi selkeä voitontavoittelu, sitten selvittäisimme asiaa, hän sanoo.

– Tai jos olisi jotain muuta huolestuttavaa, hän jatkaa ja mainitsee esimerkiksi alaikäisten osallistumisen vedonlyöntiin.

Cantell kertoo poliisin olevan tietoinen työpaikkojen MM-kisavedoista.

– Tällaisena ilmiönä emme ole nähneet sitä toistaiseksi, että siihen liittyisi vakavia piirteitä meidän näkökulmastamme.

– Emme rupea työpaikkoja ratsaamaan asian tiimoilta, Cantell kertoo IL:lle.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto


Onko firmasi kunnossa? Aiotko myydä sen joskus? Vastaa kyselyyn!

$
0
0

– Yrityksen omistajanvaihdokseen kannattaisi valmistautua, vaikkei sitä aikoisi juuri nyt tehdä. Kannattaa miettiä, että ovatko firman asiat ja paperit kunnossa. Jos ovat, yritystä on helpompi johtaa ja mukavampi omistaa – ja myydä tai tehdä sukupolvenvaihdos jossakin vaiheessa, sanoo projektipäällikkö Mika Haavisto Suomen Yrittäjistä.

Omistajanvaihdosten ongelmina ovat muun muassa firman myyntikuntoon saattaminen ja arvonmääritys sekä sopivan ostajan ja rahoituksen löytäminen.

Haavisto muistuttaa, että omistajanvaihdos voi tulla eteen myös täysin yllättäen, esimerkiksi onnettomuuden tai vakavan sairauden vuoksi.

Suomen Yrittäjillä on paraikaa käynnissä kysely, jonka tuloksista kootaan Valtakunnallinen Omistajanvaihdosbarometri 2018. Se julkistetaan myöhemmin tänä vuonna. Pääset vastaamaan kyselyyn täällä.

 

 

– Toivomme mahdollisimman monen yrittäjän vastaavan kyselyyn. Kysymyksiin vastaaminen myös auttaa yrittäjää miettimään firmansa tilannetta ja kehittämiskohteita, Haavisto sanoo.

Yhdessä kysymyksessä esimerkiksi kartoitetaan sitä, että voiko yritys jatkaa toimintaansa, jos yrittäjä sairastuu vakavasti tai joutuu onnettomuuteen. Toisessa kysymyksessä pyydetään vastaamaan yrityksen kehittämisasioihin, esimerkiksi uusiin tuotteisiin, markkina-alueisiin, kuluihin, tehostamiseen tai ulkoistamiseen. (kts. kuva jutun lopussa)

Vastaukset ovat luottamuksellisia eikä yksittäisen vastaajan tietoja julkisteta.

– Yritysten omistajanvaihdosten onnistuminen on merkittävä haaste. Kysymys on yrittäjien menestyksestä ja kansantalouden kasvusta, painottaa Mika Haavisto.

– Kannattaa vastata, kysely vie vain 10 minuuttia kiireisen yrittäjän ajasta, kannustaa Haavisto.

Linkki kyselyyn

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

 

Suomalaisyritysten medianäkyvyys kasvussa Aasiassa - "kustannustehokas tapa"

$
0
0

Business Finlandiin kuuluvan Finnfactsin järjestämien kansainvälisten mediavierailujen pohjalta julkaistut artikkelit tavoittivat viime vuonna ennätysyleisön. Arvioitu kokonaisvaikutus nousi 1 100 miljoonaan mediakuluttajaan ympäri maailman. Tulokset ovat lähes neljä kertaa suuremmat kuin edeltävänä vuonna. Erityisesti Aasian osuus kasvoi. 

Finnfactsin mediavierailujen teemoista suomalaiset koulut ja digitaalisuus, suomalainen talviteknologia ja arktinen osaaminen sekä startupit tavoittivat eniten lukijoita.  

Viime vuonna Finnfacts järjesti yhteensä 16 mediavierailua, joille osallistui 120 toimittajaa. Kutsuttavat mediat ja toimittajat valitaan vierailun teeman ja profiilin mukaan. Vierailuille osallistuneet toimittajat kirjoittivat yhteensä 308 artikkelia, jotka julkaistiin 34 eri maassa.

Suurin osa mediaosumista tuli Japanista, Etelä-Koreasta, Kiinasta, Venäjältä ja Yhdysvalloista.

– Aasian merkitys suomalaisyritysten viennille on kasvussa, ja teemme tiivistä yhteistyötä muun muassa Suomen ulkoministeriön ja Business Finlandin Global Networkin kanssa saadaksemme kattavan näkyvyyden jokaisesta mediavierailusta. Aasian medioilla voi suomalaisessa mittapuussa olla todella suuret levikit, mikä näkyy mediaosumatuloksissa. Näkyvyyden ansiosta vierailut tuovat yrityksille muun muassa leadejä tai yritysdelegaatioiden vastavierailuja Suomeen, mikä osoittaa mediavierailun olevan kustannustehokas tapa edistää suomalaisen yritysten osaamisen näkyvyyttä, kertoo Finnfactsin Senior Communications Specialist Tsui-Shan Tu.

– Artikkeli, joka julkaistiin Aasiassa kevään 2017 hyvinvointi- ja terveysteknologia-aiheisen mediavierailun jälkeen yritykseemme liittyen, oli todella hyödyllinen kaupalle, jota yrityksemme oli parhaillaan työstämässä, paljastaa Myontecin toimitusjohtaja Janne Pylväs.

Syksyllä 2017 eteläkorealaisille suunnatun ICT-vierailun ja siltä saadun medianäkyvyyden jälkeen Suomeen saapui useita korealaisia yritysdelegaatioita tutustumaan suomalaisiin älykaupunki-hankkeisiin sekä älyliikenteen, AR/VR:n, 5G:n osaamiseen.

– Tehty kansainvälinen mediatyö hyödyttää vahvasti suomalaista yrityskenttää. Esimerkiksi Suomessa toimivien kansainvälisten kirjeenvaihtajien osuus on hyvin pieni verrattuna vaikka Tukholmaan tai Kööpenhaminaan, joissa uutisia tuotetaan kansainvälisiin julkaisuihin ihan eri volyymilla. Erityisen tärkeää on, että toimittajat pääsevät omin silmin näkemään ja kokemaan suomalaista osaamista paikan päällä, taustoittaa Katja Anttila, Finnfactsin Senior Communications Specialist.

Viime vuoden artikkeleista 40 prosenttia julkaistiin ammatti- ja asiantuntijamedioissa ja kolmannes perinteisissä uutismedioissa.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto

 

Nyt tarkkana, valelaskut yleistyvät kesällä - näillä vinkeillä suojaudut huijareilta

$
0
0

Saiko yrityksesi oudolta vaikuttavan laskun, jossa pyritään kiirehtimään maksamista? Kyse voi olla niin kutsutusta toimitusjohtaja- tai laskuhuijauksesta, joiden määrä kasvaa kesäkuukausina, sijaisten ja kesätyöntekijöiden hyväksyessä laskuja.

Viestintäviraston mukaan huijauslaskuissa maksuliikenteestä vastaaville henkilöille osoitettu sähköposti vaikuttaa yleensä tulevan tutulta asiakkaalta tai oman organisaation sisältä - esimerkiksi toimitusjohtajalta. Sähköpostin lähettäjätiedot ovat kuitenkin helpohkosti väärennettävissä.

Laskujen summat saattavat olla muutamia tuhansia tai jopa satoja tuhansia euroja.

Office 365 -huijauksia poliisitutkinnassa

Valelaskut näyttävät silmämääräisesti usein oikeilta laskuilta tai ovat oikeita laskuja, joihin on vaihdettu tilinumero. Lähettäjä näyttää tulevan omasta yrityksestä tai tutulta asiakkaalta tai sidosryhmältä.

Viestin sisältämiä linkkejä tai liitetiedostoja ei kannata avata. Ne voivat ohjata tietojenkalastelusivulle tai sisältää haittaohjelman.

Laskutushuijaus voi alkaa myös Office 365 -tunnusten kalastelulla, joista Yrittäjät.fi on uutisoinut kuluvalla viikolla. Poliisilla on tutkinnassa ainakin kaksi tapausta, joissa yritykset ovat joutuneet huijausten kohteeksi.

Viisi vinkkiä:

Perehdytä

  • Sijaisuuksia hoitavat ihmiset ja kesätyöntekijät kannattaa perehdyttää ilmiöön. Sopikaa erityisesti kiireellisten maksupyyntöjen hoitamistavoista etukäteen.

Varmista

  • Sopikaa, että yrityksen toimitusjohtajan nimissä tehdyt laskut varmistetaan toimitusjohtajalta esimerkiksi puhelimitse. Älä käytä varmistamiseen sähköpostia, etenkään jos maksupyyntö on tullut meilitse.

Tarkista uudelleenohjaussäännöt

  • Erityisesti Office 365-ohjelmistoista tulisi tarkistaa, onko sähköpostiin asetettu erikoisia uudelleenlähetyssääntöjä. Lisätietoja ja ohjeita saat Microsoftin ohjeesta.

Kaksivaiheinen tunnistautuminen

  • Ottamalla käyttöön kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttäjätunnukset ja salasanat eivät päädy vääriin käsiin, ainakaan helposti. Tämä ei ole aukoton suojautumiskeino, mutta selvästi turvallisempi vaihtoehto kuin yksittäinen salasana.

Vaihda varastetut tunnukset välittömästi

  • Jos käyttäjätunnukset ja salasanat on annettu tietojenkalastelusivustolle, vaihda ne välittömästi.

Jos saat valelaskun:

Sähköpostiin vastaaminen ei vielä aiheuta vaaraa. Epäilyttävistä laskuista kannattaa kuitenkin ilmoittaa tietoturvasta vastaavalle henkilölle.

Poliisia kiinnostaa sekä yritykseksi jääneet että onnistuneet huijaukset. Tee niistä rikosilmoitus. Jos rikollisen kanssa käydyssä sähköpostikeskustelussa mainitaan myös tilitiedot, lisää ne rikosilmoitukseen.

Myös Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus ottaa vastaan vapaaehtoisia tietoturvapoikkeamailmoituksia.

Tutustu myös Yrittäjien oppaaseen, jonka avulla tunnistat harhaanjohtavan markkinoinnin ja valelaskut.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto

 

Televisiosta tutun suosikkijuontajan yritys ponnisti parhaaseen AAA-luokkaan – katso lista

$
0
0

Listauksessa ovat mukana AAA-luokkaan edellisen viikon torstaista kuluvan viikon keskiviikkoon mennessä listalle päässeet yritykset.

Tiedot toimittaa Bisnode. Luokitus perustuu Bisnoden kehittämään automaattiseen luottoluokitusjärjestelmään. Se on jatkuvapäivitteinen järjestelmä, joka yrityksen toimintaa, taustaa, taloutta ja maksutapaa koskevaa informaatiota järjestelmällisesti keräämällä ja analysoimalla arvioi yrityksen luottokelpoisuutta ja sen kykyä selviytyä normaaliin liiketoimintaan liittyvistä sitoumuksista.

Yrittäjäsanomat julkaisee tietoja myös vastikään perustetuista yrityksistä. Tämä lista julkaistaan tiistaisin.

Nyt julkaistava lista pitää sisällään 7.6.-13.6. AAA-joukkoon päässeet yritykset. Listalla on yhteensä 291 yritystä.

Tuoreimmalla listalla on muun muassa tv:n suosittua Uutisvuotoa juontaneen Barbara "Baba" Lybeckin vuonna 2011 perustettu Baba Lybeck Productions, joka teki 264 000 euron liikevaihdolla 58 000 euron tuloksen.

Yritysjoukon liikevaihdon keskiarvo on noin 10,2 miljoonaa euroa ja tuloksen keskiarvo noin 1,9 miljoonaa euroa.

 

 

KotipaikkaYritysPerustettuLiikevaihto, euroaTulos, euroa
AKAAJärvinen Yhtiöt Oy200849900062000 
AKAAToivio Consulting Oy1990228000109000 
AKAAArira Oy199231900070000 
AKAAOy Finvac Automation Ltd2002380000913000 
ALAJÄRVIMillespakka Oy19971610000347000 
ASKOLAAskolan Lokapojat oy201237100043000 
ESPOO1252 Wahid Kadiri Oy201450300019000 
ESPOOBearia Oy201021900099000 
ESPOOHUOLTO ELIITTI OY201031100059000 
ESPOOJills Oy201373400029000 
ESPOOMP-Control Oy200517800033000 
ESPOONoventum Oy200724500052000 
ESPOOOftalmix Oy2005250000131000 
ESPOOSelik Oy200338000031000 
ESPOOTapaturva Oy200630400044000 
ESPOOAqua Clean Oy19934639000368000 
ESPOOLindmal Consulting Oy1999489000180000 
ESPOOMuuralan Putki Oy197734700046000 
ESPOOPPR-Functions Oy199084000088000 
ESPOOVDB Suomi Oy Ltd2012280000164000 
ESPOOEspoon Taksiliikenne Oy196124100028000 
ESPOOFitnessfuture Oy199521000031000 
ESPOOMaximus Oy20176188000724000 
ESPOOSininen Bussi Oy2005762000119000 
HAMINAIsännöinti Hillo Oy19823860009000 
HATTULAHattulan silmä ja hammas Oy201530100019000 
HATTULAJMR-Tekniikka Oy200717100026000 
HELSINKIAM-Kinot Oy200826500066000 
HELSINKIBaba Lybeck Productions Oy201126400058000 
HELSINKIDialogic Partner Oy200760500013000 
HELSINKIEero Eloranta Consulting Oy200521200099000 
HELSINKIGlubban yhtiöt Oy200724400086000 
HELSINKIHGR Property Partners Oy20043380200033021000 
HELSINKIIsukin Taksipuulaaki Oy200553300014000 
HELSINKIIV Films Oy201118800035000 
HELSINKIJ & K Terveyspalvelut Oy2009356000143000 
HELSINKIKisko Labs Oy20071525000284000 
HELSINKIkokokuva oy200822400019000 
HELSINKIMonochrome Oy201617000026000 
HELSINKIOfisea Oy200788500045000 
HELSINKIOlli Liljeberg Oy198221500016000 
HELSINKIPalmu Inc. Finland Oy200878840001107000 
HELSINKIProject Plan-B Oy200919300059000 
HELSINKIPTS-Muuraus Oy20062267000140000 
HELSINKIRauta-Hannu Oy200916644000967000 
HELSINKIRuuhijärvi Oy2010362000414000 
HELSINKISumma Capital Oy200642150002607000 
HELSINKISummer Hill Management Oy201443900085000 
HELSINKISuur-Helsingin Asuinkiinteistöt Oy198449000040000 
HELSINKITower Property Advisors Oy20104664000248000 
HELSINKIAcme World Sports Finland Oy Ltd1993786000101000 
HELSINKIAdastra Rakennus Oy1991537000255000 
HELSINKIAivan Madam Oy201431600027000 
HELSINKIAlnek Oy201467500033000 
HELSINKIArnacora Oy19951598000352000 
HELSINKIAsianajotoimisto Norros Oy1975416000128000 
HELSINKIAsianajotoimisto White & Case Oy1992177090002552000 
HELSINKIBusiness Technology Finland Oy1993170100085000 
HELSINKIEspoon automaalaamo Oy198665500064000 
HELSINKIExpedir Oy1986306000180000 
HELSINKIHot Spring Oy1997178000113000 
HELSINKIKHL Kuulokeskus Oy198947500060000 
HELSINKILakiasiaintoimisto Merja Sivonen Oy199732800079000 
HELSINKIMaka Sushi Oy20151509000124000 
HELSINKIMMA Helsinki Oy201221600090000 
HELSINKINetello Systems Oy19991687000317000 
HELSINKIPintaväri Oy19782488000259000 
HELSINKISaraco Holding Oy1992201000390000 
HELSINKISokkeli Oy195386900067000 
HELSINKISuomen Yrittäjien Sypoint Oy19853526000493000 
HELSINKISähkösuunnittelu Elbox Oy19971314000350000 
HELSINKIEtra Oy193222923000025441000 
HELSINKILohikari Oy19562317000303000 
HELSINKIRakennusentisöintiliike Ukri Oy19871576000361000 
HELSINKITrevian Asset Management Oy201265170002171000 
HELSINKIVAUDEVILLE CATERING Oy199234700052000 
HELSINKI2QE Finance Oy1993361000136000 
HELSINKIAIP Pikamallinnus Oy20121711000274000 
HELSINKIAlko Oy1999117480000051600000 
HELSINKIDCity Stations Oy20063369000188000 
HELSINKIHammashoito Minna Penttala Oy200119100063000 
HELSINKIHenri Häkkinen Oy20031765000238000 
HELSINKIITranslate Oy200341500041000 
HELSINKIItähelsingin Ravintolat Oy20123952000646000 
HELSINKIKoillisen Villa&Baukammer Oy200424300056000 
HELSINKILaawin Oy201232700069000 
HELSINKILemonsoft Oy200679190001988000 
HELSINKIOmnipress Oy1991316800098000 
HELSINKIOMT-Fysioterapia Helppis Oy19932350006000 
HELSINKIPaloässät Oy20092298000339000 
HELSINKIPR-Ilmastointi Oy1992106200079000 
HELSINKISNV-Kuljetuspalvelut Oy200917300010000 
HELSINKITili & Talous Kettunen Oy19911134000293000 
HELSINKITransmontani Oy200635400030000 
HELSINKIWaruna-Palvelu Oy1997254000137000 
HELSINKIVegamark Oy199276300098000 
HELSINKIVipu International Oy2007684000114000 
HYVINKÄÄMegaRak Oy201519900027000 
HYVINKÄÄRA Systems Oy199617600035000 
HÄMEENLINNAPurkulinja Oy2005707000222000 
HÄMEENLINNALammin LVI-asennus Simola Oy201417800013000 
IISALMIIisalmen Työterveysasema Oy1975142500084000 
IISALMISarvelat Oy1974170000161000 
IISALMIPäiväkoti Kissanpäivät Oy199422200031000 
ISOKYRÖMäki-Reini Oy1981101300068000 
JOENSUUEepeen konepalvelu oy201319700049000 
JOENSUUSuunnittelutoimisto Vaganza Oy20121870008000 
JUVAMetsäonni Oy19961121000230000 
JYVÄSKYLÄEduCluster Finland Oy201010912000914000 
JYVÄSKYLÄKuntoturvatarkastus Oy201625300022000 
JYVÄSKYLÄMusta kynnys Oy201061600019000 
JYVÄSKYLÄJyväskylän Kiinteistöpalvelu Oy19761297000252000 
JYVÄSKYLÄNorthern Light Scuba Oy201219100040000 
JYVÄSKYLÄPolar Granit Oy1973920000131000 
JYVÄSKYLÄHiomo Kantanen Oy200561000052000 
JÄMSÄJämsän Huvilarakentajat Oy19811017000108000 
JÄRVENPÄÄJärvenpään Lukko Oy19782320000104000 
JÄRVENPÄÄRehamark Oy1996500000105000 
JÄRVENPÄÄPointware Oy200630600020000 
KAARINASuomen Peruna Oy200934600032000 
KAJAANICeriffi Oy201343000088000 
KAJAANIOtanmäen Lämpö Oy19981053000277000 
KANGASALAMikko Kesä Oy2009205000149000 
KANGASALARaimo Hakkarainen Oy19851571000519000 
KANGASNIEMIPuu-Le Oy200769300053000 
KANKAANPÄÄRahh Oy201447800035000 
KAUHAVAKauhavan Siivous Oy201317200027000 
KAUHAVAPenercon Oy2010174000110000 
KAUHAVARKL Rintamäki Oy2012374000100000 
KAUHAVAHietamet Oy199042700083000 
KEMIErasähkö Oy199629600051000 
KEMIKemin Matkailu Oy198772510001523000 
KEMIInsinööritoimisto Juha Kupari Oy1992938000179000 
KEMIKemin Autohuolto Oy19932483000186000 
KEMIJÄRVIKVVVK Group Oy1983306000111000 
KERAVAAmmattikatsastus Helsinki Oy2012365000140000 
KIHNIÖNerkoon Metalli Oy1984936000154000 
KIRKKONUMMIKunnossapito Bellu Oy199082500069000 
KIRKKONUMMIPro Games Oy200620800019000 
KOKKOLAOy Attracs Ab20082562000353000 
KOKKOLAOy Ahlskog Ab1945338000570000 
KOKKOLAOy Kokkotel Service Ab200618700012000 
KORSNÄSSandholms Pälsfarm Ab199620400063000 
KOTKAOireX Solutions Oy2009314000124000 
KOTKAKiinteistö Oy Kotkanhalli1984247000213000 
KOTKAEmus Oy200244900016000 
KOTKAHelsinki Flagship Oy20002106000407000 
KRISTIINANKAUPUNKIOy Krs Trans Ab200921100010000 
KRUUNUPYYAb Tekas Oy198879900048000 
KUHMOINENKustannus Oy Rajatieto19763080006000 
KUOPIOKinneret Tours Oy2005106900044000 
KUOPIOJätekukko Oy2001215970002557000 
KUOPIOQVIM Arkkitehdit Oy19961183000148000 
KUOPIOSuomen Kelpo Kuski Oy195730400090000 
KUUSAMOKuusmet Oy1997894000202000 
KUUSAMOKlas 1-Yhtiöt Oy19943429000417000 
KÄRKÖLÄRakennus-Seppälä Oy Kärkölä1975113700056000 
LAHTIA-Tomaatti Oy2010439000117000 
LAHTIChiller Oy Lahti20151801000170000 
LAHTIThero Design Oy201619500027000 
LAHTILahden Keskusvalmistus Oy1987856000159000 
LAHTIPropinta Oy1991907000167000 
LAHTIHartControl Oy1991103900095000 
LAITILAKoneistus Juha Valjanen Oy2008496000152000 
LAPPEENRANTASaimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus Oy20071625000148000 
LAPPEENRANTATH Eleron Oy2011163400020000 
LAPPEENRANTAVP-Kuljetus Oy19928737000342000 
LAPUAA. Tynjälä Oy201236100068000 
LAUKAAHögforsSteka Oy20005252000647000 
LEMPÄÄLÄMittasaneeraus Oy201324600061000 
LIEKSAÖystilä Oy19664094000205000 
LIETOApical Oy20001465000133000 
LOHJACrossing Stones OY201644900096000 
LOHJATilitoimisto Roine Oy198644600048000 
LOPPIViherpalvelu Saarnivaahtera Oy200641800016000 
LOVIISAHeatterm Oy200610091000728000 
LOVIISALoviisan Puu Oy - Lovisa Trä Ab19811310000111000 
MAARIANHAMINABifa Ab Bilfirma20085200000231000 
MAARIANHAMINAEK-MED Ab200918500037000 
MIKKELIOnnimed Oy2015198000111000 
MIKKELIArlaine Oy199818100033000 
MIKKELILVI-Palvelu Pankka Oy199619000018000 
MIKKELIDisec Oy20061620000413000 
MUONIOMuonion Rakennustarvike Oy20114627000242000 
MÄNTSÄLÄTemen-Rak Oy199385400055000 
NOKIAGlow Bar & Restaurant Oy200542100073000 
NOKIANokian Renkaat Oyj1987686154000320590000 
NÄRPIÖOy Engelqvist Ab198291700081000 
OULUEdustusliike Kalustetoimi Oy200918400073000 
OULUOulun Leipomokauppa.com Oy201535800060000 
OULUPajuluoto Engineering Oy201519000045000 
OULUJMC Teräspalvelu Oy20001105000103000 
OULURomplan Oy1997574000223000 
OUTOKUMPUKarjalan Kiinteistöpalvelu Oy196832800022000 
PEDERSÖREN KUNTAFlexirent Ab Oy2010106100065000 
PEDERSÖREN KUNTAHotelli Polaris Oy200548700053000 
PIELAVESIMittaVaT Oy1992562000157000 
PIELAVESIAutoyhtymä Heinonen Oy19871436000107000 
PORICustom Sulky Oy20053040000254000 
PORIIlonat Nisander Oy201419400038000 
PORILuova toimisto Pilke Oy201419100021000 
PORIPasin Rauta Oy19997999000223000 
PORIVehmasputki Oy199312041000921000 
PORIMaarit Järvinen Oy199963800023000 
PORVOOPrima Holding Oy Ab1976166460001480000 
PORVOOSundö Service Ab200917700038000 
PORVOOPorvoon Rakennuskonevuokraamo Oy199920100046000 
PORVOOOy C.E. Lindgren Ab195084370001540000 
PORVOOPorvoon Maske Oy19939200000494000 
PUUMALAMaansiirto Backman Oy19841485000221000 
PYHÄJOKISähköpalvelu Anttila Oy200679600072000 
RAAHERaahen Rakennuspalvelu Oy20063385000630000 
RAASEPORITP-Talo Oy200772300062000 
RAASEPORIOy Lesjöfors Ab198558970001022000 
RAASEPORIOy Tescon Marine Ab199234800021000 
RAUMAJoleikon Oy20121674000548000 
RIIHIMÄKIRiihihuvilat Oy1987210000125000 
RIIHIMÄKIComfyhome Oy199380000077000 
RIIHIMÄKIMH Lehtorinne Oy200241300014000 
RIIHIMÄKIMuoti-Hovi Oy1976275000195000 
RISTIJÄRVICafé 5-stop Oy201319600029000 
ROVANIEMIBiotassu Oy200517000035000 
ROVANIEMIRovaniemen optiikka Oy201369300065000 
ROVANIEMISirijus Oy198638100087000 
SALOJuha Punta Oy19826340000377000 
SASTAMALAKiikan Palvelukoti Oy19901628000444000 
SAVONLINNASavonlinnan SLS-Kuljetus Oy2010692000115000 
SAVONLINNAKaskinen Invest Oy19914345000555000 
SEINÄJOKISeinäjoen Kardiologipalvelu Oy2016333000224000 
SEINÄJOKIPohjanmaan Tehdaspalvelu Oy1991705000152000 
SIIKAJOKILehto Invest Oy200641260006410000 
SIILINJÄRVIRakennusliike Juntunen & Savola Oy201526000042000 
SIPOOJ Gustafsson Oy200817300032000 
SIPOORappauskymppi Oy200927900040000 
SULKAVASulkavan Kotiseutulehti Oy196928000043000 
TAMPEREA-Agentuuri Oy198227600016000 
TAMPEREPoltintekniikka Ala-Korpula Oy201142100075000 
TAMPERETechila Technologies Oy2006650000111000 
TAMPEREArkkitehtuuritoimisto Vihanto & Co Oy200070900048000 
TAMPEREMH-Air Oy199222200016000 
TAMPERETampereen Rajamerkki Oy19922030007000 
TAMPEREAL-Invest Oy1983226000156000 
TAMPEREMuototerä Oy19544725000705000 
TAMPERETonisco System OY19841219000180000 
TAMPEREFincumet Group Oy2012422160004421000 
TAMPEREKantriina Oy200633300059000 
TAMPERELounaskahvila-konditoria Mainio Oy200767300090000 
TAMPEREMarkkinointi Koivula Oy199726900091000 
TAMPEREMattWAY Oy2006378000250000 
TAMPERERob Rakennus Oy200724700050000 
TOHOLAMPIOy Weldtronic Ab Ltd200630900056000 
TURKUChiller Oy Turku20151306000169000 
TURKUELIATEK OY200823200016000 
TURKUV-S Rakennuttaminen Oy201638400069000 
TURKUHPP-Tekniikka Oy1999151100077000 
TURKUKiinteistö Oy Turun Jokimatti1997230000165000 
TURKUTilastopaja Oy199334100039000 
TURKUSähkösuunnittelu Lauri Pyyhtiä Oy198531100046000 
TURKUTaretek Oy19821306000220000 
TURKUVantaan Festivaalit Oy199981480001716000 
TURKUFishmaster Finland Oy19913710009000 
TURKUKuljetus Heikki Anttila Oy200326000074000 
TURKUKuljetusliike Sautila Oy19922916000530000 
TUUSNIEMITuusniemen Autohuolto ja Varaosa Oy200931800012000 
TUUSULAKiinteistö Oy Hosionrinne199416950001161000 
UURAINENPerhekoti Kardemumma Oy199117500016000 
VAALASorsaemo Oy2012387000122000 
VAASAGynekologiasema Lilja Oy200853200019000 
VAASAOy Provida Ab20061987000335000 
VAASAVaasan Kuljetus Oy2006922000137000 
VAASAHammaspalvelu Laitinen Oy200725900068000 
VAASASilmälääkäriasema Erkki Alho Oy2001194000157000 
VANTAAHerttuan tyttäret Oy201435100089000 
VANTAAKylmämaster Oy201422700028000 
VANTAALanix Oy201033600015000 
VANTAAMaanrakennusliike Pohjarakenne Oy201518800025000 
VANTAAOrbion Consulting Oy20121290000216000 
VANTAAOsmanpolku Oy200746600092000 
VANTAATamitek Oy20061127000116000 
VANTAAeTaika Oy19941483000152000 
VANTAASKS Control Oy19785783000760000 
VANTAAStadi Cab Oy199633400078000 
VANTAALikestone Oy199643200076000 
VANTAAMasino Group Oy1988403050001500000 
VANTAARakennuspalvelu JVK Oy20072080009000 
VANTAAVaisala Oyj194433260000038100000 
VETELISeppo Takalo-Mattila Oy198924900026000 
YLIVIESKAAutoliike Haanpää Oy19821516000187000 
YLIVIESKARakennusliike Työmies Oy2001870000109000 
YLIVIESKAYlivieskan Kukka ja Hautaustoimisto Oy201221700023000 
YLÖJÄRVISähköpalvelu Tuomo Koivuniemi Oy200098000057000 
      

Kysely: Nämä tekijät auttavat pienyrityksiä menestymään

$
0
0

Pienyrityksille teetetyn kyselyn mukaan yrittäjät korostavat realististen odotusten ja suunnitelmien merkitystä menestykselle.

Ohjelmistotalo Visma Passelin kyselyn mukaan vastaajista kuitenkin vain 44 prosenttia oli tehnyt liiketoimintasuunnitelman yrityksen perustamisvaiheessa.

– Pää pilvissä ei tosiaan kannata yrittäjäksi ryhtyä, vaan pitää olla valmis puurtamaan kovaa yrityksen menestyksen eteen. Omat ideat kannattaa testata ennen toteuttamista ja kehittää niitä maltilla ennen kuin pistää oman toimeentulonsa niiden varaan, muistuttaa Visma Passelin Oy:n toimitusjohtaja Terhi Karasjärvi.

Noin kolmannes vastaajista olisi kaivannut alkuvaiheessa tietoa ja vinkkejä yrityksen pyörittämiseen.

– Pienyrittäjä on ninja, joka pyörittää yritystoimintaa usein hyvinkin yksin. On kuitenkin tärkeä osata pyytää apua oikealla hetkellä, jottei yrittäjän omat voimavarat tai yritystoiminta ole uhattuna. Tukea ja apua on saatavilla, kunhan sitä pyytää, Karasjärvi korostaa.

Suomen Yrittäjien jäsenet saavat apua jäsenille tarkoitetusta ilmaisesta neuvontapalvelusta. Neuvontapalveluun tulee vuosittain noin 50 000 yhteydenottoa.

Kyselyn perusteella yrityksen perustamisen suurimmaksi haasteeksi nousi markkinointi.

– Rohkeuden ja intohimon merkitys korostuu vastaajien antamissa kommenteissa ja vinkeissä. Moni on ollut ennen yrittäjyyttä palkkatyössä, eikä hyppy tuntemattomaan ole ollut helppoa. Yrittäjyydessä tarvitaan myös rohkeutta viedä asioita eteenpäin. On tarpeen uskaltaa nostaa rohkeasti ongelmat esiin ajoissa, kun ongelmat ovat vielä ratkaistavissa, tulkitsee Karasjärvi tutkimusta.

Kyselyyn vastasi yhteensä 517 pienyrittäjää.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Pixhill

 

Luksusautokauppias myy yrityksensä – "nuoret sukupolvet ajattelevat nykyään kovin eri tavalla kuin edeltäjänsä"

$
0
0

Luksusautoja myyvän Luxury Collection Automobilesin perustanut Jukka Sinisalo jättää yrityksen. Asiasta kertoo Talouselämä.

Lehden haastattelussa hän muistelee, kuinka Jaakko Rytsölän ostama keltainen Lamborghini nousi puheenaiheeksi.

– Hype ja palstatila lehdistä, minkä Rytsölän veljekset saivat ja ottivat, oli valtava. Tietyllä tapaa se oli pioneerityötä luksusautojen eteen, että he eivät peitelleet autojen omistusta. Silloin se oli uutta ja ihmeellistä, nyt tuskin media kiinnostuisi luksusauton omistuksesta yhtä paljon, Sinisalo sanoo.

Osakekaupoilla vaurastuneet Rytsölän veljekset poseerasivat urheiluautojensa kanssa mediassa vuosituhannen alussa.

– On tietysti ymmärrettävää, että siihen aikaan tällaiset autot herättivät kysymyksiä, etenkin, jos niitä esitellään ja levitellään lehtien palstoilla, Sinisalo toteaa Talouselämässä.

– Nuoret sukupolvet ajattelevat nykyään kovin eri tavalla kuin edeltäjänsä. Jos on menestytty ja on mahdollista tehdä hankinta ja nauttia siitä, silloin ei epäröidä mitä naapuri mahdollisesti sanoo, hän sanoo.

Sinisalon mukaan "viimeisin tekijä ostoon on se, että haluttaisiin näyttää muille".

– Ennemminkin ostajat haluavat palkita itseään onnistumisesta, on se sitten saatu aikaan osakekaupoilla, pokerissa tai toimimalla pitkään yrittäjinä.

Sinisalo perusti yrityksensä vuonna 2009. Nyt hän myy osuutensa yhtiökumppaneilleen.

– Suomalaiset, nauttikaa elämästä! Moni ajattelee, että teen jonkin asian sitten kun pääsen eläkkeelle. Välttämättä ei koskaan pääse eläkkeelle. Jos nautintoa tuo kallis auto, kannattaa nauttia siitä, jos siihen on mahdollisuus. Elämä on ainutkertaista, Sinisalo korostaa Talouselämän haastattelussa.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto

Suomessa perustettu startup myynnissä miljardilla eurolla

$
0
0

Yhtiö on nousemassa Tekniikka&Talous-lehden mukaan seuraavaksi suomalaistaustaiseksi ns. ”yksisarviseksi”. Kyseinen termi tarkoittaa nopean kasvun startupia, jonka arvoksi pörssilistautumisessa tai yrityskaupassa on arvioitu miljardi dollaria tai enemmän.

CRF Healthin (toiselta nimeltään CRF Box) kauppahinnaksi on tulossa liki miljardi euroa eli lähes 1,2 miljardia dollaria talousuutistoimisto Bloombergin tietojen mukaan.

CRF Health perustettiin Suomessa vuonna 2000 ja sillä on yhä toimintaa Suomessa. Yritys kehittää esimerkiksi kliinisen lääketutkimusten hoitotulosten keräämisen palvelua. Tuotteita on käytössä yli 70 maassa 72 000 toimipisteessä.

Vauhdikas kasvu

CRF Healthin perustajat Timo Ahopelto, Jaakko Ollila ja Jarkko Joki-Tokola sekä pääomasijoittajat myivät yhtiön brittiläiselle pääomasijoittajalle Vitruvianille noin 320 miljoonalla dollaria vuonna 2015. Yritys on kasvanut sen jälkeen vauhdikkaasti noin 100 miljoonan euron liikevaihdosta 200 miljoonaan euroon.

Suomessa on ollut vasta kolme startupia, joiden arvo on ollut yrityskaupassa tai pörssinoteerauksessa yli miljardi dollaria. Tällaisia ovat peliyritykset Rovio ja Supercell sekä tietokantayritys MySQL.

Suomessa CRF Box Oy:n liikevaihto oli Tekniikka&Talouden mukaan viime tilikaudella noin 38 miljoonaa euroa, ja operatiivinen tulos 9,6 miljoonaa euroa. Suomen 115 työntekijän yhtiö on kuitenkin lähinnä yrityksen tuotekehitysyksikkö.

toimitus(at)yrittajat.fi


ICT-alan tyly arvio julkishallinnon kilpailutuksista: ”Amatöörimäistä”, ”pois lippulappujen täyttäminen”, ”valmiiksi valittu joku”

$
0
0

"Julkishallinnon kilpailutusten ongelma on se, että korruption pelossa toimitaan täysin järjettömästi ja ostetaan huonoja tuotteita ja vääriä palveluja moninkertaiseen hintaan. Useimmissa yksityisissä yrityksissä ymmärretään, että ostamalla tuotteet ja palvelut tutuilta yhteistyökumppaneilta (vrt. Toyota Way) saadaan parempia tuotteita parempaan hintaan. Julkisella puolella taas joka nippelin ostamista varten pyydetään kasapäin tarjouksia, mikä aiheuttaa turhaa työtä palveluntarjoajille. Sitten valitaan halvin vaihtoehto, riippumatta siitä, miten se sopii tarkoitukseensa. Ja lopuksi aikaa ja rahaa tuhlataan vielä hävinneiden tarjoajien valitusten käsittelyyn.”

Ongelma minusta on se, että kaunis idea ("kaikki voivat tasavertaisesti osallistua kilpailutukseen, ketään ei ole valittu etukäteen vaan valitaan aidosti paras") ei toimi käytännössä kun kuitenkin on valmiiksi valittu joku ja ehtoja säätämällä saadaan esitettyä näytelmä tasapuolisuudesta. Tai jos etukäteen ei olekaan valittu toimittajaa, niin etukäteen määritetyt kriteerit estävät tilaajaa ostamasta parasta vaihtoehtoa; sitä saat mitä mittaat. Eli kriteerien määrittäminen ja julkaiseminen ohjaa tarjousten sisältöä enemmän kuin oikea tarve.”

Joustavampia prosesseja ja hankintamalleja lisää, pois lippulappujen täyttäminen ja lähettäminen.”

Vastaukset ovat ICT-alan toimijoilta, jotka tuoreessa kyselyssä lyttäävät julkishallinnon kilpailutukset. Ohjelmistoyrittäjät ry:n, Pro Growth Consultingin ja TIVIAn toteuttamassa kyselyssä 83 prosenttia luokitteli ne heikoiksi. Yksikään sadasta vastaajasta ei kehunut niitä erittäin toimiviksi.

– Luonnollisesti näiden tulosten valossa täytyy lähettää herätysterveiset päättäjille: Näin murskaavan kritiikin saavaa järjestelmää täytyy muuttaa. On todella pysäyttävää, ettei yksikään haastateltu johtaja arvioinut, että hankintojen kilpailutus toimisi erittäin hyvin, summaa Ohjelmistoyrittäjät ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

ICT-alan toimijat ideoivat yli 50 parannusehdotusta julkishankinnon kilpailutuksiin.

– Kilpailutusten aiheuttamaa verenpaineen nousua kuvaa hyvin erään toimitusjohtajan arvio, jonka mukaan korruption pelossa toimitaan täysin järjettömästi ja ostetaan vääriä palveluja moninkertaiseen hintaan. Toki tässä on mukana jo turhautuneiden tunteiden värinää, mutta kautta koko kentän kuuluu sama viesti: Muutosta tarvitaan, Roiha sanoo.

Kilpailutukset eivät tue lopputuotteen laatua vaan kilpailutusprosessin säännöstöä. Vuorovaikutus kilpailuttajan ja palveluntarjoajan välillä on täysin olematonta. Edes tarjouksen julkaisemisen aikaisia keskustelutilaisuuksia ei järjestetä. Tarkoitan tällä tilaisuutta, jossa tarjoajat voisivat esittää syventäviä kysymyksiä siitä mitä KPI:tä uudistuksella liiketaloudellisesti tai toiminnallisesti haetaan. Toiminta on yhdellä sanalla amatöörimäistä.”

"Julkinen sektori istuu niin tilaajan kuin tuottajankin paikalla"

Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin ei hämmästele kyselyn tuloksia.

– Olen harmissani mutten yllättynyt kyselyn murska-arvioihin. On sinänsä tavallista, että se, joka ei voittanut, on pettynyt. Mutta joskus hävinnytkin kehuu reilua kilpailua, ja tämä pitäisi olla tavoitetaso kaikissa verovaroin tehdyissä hankinnoissa. Tähän pyritään Yrittäjien tarjoamalla hankintaneuvonnalla, Grekin toteaa.

– Suurin syy epäluottamukseen on se, että julkinen sektori istuu niin tilaajan kuin tuottajankin paikalla. ICT-alalla on muodostettu hankintaa varten in-house-yhtiöitä, joilta hankitaan kilpailuttamatta. Tämä johtaa siihen, että pienien toimijoiden on hankala osallistua kilpailutuksiin. Niitä ei ole, Grekin sanoo.

Mukaan pääsy on usein hankalaa jos ei ole ns. puitesopimustoimittaja tai ei ole julkkarireferenssejä. Kilpailua pitäisi avata enemmän myös pienemmille toimijoille.”

 

Kursivoidut kohdat Myynti kasvun veturina, tutkimus myynnin esteistä ja parhaista keinoista 2018 -kyselystä

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto

 

 

 

Näin uutta Nokia-puhelinta kuritetaan kestotestissä: "Uskomaton"

$
0
0

Viime vuonna julkaistu Nokia 6 oli yksi HMD Globalin ensimmäisiä tuotteita kansainvälisille älypuhelinmarklkinoille.

Tuolloin puhelinta kehuttiin paitsi tyylikkyydestään, myös kestävästä rakenteestaan. Youtubessa älypuhelinten kestävyystivideoistaan tunnettu JerryRigEverything on nyt laittanut testiin kuutosmallin seuraajan Nokia 6.1:n.

Ensimmäinen kuutosmalli kirvoitti viime vuonna testaajalta ylistäviä arvioita. Seuraaja jatkaa samalla linjalla. JerryRigEverything kehuu puhelimen rakennetta "uskomattomaksi hintaan nähden". Puhelin selviää erityisen hyvin taivutustestistä.

Nokia-puhelimet olivat aikanaan suosittuja etenkin kestävyytensä ansiosta. Tunnetuin esimerkki on Nokia 3310, joka sai lähes rikkoutumattoman maineen.

Katso Nokia 6.1:n testitulos oheiselta videolta!

Kuva: Kuvakaappaus

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Suomalainen bitcoin-sivusto hakkeroitiin, tuhansien käyttäjien tiedot vuotivat: Tarkista salasanasi

$
0
0

Tivi.fi uutisoi toukokuussa sattuneesta tapauksesta, jossa suomalaisomistuksessa oleva Bittiraha.fi -sivusto joutui hakkeroinnin kohteeksi. Bittiraha.fi on virtuaalirahoihin keskittynyt uutissivusto. 

Hakkeri oli saanut ujutettua sivustolle haittaohjelman, joka kykeni käyttämään sivustolla vierailevien käyttäjien tietokoneita kryptovaluutan louhimiseen.

Tieto haittaohjelmasta kiiri sivuston ylläpitäjien korviin muutamassa tunnissa, kun yksi asiakkaista raportoi siitä.

– Tutkimme, mitä palvelimella oli tehty. Selvisi, ettei hyökkääjä ollut tehnyt tai kyennyt tekemään mitään muuta kuin kryptolouhintaa, Bittiraha.fi-sivustoa pyörittävän Prasos Oy:n toimitusjohtaja Henry Brade kertoo Tivin haastattelussa.

Haavoittuvuus Drupal-ohjelmassa

Haittaohjelma ujutettiin Bittiraha.fin palvelimille Drupal-sisällönhallintaohjelmassa olleen tietoturva-aukon kautta.

Viestintävirasto varoitti kyseisestä haavoittuvuudesta maaliskuussa. Tuolloin kerrottiin, että Drupalin haavoittuvuus mahdollistaa hyökkääjän komentojen suorittamisen kohdejärjestelmässä ja sivuston täydellisen haltuunottamisen. Valmistaja kehotti ylläpitäjiä päivittämään järjestelmänsä viipymättä. Haavoittuvuus koski Drupalin versioita 6, 7 ja 8.

Huhtikuussa kyseiseen haavoittuvuuteen julkaistiin hyväksikäyttömenetelmä, jota verkkorikolliset pääsivät hyödyntämään hakkeroinnissa.

Tivin mukaan Prasos unohti tehdä kyseisen tärkeän päivityksen.

– Prasoksen toiminta on keskittynyt viime vuosina kansainvälisiin palveluihin ja suomalaisille suunnattu Bittiraha.fi on jäänyt sisällöntuotantoa lukuun ottamatta vähemmälle huomiolle, muun muassa palvelimen ylläpidon osalta, Brade jatkaa haastattelussa. Hänen mukaansa ylläpitoon on nyt kiinnitetty enemmän huomiota.

Käyttäjätietoja vuotanut yli 5000 tililtä

Tivin mukaan Bittiraha.fin murron yhteydessä on saattanut vuotaa artikkelien kommentoinnissa vuosina 2012–2015 käytettyjä sähköposteja, käyttäjätunnuksia ja ei-selkokielisiä salasanoja.

Jos tietoja on päässyt vääriin käsiin, riskinä on niiden hyödyntäminen käyttäjien muilla tileillä, joissa käytetään samaa salasanaa. Kaikkiaan tietoja on vuotanut 5500:lta tililtä.

Prasos lupaa jatkossa 500 euron palkkion ensimmäisenä haittaohjelmasta ilmoittavalle henkilölle. 

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Kesäoppisopimus on hyvä juttu kaikille!

$
0
0

Ammatillinen koulutus uudistui vuoden 2018 alussa. Uudistusten tavoitteena on tehdä ammatillisesta koulutuksesta joustavampi ja työelämälähtöisempi.

Keskeisimpiä muutoksia uudistuksessa ovat koulutussopimuksen käyttöönotto, oppisopimusten joustavammat kestot, tutkintojen määrän vähentyminen ja rahoituksen muutokset.

Oppisopimuksessa keskeisimpiä muutoksia on se, että oppisopimuksen voi jatkossa solmia kokonaisen tutkinnon sijasta myös tutkinnon osiin tai sitä pienempiin kokonaisuuksiin. Aiemmin oppisopimukset on miltei poikkeuksetta solmittu kokonaiseen tutkintoon.

Se on tarkoittanut perustutkinnoissa (esimerkiksi merkonomit, lähihoitajat, kiinteistönhoitajat, kokit ja tarjoilijat) 2–3 vuoden sitoutumista niin työnantajalle kuin opiskelijalle. Uudistusten myötä sopimuksia voidaan siis solmia lyhyemmiksikin ajoiksi. Oppisopimuksen kesto riippuu siitä, mitä opiskelija opiskelee ja millaisia työtehtäviä hän pystyy työpaikalla tekemään ja myös siitä, millaiset resurssit työnantajalla on tarjota töitä ja työpaikalla tapahtuvaa ohjausta.

Oulun suunnalla tekniikan alan sopimuksia

Ammatillisen koulutuksen uudistuksen mukanaan tuomat joustot oppisopimuksessa tarjoavat loistavan mahdollisuuden hyödyntää oppisopimusta myös kesätöissä. Useat koulutuksen järjestäjät ja yrittäjät ovat tarttuneet tähän mahdollisuuteen.

Oulun seudun ammattiopisto OSAOn yksikön johtaja Virpi Spangarin mukaan OSAOn kesäoppisopimusten määrä tulee olemaan n. 130–150. Sopimuksia on solmittu Pohjois-Pohjanmaan alueella ja erityisesti Oulun seudulla.

– Tähän mennessä on tehty useita perustutkintojen oppisopimuksia. Määriin vaikuttaa koulutusalan koko ja tietysti työvoiman kysyntä ylipäätään. Erilaiset tekniikan alan perustutkinnot ovat hyvin edustettuina kesäoppisopimuksissa, Spangar kertoo.

Tekniikan alan tutkintoja ovat muun muassa rakennusala, maanrakennuskoneen kuljetus, sähköautomaatio, logistiikka, sähkö- ja energiatekniikka, talotekniikka ja putkiasennus.

– Sopimuksia on tehty myös metsäalan perustutkintoon (metsäkoneenkuljettaja) ja liiketalouden perustutkinnoissa myyjille. Puutarhatalouteen ja hotelli-, ravintola- ja cateringalalle on tehty yksittäisiä oppisopimuksia kesätyön ajaksi, Spangar kertoo.

Seinäjoella eniten sote-alan sopimuksia

Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedussa kesäoppisopimuksia on solmittu yhteensä noin 50. Eniten kesäoppisopimuksia on solmittu sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon, johon niitä on tehty 20 kappaletta.

Toiseksi eniten Sedussa on tehty kesäoppisopimuksia hotelli-, ravintoja ja cateringalan tutkintoon. Yksittäisiä sopimuksia on tullut metsäalalle, logistiikkaan, matkailualalle, rakennusalalle sekä sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkintoon.

Miten työnantajat on saatu vakuutettua kesäoppisopimuksen hyödyllisyydestä itselleen?

Yrityspalvelupäällikkö Satu Ahopelto Sedusta kertoo, että työelämälle kesäoppisopimuksista on tiedotettu yrityskäynneillä oppilaitosten kanssa yhdessä järjestetyissä infotilaisuuksissa. Lisäksi Sedu on lähettänyt työnantajille laajalla jakelulla sähköisen uutiskirjeen asiasta ja julkaissut kirjoituksia teemasta yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien ja Kauppakamarin kanssa.

– Olimme myös mukana Huvivaltio Powerparkin uusille kesätyöntekijöilleen järjestämässä perehdyttämispäivässä, jossa oli n. 300 Powerparkissa kesätyönsä aloittavaa nuorta, Ahopelto kertoo.

Työnantajat ovat Ahopellon mukaan suhtautuneet kesäoppisopimuksiin pääsääntöisesti positiivisesti.

– Monet työnantajat kokevat hyvänä sen, että opiskelijan opinnot etenevät kesätöiden aikana. Esimerkiksi valtakunnallisessa Pihlajalinna-konsernissa on meidän alueella käynnistynyt useita kesäoppisopimuksia ja työnantajan näkökulmasta on erittäin hyvä, että kesätöiden aikainen opiskelu on tavoitteellista, koska siten he saavat opiskelijat nopeammin tuottavaan työhön, Ahopelto lisää.

Kotkan suunnalla 200 sopimusta

Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Ekamissa kesäoppisopimuksia on solmittu peräti 200. Niitä on solmittu niin nuorille kuin aikuisemmillekin opiskelijoille. Kesäoppisopimuksia on Ekamissa tehty lähihoitajille, prosessiteollisuuteen, sähköasentajille, autoalalle, liiketalouden alalle ja hotelli- ja ravintola-alalle.

Ekamin koulutussuunnittelija Susanna Eerola kertoo, että työnantajat ovat lähteneet prosessiin hyvin mukaan.

– Mutta olemme kyllä tehneet sen eteen paljon myyntityötä koko kevään ajan! Ajatus kesäoppisopimuksesta on pitänyt myydä niin työnantajille kuin opettajillekin. Hyvä tulos näissä on edellyttänyt yrittäjien ja työnantajien tiedotusta ja henkilökohtaisia keskusteluja, infotilaisuuksia ja käytäväkeskusteluja, Eerola painottaa.

Kesäoppisopimukset ovat siis ottaneet hyvin tuulta purjeisiinsa. Toivottavasti jo ensi kesänä niiden tekemisen mahdollisuus on tiedossa kattavasti eri puolilla Suomea.

Terhi Haapaniemi

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien ammatillisen koulutuksen asiantuntija

Työkorttien markkinat pitää avata kilpailulle – Liikennevirasto näyttää jo tietä

$
0
0

LVI-yrittäjä Kari Kivisaari vaatii järkeä pätevyyskorttien viidakkoon. Hänellä itsellään on tulityökortti, työturvallisuuskortti, puhdasvesipassi, tieturvakortti, sähköturvallisuuskortti, hätäensiapukortti, työmailla vaadittava henkilökortti, allasvesipassi sekä kuorma-autokortti.

Monien ja usein myös monopolisoitujen korttien ja koulutusten vuoksi yrittäjille tulee huomattavia kuluja. Ne pitää uusia muutaman vuoden välein istumalla kursseilla. Kivisaaren mielestä digiaikaan sopiva versio olisi se, että kerran hankitut kortit päivitetäänja tentitään netissä.

– Pakollisista pätevyyskorteista tulee viiden henkilön yritykselle 12500 euron kulut viiden vuoden aikana, kun laskee mukaan myös niihin liittyvät kulut kuten päivärahat, LVI-yrittäjä Kari Kivisaari kertoi taannoin Yrittäjäsanomien haastattelussa.

Kivisaari harmittelee sitä, että kesätyöntekijänkin työkuntoon varustaminen tulee maksamaan yli tuhat euroa, kun työvaatteiden lisäksi pitää maksaa työturvallisuus- ja tulityökortit (kurssit 150€/kpl) ja päivien palkat sekä matka- ja päivärahakulut.

Kilpailu avautuu

Digitalisaatio tuo kilpaillut markkinat myös pätevyyskorttien ja työturvallisuuskoulutuksen kentälle - ja laskee myös yrittäjien maksamia kuluja. Liikennevirasto poisti vanhan markkinajohtajaa Työturvallisuuskeskusta suosivan käytäntönsä työturvallisuuskortista kesäkuun alussa.

Taustalla on koulutusammattilainen Matti Jääskeläisen maaliskuussa tekemä vaatimus kilpailun vapauttamisesta.  Jääskeläinen perusteli asiaa muun muassa sillä, että voimassa ollut käytäntö oli hankintalain vastainen.

Liikennevirasto muutti kesäkuun alussa käytäntöään siten, että nyt muukin kuin Työturvallisuuskeskuksen antama vastaava koulutus käy.

Vapaus tehdä valintoja

– Turvallisuus on tärkeä asia. On hyvä, että työnantajalla sekä työn tilaajalla on vapaus tehdä valintoja, keneltä hankkivat palveluita turvallisuuden ylläpitämiseksi, sanoo Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin.

Hän huomauttaa, että julkisissa hankinnoissa on joskus ehtona, että tarjoaja on varmistunut työturvallisuus- tai ensiapu -asioista - vähintään oman henkilöstönsä tai myös alihankkijoidensa osalta. Kummallakin sektorilla koulutusmarkkina on Grekinin mukaan hyvin keskittynyt:

Työturvallisuuskoulutusmarkkinaa dominoi Työturvallisuuskeskus ry:n  koulutus, ja tuote nimeltä "Työturvallisuuskortti". Ensiapukoulutusmarkkinaa taas hallitsee SPR ja tuotteet kuten "EA1, EA2".

– Kumpaankin koulutukseen on kuitenkin olemassa, ja viime aikoina digitalisaation myötä ja muutenkin syntynyt myös kilpailua ja vaihtoehtoja. Tästä syystä hankinnoissa pitää ryhtyä pääsemään eroon ehdoista, jotka suosivat noiden markkinajohtajien koulutuksia, Satu Grekin sanoo.

Työturvallisuusvaatimukset sinänsä ovat laissa, mutta mitään yksinoikeutta pätevyyden myöntämiseen ei millään taholla ole, Grekin muistuttaa.

– Suomen Yrittäjien mielestä yrittäjällä pitää olla valinnanvapaus, miten turvallisuutensa järjestää, kunhan on järjestetty, Grekin sanoo.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

Viewing all 5916 articles
Browse latest View live