Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all 5916 articles
Browse latest View live

HS: Jyrki Sukula ehdottaa ravintola-alalle pyrkiville yrittäjyysluentoja – vajavaiset taidot tietävät ongelmia

$
0
0

Televisiosarjoista tuttu kokki Jyrki Sukula kertoi sunnuntaina Helsingin Sanomien haastattelussa, että ravintola-alalle tulee yrittäjiä vajavaisin taidoin. Hän ehdottaa alalle aikoville luentoja perusasioista ja harjoittelujaksoja, ellei pakollisina niin vahvasti suositeltuina.

– Suomihan on unelmapaikka yrittää, koska yhteiskunta toimii hyvin. Mutta kynnys tulla alalle on liian matala. Jos taidot ovat vajavaiset, ongelmat kasautuvat äkkiä, hän sanoo.

Sukula on tv-töissään huomannut, että alalle tulleiden uuden polven yrittäjien ongelmat eivät ratkea sillä, että heille opettaa kastikkeiden keittämistä. Ongelmien ratkominen vaatisi elämänhallinnan taitoja, ja siihen ei tv-kokin osaaminen taivu. Se vaatisi psykologin koulutusta.

Sukula on päättänyt lopettaa tv-ohjelmiensa Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula! ja Hotellit kuntoon, Jyrki Sukula! sekä Sukulan suojatit tekemisen, sillä Sukula kuuli tuontantoyhtiöstään, että hänen auttamistaan ravintolayrittäjistä useita on kuollut. 

Tänä kesänä Sukula teki TV5-kanavan Suomalainen menestysresepti -sarjaa.

Ala kaipaa uutta johtamista

Ravintola-ala on rankka ja hierarkinen. Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula! on suomalainen versio britti- ja yhdysvaltalaissarjasta Kurjat Kuppilat, joissa Gordon Ramsay rähjäsi ravintolanpitäjille. Suomen versio oli kiltimpi, mutta idea sama.

Sukulan Suojatit -ohjelmassa Sukula auttoi elämässään ajelehtivia nuoria työllistymään ravintola-alalle. Sitä tehdessään hän huomasi, miten nopea havainnointikyky nykynuorilla on. He hallitsevat monta asiaa yhtä aikaa, mutta samalla mielenkiinto lopahtaa, jos ei ole tarpeeksi ärsykkeitä.

Sukula havahtui ajattelemaan, että ravintoloiden esimiehiä pitäisi kouluttaa johtamaan tulevia sukupolvia toisin. Pitää osata palkita ja motivoida, ei käskyttää ja räyhätä.

– Pitää korostaa alaisten vahvuuksia ja kehittää heikkouksia vähitellen, jotta motivaatio säilyy, Sukula sanoo.

Monta rautaa tulessa

Sukula on itse toiminut yrittäjänä 31 vuotta. Matkalle on mahtunut ylä- ja alamäkiä. Esimerkiksi Töölön jalkapallostadionin ravintola ja Espoon monitoimiareenan ravintolabisnekset sujuivat kehnosti. Sukula ymmärsi, että toimintaa ohjasi rohkeuden ja innostuksen sijaan raha. Sukula myi ravintolansa.

Nykyään hän on muun muassa Savoy- ja Palace-ravintoloiden osakas ja hallituksen jäsen. Hän on osakkaana myös Jymy-jäätelöitä tuottavassa Suomisen Maidossa. Sukulan perheellä on Italiassa viinitila, jota johtaa Sukulan vaimo Riikka Sukula.


Liikeidea voi löytyä yllättävää reittiä – sisältöanalytiikkayritys tähtää kansainvälisille markkinoille ja antaa vinkkejä rahoituksen hakemiseen

$
0
0

React & Share on ohjelmistoyritys, joka kehittää analytiikkatyökaluja asiakkaidensa verkkosivujen sisällön kehittämiseen. Yrityksen seuraava askel on laajentuminen uusille markkinoille.

Yritys kehittää reaktionappeja verkkosivujen sisältöjen arviointiin. Sellaiset löytyvät tämänkin jutun alapuolelta. Reaktionapit auttavat ohjaamaan verkkosivujen sisällöstä vastaavien tiimien työtä sen mukaan, mitä lukijat kokevat hyödyllisenä tai kiinnostavana. Lukijoilta saatu palaute auttaa kehittämään huonosti palvelevia sisältöjä.

Yrityksen asiakkaita ovat  julkisen sektorin toimijoita tai yrityksiä, joille sisällön tuottaminen on strateginen osa toimintaa ja jotka luovat brändimielikuvaa sisällöillä.

– Web-analytiikan markkinajohtaja Google Analytics kertoo liikenteen määrästä ja lähteistä. Meidän analytiikkamme kertoo, miten sisältö on palvellut lukijoita. Palaute on laadullista, ei pelkästään liikennettä, yrityksen perustajajäsen ja toimitusjohtaja Antti Aalto kertoo.

Kansainvälisiä asiakkaita sillä on jo Hollannissa ja Yhdysvalloissa, mutta seuraavaksi vuorossa on varsinainen uusille markkinoille asettuminen.  

Yritys veloittaa asiakkailtaan kuukausimaksuja analytiikkatyökalujensa käytöstä. Tavoite on nelinkertaistaa nykyinen jatkuva kuukausittainen liikevaihto vuoden 2020 loppuun mennessä. Viime vuoden liikevaihto oli 80 000 euroa. 

Kolme rahoituskierrosta alkuun

React & Share on kerännyt tähän mennessä kolmella rahoituskierroksella 400 000 euroa. Seuraavan kierroksen se kerää kansainvälistymiseen.

– Ensimmäinen kierros oli pieni, 50 000 euroa, johon pääasiassa ystävät ja tutut osallistuivat pienillä summilla. Siksi React & Sharella on harvinaisen paljon osakkeenomistajia, noin 50. Kaksi seuraavaa kierrosta olivat ammattimaisempia, Aalto kertoo.

Sijoittajalistassa on tunnettujakin enkelisijoittajia, kuten yhdysvaltalaiset Fabian Sepulveda ja Todd Wiebusch sekä kotimaisista Ali Omar, Teemu Varpanen ja Harry Santamäki.

Aalto muistuttaa, että rahoitus voi saada muualtakin kuin sijoittajilta. Esimerkiksi Business Finland myöntää Tempo-rahoitusta alkuvaiheen yrityksille ja myöhemmin tuotekehityslainoja. Yrityksellä täytyy olla esittää pätevä liiketoimintasuunnitelma.

Idea syntyi blogista

Aalto kertoo, että React & Sharen liikeidea aiheuttaa joskus huvitusta, mutta toimivia yritysideoita löytyy yllättävistä paikoista.

Idea lähti toisen perustajan, Timo Virtasen, vaihto-oppilasvuoden blogista, johon ei tullut kirjallista palautetta, mutta tuttavat antoivat kannustavaa palautetta kasvotusten. Ilman sitä, blogi olisi ei olisi jatkunut pitkään.

Myöhemmin Facebook lisäsi omiin sisältöihinsä reaktio-emojia, kuten peukun, ihastu-, haha-, wow-, surullinen- ja vihainen-hymiöt. Vastaavat ilmestyivät myös LinkedIn-palveluun. Ne loivat yrittäjien uskoa siihen, että helposti ja anonyymisti annettavalle palautetavalle on kysyntää. Asiakkaiden palaute ja ideat ovat ohjanneet kehitystä edelleen.

– Reaktionapit ovat toimineet paremmin kuin alun perin ajattelimme. Lukijat käyttävät asiakkaidemme verkkosisällöissä reaktionappeja yli 30 kertaa useammin kuin he kommentoivat sisältöjä kirjallisesti. Alusta lähtien kantava ajatus React & Sharessa ollut se, että se ei ole vain datan keräämistä, vaan innostavaa ja toimintaa ohjaavaa analytiikkaa, Aalto kertoo.

Sijoittajasuhde on luottamuksen rakentamista

Aalto muistuttaa, että rahoituksen kerääminen on luottamuksen rakentamista. Siksi sijoittajiin tutustuminen kannattaisi aloittaa noin vuotta ennen kuin rahaa tarvitaan.

– Jos on tuttuja, jotka tuntevat sijoittajia, voi pyytää esittelyä, mutta muuten täytyy kaivaa yhteystietoja verkosta. Kannattaa muistaa, että sijoittajat etsivät aina hyviä sijoituskohteita, hän sanoo.

Rahoituksen hankkiminen on myyntityötä. Myyntipuheen, eli pitchin, koostamiseen on paljon neuvoja ja ohjeistusta sekä kilpailuja ja muita mahdollisuuksia harjoitella taitojaan. Sijoittajat etsivät hyvää tiimiä, jolla on monipuolista teknistä osaamista omasta takaa.

– Tiimin jäsenten kokemus on plussaa. Lisäksi sijoittajia kiinnostaa liiketoimintamalli, eli miten yritys aikoo tehdä rahaa. On hyvä, jos yrityksellä on jo asiakkaita, mutta monet sijoittavat yrityksiin, joilla ei vielä ole liiketoimintaa. Silloin pitää olla pätevä suunnitelma asiakkaiden hankkimiseen, Aalto sanoo.

React & Sharen valtteja oli tiimi, jolla oli monipuolista osaamista, olemassa olevia asiakkaita sekä tuote, jonka kansainvälinen skaalautuvuus oli jo todistettu ulkomaisilla asiakkailla. Reaktionapit toimivat kielestä tai maasta riippumatta.

Aalto kehottaa rahoituksen hakijoita rehellisyyteen ja avoimuuteen.

– Innostus kannattaa näyttää. Luvuissa täytyy olla rehellinen, sillä valheilla on lyhyet jäljet. Ammattisijoittajat näkevät läpi kaikesta vilungista. Hyviä asioita kannattaa tuoda rohkeasti esiin. Jos yrityksellä on esimerkiksi iso asiakas, se luo luottamusta ja kertoo, että yrityksellä on potentiaalia, Aalto sanoo.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Yrittäjän osaamisen kehittäminen on yrityksen elinehto – Osaamisen puutteet tuntuvat yrityksessä nopeasti

$
0
0

Osa yrittäjistä on sisäistänyt itsensä kehittämisen tarpeen, mutta osassa kehitys on liian verkkaista. Esimerkiksi Suomen Yrittäjien tuoreimman pk-yritysbarometrin mukaan yrittäjistä vain joka kymmenes on digitaalisoinut liiketoimintaansa merkittävästi. Elinkeinoelämän keskusliiton selvityksen mukaan noin 70 prosenttia näkee digiosaamisessaan merkittäviä puutteita.

Digiosaaminen on tärkeää muun muassa siksi, että digitaalisesti suuntautuneet yritykset ovat usein uusiutumiskykyisempiä ja kasvuhaluisempia.

Myös muuta osaamista on tärkeä pitää yllä.

– Valtiovarainministeriön budjettiesityksen yhteydessä nousi esiin hälyttävä tieto, jonka mukaan pk-yritysten suurin yksittäinen ongelma on osaavan työvoiman löytäminen. Ongelman voi nähdä kaksiosaisena: uusien osaajien löytäminen ja toisaalta yrityksen sisäisen nykyisen osaamistason ylläpitäminen voi olla haastavaa, Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioista vastaava päällikkö Joonas Mikkilä kertoo.

Yrittäjien keväisen pk-yritysbarometrin mukaan 58 prosenttia yrityksistä ilmoitti osaavan työvoiman puutteen rajoittavan kasvua. Kasvun merkittävä este osaavan työvoiman saaminen on 14 prosentille.

Osaamisvaje tuntuu yrityksissä nopeasti.

– Yrittäjät tuntevat kaikkein herkimmin osaamisen puutteet. Yritykset voivat menettävät tilauksia tai asiakkuuksia, jos osaaminen ei ole vaaditulla tasolla. Markkinoiden voima iskee ja tuntuu heti, Mikkilä jatkaa.

Vaatii itsensä kehittämistä

Hyvä uutinen on se, että yrittäjien ja työntekijöiden ammattitaidon ylläpitämiseen on nykyään monia väyliä.

– Kouluttautumisen esteitä on perinteisesti ollut raha ja aika. Onneksi nykyään oppiminen ei useinkaan ole paikka- tai aikasidonnaisia. Verkkokurssit, podcastit, luennot, e-kirjat ja esimerkiksi some-keskustelut asiantuntijoiden kanssa ovat omasta aikataulusta kiinni. Aika on demokraattisin asia maailmassa, sillä se on kaikille sama. Kyse on itsensä johtamisesta ja kalenterin raivaamisesta, HR-asiantuntija ja valmentaja Riitta Hyppänen kertoo.

Hän kehottaa suhtautumaan osaamisen kehittämiseen samoin kuin strategiseen kehittämiseen, eli elinehtona. Jos opiskelulle on vaihtoehto, se siirtyy.

– Jos joku asia on merkityksellistä, sille löytyy aikaa, Hyppänen kiteyttää.

Turkulainen yrittäjä Melina Schmidt vetää digitaalista mainostoimistoa Turussa. Hän tuntee kouluttautumisen elinehdon alallaan.

– Koulussa opittu tieto ei riitä mihinkään. Koko ajan tulee uusia trendejä ja tapoja tehdä asioita. Myös termit muuttuvat, Schmidt kertoo.

Hän on peruskoulutukseltaan media-assistentti, mutta on sittemmin kouluttautunut graafiseksi suunnittelijaksi Helsinki Design Schoolissa. Hän on myös käynyt esimerkiksi yhdysvaltalaiskouluttajien verkkokursseja ja osallistunut liiketoimintaseminaareihin. Tällä hetkellä meneillään on Marketing Impact Academyn digitaalisen liiketoiminnan kurssi Yhdysvalloissa, jonka suorittamiseen Schmidt arvelee menevän 1,5 vuotta.

Koulutusten hinnat vaihtelevat, mutta paljon on tietoa ja mahdollisuuksia tarjolla myös ilmaiseksi tai huokeaan hintaan.

Schmidtin kalleimmat koulutukset ovat maksaneet jopa 3 500 euroa. Erikoistuminen voi olla kallista, mutta jatkuvasti muuttuvilla aloilla kouluttautuminen on välttämätöntä.

Hyppänen kehottaa tutustumaan verkostojen ja järjestöjen tarjontaan. Niiden kautta oppimiselle saa myös joukosta vertaistukea.

Esimerkiksi Suomen Yrittäjät on juuri päivittänyt Yrittajat.fi:n Yrittäjän ABC -osion osaamisen ja koulutuksen sisällöt.

Hyppänen muistuttaa myös erikoisammattitutkinnoista.

– Yksinyrittäjäkin voi kartuttaa osaamistaan oppisopimuksen kautta. Ylipäätään osaamista voi kartuttaa monella tavalla, hän sanoo.

Olemassa oleva osaaminen täytyy osata nähdä

Henkilöstön kehittäminen on moninaisempi ratkottava, sillä muuttujia on enemmän lähtien yritykseen koosta sekä työn luonteesta ja paikkasidonnaisuudesta. Eri ihmisillä on myös eri tarpeita.

– Jotta voi huolehtia osaamisen riittävyydestä, osaaminen täytyy nähdä strategisena investointina. Mikä on arvokasta asiakaskokemukselle ja mitä arvoa tuotamme jatkossa? Eläköitymisiä on syytä ennakoida, eli miten pian lähtevien kokemus hyödynnetään ja mitä uutta osaamista tarvitaan, Hyppänen sanoo.

Hyppänen muistuttaa myös, että osaaminen on jokapäiväistä, eikä välttämättä vaadi mitään ohjelmaa. Työpaikoilla on paljon mahdollisuuksia ja näkymätöntä osaamista.

– Kaikki sellainen, mikä tapahtuu kenelle tahansa joka päivä, kuten sijaisuus, työkierto, parityö, toisen työn seuraaminen, perehdytys ja kaikenlaiset kokeilut voi tarjota oppimismahdollisuuden. Pääasia on, että oppiminen tehdään näkyväksi ja se integroidaan arkeen. On paljon menetelmiä, joita voi hyödyntää, kunhan yrityksessä on kulttuuri, jossa on mahdollisuus onnistua, Hyppänen sanoo.

Työpaikalla oppimisen mahdollistaminen on tärkeää siksikin, että tulevaisuudessa valmiita tekijöitä ei välttämättä olekaan. On vain pohjakoulutus tai työkokemusta, jonka päälle rakennetaan uutta osaamista. Osaamisen kehittäminen onkin yrityksille merkittävä kilpailutekijä, kun parhaista osaajista taistellaan.

– Yritys, joka näkyy ja kertoo, miten se kasvaa sekä kehittyy ja kehittää henkilöstöään, on kiinnostava työnantaja hakijoille, Hyppänen sanoo.

 

Katso Suomen Yrittäjien koulutukset täältä

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Tuore äiti Pinja aloitti yritystoiminnan, kun rahapussin pohja alkoi näkyä – Käsitöiden kysyntä ylitti odotukset

$
0
0

– Tärkein syy yrityksen perustamiseen oli tarjota ekologinen ja eettinen vaihtoehto massatuotannolle. Kaikki tuotteet valmistetaan suomalaisesta kierrätetystä puuvillasta, Pinja Tiiro kertoo.

Lappinja-yritys valmistaa makramee-käsitöitä. Makramee-solmeilu on käsityötekniikka, jossa useilla erilaisilla solmuilla tehdään koristeellisia nyörejä. Vanha tekniikka on noussut viime vuosina uuteen suosioon.

– Teen korvakoruja, vauvojen tuttinauhoja, unisieppareita, seinätaskuja ja seinäryijyjä, Tiiro kertoo. Tuotteiden hinnat vaihtelevat 12 ja vajaan sadan euron välillä.

Idea omaan yritykseen lähti osittain harrastuksen kautta. Tiiro oli oppinut kyseistä käsityötyyliä aikaisemmin isoäidiltään ja päätti kokeilla, miten tuotteet menisivät kaupaksi. Ohjeita makramee-solmeiluun löytyi myös netistä.

– Suomessa oman yrityksen perustaneita makramee-tekijöitä ei ole paljon, itse tiedän vain kolme. Aluksi tein käsitöitä omaksi ja sukulaisten iloksi.

"Lapsi määrittelee ajankäyttöä"

Tiiron asiakkaat tulevat Facebookista ja Instagramista. Välillä hän myy töitää torilla.

– Paljon paremmin tämä on lähtenyt liikkeelle mitä odotin. Töitä olisi tehtävänä enemmänkin kuin mitä löytyy aikaa.

Tiiron aikaa verottaa paitsi pieni lapsi, myös vastikään alkaneet opettajan opinnot.

– Lapsi määrittelee tällä hetkellä ajankäyttöä. Opiskelun lisäksi olen tehnyt välillä päivätöitä. Tällä hetkellä käsitöiden tekemiseen jää aikaa tunti-pari päivässä. Yleensä teen lapsen päiväunien aikaan ja sen jälkeen, kun laita lapsen nukkumaan.

Viikonloppuna Tiiro myy tuotteitaan IlmastoAreena-tapahtuman yhteydessä järjestettävässä toritapahtumassa Iissä.

– Sinne olen yrittänyt saada riittävästi tuotteita valmiiksi. Sen takia olen viettänyt viime aikoina paljon aikaa sukulaisten luona. 

Erityisen paljon kysyntää on ollut makramee-laukuilla. Niitä Tiiro valmistaa kaksi erää vuodessa. Seuraava erä laukkuja tulee myyntiin alkutalven aikana. 

– Kysyntää on ollut kaikille tuotteille sen verran, että tarvikkeet loppuivat kesken. Jos asiakas tekee nyt tilauksen, tällä hetkellä menee kaksi viikkoa ennen kuin pääsen valmistamaan. Yhden laukun solmeiluun menee 2-3 tuntia, Tiiro kertoo.

Yrityksensä hyvästä alusta huolimatta Tiiro ajattelee, ettei hänestä tule päätoimista yrittäjää.

– Tuotteiden hintoja pitäisi nostaa paljon, jotta voisin elättää itseni tällä. Sinänsä yrityksen pyörittäminen on ollut helpompaa kuin ensin ajattelin.

Ennen yrityksen perustamista Tiiro pohti huolellisesti, onko hänelle parempi vaihtoehto toiminimi- vai kevytyrittäjyys.

– Vastikään eläkkeelle jäänyt isoäitini on ammatiltaan kirjanpitäjä. Ensin mietin vaihtoehtona toiminimeä ja sitä, että olisin saanut apua isoäidiltä kirjanpitoon. Sitten googlettelin lisää ja kevytyrittäjäpalvelut pomppasivat näkyviin. Mielelläni annan saatavistani osuuden kevytyrittäjäpalvelulle, joka hoitaa verotuksen ja laskutuksen.

Kuva: Pinja Tiiron albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Harkitsetko 5G-puhelimen ostoa? "Nopeudesta" vielä vähän hyötyä – voi olla 4G:tä hitaampi

$
0
0

5G-puhelinten aikakausi alkoi Suomessa virallisesti alkukesällä, kun ensimmäiset 5G-liittymät tulivat myyntiin. Samalla Elisa toi tarjolle ensimmäiset nopeita verkkoja tukevat älypuhelimet.

Uuden verkkoteknologian yleistymisen tiellä on vielä haasteita: 5G-puhelimia on vähän tarjolla, verkkojen nopeudet eivät yllä huippunopeuksiin ja 5G-verkon peittoalue pysynee suppeana vielä pitkään. Ainoastaan Elisa on avannut 5G-verkon kuluttaja-asiakkaille. DNA ja Telia odottavat.

5G:n nopeuksista pääsee nauttimaan Elisan verkossa Turun, Tampereen ja Jyväskylän keskustoissa. Myös Helsingin ydinkeskustassa verkko on käytössä, samoin Espoossa Karaportin ja Otaniemen alueilla.

Haasteena on ollut alkuvaiheessa se, ettei 5G-verkon nopeus ole yltänyt huippuvauhtiin. Ero 4G:n ja 5G:n välillä ei ole ollut kovinkaan suuri. Yli gigabitin huippunopeuksiin on päästy ainoastaan Turun keskustassa. Elisan 5G-verkot toimivat myös 4G-verkoissa niiden maksiminopeudella.

4G voi olla 5G:tä nopeampi

Mobiili.fi kertoo artikkelissaan, että Helsingissä 4G-verkossa voi tällä hetkellä päästä jopa 5G-verkkoa suurempiin latausnopeuksiin. 5G-verkon nopeudet ovat jääneet varsin vaatimattomiksi, 100-200 megabitin välille.

Mobiili arvioi artikkelissaan, että vielä tällä hetkellä 5G-yhteydet eivät vaikuta Suomessa kovin hyödyllisiltä. Jo lähitulevaisuudessa nopeille yhteyksille on todennäköisesti käyttöä, kun 4K-tarkkuus yleistyy videoissa ja yhä korkeammalla resoluutiolla kuvattujen videoiden lataaminen verkon yli lisääntyy. 5G:n kysynnän odotetaan kasvavan myös lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden sovellusten kasvattessa suosiotaan. 

Merkittävä hidaste 5G:n yleistymiselle on tarjolla olevien älypuhelinten määrä. Tällä hetkellä 5G-puhelimia on myynnissä kolme eri mallia kolmelta valmistajalta: Huaweilta, ZTE:ltä ja OnePlussalta. Ne kaikki ovat noin 900 euron hintaisia laitteita. Haasteena on lisäksi se, että tämän hetken 5G-puhelin ei välttämättä tue kaikkien operaattorien 5G-verkkoja. Tämän takia osa operaattoreista jatkaa edelleen verkon testauksia.

Ostaja joutuu pulittamaan tällä hetkellä 5G-ominaisuudesta merkittävän lisähinnan. Esimerkiksi OnePlus 7 Pro 5G on muutoin identtinen 4G-version kanssa. 5G-tuesta joutuu maksamaan 150 euron lisähinnan.

Mobiili.fi arvioi artikkelissaan, että ensi vuoden aikana 5G-tuki laajenee myös keskihintaisiin älypuhelimiin. Apple ottanee 5G:n käyttöön vasta ensi vuonna esiteltävässä iPhonessaan.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Herkkuhökkeli Oy ja muut uudet yritykset – katso lista

$
0
0

Yrittäjäsanomien lista uusista yrityksistä pitää sisällään maanantain ja tiistaiaamupäivän aikana rekisteröidyt uudet yritykset. Alkuviikon aikana on ehditty perustaa jo 190 yritystä.

Viikon muut uudet yritykset voi tarkastaa Patentti- ja rekisterihallituksen Virre-palvelusta.

KotipaikkaYritys
EnontekiöKalle P. S. Keskitalo
EspooNdio
EspooNemos Oy
EspooKeilaniemen Torni 2 GP Oy
EspooKeilaniemen Torni 1 GP Oy
EspooPrincipal Consulting Oy
EspooCarita Rönnberg Consulting
EspooFribarata.fi
EspooKeilaniemen Torni 2 Ky
EspooKeilaniemen Torni 1 Ky
EspooStreetwaiz Oy
EspooLiisa Karikuusi - SointiaVointiin
EspooTaitoa olla
EspooDabenjo Nordic Oy
EspooTmi Katri Kallioinen
EuraRuukin Luontopalvelut Oy
ForssaP.E. Works Oy
HaminaPsykoterapeutti Arja Suurnäkki
HankoLähiapteekit Oy
HeinolaKuljetusliike A&S Ratas Oy
HelsinkiPinkle Oy
HelsinkiTrotsky & Sons Oy
HelsinkiStennova Oy
HelsinkiGreatest Victories Oy Ltd.
HelsinkiHieronnanPaikka Arja Kvist Oy
HelsinkiAsex Finland Oy
HelsinkiViipurin Valo Oy
HelsinkiEat 2 Good Oy
HelsinkiHuyan Oy
HelsinkiKellyDeli Oy
HelsinkiSPR- RAKENNUS OY
HelsinkiCostan Tulkkikeskus Oy
HelsinkiMaukas Media Oy
HelsinkiESCIT OY
HelsinkiKielo Piispa BidCo Oy
HelsinkiKielo Quartetto BidCo Oy
HelsinkiRopoko Oy
HelsinkiFEMMA Planning Oy
HelsinkiSilva Kuusniemi
HelsinkiSheWolf
HelsinkiInsinööritoimisto VeViRA Oy
HelsinkiSulcus Oy
HelsinkiGEM Project Asset Management Oy
HelsinkiNeuvo Oy Global
HelsinkiVolekon Oy
HelsinkiIK Maalaus Oy
HelsinkiAsunto Oy Helsingin Villanella 15
HelsinkiBOA Group Oy
HelsinkiEstated Oy
HelsinkiRootfon Oy
HelsinkiToivo Kiinteistökehitys Oy
HelsinkiVoodoo Lily Oy
HelsinkiLegit Accounting Oy
HelsinkiHallava Legal Oy
HelsinkiOCHIE
HelsinkiAH Holding Oy
HelsinkiTmi Al-Jumaili
HelsinkiQUARK INTELLIGENCE OY
HelsinkiNordantia Oy
HelsinkiEKT Holding Oy
HelsinkiEmilia Tauriala
HelsinkiPremium Padel Oy
HelsinkiKaynan Borges
HelsinkiPOP UP ILO- events Oy
HelsinkiKiinteistö Oy Espoon Lukiotie 3
HyvinkääAsunto-osakeyhtiö Hyvinkään ateljeetalo Solbo
HyvinkääRYTY-Invest Oy
Hyvinkäätmi M. Pohjola
HyvinkääHoitoiana T.mi
HämeenlinnaHennot Siivet Oy
HämeenlinnaLindqvist & daughters oy
InkooMixed Media Oy
JoensuuRokkivarikko Oy
JuukaMB Group Finland
JyväskyläVilmas lash and beauty
JyväskyläKauppa Käy LKV Oy
JyväskyläIncident Management Solutions Finland Oy
JyväskyläKoiranKaa
JyväskyläMTS Consulting
JyväskyläTmi Katariina Lehtiniemi
JyväskyläTmi Helena Päivinen
JämsäPisark Oy
JärvenpääKirpati Oy
KaarinaVERSO Rakennus Oy
KaarinaNoora Förbom
KankaanpääIhme Kompleksi Oy
KeravaTerosan
KirkkonummiPippurniemen vesiosuuskunta
KirkkonummiEA Team Ab
KittiläKiinteistö Oy Levin Villa Aurora
KokemäkiEmilian Uusi Kuu
KokkolaKengitys & Koulutus - Elina Hautala
KokkolaAsunto Oy Hakalahdenkatu 40, Kokkola
KokkolaAsunto Oy Kaustarinkatu 19, Kokkola
KouvolaTmi Yksilöterapeutti Katariina Sihvonen
KouvolaAnne Pitkäpaasi arjen järjellä
KristiinankaupunkiMultilingual Parenting Ab
KuopioJ2 Group Oy
KuopioTmi Tuomas Hirvonen
KuopioParturi-kampaamo Rodos
KuopioTmi Heidi Saarelainen
Lahtirendall.dev Oy
LahtiSport Expertit Oy
LahtiLätkäcafe Oy
LahtiJwremontit
LahtiViet Son Oy
LappeenrantaI want it Oy
LappeenrantaPötry Heat & Maintenance
LempääläKiinteistö Oy Lempäälän Kalliokumpu
LietoTmi Minna Aallontie
LiminkaViis-Äs Oy
LiperiUpper Mill Games Tmi
LiperiKummun Tilan hevospalvelut
LohjaLipponen Kiinteistöt Oy
LoviisaMagnus Starck
MikkeliValkonen Markus
MikkeliDitek Oy
MynämäkiKölhä Oy
MäntsäläRöpelinen Tyyne
NakkilaVuokratyö Salminen
NokiaTmi Katja Kairtamo
Nurmijärvimcm korjaus ja hitsaus oy
OrimattilaRadiochip
OuluKotilove Oy
OuluK Ravintolat Oy
OuluLotta Kourilehto
OuluBLT Ammunet Oy
Pedersören kuntaEsse Vind Ab
Pedersören kuntaHK EssFix Ab
PieksämäkiKuntoutumispalvelut Henna Oranen Oy
PielavesiLasse Kekkonen
PihtipudasMiikkula Oy
PirkkalaClean and Handy
PoriOberion avoin yhtiö
PoriNaisten Hyvinvointikeskus Olennainen Oy
PoriSikuriina Oy, Lastensuojelun avopalvelut
PorvooLoisto-Johannat Oy
RaaseporiF:ma Anna Hellén T:mi
RaisioOptimust
RanuaSimojärvi Trolling
RaumaTmi Pekon Asennus
ReisjärviLindberg Pro Maintenance
RiihimäkiArumi Oy
RiihimäkiMW HOUSE OY
RovaniemiTmi Aino Rantala
RovaniemiEnsiavun ja terveystiedon koulutuspalvelut Sirpa Poikajärvi
RuovesiVilla Vinsanvuori Oy
SaloTCSJ Suomi Oy
SaloMatinkallion Optiikka Oy
SastamalaHanna Musique
SeinäjokiAltcode Software
SeinäjokiLääkäripalvelut Karri Rantalahti
SeinäjokiYlistaron Asennuspalvelu Oy
SotkamoKusti Arantola
TampereAdver Finland Oy
TampereAistikas
TampereBlue Screen 404 Oy
TamperePsykoterapia Kari Tolonen
TampereSeregium Oy
TamperePyynikin eläinlääkärit Oy
TurkuKlasila Joona Mikael tmi
TurkuGold Sunrise Oy
TurkuDiamond Beauty International Oy
TurkuMelina Siipola
TurkuAs Oy Turun Anttilan asunnot I
TurkuTmi Pauliina Wuorivirta
TurkuJJ Premium Oy
TurkuRJ Rakennus ja Saneeraus
TuusulaLVI-Marin Oy
TuusulaS&A Works
VaasaAsian Spa Nature Oy
VaasaFIT LIFE Consulting
VaasaNORDIC FLOW SOLUTIONS Oy
VaasaEco Urban Group
VaasaSolutions by Alex Oy
ValkeakoskiJTKcomm
VantaaViito ja Viesti, Tmi Kati Lehto
VantaaKrooni Oy
VantaaMA Workforce Oy
VantaaRavintola Korso Oy
VantaaVisio Decor 0y
VantaaVantaan wokki Oy
VantaaHa Long 66
VantaaSewerPro Oy
VantaaMittelhaus Tmi
VantaaHerkkuhökkeli Oy
VantaaVuori Adventures Oy
VantaaAsunto Oy Vantaan Jokileinikki
Vihtibaila more
VihtiMint Hair&Beauty Oy
  

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi

Tutkimus: Puolet yksinyrittäjistä tienaa alle 2000 euroa

$
0
0

Vuonna 2016 tehdyssä vastaavassa kyselyssä alle kaksitonnia ansainneiden vastaajien osuus oli 51 prosenttia, eli heidän osuutensa on pienentynyt hieman kuluneiden kolmen vuoden aikana.

Noin joka neljäs yksinyrittäjä kertoi tekevänsä töitä keskimäärin yli 50 tuntia viikossa. Vain joka viides ilmoitti lomailevansa vuosittain kuukauden tai yli kuukauden.

Jaksamisessa yksinyrittäjät jakautuvat kahtia: 47 prosenttia ilmoitti, ettei ole kokenut haasteita jaksamisessa, mutta toinen puoli yksinyrittäjistä oli toista mieltä.

Kasvuhaluisia nuoria yrittäjiä

Alle 35-vuotiaista yksinyrittäjistä peräti 90 prosenttia haluaa kasvattaa yritystoimintaansa.

Suomen Yrittäjien kyselytutkimus kertoo, että yksinyrittäjät ovat kaikkinensa kasvuun tähtäävää väkeä: kaksi kolmesta (67 prosenttia) ilmoittaa tavoittelevansa kasvua.

Toimialoista kasvuhalukkaimpia oltiin kaupan saralla. Tärkeimpinä kasvun keinoina yksinyrittäjät pitävät uusien tuotteiden ja palveluiden lanseeraamista, verkostoitumista sekä työntekijöiden palkkaamista.

Työllistäminen hankalaa

Vastauksissa esiin tulevat esimerkiksi työntekijöiden palkkaamiseen liittyvät ongelmat.

– Työllistäminen koetaan kalliiksi ja riskialttiiksi. Tällä hetkellä yritystoiminta henkilöityy yrittäjään itseensä, eikä omaa työaikaa voi rajattomasti lisätä, Suomen Yrittäjien toimialapäällikkö Mika Hämeenniemi taustoittaa.

Kyselyyn osallistui kaikkiaan lähes 1 900 yksinyrittäjää. Vastaajista ne, joilla oli ollut joskus työntekijä, kokivat työllistämisen riskin ja kalleuden yrityksen kasvua rajoittaviksi tekijöiksi useammin kuin vastaajat, jotka olivat toimineet koko ajan yksin.

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén toivoo, että jatkossa työllistämistä helpotettaisiin.

– Työmarkkinarakenteilla on merkittävä ohjaava vaikutus siihen, halutaanko työtä teettää työsuhteessa vai toimeksiantona tai jätetäänkö työ tekemättä kokonaan, Hellstén muistuttaa.

Perhevapaat osin pitämättä

Perhevapaiden suhteen yksinyrittäjien tilanne poikkeaa palkansaajista.

Yksinyrittäjinä toimivista äideistä joka viides ilmoitti jättäneensä perhevapaat kokonaan käyttämättä. Isistä alle puolet oli (47 prosenttia) oli ollut isyysvapaalla, mutta vain kolme prosenttia kertoi olleensa hoitovapaalla.

Osittaista hoitovapaatakin oli käyttänyt vain kaksi prosenttia yksinyrittäjinä työskentelevistä isistä.

– Yrittäjien asemaa perhevapaissa todella kannattaa parantaa, se on erityisesti lasten etu, Suomen Yrittäjien Harri Hellstén sanoo.

Yksinyrittäjyyden yleistyminen on ollut työ- ja yrityselämässä 2000-luvun merkittävin trendi. Yksinyrittäjyys on tällä hetkellä jo Suomen yleisin yritysmuoto.

Vuosituhannen alussa yksinyrittäjiä oli Tilastokeskuksen mukaan 123 000 kun viime vuonna yksinyrittäjiä oli jo 182 000.

Yksinyrittäjien yleisin yritysmuoto on toiminimi, mutta osakeyhtiöiden osuus on noussut vuonna 2016 tehtyyn kyselyyn verrattuna.

Yksinyrittäjät ovat kaiken kaikkiaan korkeasti koulutettua väkeä: yli puolella on ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkinto.

Leila Itkonen

leila.itkonen(at)yrittajat.fi

Yrittajat.fi julkaisee seuraavien viikkojen aikana juttusarjan Yksinyrittäjäkyselyyn (2019) liittyen

 

 

Varaudu siihen, ettei yrityksen perustamisilmoitus onnistu sähköisesti – PRH myöntää: "Kritiikkiä tullut"

$
0
0

Sähköinen perustaminen ei ole ollut heinäkuun alusta lähtien käytössä silloin, kun yritys perustetaan osakepääomalla.

– Tässä on syynä se, että osakeyhtiölain muutos tuli nopeasti ja meidän piti tehdä tietojärjestelmäämme tarvittavat muutokset, jotta perustamisilmoitus onnistuu ilman osakepääomaa. Asiointipalveluun tehtiin muutokset ja prosessista tuli yksivaiheinen. Emme ole ehtineet tässä aikataulussa rakentaa toista putkea, jossa osakepääoma olisi mukana, PRH:n rekisteripäällikkö Lalli Knuutila selvittää.

Knuutila myöntää, että asiasta on tullut jonkin verran kriittistä palautetta PRH:lle.

Heinäkuun alussa voimaan astunut lakimuutos poisti osakepääomavaatimuksen. Knuutilan mukaan PRH:ssä oletettiin, että jatkossa suurin osa ilmoituksista tehdään ilman osakepääomaa.

– Näin tapahtuikin. Lakimuutoksen jälkeen osakeyhtiöitä on perustettu sähköisesti 1819 kappaletta. Viime vuoden heinäkuussa niitä perustettiin runsaat 500.

Tahti on jatkunut kiivaana, sillä elokuun aikana on ehditty perustaa sähköisesti jo noin 900 osakeyhtiötä.

– Paperi-ilmoituksilla perustettuja oli heinäkuussa 426 kappaletta. Niissä osassa on ollut mukana osakepääoma.

Osakepääoman kanssa perustaminen on sähköistä ilmoittamista monimutkaisempi prosessi myös siksi, että ilmoituksen mukana on toimitettava hallituksen vakuutus ja tilintarkastajan todistus osakepääoman maksamisesta. Jos todistusta ei ole, ilmoittajan on lähetettävä kuitti maksusta.

Knuutilan mukaan PRH seuraa tilannetta tämän vuoden.

– Katsomme, miten ilmoitusmäärät asettuvat ja miten paljon niitä tulee mitäkin kanavaa pitkin.

"Ei suurempaa ruuhkaa"

Heinäkuun muutos ei ole Knuutilan mukaan aiheuttanut ongelmia PRH:n käsittelyaikatauluihin. 

– Meillä ei ole ollut kesällä isompaa ruuhkaa. Osakeyhtiöiden perustamisten määrä kasvoi valtavasti heinäkuussa, mutta saimme silti koko potin hoidettua. Tällä hetkellä vanhimmat perustamiset sähköisessä kanavassa on vastaanotettu eilen. Nämä etenevät rekisteriin käytännössä 1-2 päivässä. Olemme pyrkineet priorisoimaan nämä, koska yrityksillä on yleensä tarve saada asiat nopeasti eteenpäin.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi


Saitko kutsun osakeyhtiön hallituksen varajäseneksi? Sinullakin saattaa olla velvollisuuksia

$
0
0

Osakeyhtiön hallituksessa on oltava vähintään yksi varsinainen jäsen sekä yksi varajäsen, jos varsinaisia jäseniä on vähemmän kuin kolme. Näin ollen osakeyhtiön voi perustaa yksin ja yhtiön omistaja voi myös olla hallituksen ainoa varsinainen jäsen, mutta joku ulkopuolinen on saatava suostumaan varajäseneksi.

Osakeyhtiölaissa säännelty hallituksen jäsenen vastuu koskee tilanteita, jolloin henkilö on toiminut hallituksen jäsenen ominaisuudessa.

– Näin ollen osakeyhtiölain mukaiset vastuusäännökset koskevat hallituksen varajäsentä silloin, kun kyseinen hallituksen varajäsen toimii tai on toiminut hallituksen jäsenen tilalla hallituksessa. Pelkästä hallituksen varajäsenyydestä ei siis seuraa vastuita, vaan vastuu syntyy niissä tilanteissa, joissa varajäsen toimii hallituksen jäsenenä ja on mukana päätöksenteossa. Tällöin hallituksen varajäsen voi joutua päätöksistä vastuuseen täysin samoin edellytyksin ja seurauksin kuin varsinaiset hallituksen jäsenet, Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen selvittää.

Varajäseneksi pyydettävän kannattaa pohtia tarkoin päätöstä. Rytkösen mukaan päätös on tehtävä pitkälti samoin perustein kuin lähteminen hallituksen varsinaiseksi jäseneksi. 

– Eli hallituksen jäsenen tehtävä kannattaa ottaa vastaan vain silloin, kun on edellytykset toimia kyseisen yhtiön hallituksen jäsenenä.

Varajäsen joutuu päättämään yhtiön asioista esimerkiksi silloin, kun varsinainen jäsen menehtyy tai joutuu muusta syystä sivuun hallituksesta pysyvästi tai tilapäisesti.

– Mikäli varajäsen kutsutaan hallituksen kokouksiin ja tätä kautta mukaan päätöksentekoon poissaolevan varsinaisen jäsenen sijaan, syntyy varajäsenelle kaikki varsinaisen hallitusjäsenen oikeudet ja vastuut. Eli tällöin varajäsen voi joutua vastuuseen niistä hallituksen päätöksistä, joiden päätöksenteossa on mukana, Rytkönen jatkaa.

Hallituksen varajäsenyydestä voi erota ilmoittamalla erosta yhtiön hallitukselle. Ilmoittaminen kannattaa aina tehdä kirjallisesti.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Verottajan ongelmat jatkuvat, OmaVero-palvelu pois käytöstä

$
0
0

Verohallinto kertoi Twitter-tilillään, että ongelmat Vero.fi -verkkosivuston kanssa ovat jatkuneet koko aamun. Käyttäjät eivät ole päässeet kirjautumaan OmaVero-palveluun. Verottaja selvittää vikaa parhaillaan.

Aamun aikana OmaVero-palvelu toimi hetkellisesti, mutta pian koko Vero.fi -sivusto oli pois käytöstä. Osa käyttäjistä on siis saattanut päästä palveluun.

Verohallinto on ollut tämän kuukauden aikana julkisuudessa myös liittyen vääriä tietoja sisältäneisiin veropäätöksiin. Jutun voit lukea täältä.

Kuva: Kuvakaappaus

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi

Tam-Silk julkaisi vastavedon Ikealle ja Finlaysonille - myynti räjähti!

$
0
0

Kangasalan Sanomat -lehdessä julkaistussa kokosivun mainoksessa Tam-Silk ehdottaa: Ikea ja Finlayson, siirtäkää tuotanto Suomeen, niin jatketaan keskusteluja. Terveisin Tam-Silk, Made in Kangasala.

Markkinointi & Mainonta -lehden haastattelema Tam-Silkin omistaja ja hallituksen puheenjohtaja Tuomo Saarni uskoo kotimaiseen tekstiilituotantoon.

– Olen tullut tekstiilibisnekseen muutama vuosi sitten it-alalta, jossa näin sen buumin, kun kaikki tuotanto yritettiin siirtää Intiaan ja Kiinaan 10–20 vuotta sitten. Aika nopeasti huomattiin, että lasketut säästöt eivät toteudu Kaukoidässä, vaan sieltä tuli yllättäviä oheiskustannuksia kuten laatuun liittyviä. Nythän ohjelmistotuotanto on palannut hyvin Suomeen ja Eurooppaan, Saarni kommentoi Markkinointi & Mainonta -lehdelle.

Tam-Silkille kotimaisuus on markkinointi- ja myyntivaltti.

– Usein kuultu argumentti on, että jos tuotanto olisi täysin kotimaista, olisi loppuhinta kuluttajalle kestämätön. Pitää miettiä kokonaiskustannusrakennetta. Tarvitaanko kaikkia kustannuksia? Jos hallinnossa on enemmän väkeä kuin tuotantolattialla, silloin on ongelma käsissä, Saarni sanoo M&M:n haastattelussa.

Kangasalan Sanomat kertoo, että mainoskohun seurauksena Tam-Silkin verkkokaupan tilausmäärä kasvoi vuorokaudessa 20-kertaiseksi. Yhdessä päivässä tehtiin kuukauden normaali myynti. (JUTTU JATKUU KUVAN ALAPUOLELLA)

Finlayson ja Ikea julkaisivat keskustelua herättäneet mainoksensa tämän kuun alkupuolella. Finlayson mainosti Helsingin Sanomien etusivulla siirtymistään kartonkipakkauksiin ja luomupuuvillaan lakanoissaan ja haastoi Ikean tekemään saman perässä.

Ikea vastasi nopeasti haasteeseen sosiaalisessa mediassa ilmoittamalla, että se on siirtynyt vuonna 2015 käyttämään lakanoissaan puuvillaa, joka on tuotettu kestävämmillä menetelmillä kuin aiemmin.

Leila Itkonen

leila.itkonen(at)yrittajat.fi

”Tytöt vähän harrastelevat” – Parikymppiset yliopisto-opiskelijat saivat Härtelö-vegaanijäätelönsä S-ryhmän kauppoihin

$
0
0

Suomalaisesta härkäpavusta valmistettu vegaanijäätelö Härtelö lanseerattiin markkinoille viime viikon maanantaina.

Idea jäätelöön lähti Helsingin yliopiston elintarviketieteilijöiden tuotekehityskurssilta, missä opiskelijoiden täytyi kehittää joku viljoihin tai palkokasveihin perustuva elintarvike.

– Monet kehittelivät gluteenittomia jauhoseoksia, mutta me halusimme kokeilla jäätelöä. Opettajakin kannusti viemään kokeilua eteenpäin, perustajajäsen Annika Ikonen kertoo.

Kokeilu oli niin onnistunut, että kehittäjät päättivät testata sen myyntiä Ravintolapäivänä.  Seitsemän hengen tiimi sai luvan valmistaa koe-erän Härtelöä ravintolapäivään yliopiston tiloissa. Tuotetta täytyi valmistaa puolen litran jäätelökoneella, ja sitä syntyi 35 kiloa. Kaikki myytiin.

Viime vuoden kesäkuussa Ikonen, Roosa Kukkonen, Anni Niskakoski, Kaisa Andersson, Francesca Åström, Mirva Sorsila ja Hilma Koskinen päättivät perustaa osakeyhtiön, jonka nimeksi tuli Lipasu Oy.

Ikosen mukaan opettelemista on ollut ollut paljon.

– Aluksi ajattelimme, ettei meillä ole varaa, mutta opettaja kertoi sopimusvalmistuksen mahdollisuudesta. Ensimmäinen vuosi mentiin opintolainoilla. Sopimusvalmistus ja pieni kassavirta auttoivat. Ensi vuonna aloitamme näkyvästi yhteistyökumppanin kanssa, mikä tuo apua markkinointiinkin, Ikonen kertoo.

TV-ohjelmasta ponnahduslauta

Matkan varrella 22-27-vuotiaat yrittäjät ovat kokeneet vastoinkäymisiäkin, tytöttelystä lähtien.

– Härkäpapujäätelö aiheuttaa epäluuloja jo lähtökohtaisesti, mutta lisäksi toimintamme ei ollut aluksi kovin järjestäytynyttä ja toiminta näytti harrastelulta, eli sikäli reaktio on ihan ymmärrettäväkin, Ikonen sanoo.

Tänä kesänä Härtelön yrittäjät ovat ottaneet osaa tv:stä tutun kokin Jyrki Sukulan vetämään Suomalainen Menestysresepti -tv-ohjelmaan, mikä on avannut osaltaan ovia. Ohjelmaa sponsoroi S-ryhmä ja menestyneet tuotteet pääsivät ketjun jakeluun.

Lue Jyrki Sukulan ajatuksista ravintola-alan yrittäjyydestä täältä

Härtelö on S-ryhmän jakelussa, mutta ilman vastoinkäymisiä kisasta ei selvitty.

– Olimme tilanneet pakkaukset toukokuussa ja niiden piti saapua viimeistään elokuun alussa. Niiden toimitus kuitenkin viivästyi, emmekä tienneet saammeko tuotetta pakattua. Voittomahdollisuudet meni meiltä sen takia sivu suun, Ikonen kertoo.

Vielä yrittäjät eivät uskalla luvata Härtelöä laajempaan jakeluun, mutta kasvuhalua ja kansainvälisiä laajenemissuunnitelmia on jo.

Vajaassa parissa vuodessa ehtii oppia paljon. Mitä yrittäjäpolun alkutaipaleella on erityisesti jäänyt mieleen?

– On tärkeää tehdä sekä sisäiset että ulkoiset sopimukset huolella. Toinen oppi on ollut se, että omana itsenään pääsee pitkälle. Ei tarvitse esittää tai olla liian vakava pärjätäkseen. Apua pitää kysyä ja sitä saa, kun uskaltaa kysyä ja oma ego sen kestää, Ikonen listaa.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Kotisiivousta tarjoava Freska tähtää pörssiin enkelisijoittajien siivellä

$
0
0

Tostaina ilmestyneen Kauppalehden mukaan suosiotaan kasvattava kotisiivous on ala, joka kiinnostaa pääomasijoittajia ja voi hyvin synnyttää uuden pörssiyhtiön.

Kotisiivoukseen erikoistuneen Freskan liikevaihto kasvoi yli 120 prosenttia kymmeneen miljoonaan euroon viime vuonna. Yrityksen johto odottaa, että konsernin liikevaihto on tänä vuonna noin 15 miljoonaa euroa ja ensi vuonna jo noin 27 miljoonaa euroa.

– Haemme vahvaa teknologiavetoista kasvua. Olemme pitkälti teknologiayritys, joka uudistaa perinteistä toimialaa, Freskan toimitusjohtaja Sebastian Heinrichs toteaa Kauppalehdessä.

Startup kasvaa velalla ja riskirahalla. Alkuun tulee tappiota, koska raskaat investoinnit teknologiaratkaisuihin syövät tulosta.

– Listautumisanti on ihan mahdollinen, mutta siihen on matkaa, Heinrichs sanoo.

Pääomasijoittajat Acton Capital, Spintop Ventures ja AddVenture ovat rahoittaneet yrityksiä. Rahoittajina toimii Kauppalehden mukaan myös suomalaisia, ruotsalaisia ja norjalaisia enkelisijoittajia on rahoittajina.

Freskan toiminta perustuu online- ja suoramyyntipohjaiseen asiakashankintaan.

Leila Itkonen

leila.itkonen (at)yrittajat.fi

Vaateliike Doppin Kata Rewell on yhdistänyt kivijalan, verkkokaupan ja blogiharrastuksensa – "Mitään ei saa, jos ei kokeile"

$
0
0

Vaateliike Doppissa Helsingin keskustassa on kuhinaa aamusta iltaan. Heti kymmeneltä yrittäjä Kata Rewell pukee vaatteita itse ja kuvaa niitä blogiinsa. Hän on pitänyt omaan elämäänsä linkittyvää tyyliblogia jo 4,5 vuotta. Postauksia on kertynyt jo yli tuhat.

– Vuonna 2010 blogit olivat trendikkäitä ja se kiinnosti minua. Pari vuotta hauduttelin, miten omani toteuttaisin. Otin selvää ja opettelin. Olen oppinut muun muassa valokuvausta ja paljon muuta. Se on yksi huippuasioista elämässäni, Rewell kertoo.

Blogi toimii Doppin verkkosivujen alustalla, missä on myös vaateliikkeen verkkokauppa. Kävijöitä sivustolla on muutama satatuhatta kuukaudessa.

– Aikuinen nainen voi samaistua minuun. Lapset ovat kasvaneet ja reissaamme mieheni kanssa, sillä se on ainoa tapa irrottautua työarjesta, Rewell toteaa.

Häneltä on kysytty, mitä näkyvyys blogissa maksaisi, mutta Rewell ei ole halunnut kaupallistaa blogia omia tarpeitaan enempää.

– Haluan tehdä niin kuin itse tykkään. Blogi elää mukanani ja se on vastapainoa työlle.

Blogikin on kuitenkin osa Rewellin työtä. Hän sanoo olevansa aina töissä, kun on Suomessa tai hereillä. Aamut alkavat kahvikupilla ja kyselyihin tai blogikommentteihin vastailemalla. Iltaisin hän päivittää blogia tai verkkokauppaa tai on kuvauksissa blogin kuvia varten. Läppäri menee kiinni iltaisin kello 23.

– Työ on elämäni ja osa minua. Siksi se ei tunnu raskaalta, hän toteaa.

Raskaita päätöksiä

Doppin tarina lähtee Vaasasta, Rewellin kotiseudulta. Hän on haaveillut omasta vaateliikkeestä nuoruusvuosista lähtien. Työöura on liittynyt vaatteisiin esimerkiksi sisäänostajana ja myyjänä.

Vuonna 2000 Rewell perusti Vaasaan Suomen ensimmäisen Jackpot & Cottonfield -konseptikaupan. Kolmen vuoden jälkeen hän halusi laajentaa toimintaa ja ottaa muita brändejä mukaan, joten hän perusti konseptikaupan viereen vaateliike Doppin.

Liike menestyi ja laajeni Helsinkiin. Siihenkin vaikutti blogi, sillä asiakkaat tunsivat sen kautta Rewellin jo Helsingissä ja liike sai lentävän lähdön. Lopulta perhe muutti Helsinkiin. Nykyään liike toimii vain Helsingissä.

– Puolitoista vuotta yritin kulkea Helsingin ja Vaasan väliä, mutta lopulta se oli liian raskasta. Vaasan liike oli myös henkilöitynyt minuun. Oli koko ajan huono omatunto johonkin suuntaan. Lopettaminen Vaasassa oli raskas päätös, koska tunnesiteet liikkeeseen ja asiakkaisiin oli vahvat, Rewell kertoo.

Onnistuneita kokeiluja

Dopp sulki ovensa Vaasassa 30. heinäkuuta 2018. Neljä päivää myöhemmin Rewell päätti toteuttaa haaveensa omasta vaatemallistosta.

– Mieheni vitsaili, että onpa ollutkin hiljaista viime aikoina, Rewell nauraa.

Dopp kysyi suomalaisilta naisilta, millainen heidän lempimekkonsa on. Se toi vahvistuksen ajatukselle siitä, mitä aikuinen nainen vaatteeltaan haluaa: hihat, v-kaula-aukon, kietaisumekon ja helman polveen saakka.

Doppin mallisto on itse piirretty, ja siitä vastaa Rewellin tytär Gabi, joka on koulutukseltaan kauppatieteen maisteri. Ompelija kaavoittaa vaatteet ja tekee mallikappaleet. Espanjalainen ja englantilainen graafikko piirtävät kuosi- ja väritoiveet koneelle. Vaatteet valmistetaan Virossa.

–Olen ajatellut, että mitään ei saa, jos ei kokeile. Halusin tehdä jotain omaa ja sellaista, mitä muualta ei saa. Mallisto on toiminut hyvin ja se on otettu hyvin vastaan. Nyt meillä on jo kolmas oma mallisto ja syksyllä tulee neulemallisto. Ne ovat pieniä eri, eikä meillä ole tarvettakaan massatuotannolle, Rewell sanoo.

Rewell kannustaa kokeilemaan rohkeasti uusia ideoita ja satsata kokeiluun täysi työpanos.

– Mihinkään ei kuitenkaan pidä lähteä hetken huumassa vaan suunnitella tarkasti, miten asiat toteuttaa. Mutta jos yrityksistä huolimatta uudet asiat eivät luista eteenpäin, on niistä myös osattava luopua, Rewell sanoo.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

46 yritystä nousi parhaaseen AAA-luokkaan – Katso lista paikkakunnittain

$
0
0

Listauksessa ovat mukana kuluneen viikon aikana AAA-luokkaan nousseet yritykset.  Listalla on yhteensä 46 yritystä.

AAA-Luokitus on merkki yrityksen erinomaisista taloudellisista tunnusluvuista, positiivisista taustatiedoista ja hyvästä maksukäyttäytymisestä. Luokituksen myöntää Suomen Asiakastieto Oy ja se perustuu reaaliaikaiseen, 7-portaiseen (AAA-C) Rating Alfa -luokitusjärjestelmään. AAA-luokituksen saa vain kaksi prosenttia kaikista Asiakastiedon luokittelemista yrityksistä.

Rating Alfa -luokitus ennakoi yrityksen riskiä saada maksuhäiriömerkintä tai joutua konkurssiin. Parhaaseen AAA-luokkaan kuuluvilla yrityksillä maksuhäiriön todennäköisyys vuoden kuluessa on vain 0,2 prosenttia, kun se heikoimmassa C-luokassa on 54,9 prosenttia. Asiakastieto tutkii ja seuraa luokitusten sekä yksittäisten muuttujien ennustekykyä, jotta tuloksiin voi luottaa. Malleja päivitetään jatkuvasti parhaan ennustekyvyn takaamiseksi.

Luokitus erottelee hyvät asiakkaat ja kumppanit huonoista vertailukelpoisin perustein. Sen avulla yritys pystyy myös itse osoittamaan vahvan taloudellisen asemansa esimerkiksi tarjouskilpailuissa.

Yrittajat.fi julkaisee tietoja myös perustetuista yrityksistä. Tämä lista julkaistaan tiistaisin.

 

KotipaikkaYritysAloituspvmLiikevaihtoLiiketulos
AlavusMuovius Oy9.8.19981463000105000
EspooSaldoc Oy20.12.1999157000106000
EspooAudit-Lex Oy1.2.2004458000568000
HelsingforsOy Sitehold Ab1.1.198623300079000
HelsinkiRopakonnokka Oy1.4.19796233000259000
HelsinkiTietotili Consulting Oy1.2.19922577739301947
HelsinkiViamont Oy1.9.19933038000190000
HelsinkiKokrak Oy1.6.19942653107939868
HelsinkiPutkitekniikka Oy Finland1.6.1994176500015000
HelsinkiOutside Insights Oy18.11.2004210000283000
HelsinkiTT-Fysio Oy1.5.2006848000144000
HelsinkiSavoa Partners Oy1.12.2017801000343000
HämeenlinnaTilintarkastus Oy Helge Saarinen1.10.200240100021000
IisalmiHANZA Toolfac Oy26.4.20047717000871000
JoroinenTaimisto Huutokoski Oy1.8.19861809000169000
JyväskyläKestek Oy1.5.199116500078000
KaarinaKaarinan Eläinlääkäriasema Oy1.10.19931260000107000
KarlebyAb Qvikant Gård1.1.19954100083000
KauhavaKestopalkki LPJ Oy1.7.1997290418446630
KeravaTornokone Oy1.5.1983158610001481000
KokkolaHeavy Duty Hydraulic Oy1.7.2012161100038000
KokkolaCentria-ammattikorkeakoulu Oy1.8.1998245960001278000
KontiolahtiJoen Isännöintipalvelu Oy1.3.19931988000163000
KouvolaAnjalankosken Varaosa Oy1.10.2005890000110000
KristiinankaupunkiKiinteistö Oy JMMJ Ab26.3.2009840009000
KuopioBetonimestarit Invest Oy1.1.2017360000010582000
KurikkaPohjanmaan Kaluste Oy1.2.198420044000585000
LietoÖljykolmio Oy1.9.19881068000120000
MaskuMaskun Tasku Oy1.1.1991353000756000
MikkeliMPY Osuuskunta 172000
OuluOulun Koru Oy1.1.197246370001103000
OuluOpiframe Oy12.2.2011928000341000
OuluFelox Finland OY1.9.2003134029470602
OuluVincit Oulu Oy3.7.2015 977000
PolvijärviAMT-Systems Oy1.11.1990 167000
PoriBrand ID Oy1.11.1981113700001009000
Pori247 Satakunnan Turvapalvelut Oy1.10.201454940001222000
RovaniemiMattoasennus O. Ojala Oy31.12.19971818000190000
SieviMedi-Laitalat Oy11.5.2008 87000
SodankyläOy Snow Games Ltd1.11.19942057000390000
SysmäTarmix Oy1.6.19941087000222000
TampereKOTILAAKSO OY1.10.19834102000227000
TampereOffiStore Oy1.5.20014354000764000
UusikaupunkiUudenkaupungin Romuliike Oy1.4.1969200600070000
VieremäKauppilanmäen vesiosuuskunta1.1.1986440002000
ÄänekoskiÄänekosken Kiinteistönhoito Oy1.1.197511276000476000
     

Äitien kuntoutuspalveluita kansainvälistävä yrittäjä palkkasi tiimiinsä 60-vuotiaan – ”Senioritason osaamista ei hyödynnetä tarpeeksi”

$
0
0

Suomi voi ratsastaa maailmalla monella hyvällä asialla. Yksi niistä on se, että Suomi on rankattu maailman parhaaksi maaksi olla äiti. Lisäksi meillä on koulutusjärjestelmä, terveydenhuolto ja teknologiaosaamista. Näistä lähtökohdista hyvinvointiyritys Nordic Fit Mama aikoo laajentaa palveluitaan uusille markkinoille.

Yritys myy digitaalisia palveluita äitien kuntoutumiseen ja hyvinvointiin.

– Viemme äitiysterveyshuoltoa maailmalle. Tänä vuonna olemme laajentaneet palvelua Kanadaan ja Irlantiin. Mukaan on tullut myös yksi sijoittaja. Loppuvuoden aikana tulee kaksi maata lisää. Mielestäni tahti on aivan hyvä ottaen huomioon, että meitä on tiimissä kolme, Yrittäjä Riina Laaksonen kertoo.

Nordic Fit Mamalla on ollut Suomessa 5 000 valmennettavaa, ja hyvän alun kannustamana se uskalsi lähteä maailmalle.

– Lähdimme Kanadaan ja ajattelin, että pistämme toiminnan pystyyn ja liikevaihtoa alkaa tulla. Ihan niin se ei mennyt. Kansainvälistyminen on vaatinut paljon enemmän työtä, kuin olisin ikinä uskonut. Olen silti tyytyväinen. Näen paljon mahdollisuuksia maailmalla, Laaksonen kertoo.

Suunnan muutos

Nordic Fit Mama on Laaksosen toinen hyvinvointialan yritys. Ensimmäinen oli hyvinvointistudio Lupaus Helsingin keskustassa, jonka Laaksonen joutui sulkemaan viime vuonna.

– Jatkaminen olisi vaatinut panostuksia, joihin ei ollut varaa. Studiolla oli kattohuoneistotilat, ja kiinteät kulut olivat mielettömät. Totesin, että ei pidä olla liian kiintynyt bisneslapseensa. Joskus on rohkeampaa luovuttaa, Laaksonen sanoo.

Nordic Fit Mama toimii toisella logiikalla. Digipalvelut eivät vaadi kiinteitä tiloja. Laaksonen tekee töitä kotona ja esimerkiksi keskuskirjasto Oodissa. Ohjausvideoita asiakkaille kuvataan kotioloissa ja luonnossa.

Markkinointijohto on ulkoistettu alihankkijalle, samoin kätilöyhteistyökumppanit laskuttavat palveluistaan.

Laaksonen arvioi Nordic Fit Maman liikevaihdon noin 100 000 euroon Lupaus Oy:n liikevaihdosta. Aikaisempina vuosina liikevaihdossa oli mukana myös Lupaus hyvinvointistudion osuus. Kuluva vuosi on ensimmäinen, jossa liikevaihto koostuu pelkästään digipalveluista.

Maailma on moni-ikäinen

Kesän aikana Laaksonen on myös rekrytoinut työntekijän palkkalistoilleen. Hän on tietokirjailija, muotoilukouluttaja ja meditaatio-ohjaaja Kati Reijonen, joka täytti keväällä 60 vuotta.

Laaksonen on iloinen, jos hän voisi ravistella muidenkin yrittäjien näkemyksiä siitä, mikä rekrytoinnissa on oleellista. Ikä ei ole.

– Mielestäni on tosi hienoa, että työyhteisöissä on eri-ikäisiä ihmisiä. Katilla ja minulla on molemmilla kolme lasta, mutta hänellä on aivan toisenlainen näkemys monista asioista kuin minulla ja lähipiirissäni. Se on arvokasta. Meillä on annettavaa ja opittavaa toisiltamme, Laaksonen huomauttaa.

Mielikuva startup-yrittäjistä on teknisesti taitava, nuori ja mies. Amerikkalaistutkimuksessa viime vuonna menestyvien yritysten perustajien keski-ikä oli kuitenkin 45 vuotta. Suomalaisten startup-yrittäjien keski-ikä on vielä korkeampi.

Laaksonen muistuttaa, että Suomi ei ole ylisukupolvisuuden mallimaa. Ikäsyrjintä on yleistä, eikä senioritason ammattilaisten osaamista hyödynnetä lainkaan niin paljon kuin voisi.

– Ikä ei ole vain numero vaan se kertoo elämänkokemuksesta ja perspektiivistä. Ikään liittyvät stereotypiat sen sijaan perustuvat ennakkoluuloihin ja ennakkoluuloisuus on huono lähtökohta yritystoiminnalle.

Hänen mielestään moni-ikäset tiimit pystyvät vastaamaan nykymaailman vaatimuksiin sillä maailmakin on moni-ikäinen. 

– Ei tarvitse olla nuori ollakseen rohkea ja avarakatseinen. Pidän Katissa hänen laaja-alaisuudestaan. Hän on asunut ulkomailla, puhuu useita kieliä ja ennen kaikkea tämä on sellaista työtä, jota hän haluaa tehdä ja mistä hän nauttii. Startup ei ole turvallisuushakuisen paikka. Täytyy olla sellainen tyyppi, jolle tämä tyyli sopii, Laaksonen sanoo.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Verohallinto muistuttaa: Veronpalautuksia käytetään ennakkoveroihin, jos verotuksesi päättyy tänään

$
0
0

Veronpalautustasi käytetään verojesi maksuksi aina oman verotuksesi päättymispäivästä lähtien seuraavan kuun neljänteen päivään asti. Oman verotuksesi päättymispäivän näet verotuspäätöksestä tai OmaVerosta.

Lisätietoa löytyy verohallinnon sivulta.

Ennestään maksamatta oleviin, jo aiemmin erääntyneisiin veroihisi veronpalautustasi käytetään heti verotuksen päättymispäivänä. Tämän lisäksi veronpalautustasi käytetään erääntyvien verojen maksuksi niiden eräpäivänä verotuksen päättymispäivästä lähtien seuraavan kuun neljänteen päivään asti, vaikka maksaisit eräpäivänä.

Jos esimerkiksi verotuksesi päättyy 23.8. tai aiemmin elokuussa ja sinulla on maksettavanasi ennakkoveroa 23.8., veronpalautustasi käytetään siihen, vaikka maksaisit ennakkoverot eräpäivänä.          

Veronpalautusta käytetään jo eräpäivänä veron maksuksi sen takia, että veronpalautus on "vanhempi" kuin eräpäivänä maksettu maksu. Vanhemmat eli siis aiemmin käytettävissä olevat rahat tulee käyttää verojen maksuksi ensin.

Jos olet saamassa veronpalautusta ja sinulla erääntyy veroja, tarkista OmaVerosta käytettävissä olevan veronpalautuksen määrä veron eräpäivänä. Jos veronpalautus riittää kattamaan koko veron määrän, veroa ei tarvitse maksaa. Jos taas veronpalautus riittää kattamaan vain osan verosta, voit maksaa veron ja veronpalautuksen välisen erotuksen, Verohallinto ohjeistaa.

 

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi

Suomalaiset startupit ovat saaneet eniten sijoituksia pääomasijoittajilta Euroopassa

$
0
0

Suomi on noussut Euroopan tilastojen kärkisijalle mitattaessa startup-yritysten saamia venture capital -sijoituksia suhteessa bruttokansantuotteeseen, Pääomasijoittajat ry kertoo.

Suomalaiset startupit ovat olleet jo useana vuonna pidemmän ajan keskiarvolla mitattuna Euroopan houkuttelevimpia sijoituskohteita VC-sijoittajille, mutta vuonna 2018 Suomi nousi ensimmäiselle sijalle myös lyhyen aikavälin mittarilla. Viime vuonna Suomi paransi sijoitustaan myös myöhemmän vaiheen kasvuyritysten saamien pääomasijoitusten määrässä.

Vuonna 2018 suomalaiset startupit saivat ennätysmäisen 479 miljoonaa euroa sijoituksia, joista Venture Capital -sijoitusten osuus oli 203 miljoonaa euroa. VC-sijoitukset muodostivat viime vuonna jo 0,096 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta, mikä on enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa ja kaksinkertainen osuus Euroopan keskiarvoon verrattuna. Vuonna 2017 vastaava luku Suomelle oli 0,055 prosenttia ja Euroopan keskiarvo oli 0,039 prosenttia. 

– Suomen Venture Capital -markkina on monipuolistunut lyhyessä ajassa ja rahoitusta on hyvin tarjolla alkuvaiheen startupeista jo maailman markkinoille pyrkiville yrityksille. Keskimääräinen Venture Capital -sijoitus on tällä hetkellä 745.000 euroa. Suurimmat kansainväliset rahoituskierrokset ovat nousseet jo yli kymmenien miljoonien eurojen luokkaan, Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Pia Santavirta sanoo.

– Pääomasijoittajat tuovat rahoituksen lisäksi paljon kaivattua apua verkostojen rakentamiseen, rekrytointiin ja kasvustrategian toteuttamiseen, Santavirta toteaa.

Tanska ja Ruotsi jäivät taakse

Toiselle sijalle VC-sijoitusten määrässä suhteessa BKT:hen on vuonna 2018 noussut Tanska tiputtaen Ruotsin neljänneksi. Pohjoismaiden lisäksi hyvin ovat useana vuonna pärjänneet Irlanti, Iso-Britannia, Sveitsi ja Ranska. Vuosi 2018 oli ennätysmäinen sijoitusvuosi myös monelle muulle Euroopan maalle, mikä näkyy pidemmän ajan keskiarvolukujen selvänä ylittymisenä. 

–Meidän on pidettävä huolta kotimaan pääomasijoitusmarkkinan positiivisesta kehityksestä ja kyvystä tukea yhtä useampaa suomalaista startup-yritystä. Suomen on oltava paras paikka yrityksille kasvaa ja kansainvälistyä, jotta voimme hyödyntää täysimääräisesti kykymme luoda uusia innovaatioita ja ratkaisuja maailman markkinoille, muistuttaa Santavirta.

Neljä sijaa ylöspäin 

Viime vuosi oli ennätysmäinen sijoitusvuosi Suomessa myös enemmistösijoituksina myöhemmän vaiheen kasvuyrityksiin tehtävien buyout-sijoitusten osalta. Suomalaiset kasvuyritykset saivat uskomattoman 1,3 miljardin euron sijoituspotin, josta 871 miljoonaa euroa tuli ulkomaisilta pääomasijoittajilta. Ennätysmäinen sijoitusvuosi 2018 nosti Suomen tilastojen kärkikahinoihin myös buyout-sijoituksissa. Suomi paransi sijoitustaan kymmenellä sijalla ja nousi neljänneksi koko Euroopan tasolla. Buyout-sijoitusten osuus Suomen bruttokansantuotteesta oli viime vuonna jo 0,491 prosenttia kun vuonna 2017 vastaava luku oli 0,198 prosenttia. 

Viime vuosi oli monessa muussakin maassa ennätysvuosi ja pidemmän aikavälin keskiarvot ylitettiin. Eurooppalainen keskiarvo nousi viime vuonna 0,345 prosenttiin, kun se vuonna 2017 oli 0,311 prosenttia.

Vähemmistösijoituksille kysyntää

Vähemmistösijoituksina myöhemmän vaiheen kasvuyrityksiin tehtävät growth-sijoitukset ovat kasvattaneet suosiotaan Suomessa viime vuosina. Vuonna 2018 yhteensä 53 suomalaista kasvuyritystä sai growth-sijoituksen, mikä on enemmän kuin koskaan ennen. Suhteessa bruttokansantuotteeseen vähemmistösijoituksia tehtiinkin vuonna 2018 jo 0,059 prosenttia. Vuonna 2017 vastaava luku oli 0,036 prosenttia. 

Vaikka Suomi on kirinyt muiden Pohjoismaiden edelle, kasvun varaa on vielä paljon. Euroopan keskitaso growth-sijoituksissa oli viime vuonna 0,070 prosenttia bruttokansantuotteesta. Pidemmän aikavälin keskiarvoilla mitattuna kärkisijoja pitävät Luxemburg, Ranska ja Iso-Britannia. 

–Suomen yrityskentässä vähemmistösijoituksille on selvästi kasvava kysyntä. Etenkin sukupolvenvaihtotilanteissa vähemmistösijoittajan mukaantulo mahdollistaa toiminnan jatkumisen ja tuo uutta virtaa kasvun vauhdittamisen. Growth-markkinoilla olisi tilaa myös uusille pääomasijoitusrahastoille, Santavirta kommentoi. 

 

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi

5G:tä tukeva Nokia-puhelin tulossa vasta ensi vuonna – Lupaa kilpailla edullisella hinnalla

$
0
0

Suomalainen HMD Global ei aio lähteä mukaan 5G-puhelinten markkinoille vielä kuluvan vuoden aikana. Digital Trends -sivustolla asiaa kommentoinut Nokia-tuotteista vastaava johtaja Juho Sarvikas ei kuitenkaan paljasta tarkkaa ajankohtaa lanseeraukselle. 

Myös Apple aikoo tuoda 5G-puhelimensa vasta ensi vuonna. Isoista valmistajista muun muassa Huawei ja OnePlus ovat jo esitelleet omat ensimmäiset 5G-puhelimensa. Ne ovat myynnissä myös Suomessa.

HMD:n Nokia-puhelimesta tekee kiinnostavan se, että laite sijoittuu keskihintaluokkaan. Sarvikkaan mukaan 5G-mallin hinta voidaan painaa noin 500 euroon. Se on noin puolet vähemmän kuin 5G-puhelinten hinnat tällä hetkellä Suomen markkinoilla.

Yrittäjäsanomat on aikaisemmin kertonut 5G-verkkojen tilanteesta. Verkkojen rakentaminen on Suomessa pahasti kesken eikä huippunopeuksiin ole päästy muualla kuin Turun keskustassa. Operaattoreista ainoastaan Elisa on tuonut saataville 5G-liittymät.

HMD:n odotetaan julkaisevan uutuuspuhelimensa ensi vuoden alussa järjestettävillä Barcelonan mobiilimessuilla.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Suurimmalla osalla yksinyrittäjistä ei ole työterveyshuoltoa, Eeva Aarimaa luottaa vakuutuksiin

$
0
0

Sairastuminen on yksinyrittäjille heikko lenkki. Ongelmia tuottaa niin töiden kasaantuminen sairausaikana kuin se, että suurella osalla yksinyrittäjistä ei ole työterveyshuoltoa.

Suomen Yrittäjien tuore kysely kertoo, että peräti kolme neljästä yksinyrittäjästä on tehnyt kyselyä edeltäneen vuoden aikana töitä sairaana.

Kuhmossa omaa Taikasammakko -yritystään pyörittävällä Eeva Aarimaalla tilanne on keskimääräistä huolettomampi. Kymmenkunta vuotta yksinyrittäjänä toimineella ompelijalla ja vaatesuunnittelijalla on niin yksityinen sairausvakuutus kuin yrittäjän tapaturmakuluvakuutuskin.

– Vakuutuksissani parasta on se, että jos sattuu jotain, minun ei tarvitse jonottaa kolmea, neljää tuntia terveyskeskuksessa, Aarimaa sanoo.

Hän on välttynyt ammattitaudeilta yrittäjyytensä aikana.

– Tarvittaessa pääsisin vakuutukseni avulla tutkimuksiin huomattavasti nopeammin kuin julkisen terveydenhuollon kautta. Yrittäjänä koen, että vakuutusturvassa kyse on säästöstä.

Aarimaan vakuutukset ei sisällä työterveyshuoltoon kuuluvia ennaltaehkäiseviä palveluja.

Ennaltaehkäisevät palvelut puuttuvat

Kyselytutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa (67 prosenttia) yksinyrittäjistä jättää järjestämättä itselleen työterveyshuollon, eivätkä Eeva Aarimaankaan vakuutukset sisällä työterveyshuoltoon kuuluvia ennaltaehkäiseviä palveluja.

– Lain mukaan tilanne menee niin, että vain toisia henkilöitä työllistävät yrittäjät ovat velvoitettuja järjestämään työterveyshuollon, Terveystalon pienyritysasiakkaista vastaava johtaja Annina Porola sanoo.

Suomen Yrittäjät kartoittaa yksinyrittäjien työterveyshuollon tilannetta kolmen vuoden välein. Uuden kyselyn mukaan vain yksinyrittäjistä 21 prosenttia oli järjestänyt laajan työterveyshuollon ja 5 prosenttia ennaltaehkäisevän.

– Me olemme tyytyväisiä siihen, että YEL-vakuutettujen yrittäjien sairauspäivärahan omavastuuaika on lyhentynyt neljästä päivästä yhteen päivään lobbauksemme seurauksena, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Héllsten kertoo.

Sairaana tehtävä töitä

Kyselyn vastaajista 74 prosenttia kertoi tehneensä töitä sairaana viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Terveystalon Annina Porola uskoo, että työterveyspalvelut kiinnostava jatkossa entistä useampia yksinyrittäjiä. Vuodesta 2018 asti yksinyrittäjillä on ollut mahdollisuus saada Kela-korvaus työterveyspalveluista jo asiakaskäynnin yhteydessä.

– Jokaisella työterveysasiakkaallamme on tukenaan tiimi, johon kuuluu sama työterveyslääkäri, työfysioterapeutti, työpsykologi ja työterveyshoitaja, Porola kertoo.

Terveystalossa hoitovastuu säilyy aina työterveyslääkärillä, vaikka tämä lähettäisi asiakkaansa erikoislääkärin konsultaatioon.

Työterveyshuollon hankkineet yksinyrittäjät ovat tyytyväisiä myös etäpalveluihin, kuten LääkäriChatiin.

Suomessa yksinyrittäminen on yrittäjyyden yleisin muoto: vuonna 2018 maassamme työskenteli 182 000 yksinyrittäjää.

Leila Itkonen

leila.itkonen (at) yrittajat.fi

 

Viewing all 5916 articles
Browse latest View live