Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all 5916 articles
Browse latest View live

Yrittäjän podcast: Kuuntele, miten perinteikkään vaateliikkeen omistajanvaihdos onnistui

$
0
0

Yrittäjän podcastin syyskauden ensimmäinen jakso on kuunneltavissa Supla-palvelussa. Viime kevätkauden jaksoihin pääset käsiksi myös täältä.

Syyskauden ensimmäisessä jaksossa pureudutaan yrityksen ostamiseen. Pauli Reinikaisen vieraana on Crazy-muotiliikkeen ostanut Jan Pippinsköld. Hän osti putiikin viime keväänä yhdessä vaimonsa Sirpan kanssa.

Jaksossa Pippinsköld kertoo, miten pariskunta päätyi ostamaan tunnetun vaateliikken, miten yrityksen ostoprosessi eteni ja tuliko prosessin varrella yllätyksiä. Jakson loppupuolella ääneen pääsee Yrityspörssi.fin yrittäjä ja toimitusjohtaja Meri Varkoi-Anhava, joka valottaa yrityksen myyntiprosessia Yrityspörssin näkökulmasta.

Yrittäjän podcastin jaksot julkaistaan kahden viikon välein. Seuraavassa jaksossa kuullaan Crazyn myyjän mietteitä muun muassa siitä, oliko yrityksestä vaikea luopua ja millaisia asioita yrityksen myymisessä pitää ottaa huomioon.

Jakso on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä Yrityspörssi.fin kanssa.

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi


Yksinyrittäjän loppuunpalaminen voi lamaannuttaa koko yritystoiminnan

$
0
0

Yrittäjien yksinyrittäjäkyselyn perusteella 54 prosenttia vastaajista on kokenut jaksamisen haasteita jossain vaiheessa.

Eniten jaksamisen haasteita kokevat ymmärrettävästi yli 50 tuntia viikossa töitä tekevät, joita vastaajista on 23 prosenttia ja kokoaikaisesti yrittäjinä toimivista 27 prosenttia.

Jaksaminen on yrityksen menestymisen ja jatkuvuuden kannalta kriittinen tekijä, eikä sitä pidä vähätellä. Tämän tietää yrittäjänä loppuun palanut Tessi Ranta-aho, joka ryhtyi yrittäjäksi elokuussa 2008.

Ranta-aho on alun perin kouluttautunut ravintola-alalle, mutta siirtyi siellä toimistotöihin. Sihteerin ammattitutkinnon jälkeen hän siirtyi toimistotöihin kokonaan ja toimi ennen yrittäjäksi ryhtymistään myynti- ja markkinointiassistenttina. Hän kuitenkin paloi työssään loppuun, eikä kyennyt kuntoutumisjakson jälkeen palaamaan.

Hän opiskeli luontaishoitoja, kuten intialaista päähierontaa, vyöhyketerapiaa ja NLP-valmennusta, ja ryhtyi yrittäjäksi.

– Ajattelin, että yrittäjyys olisi vastaus. En ehkä tajunnut mistä siinä oli kokonaisuudessaan kyse. Halusin vain tehdä hoitoja ja auttaa ihmisiä, Ranta-aho kertoo.

Ranta-aho innostuu helposti ja on monessa mukana. Hän teki hoitoja, mutta opiskeli koko ajan lisää ja uusia menetelmiä. Hän piti yksityisvastaanottoa, ryhmäkursseja, painon- ja stressinhallintakursseja sekä työhyvinvointiohjausta. Samalla hän teki ja ylläpiti verkkosivuja tuttavien yrityksille ja opiskeli sitäkin lisää.

Työstä ei kuitenkaan jäänyt tarpeeksi tuloa elämiseen.

– Asiakkaani olivat pääosin yksityishenkilöitä, jolloin hintoja on vaikea pitää kunnolla kannattavina. Katteet olivat pieniä ja olin kaikessa itse kiinni. Monistaminen ja skaalaus ei onnistunut, Ranta-aho kertoo.

Vuonna 2016 Ranta-aho romahti ja hänen oli pakko jättää kaikki yrityksen toiminta.

Työn annostelu on vaikeaa

Jälkiviisaus on helpointa viisautta. Ranta-aho tietää, että olisi pitänyt karsia tekemisiä ja keskittyä kunnolla rajattuun toimintaan. Innostuessaan tekeminen voi karata käsistä, ja innostusta yrittäjä tarvitsee. Tekemisessä täytyy kuitenkin muistaa kohtuus.

– Olen impulsiivinen, en suunnittele, aikatauluta tai paketoi. Minun on vaikea pyytää apua itse tekemiseen, mutta myös sparraukseen. Tein monenlaista, mutta hyviäkään ideoita ei ollut aikaa toteuttaa kunnolla. Olisin tarvinnut jonkun viereen sanomaan stop, hän miettii.

Loppuunpalamisen jälkeen Ranta-aho oli sairauslomalla kahdeksan kuukautta ja kävi tukiryhmässä. Silti hän palasi töihin liian aikaisin.

– Aloitin vauvahieronnoilla ja aloitin kevyesti. En kuitenkaan ollut vielä kunnossa ja väsyin aivan täysin pian uudelleen, hän kertoo.

Muutamia kokeiluja lukuun ottamatta Ranta-aho ei ole tehnyt yrityksensä kautta töitä ollenkaan vuonna 2018.

Yrittäjä on yrityksen tärkein voimavara

Ranta-ahon esimerkki kertoo, miten sairastuminen on yksinyrittäjän yritystoiminnan kannalta suurimpia riskejä. Yksinyrittäjäkyselyyn vastanneista 74 prosentilla ei ole tiedossa sijaista erilaisten poissaolojen varalle. Vain 28 prosenttia yksinyrittäjäkyselyn vastanneista ei ole tehnyt töitä sairaana.

Kyselystä käy ilmi myös se, että 30 prosenttia on kokenut jaksamisen haasteita, mutta ei ole hakenut apua, koska on katsonut tilanteen ohimeneväksi tai siihen ei ole ollut aikaa tai varaa tai yrittäjä ei ole tiennyt, mistä apua voisi saada. Työterveyshuollon itselleen on järjestänyt vain 26 prosenttia yksinyrittäjistä.

– Yrittäjä on aina yrityksensä tärkein voimavara. Siksi kannattaa huolehtia työn ja muun elämän itselle sopivasta tasapainosta sekä varmistaa, että jaksamisen ja työkyvyn ongelmissa selusta on jollain tavalla turvattu, Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo.

Ranta-ahokaan ei aina osannut hakea apua tai ottaa sitä vastaan.

– Kävin asioita läpi mieheni ja yhden kollegani kanssa. Oli monia verkostojakin, mutta en osannut käyttää hyödyksi niitä vastavuoroisesti. Ajattelin, että osaan itse, mutta todellisuudessa aika ei riitä kaiken tekemiseen. Välillä myös välttelin verkostoja ja menin mieluummin vaikka teatteriin, että pääsi hetkeksi pois yrittämiseen liittyvistä asioista, Ranta-aho kertoo.

Sittemmin Ranta-aho on herättänyt henkiin rakkaan harrastuksensa kalligrafian. Tällä hetkellä Ranta-aho tekee osa-aikaisena projektityötä valmennusorganisaatiossa ja tuntitöinä kalligrafiaopettajan töitä esimerkiksi kansalaisopistoissa. Hän ei tiedä, palaako yrittäjäksi enää. Ajatus kiehtoo, mutta tuoreessa muistissa on vielä kokonaisvaltainen väsymys ja näköalattomuus, eikä hän toipumisen jälkeen koe olevansa aivan entisellään.

– Koen osittain epäonnistuneeni, vaikka haluan ajatella, että olen oppinut paljon. Olisin halunnut sopia ja haluan ehkä palata yrittäjäksi, mutta en tiedä pystynkö siihen. On myös tärkeä osata lopettaa. Mielestäni yrittäjät ovat jaksamisen suhteen todellisessa vaarassa, hän sanoo.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Yrittäjät yhteistyöhön Googlen kanssa – ”Haluamme antaa jokaiselle yrittäjälle mahdollisuuden digitaitojen vahvistamiseen”

$
0
0

Suomen Yrittäjät tekee koulutusyhteistyötä Google Finlandin kanssa heidän Grow with Google -ohjelmaansa liittyen. Tulevien kuukausien aikana järjestetään koulutuskiertue kymmenellä paikkakunnalla. Paikkakunnat ilmoitetaan myöhemmin.

Tämän lisäksi Google järjestää yrittäjille ilmaisia etäkoulutuksia (katso linkit näihin webinaareihin jutun lopussa).

– Suomen Yrittäjät on tärkeä yhteistyökumppani, totesi Googlen maajohtaja Antti Järvinen Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona.

Google avasi keskiviikkona Helsingissä kaikille avoimen ja ilmaisen digitaitojen oppimistilan Digital Garagen. Avajaisissa oli maajohtaja Antti Järvisen lisäksi muun muassa työministeri Timo Harakka, Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen ja Yrittäjien Mikael Pentikäinen.

Digital Garage on osa Grow with Google -ohjelmaa, jonka tavoitteena on kouluttaa digitaitoja 10 000 suomalaiselle. Ohjelma on tarkoitettu niin työnhakijoille, opiskelijoille kuin lapsille ja nuorille – sekä tietysti yrityksille.

Digitaidot kuin henkivakuutus

Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen korostaa, että digitaidot ovat kuin henkivakuutus tämän päivän yrittäjille.

– Digimaailma ei kierrä ketään vaan koskee kaikkia. Siksi haluamme antaa jokaiselle yrittäjälle mahdollisuuden digitaitojen vahvistamiseen, Pentikäinen kertoo.

Hän muistuttaa, että joillekin digitaalinen osaaminen voi antaa merkittävän kilpailuedun, joka tuo kestävää menestystä.

Pk-yrittäjien digikoulutukselle on tutkitusti suuri tarve. Vuonna 2017 Googlen, Suomen Yrittäjien ja Vainu.io Software Oy:n selvitys kartoitti suomalaisten pk-yritysten kotisivuja ja online-markkinointiviestintää.  Selvityksessä jaoteltiin pk-yritykset neljään luokkaan: digi-pudonneet, digi-eksyneet, digi-mainostajat ja digi-voittajat.

Digi-pudonneiden luokkaan kuului vuoden 2017 alkupuolella 35 prosenttia pk-yrityksistä. Heillä ei ollut ollenkaan verkkoläsnäoloa – ei edes Facebook-sivua.

– Google on digitaalisen maailman supermahti. On hienoa, että voimme tehdä Googlen kanssa yhteistyötä suomalaisten yrittäjien hyväksi. Kannustan siksi osallistumaan kierroksen tapahtumiin aktiivisesti, Mikael Pentikäinen sanoo.

Digiaiheisia webinaareja

Google ja Suomen Yrittäjät järjestävät loppuvuoden aikana myös useita digitalisaatioon liittyviä ilmaisia etäkoulutuksia.

Alla näiden webinaarien linkit, minkä kautta löytyvät koulutusten kaikki tiedot.

Digitaalisen markkinointistrategian perusteet 8.10. klo 9.30

Verkkoanalytiikan ja Google Analyticsin perusteet 6.11.2019 klo 14.30

Näit luot menestyvän verkkokaupan, joka toimii myös mobiilissa 22.11. klo 9.30

Paranna yrityksesi näkyvyyttä netissä ja somessa 3.12.2019 klo 9.30

Suomen Yrittäjien koulutuskalenteri löytyy osoitteesta www.yrittajat.fi/koulutus

 

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

 

 

Tamperelaista K-kauppiasta on syytetty paikallisen yrittäjän syrjimisestä – haki Boltseja myyntiin S-ryhmästä

$
0
0

Tamperelaisen K-Supermarketin kauppias Ari Ruissalo kertoi tänään Pirkanmaan Osuuskaupan Facebook-profiilissa käyneensä ostamassa Leivon Leipomon Boltsi-pyöryköitä myyntiin omaan kauppaansa.

Boltsit ovat Leivon Leipomon kaurasta ja siemenistä valmistettuja pyöryköitä, jotka voittivat Suomalainen Menestysresepti 2019 -kilpailun. S-ryhmä sponsoroi kilpailua ja voittajatuote pääsi yksinmyyntioikeudella S-ryhmän jakeluun. Sitä ei siis ole saatavilla K-ryhmän kaupoissa.

– Eihän asiakas ymmärrä yksinmyyntioikeudesta, vaan minä olen saanut jopa aggressiivishenkisiä kyselyitä, miksi en tue paikallisen yrityksen tuotetta. Minä haluan palvella asiakkaitani, joten sitten tuotetta haetaan vaikka S-ryhmästä, Ruissalo kertoo.

Boltsien kysyntä alkoi heti seuraavasta päivästä, kun kilpailu ratkesi. Ruissalon mukaan hänen julkinen päivityksensä oli hieman näpäytys myös Leivon Leipomolle, koska leipomo ei toimita tuotteitaan K-ryhmään.

Ruissalon mukaan siinä, että kauppias käy toisen ryhmän kaupassa hankkimassa tuotteita, ei ole mitään uutta.

– Olen toiminut kauppiaana vuodesta 1993, ja näin on tehty ennenkin. Sosiaalinen media vain tekee asiasta isomman kuin se on, Ruissalo tuumii.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Äänestä Vuoden maahanmuuttajayrittäjää

$
0
0

Suomen Yrittäjät etsii ensimmäistä kertaa Vuoden maahanmuuttajayrittäjää. Kilpailulla halutaan nostaa esiin menestyviä ja muille esimerkkinä toimivia yrittäjiä.

– Haemme osaajia, jotka kielimuurista ja erilaisesta liiketoimintaympäristöstä huolimatta ovat menestyneet ja luoneet uutta omalla toimialallaan sekä osoittaneet poikkeuksellisen yrittäjämäistä asennetta, verkostopäällikkö Aicha Manai Suomen Yrittäjistä kertoo.

Voittaja valitaan viidestä finalistista joulukuussa. Samalla Vuoden 2019 maahanmuuttayrittäjä palkitaan työeläkeyhtiö Elon lahjoittamalla kolmentuhannen euron palkinnolla.

– Yrittäjäksi ryhtyminen ja yrittäjänä toimiminen vaatii suurta rohkeutta. Myös arki on täynnä monenlaisia haasteita, Elon markkinointijohtaja Joni Tikkanen sanoo.

Aicha Manai kertoo, että voittajaksi valittavan yrittäjän liiketoiminnan on oltava kannattavaa ja kasvua jo näköpiirissä.

Toivomme, että yrittäjästä välittyy positiivinen suhtautuminen elämään ja yrittämiseen.

Ajatus kilpailun järjestämisestä lähti maahanmuuttajayrittäjiltä.

– Pitkään Suomessa toimineena tiesin, että yrittäminen on haastavaa varsinkin maahanmuuttajille. Katukuvassa on paljon matalan kynnyksen elinkeinon harjoittajia, mutta missään heitä ei nähdä tai huomata, Suomen Yrittäjien maahanmuuttajayrittäjäverkoston puheenjohtaja Ali Giray sanoo.

Kilpailuun voi ehdottaa osallistujia 20.11 saakka joko suomeksi tai englanniksi.

– Maahanmuuttajayrittäjillä haasteita nostavat kielivaikeudet ja oikean tiedon löytäminen, kuten Suomen Yrittäjien toteuttama kysely osoittaa. Toisaalta he ovat varsin kasvuhakuisia ja toimivat usein kansainvälisillä markkinoilla, Aicha Manai kehuu.

toimitus (at) yrittajat.fi

OSALLISTUMISKRITEERIT

• Yrittäjä ei ole syntynyt Suomessa.

• Äidinkieli ei ole suomi, ruotsi tai saame.

• Voittajan on innostava esimerkki muille maahan muuttaneille ja yrittäjille ylipäätään.

• Yrittäjä on perustanut yrityksen Suomeen, ja yritys on toiminut tähän vuoteen mennessä vähintään kolme vuotta.

• Yrittäjän ja yrityksen tulee olla maineeltaan moitteeton.

• Yrityksellä on jatkuvan menestymisen edellytykset ja talous kunnossa. Yritys ja yrittäjä on huolehtinut vero- ja muista lakisääteisistä velvoitteista sekä työnantajana että yrittäjänä.

• Kilpailuun voi osallistua yrittäjäkaksikko tai tiimi, ehdokas voi olla myös yksinyrittäjä.

Voittajaa voi ehdottaa tällä lomakkeella.

 

“Parasta yrittäjyydessä on se, että saan tehdä juuri sitä työtä josta nautin!” 

$
0
0

Tiina Mikkola, UCCO-Palvelut, Tornio 

“Parasta yrittäjyydessä on se, että saan tehdä juuri sitä työtä, josta nautin ja omaa osaamista on mahdollista hyödyntää kaikissa yrityksen tehtävissä. Työ ei rajoitu vain tiettyihin osa-alueisiin kuten monessa palkkatyössä.  

Työn joustavuus on ehdottomasti tärkeä juttu, se että voi valita milloin ja missä töitä tekee - ja vastaavasti milloin lomailee. Perheelliselle tämä toimii loistavasti.  

Yrittäjänä oppii koko ajan uutta, on myös hirveän mielenkiintoista miettiä voisiko joitain asioita tehdä totutusta poiketen – "paremmin", ja pistää asiat tietenkin kokeiluun käytännössä.” 

Henri Jussila , TietoAreena Oy, Turku 

“Yrittäjyydessä vastuu on sekä parasta että huonointa. Vastuu tulee toiminnan pyörimisestä, työntekijöistä ja asiakkaiden tyytyväisyydestä sekä osittain myös heidän liiketoiminnastaan. 

Tässä tekee tietyllä tapaa kaiken itselleen, vaikka asiakkaita varten sitä yrityksenä ollaan olemassa. 

 Yksin yöllä tyhjässä toimistossa / myymälässä paperihommia puurtaessa voi katella ympärilleen ja ajatella, että tämä kaikki on minun ja ihan jokainen ei tähänkään hommaan pystyisi. Saa sellasta tervettä omanarvontuntoa ja kiitosta edes itseltään.” 

Annika Linnanmäki, Luottotaksi, Riihimäki 

“Parasta yrittäjyydessä on se, että voi tehdä asioita omaan tahtiin ja omalla vuorokausirytmillä sekä se, että fiksusti tehty työ näkyy suoraan omassa lompakossa. Ja parhaimmillaan voi vaikka nukkua, kun työntekijät tekee rahaa. 

Yrittäjyys pitää itseni koko ajan muutoksessa ja opin koko ajan uutta. Voin olla osa yhteiskunnan muutosta ja vaikuttaa toiminnallani sen suuntaan.

 

Julius Varjo, T:mi Julius Varjo, Hämeenlinna 

”Olen ollut yrittäjä siitä saakka, kun valmistuin kampaajaksi. Yrittäjyydessä paras puoli on se, että voin toimia niin itseni näköisesti kuin haluan. En pidä aikaisista aamuista, vaan teen töitä mieluummin iltapäivisin ja iltaisin. 

On hienoa, että minulla on kuitenkin työyhteisö. Täällä Hämeenlinnan keskustan Glo Hairissa työskentelee yhteensä melkein kymmenen kampaajaa. Saan kollegoilta inspiraatiota, ja opin heiltä tapoja, jotka auttavat kasvamaan ja kehittymään ammatillisesti.” 

Arnella Nyman, T:mi Arnella Nyman, Sipoo 

”Se, että työskentelen ratsastusvalmentajana ja hevostalliyrittäjänä on unelmieni täyttymys. 

Koska olen yrittäjä, minun on helppo järjestää työni niin, että pääsen Suomen askellajiratsastusmaajoukkueen kanssa kilpailumatkoille. Arjessakin pystyn tekemään jokaisesta päivästä oman näköisensä. Hevostenhoidossa pitää toki olla aina rutiini, mutta vanhempani työskentelevät tarvittaessa ikään kuin tilan piikana ja renkinä. 

Kun opiskelin kasvatustieteitä, ajattelin aluksi, että siirryn valmistuttuani sille alalle, mutta tämä vei voiton. Maisteriksi valmistuttuani olen kyllä myös luennoinut oman toiminimeni kautta.” 

Sonja Eid, Aim Visual Oy, Helsinki 

“Tutustuin yrittäjyyteen ensimmäisen kerran 19-vuotiaana Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämässä Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa ja innostuin. Opiskelin graafista suunnittelua, ja minua kiehtoi vapaus ja mahdollisuudet, joita yrittäminen tarjosi. 

Nyt 23-vuotiaana minulla on strateginen bränditoimisto yhdessä tiimini kanssa. Olin opiskeluaikana työharjoitteluissa, mutta koin, että oma luovuus kuoli mainostoimistossa. 

Yrittäjänä voi toteuttaa itseään luovemmin ja tehdä erilaisia yhteistyökuvioita isommassa kaavassa. Olen tehnyt puhujakeikkoja liittyen oman polun luomiseen ja julkaisin viime viikolla elämän jäsentämiseen tarkoitetun Tänään-työkalukirjan yhdessä Maaretta Tukiaisen kanssa. 

Miikka Tarvainen, Freelancer, Helsinki 

“Yrittämisessä parasta on vapaus itsensä toteuttamiseen ja samalla on vastuu itsestään. Olen ollut osakkaana 1,5 vuotta B-to-B-myynti- ja markkinointitoimisto Fram2b:ssa. 

Nyt toimin freelancerina ja tarjoan myynnin tukipalveluita yrityksille. Olen ollut palkkatöissä ennen yrittäjyyttä. Siihen kuuluu säännölliset tulot ja tietynlainen turvallisuus. Totta kai olen välillä tiukkoina hetkinä miettinyt, että sekin voisi olla ihan kiva, mutta ainakin toistaiseksi yrittäjyys vie voiton. Siinä voi loppukädessä vain katsoa peiliin ja luottamaa omaan juttuunsa. 

Tänä päivänä monet tuntuvat puhuvan mitä joku tekee työkseen tai mitä jollain on, kun enemmän pitäisi ajatella millainen ihminen on. Uskon tulevaisuudessa ihmisten arvojen merkityksen kasvavan entisestään työelämässä ja yhä useampien hakeutuvan työtehtäviin niiden pohjalta.” 

 

Paula Valta, Sisustuskorjaamo, Kuopio 

“Minusta tuli yrittäjä, kun Kuopion seudulla ei ollut mahdollisuutta tehdä sisustussuunnittelijan työtä palkkatyönä ja halusin tehdä oman alani työtä. Isäni on ollut yrittäjä, joten perheen kautta se oli tuttua. 

Aluksi pelotti ja jännitti pärjäänkö ja osaanko. Eniten jännitti käytännöt, eli teenkö oikein verot ja maksut. 

Työn sisällön tiesin osaavani. Yrittämisessä parasta ja pahinta on vapaus. Saan järjestellä päiväni, miten haluan, mutta toisaalta ei ole ketään sanomassa, että mene jo kotiisi. Välillä tulee tehtyä pitkiä päiviä. 

Neuvoisin kaikkia nuoria yrittäjiä hankkimaan verkostoja, joista voi pyytää apua ja neuvoja. Minulle Nuoret Yrittäjät Savossa on ollut aivan korvaamaton. “

Saara Ervasti, Ready Set Pole Oy,  Jyväskylä

”Yksi tankotanssitunnin jälkeinen hetki vuonna 2011 oli käänteentekevä urani kannalta. Vaikka opintoni olivat vielä kesken, kun ystäväni Johanna ehdotti, että mitä, jos perustaisimme yhteisen tankotanssikoulun, minun ei tarvinnut kauaa miettiä.

Myöhemmin olen puntaroinut yrittäjäksi ryhtymistäni jaksamisen vuoksi. Riittävän tuen, kärsivällisyyden ja vision kirkastumisen myötä yrittäjyys tuntuu kuitenkin juuri siltä oikealta asialta.

Parasta on Ready Set Pole -koulumme yhteisö ja ihmiset. Nautin asiakkaiden ja työntekijöiden tukemisesta kohti heidän tavoitteitaan. Samalla saan työskennellä intohimojeni eli tankotanssin, joogan ja tanssin parissa. Kun koulumme kasvaa, opin jatkuvasti uutta. Älyttömän tärkeää on myös se, että saan työskennellä avoimesti ja muutenkin omien arvojeni mukaisesti.”

 

toimitus(at)yrittajat.fi 

 

 

 

 

 

Yksinyrittäjä MTV:llä: “Yrittäjyys on itselle intohimo ja elämäntapa.” 

$
0
0

Yrittämisen veto alkoi olla aika kova. Kysymys ei ollutkaan, lähteäkö yrittäjäksi vaan milloin, yksinyrittäjä Petra Bedda kuvasi yrittäjäuransa alkua. Hän kertoi toki miettineensä joskus, että varmaan helpomminkin voisi elämänsä järjestää. Mutta hänen on hankala keksiä, missä muualla voisi olla yhtä sitoutunut toimintaan ja tehdä yhtä suurella intohimolla kuin omassa yrityksessä. 

– Kyllä yrittäjyys on itselle intohimo ja elämäntapa.

Yrittäjän päivän kunniaksi MTV:n Huomenta Suomi -aamuohjelmassa haastateltiin helsinkiläistä yksinyrittäjää, Puunto Oy:n Petra Beddaa ja Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtajaa Janne Makkulaa

Makkula kertoo valtaosan yrittäjistä päätyneen yrittäjuralle siksi, että on ollut mahdollisuus siihen ja hyvä tilaisuus kehittää itseään ja tehdä siitä liiketoimintaa. Makkulan mukaan yhteistä yrittäjille on usein sinnikkyys, rohkeus ja työteliäisyys. Noin kaksi kolmasosaa yrittäjistä on yksinyrittäjiä, loput työntekijäyrittäjiä. Makkula muistutti MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa, että palkansaajille tehtyjen kyselyjen mukaan pienyrittäjät pitävät hyvää huolta työntekijöistään. 

Makkula kertoi, että on joitain toimialoja, joissa palkkatyömahdollisuudet ovat vähissä. Se saattaa siis johtaa siihen että olosuhteet vievät yrittäjyyteen, mutta Tilastokeskuksen selvityksen mukaan valtaosa yrittäjistä ei haluaisi vaihtaa palkansaajatyöhön, 

Yrittäjyyden alku kriittistä aikaa

Petra Bedda siirtyi päätoimiseksi yrittäjäksi muutama vuosi sitten. Hän kertoi MTV:llä yllättyneensä aluksi siitä, kuinka kauan kestää vakiinnuttaa yrityksen tominta. Janne Makkula kertoi, että yrityksen ensimmäiset vuodet ovatkin kaikkein kriittisimmät. Alussa on tehtävä paljon, vakiinnutettava paikkansaa ja saatava oma tila, koska kilpailu on kovaa. 

– Mutta se myös jalostaa, Makkula huomautti ja muistutti, että sääntelyllä pitäisi pyrkiä siihen, että kilpailu toimii. 

Parasta yrittäjyydessä on mahdollisuus rytmittää työtä

Petra Beddan mukaan parasta yrittäjyydessä on mahdollisuus rytmittää työtä oman elämäntilanteen mukaisesti. Hän tekee työtä paljon kotona omasa työhuoneessaan ja pystyy sen takia olemaan läsnä lapsille. Ja työn ohessa voi pitää tauon ja käydä kävelyllä, tai sitten illalla inspiration iskiessä käyttää sen hyväksi, hän kuvaili arkeaan MTV:llä. 

Hän korosti, että on tärkeä että on rajannut oman työ- ja vapaa-ajan: Mitkä ovat niitä hetkiä, jolloin tekee töitä ja koska ei tee. 

– Teen töitä kotona vain työhuoneessa, hän kertoi ja korosti, että jaksamisesta pitää huolehtia. 

– Koska yrittäjän tärkein pääoma on yrittäjä itse.

Makkula muistutti, että YEL-työtulon tasoon kannattaa kiinnittää huomiota. 

– Jos sattuu sairastumisia tai tapaturmia, se määrittää yrittäjän sosiaaliturvan. Siihen kannattaa perehtyä.

Työntekijän palkkaaminen on yksi yrittäjän uran merkittävimpiä päätöksiä

Beddalta kysyttiin työntekijän palkkaamisesta. Toistaiseksi se ei ole ollut hänelle ajankohtaista, mutta hän kertoi miettivänsä sitä tulevaisuudessa. Esimerkiksi myyntityöhön hän ottaisi mielellään apuvoimia. 

Makkula jatkoi, että työntekijän palkkaaminen on yksi yrittäjän uran merkittävimpiä päätöksiä. 

Suomen työmarkkinat toimivat Makkulan mukaan sillä tavalla heikosti, että monet yrittäjät mieluummin verkostoituu muiden yrittäjien kanssa kuin työllistävät. Siinä ei Makkulan mukaan ole mitään vikaa, mutta jos poliittisesti halutaan, että työpaikkoja syntyy, pitäisi uudistaa lansäädäntöaä niin, että työllistämisen riski pienenee. Irtisanomisen kynnyksen alentaminen laskisi Makkulan mukaan suoraan työllistämisen kynnystä. Lainsäädäntöä pitäisi myös selkeyttää, jotta työpaikoilla pystyttäisiin sopimaan enemmän.

Yksinyrittäjän vinkki: Verkostoidu! 

– Kannattaa ainakin verkostoitua jo ennen kuin lähtee yrittäjäksi. Ottaa menotorin joka toimii ehkä yritäjänä samalla alalla, jota itse on ajatellut, Petra Bedda vinkkasi MTV:llä niille, jotka aikovat alkaa yrittäjiksi. Hän suositteli myös Uusyrityskeskusten maksuttomia yritysneuvontapalveluita. 

– Ja uskoa omaan juttuunsa ihan intohimoisesti!

Yrittäjän päivää juhlittu vuodesta 1997

Yrittäjän päivää on juhlittu syyskuun 5. päivänä vuodesta 1997 alkaen. Petra Bedda kertoi lähtevänsä MTV:n studiolta suoraan Pohjois-Helsinkiin yrittäjille suunnattuun aamiais- ja verkostoitumistilaisuuteen. 

– Lähden sinne kattamaan aamiaista muille yrittäjille, eli yhdessä muiden yrittäjien kanssa juhlistetaan (yrittäjän päivää).

 

Eeva Ketvel

eeva.ketvel (at) yrittajat.fi

Uutuus-nokialainen kestää rankempaakin käsittelyä – Ei rikkoudu edes pudotuksesta betonille

$
0
0

Takavuosina tavallista kestävämpiä älypuhelimia löytyi useamman valmistajan mallistosta, mutta sittemmin niiden tarjonta on vähentynyt merkittävästi. Osasyynä on isojen kosketusnäyttöjen yleistyminen.

Nokia-puhelinten nykyinen valmistaja HMD Global esitteli tänään Berliinissä uusia puhelinmalleja, joiden joukosta löytyy kestävärakenteinen peruspuhelin Nokia 800 Tough. Puhelin on suunniteltu lähinnä käyttäjille, jotka tarvitsevat tavallista kestävämpää älypuhelinta esimerkiksi työssään.

Uutuuspuhelin on valmistettu kestämään vettä, pölyä ja pudotuksia. Valmistaja lupaa, että laite kestää pudotuksen betoniin vajaasta parista metristä. Kumireunat suojaavat laitetta myös muilta kolhuilta.

Työskentelyä Nokia 800 Toughin kanssa on helpotettu siten, että puhelimen kosketusnäyttöä voi käyttää hansikkaat kädessä. Lisäksi laitteen luvataan kestävän varsin äärimmäisiä lämpötiloja kylmästä kuumaan.

Liikkuvaa työtä tekeviä helpottanee myös se, että HMD Global lupaa uutuudelleen 43 päivän akunkeston valmiustilassa. Ominaisuuksiin lukeutuvat muun muassa kamera led-salamalla, taskulampputoiminto, Google Assistant-puheentunnistus ja Googlen sovelluskauppa. Puhelin tukee 4G-verkkoja ja siihen on esiasennettu Facebook- ja WhatsApp-sovellukset.

Uutuuspuhelimen toimitukset käynnistyvät lokakuussa. Laite tulee myyntiin mustan värisenä 109 euron hintaan.

Kuva: HMD Global

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi


Vipinää Applen hallitsemille tablet-markkinoille: Lenovon uutuuden voi ripustaa seinälle

$
0
0

Tablet-laitteiden myynti on viime vuosina hiipunut samaan aikaan kun älypuhelimia on mennyt kaupaksi kiihtyvään tahtiin. Tutkimusyhtiö IDC:n tietojen mukaan kuluvan vuoden toisella neljänneksellä jokaista kymmentä ostettua älypuhelinta kohden hankittiin vain yksi tabletti.

Yksi syy tablet-laitteiden kysynnän laskuun on se, että niitä ei päivitetä uusiin yhtä usein kuin älypuhelimia. Monelle käyttäjälle riittää edelleen takavuosina ostettu tablet-malli.

Lenovo esittelee parhaillaan IFA-messuilla Berliinissä Yoga Smart Tab 10 -uutuuslaitetta, joka taipuu monenlaiseen käyttöön. Laitteen juju on seisontatuessa, jonka avulla tablettia on helpompi pitää kädessä. Tuki pitää laitteen pystyssä pöydällä esimerkiksi elokuvien katselua ja työskentelyä varten. Lisäksi tuki toimii näppäimistökorokkeena tai ripustimena, jonka avulla näytön voi asettaa seinälle.

Android-käyttöjärjestelmällä toimiva laite tulee myyntiin syyskuun aikana 269 euron hintaan.

Apple hallitsee markkinaa

Vaikka tablet-laitteiden myynti on osoittanut laskevaa trendiä, se ei ole silti maailmanlaajuisesti aivan vähäpätöistä. IDC:n mukaan vuoden toisella neljänneksellä myytiin kaikkiaan 32,2 miljoonaa laitetta.

Apple johtaa edelleen tablet-markkinaa. Amerikkalaisyhtiön tablet-myynti piristyi jonkin verran tablet-malliston uusimisen jälkeen. Apple myi kuluvan vuoden toisella neljänneksellä 12,3 miljoonaa tablet-laitetta ja kasvatti markkinaosuuttaan yli kuudella prosentilla vuoden takaisesta 38,1 prosenttiin.

Suosituimman mallin iPad Airin takana Applen muut tablet-laitteet eivät ole olleet läheskään yhtä kysyttyjä. Niiden myynti laski 7,5 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

Applen takana tulevat Samsung ja Huawei, joiden tablet-myynti on ollut hienoisessa laskussa. Samsung on kaukana Applesta 4,9 miljoonalla toimitetulla laitteella toisella vuosineljänneksellä. Markkina on kuitenkin laskenut IDC:n mukaan Samsungin myynnin laskua nopeammin. Huawei toimitti samalla ajanjaksolla 3,3 miljoonaa tablettia. Sen markkinaosuus on 10,3 prosenttia.

Neljäntenä ja viidentenä markkinaosuustaistossa tulevat Amazon ja Lenovo.

Kuva: Valmistaja

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

 

 

 

 

31 yritystä nousi parhaaseen AAA-luokkaan – Katso lista paikkakunnittain

$
0
0

Listauksessa ovat mukana viikon sisällä AAA-luokkaan nousseet yritykset.  Listalla on yhteensä 31 yritystä.

AAA-Luokitus on merkki yrityksen erinomaisista taloudellisista tunnusluvuista, positiivisista taustatiedoista ja hyvästä maksukäyttäytymisestä. Luokituksen myöntää Suomen Asiakastieto Oy ja se perustuu reaaliaikaiseen, 7-portaiseen (AAA-C) Rating Alfa -luokitusjärjestelmään. AAA-luokituksen saa vain kaksi prosenttia kaikista Asiakastiedon luokittelemista yrityksistä.

Rating Alfa -luokitus ennakoi yrityksen riskiä saada maksuhäiriömerkintä tai joutua konkurssiin. Parhaaseen AAA-luokkaan kuuluvilla yrityksillä maksuhäiriön todennäköisyys vuoden kuluessa on vain 0,2 prosenttia, kun se heikoimmassa C-luokassa on 54,9 prosenttia. Asiakastieto tutkii ja seuraa luokitusten sekä yksittäisten muuttujien ennustekykyä, jotta tuloksiin voi luottaa. Malleja päivitetään jatkuvasti parhaan ennustekyvyn takaamiseksi.

Luokitus erottelee hyvät asiakkaat ja kumppanit huonoista vertailukelpoisin perustein. Sen avulla yritys pystyy myös itse osoittamaan vahvan taloudellisen asemansa esimerkiksi tarjouskilpailuissa.

Yrittajat.fi julkaisee tietoja myös perustetuista yrityksistä. Tämä lista julkaistaan tiistaisin.

toimitus(at)yrittajat.fi

KotipaikkaNimiAloituspvmLiikevaihtoLiiketulos
EspooAlimetrics Oy22.9.20101261000114000
ForssaMino-Yhtymä Oy1.9.19796600027000
HelsinkiOsuuskunta Suomen Asuntomessut1.1.19723484000835000
HelsinkiSalonia Oy1.6.198542000123000
HelsinkiMediatrade Oy1.6.198752830003000
HelsinkiKantar TNS Agri Oy1.4.19921090000182000
HelsinkiAttendo Imatran Palvelukoti Oy1.3.19931230000205000
HelsinkiKavli Oy1.8.200012716000194000
HelsinkiTaylor Nelson Sofres Suomi Oy1.4.200122530006260000
HelsinkiAttendo Mental Oy15.2.20051680000216000
HelsinkiIDEXX Laboratories Oy22.9.20116242000205000
HelsinkiPlatinum Asunnot Oy 12500050000
HyvinkääAcoustic Scandinavia Oy14.9.2004965000152000
ImatraSiivousvuoksi Oy1.7.19951312000401000
KaustbyOy FL Pipe Ab30.6.19992988000312000
KokkolaHuhtala YHTIÖT Oy1.1.2011443000596000
MariehamnRederiaktiebolaget Hildegaard1.4.197476710001795000
MariehamnProsapia Ab1.11.1986461000-20000
MikkeliMipro Group Ltd Oy1.7.1992199100014000
NärpesKambs Fiskelag Ab Oy1.1.19891160001039000
SavonlinnaPunkaharjun Kilpi Oy1.6.20001651000166000
SeinäjokiCafe Mondeo Oy1.12.19932521000455000
TammelaEitsandel Oy1.12.19939400076000
ToholampiToholammin kehitys Oy1.10.200747000047000
ToholampiKar-Peat Oy27.9.2002791000349000
TurkuA/B Sciex Oy22.9.20091570000242000
TurkuKantolan Paalutus Group Oy22.3.201230000057000
UlvilaGrippertec Oy1.9.19881569000412000
VantaaKessu Oy1.2.19919804000277000
VantaaAsianajotoimisto Olli Piipponen Oy1.3.1996199626122484
VantaaS.G. Nieminen Oy10.8.2010243500093000
     

Sähköpotkulautayritys pyrkii lisäämään kuluttajien tietoisuutta turvallisesta liikennekäyttäytymisestä

$
0
0

Voin kampanjan tarkoituksena on lisätä käyttäjien tietoisuutta sähköpotkulautojen turvallisesta käytöstä. Kokonaisuuteen kuuluu digitaalinen liikennekoulu ja -testi, jonka on sertifioinut Ruotsin liikenneturvallisuudesta vastaava viranomainen sekä tarkistanut  VIAS, joka vastaa eurooppalaisella tasolla liikenneturvallisuudesta. 

Testillä voi kokeilla, tunteeko sähköpotkulautailuun liittyvät liikennesäännöt. Liikennekoulun opetuksesta vastaa fiktiivinen jumalatar Voila, joka palkitsee kaikki testin suorittaneet Voi-krediteillä, joita voi käyttää ajeluihin.

Voi markkinoi uutta liikennekouluaan videolla, jossa seikkailee myös luolamies jumalattaren lisäksi. 

– Skuuttien suosion kasvaessa haluamme yrityksenä ottaa vastuuta sähköpotkulautojen turvallisesta käytöstä ja muistuttaa ajajia liikennesäännöistä. Sähköpotkulaudat ovat oikein käytettyinä aivan yhtä turvallisia kuin muutkin liikennevälineet niin ajajille kuin muille liikenteessä liikkuville, Voin markkinointipäällikkö Mathias Soini muistuttaa.

Suomalaisen Ride Hoop -yrityksen toimitusjohtaja Jerry Jalavakertoi heinäkuussa Yrittajat.fi:ssä, että yritykset ovat pyrkineet ohjeistamaan kuluttajiaan sovelluksessaan liikennekäyttäytymisestä, mutta tulokset ovat olleet heikkoja.

– Ohjeistuksen lukemiseen käytetään alle sekunti aikaa. Se on aika hyödytön, kun kukaan ei lue ohjeita. Yritykset ovat vastuussa siitä siisteydestä ja toimivuudesta, mutta kuluttajat ovat vastuussa liikennekäyttäytymisestään, Jalava totesi.

Lue lisää"Maalaisjärki tuppaa jäämään"– Sähköpotkulautoja tarjoava yritys yrittää ohjata käyttäjien toimintaa fiksummaksi

Yhteistyötä kaupunkien ja Näkövammaisten liiton kanssa

Voi kertoo, että loppukesästä sen skuuteilla tuli täyteen Suomessa miljoona ajoa. Yritys aloitti toimintansa ensin Helsingissä maaliskuussa ja laajentui sitten Turkuun ja Tampereelle.

Mathias Soinin mukaan sähköpotkulautoihin liittyviä onnettomuuksia täytyisi suhteuttaa käyttömääriin ja verrata lukuja muihin liikennemuotoihin.

– Esimerkiksi Ruotsissa tekemämme laskelman mukaan Voi-sähköpotkulaudan käyttäjien onnettomuussuhde on 0,0065 prosenttia. Tämäkin on kuitenkin liikaa, ja teemme aktiivisesti töitä luvun kääntämiseksi laskuun, hän sano.

Turvallisuutta lisää esimerkiksi automaattiset nopeusrajoittimet, jotka aktivoituvat jalankulkijoiden suosimilla alueilla. Yritys on käynyt keskusteluita myös Näkövammaisten liiton kanssa.

Sähköpostkulaudat ovat ympäristöystävällinen tapa liikkua, mikä puoltaa niiden käytön edistämistä.

– Kyseessä on kuitenkin aivan uusi liikennemuoto, ja meidän määritellä yhdessä, miten pidämme huolta liikenteessä liikkuvien turvallisuudesta, Soini sanoo.

– Tarvittaessa meillä on myös mahdollisuus sulkea sellainen käyttäjä pois sovelluksestamme, joka toistuvasti rikkoo sääntöjä, Soini toteaa.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Hannu maksaa YEL-maksua 18 000 euroa vuodessa: "En halua, että joudun kärvistelemään eläkkeellä"

$
0
0

Yksinyrittäjä Hannu Aarrelampi on maksanut kymmenen vuoden ajan tavallista suurempaa YEL-maksua.

– Käytännössä maksan paljon enemmän kuin pitäisi. Tällä hetkellä maksan YELiä yli 70 000 euron vuosiansion mukaan.

Aarrelampi halusi torpata tilanteen, jossa yrittäjän huono eläkekertymä aiheuttaisi hänelle ongelmia.

– Nyt saan varmasti riittävän eläkkeen sitten kun eläkkeelle pääsen. En halua, että joudun kärvistelemään eläkkeellä niin, että elintasoni putoaa nykyisestä. Päinvastoin voi olla, että se paranee.

Aarrelampi arvioi, että hänellä on työuraa jäljellä 2-3 vuotta. Tämän hetken YEL-kertymän mukaan hänen eläkkeensä olisi noin 3500 euroa kuukaudessa.

– Enää tässä vaiheessa kertymää ei pysty korjaamaan. Tällaiset päätökset on tehtävä hyvissä ajoin, hän muistuttaa.

18 000 euroa vuodessa

Aarrelampi oli palkkatöissä vuoteen 2002 asti. Tuolloin hänen palkkansa oli suhteellisen hyvä, mikä on edesauttanut eläkekertymää. Hän perusti yrityksensä Hantekno Oy:n vuonna 2002. Yritys tuo maahan ammattielektroniikkaa.

– Iso osa eläkkeestäni on varmasti palkkatöistä kertynyttä. Kun aloitin yrittäjänä, kirjanpitäjäni ehdotti, että nostaisin merkittävästi YEL-maksua. Silloin ymmärsin, että niin varmaan kannattaa tehdä. Jos olisin maksanut YEL-minimimaksua kaikki nämä vuodet, eläkkeeni ei olisi kuin pari tuhatta euroa kuukaudessa.

Aarrelampi harmittelee monen yrittäjän ratkaisua maksaa YELiä vain minimimäärän vuodessa.

– Ymmärrän toki sen, että kaikilla ei ole varaakaan maksaa enempää. Toiset sijoittavat rahaa muualle ja sekin on hyvä ratkaisu. YELin heikkous on toki se, että sieltä rahoja ei saa pois millään, jos tarve tulee.

Nyt hän maksaa YEL-maksua 18 000 euroa vuodessa.

– Se ei ole vaikeuttanut elämistä. Toimin sillä tavalla, että maksan eläkemaksun ja otan firmasta sen verran palkkaa kuin tarvitsen. En tarvitse kovin paljon. Firman tilillä on koko ajan rahaa, joten tavallaan minulla on kaksi vakuutusta, firman rahat ja eläkerahat.

Yrittäjä on varautunut siihen, että hän tulee toimeen eläkkeellä jopa nykyistä paremmin, jos vain terveys kestää.

– Olen vakuuttanut kaiken varalta myös terveyteni.

”Koko ajan täytyy mennä rahaa jonnekin”

Muita yrittäjiä Aarrelampi kannustaa maksamaan YEL-maksua mieluummin enemmän kuin vähemmän.

– Yrittäjän kannattaa tarkistaa eläkekertymä ajoissa ja korottaa tarvittaessa YEL-maksua. Tarkistus kannattaa tehdä mieluiten jo 40-vuotiaana.

– Se, maksaako firma vuodessa kymppitonnin vai 18 000 euroa, ei todennäköisesti kaada firmaa mutta henkilökohtaisesti on ikävä tilanne, jos eläke jää pieneksi. Eläkeansiota on pakko säästää järjestelmällisesti. Koko ajan täytyy mennä rahaa jonnekin.

Tuoreen yksinyrittäjäkyselyn mukaan hieman yli puolet kaikista vastanneista ilmoittaa YEL-työtulonsa olevan alle 13 000 euroa vuodessa. Vain noin kolmannes kaikista ilmoittaa maksavansa riittävästi YEL-maksua. Yrittäjyyden jälkeiseen elämään varautumisessa 37 prosenttia ilmoittaa turvautuvansa sijoitustoimintaan. Muina keinoina mainitaan erityisesti säästäminen ja vapaaehtoinen lisäeläke.

Tiesitkö? Suomen Yrittäjät järjestää YEL-vakuutusta ja yrittäjän eläketurvaa käsittelevän koulutuksen. Lue lisää täältä.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi


"Huono äiti ja huono yrittäjä" – Yrittäjä ryhtyy vauvahoitajaksi yrittäjille

$
0
0

Erika Broder rakastaa vauvoja, kukapa ei. Broder aikoo kuitenkin tehdä vauvojenhoitamisesta päivätyön itselleen, kun hän kahden viikon kuluttua jättää päivätyönsä Helsingin kaupungin sosiaaliohjaajana.

– Päivätyössäni asiakas on usein lapsen vanhempi. Minun intohimoni on työskennellä vauvojen ja vauvaperheiden kanssa. Palkkatyössä ei ole ollut avoinna sellaista työpaikkaa, jossa voisin haavettani toteuttaa, joten ryhdyn toiminimiyrittäjäksi, Broder kertoo.

Broder on koulutukseltaan varhaiskasvatuksen opettaja ja sosionomi. Hän on toiminut vauvahoitajana Keski-Suomen Ensi- ja Turvakodissa ja sekä Helsingin kaupungilla sosiaaliohjaajana vauva- ja taaperoperheille. Lisäksi hän on Maailman terveysjärjestön sertifioima imetysohjaaja ja valmistumassa Kiikku-vauvaperhetyöntekijäksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta.

Yrittäjänä hän pääsee käyttämään osaamistaan laajemmin.

Vauvapalvelut harvassa

Yritystoimintaansa varten Broder on selvitellyt perheiden tarpeita ja ottanut kohderyhmäkseen juurikin yrittäjät. Broderin tulokulma on se, että joskus yrittäjälle voi olla halvempaa palkata pariksi tunniksi vauvalle hoitaja, kuin itselleen sijainen.

Esimerkiksi yrittäjän liiketoiminta voi olla riippuvainen yrittäjän osaamisesta. Joskus voi olla helpompaa käydä pari kertaa viikossa tekemässä muutama tunti töitä, kuin siirtää niitä muualle. Vanhempi voi myös nauttia aikuisseuran tai työn tekemisen tarjoamasta vaihtelusta. Vauva-arjen ja työn yhdistäminen voi kuitenkin olla hankalaa.

– Lähipiirissäni on yrittäjäperheitä, joista olen kuullut kommenttia, että ’olen huono mutsi ja huono yrittäjä’. Totesin, että lastenhoitopalvelua on, mutta vauva-aikaan palveluita on tarjolla vähän. Kuitenkin esimerkiksi juuri Helsingissä työelämä on aika monimuotoista. Siksi ajattelin, että täällä palvelulle voisi olla kysyntää, Broder sanoo.

Broder pitää vauvan ensimmäistä vuotta upeimpana ja tärkeimpänä aikana ihmisen elämässä. Yrittäjä voi nauttia vauvan ensimmäisestä vuodesta enemmän ja mahdollisesti pidempään, kun sekä työt että vauva ovat hoidossa.

Suomessa ei ole kovin tavallista, että hoitaja tulee perheen kotiin, vaan lapsi menee hoitoon tai vanhemmat hoitavat lasta kotona. Broderin kysellessä ja tutkiessa asiaa, juuri kotiin tulevaa hoitajaa kaivattiin.

– Vauvan hoitaminen täytyy tehdä helpoksi. Hoitajan täytyy olla koko perheen tuttuja turvallinen henkilö. En näe itseäni vain vauvan hoitajana vaan vauvaperhetyöntekijänä, Broder sanoo.

Uutena yrittäjä opeteltavaa

Yrittäminen on Broderille uutta ja vaatii paljon opettelua. Into työhön ja oman vision toteuttamiseen on kova. Hänellä ei vielä ole omaa perhettä, mikä osaltaan mahdollistaa yritystoiminnan tässä muodossa.

– Tässä palvelussa riskit ovat aika pienet. Jos palvelu ei lennäkään, palkkatöihin luulisi pääsevän tällä alalla takaisin, Broder sanoo.

Yrityksen toiminta on kiinni Broderin omasta työstä. Toiminnan kasvattamisessa täytyy olla tarkka.

– Nyt unelmani on elättää itseni tällä työllä. Jos kysyntä kasvaa, ajatus työkavereista ei ole mahdoton, mutta en halua, että tästä tulisi kasvotonta liukuhihnatoimintaa. Hoitajan täytyy olla perheelle tuttu ja turvallinen. Rekrytoinnissa täytyisi olla hyvin tarkka, että tekijät ovat varmasti hyviä tyyppejä, Broder miettii.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Maailman ensimmäinen robottibussi otetaan käyttöön Espoossa

$
0
0

Bussi tuodaan liikenteeseen yhteistyössä Sensible 4:n, Espoon kaupungin ja Nokian kanssa. Kaikille käyttäjille avoin pilotti käynnistyy 10. syyskuuta Nokian kampuksella Espoon Kerassa.

GACHA-bussi palvelee alueen liikkujia kolmena päivänä viikossa, tiistaista torstaihin kello 10-14 välisenä aikana. Tällöin kaikilla halukkailla on mahdollisuus hypätä GACHA:n kyytiin ja kokea robottibussin kyyti avoimessa tieympäristössä. Lähdöt tapahtuvat Karaportti 3:n edustalta. Noin 1,5 kilometrin pituisen lenkin toinen pää on Keran juna-aseman tuntumassa. Kyyti on maksuton. 

Sensible 4:n paikannusteknologia mahdollistaa robottibussien ympärivuotisen käytön myös Suomen sääolosuhteissa. Tähän saakka sade, sumu tai lumisade ovat estäneet itseajavia autoja toimimasta, koska ne eivät ole tunnistaneet tiemerkintöjä. Sensible 4 on kehittänyt teknologian, joka perustuu pitkään tutkimustyöhön Suomen vaihtelevissa olosuhteissa.

Espoon kaupungin tavoitteena on saada robottibussi pysyvään liikenteeseen vuoteen 2021 mennessä. Sensible 4 on tehnyt GACHA:n yhteistyössä kuuluisan japanilaisen designyhtiö MUJI:n kanssa. Bussi esiteltiin ensimmäistä kertaa yleisölle Helsingissä maaliskuussa 2019. Espoon lisäksi GACHA tulee pilottikäyttöön vuoden 2019 aikana ainakin Hämeenlinnassa ja Vantaalla.

Kuva: Sensible 4

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi

Yksinyrittäjä lomailee taloudellisella riskillä, toinen juhlapyhinä – Loma on tärkeä palautumisen kannalta

$
0
0

Harva yksinyrittäjä nauttii samanlaisista lomista kuin palkansaajat. Suomen Yrittäjien Yksinyrittäjäkyselyn mukaan 19 prosenttia yksinyrittäjistä pitää kuitenkin vähintään neljä viikkoa lomaa. Toisaalta 20 prosenttia pitää lomaa vain viikon tai vähemmän vuoden aikana.

Tuusulassa kauneushoitolaa pitävä kosmetologi Rita Sohlman pitää lomistaan kiinni.

– Olin ennen yrittäjäuraani palkkatöissä, kunnes lähdin uudelle uralle. Silloin totuin esimerkiksi kunnon kesälomiin. Olen toiminut noin 10 vuotta yrittäjänä, ja näin 55-vuotiaana tarvitsen enemmän palautumisaikaa kuin nuorempana. Yrittäjän täytyy myös itse huolehtia hyvinvoinnistaan, sillä kukaan ei patista lomalle, hän kertoo.

Sohlman pitää heinäkuussa kolmen-neljän viikon kesäloman, viikon keväällä tai syksyllä sekä yksittäisiä päiviä mahdollisuuksien mukaan.

– Kesällä hoidan puutarhaa ja olen intohimoinen ratsastaja. Syksyisin ja talvisin käymme ulkomailla. Muuten olen töissä lähes koko ajan. Nytkin suunnittelen sosiaalisen median postauksia. Lomalla laitan työpuhelimen kiinni, hän kertoo.

Sohlman kokee, että asiakaspalvelutyössä täytyy olla hyväntuulinen ja voida hyvin. Väsyneisyys näkyy asiakkaille. Kärttyisä ei voi olla.

Sohlman on hyvin tietoinen siitä, että on yrittäjien keskuudessa poikkeus. Hän tietää omalta alaltaankin yrittäjiä, jotka pitävän parhaimmillaankin vain pitkiä viikonloppuja vapaata. Pitkät vapaat ovat hänelle valinta.

– Jos eläisin yksin, tilanne olisi varmasti toinen. Mieheni pitää pitkiä lomia, joten  haluan olla perheen ja mieheni kanssa yhtä aikaa vapaalla. Taloudellisesti pitkät lomat eivät ole leikin asia. Yrityksen kiinteät kulut on maksettava, vaikka tuloja ei olisikaan. Rahaa täytyy kerätä etu- ja jälkikäteen, jotta lomat ovat mahdollisia, Sohlman sanoo.

Lomalla jouluna ja juhannuksena

Toista ääripäätä edustaa markkinointitoimisto Fissiomedian Antti Koskinen. Hän lomailee kansallisina juhlapyhinä ja silloin tällöin perjantaisin. Heinäkuussa vapaapäivien järjestäminen on helpompaa, kun asiakkaat lomailevat. Muuten hänellä on vapaata pääosin viikonloppuisin, paitsi jos on pakko hoitaa asioita.

– Tämä on elämäntapa. Se auttaa, kun tekee sitä, mistä tykkää ja palaa omalle jutulleen. Silloin se ei tunnu työltä, Koskinen sanoo.

Hän ei edes unelmoi pitkistä lomista. Muutaman vapaapäivän jälkeen sormet jo syyhyävät päästä töihin.

Jaksamiseen auttaa elämän perustarpeista, kuten unesta, ruokavaliosta ja liikunnasta, huolehtiminen. Palautumista edistävät myös kulttuuririennot, kuten lukeminen, museokäynti, ooppera tai balettiesitys.

Myös perhetilanne vaikuttaa siihen, että pitkät työpäivät ovat mahdollisia. Kun ei ole muita velvoitteita, kuten lapsia, voi omistautua työlle paremmin.

– Onhan se vähän sopimusasia kumppanin kanssa, että miten tämä on mahdollista, Koskinen sanoo.

Välillä töitä on liikaakin. Silloin täytyy osata priorisoida, mikä on oleellista ja minkä voi siirtää tai jättää tekemättä.

– On minulla ollut tilanteita, että on liikaa asioita lautasella, mutta en koe, että 4 viikon loma sitä ratkaisee, Koskinen sanoo.

Koskisen työ on palkitsevaa itsessään, mutta työmäärä näkyy onneksi myös tuloissa.

– Kun tekee paljon, on mitä laskuttaa, Koskinen kiteyttää.

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén muistuttaa, että lomien tarve ei ole viikkonjen lukumäärästä kiinni.

– Tärkeämpää kuin lomien pituus on itselle sopiva työn ja palautumisen tasapaino sekä syyt, miksi lomat jää pitämättä. Jos lomattomuus ei johdu omasta valinnasta vaan siitä, että yritystoiminta jostain syystä sakkaa, on syytä pysähtyä miettimään asia sekä omaa jaksamista että yrityksen tulevaisuutta, hän toteaa.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi


Yllättävä tieto: Konkurssit lisääntyvät Suomen vientimaissa – eivät Suomessa

$
0
0

Luottovakuutusyhtiö Atradiuksen tuoreen talousennusteen mukaan maksuvaikeuksien ja sitä myötä konkurssien määrä on kasvanut kaikissa Suomen tärkeimmissä vientimaissa.  

Konkurssit lisääntyvät Saksassa, Ruotsissa, USA:ssa, Hollannissa, Englannissa, Belgiassa ja Ranskassa. Erikoista on, että Suomessa konkurssien määrä ei näytä lisääntyneen, päinvastoin. Suomessa konkursseja tehdään arviolta kaksi prosenttia vähemmän tänä ja ensi vuonna aikaisempiin vuosiin verrattuna.

– Muista poikkeavaa tilannetta voi selittää se, että Suomessa on muita maita enemmän pelkästään kotimarkkinoilla toimivia yrityksiä. Ne ovat paremmin suojassa ainakin hetkellisesti, Atradius Suomen maajohtaja Juhani Laitala selvittää yhtiön tiedotteessa. 

Laitalan mukaan suomalaisten vientiyritysten rakenne on muihin maihin verrattuna erilainen.

– Suomalaisyritykset vievät pääosin investointihyödykkeitä, jolloin kysynnän heikentyminen näkyy viiveellä, hän jatkaa.

Ennuste synkentynyt

Suomen tärkeimpien vientimaiden tilannetta Laitala pitää sen sijaan huolestuttavana.

– Kotimaisten vientiyritysten on syytä varautua kasvaviin luottotappioihin, jos riskienhallintaan ei panosteta. Jatkossa ulkomaisten asiakasyritysten maksukyky on entistä heikompi, hän huomauttaa.

Laitalan mukaan jo alkukesällä oli tiedossa, että maksukyvyttömien yritysten määrä kääntyy kasvuun maailmanlaajuisesti ensimmäistä kertaa sitten finanssikriisin alkamisen. Kesän jälkeen ennuste on kuitenkin synkentynyt entisestään.

Astradiuksen katsauksen mukaan konkurssit lisääntyvät globaalisti 2,8 prosenttia. Britanniassa vaikeuksia aiheuttaa etenkin Brexit. Konkurssien arvioidaan lisääntyvän maassa 10 prosentilla.

Kuva: Getty Images

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi

Taikapotku ja muut uudet yritykset – katso lista

$
0
0

Yrittäjäsanomien lista uusista yrityksistä pitää sisällään maanantain ja tiistaiaamupäivän aikana rekisteröidyt uudet yritykset. Alkuviikon aikana on ehditty perustaa jo 273 yritystä.

Viikon muut uudet yritykset voi tarkastaa Patentti- ja rekisterihallituksen Virre-palvelusta.

KotipaikkaYritys 
AlajärviHoiskon Hevostila Oy 
AlavusPOSI Tv Oy 
AskolaCOUNTRY COTTAGE DESIGN 
EspooAmaniGal Oy 
EspooSkwise Holding Oy 
EspooLago Clothing Oy 
EspooAbdul Haseeb 
EspooL.G Rakennus ja LVI Oy 
EspooCollect Group Construction Oy 
EspooSuomen Mittaritukku Oy 
EspooHTC Autopesu Oy 
EspooSharif 
EspooVestuom Consulting Oy 
EspooDosunos Oy 
EspooKirsi Nurmi Photography 
EspooLAutomobiles 
EspooSiivous Lampinen Oy 
EspooEFH Group Oy 
EspooAsunto Oy Espoon Ukonhattu 
EspooNanofun 
HaapavesiTmi J.Partanen 
HaminaT:mi Seppä Jukka Valtonen 
HaminaHaminan putkityö Oy 
HeinävesiParturi Kampaamo Pentin Soppi 
HelsinkiGMS Global Medical Services 
HelsinkiNutanix Finland Oy 
HelsinkiEuropean International Group Oy 
HelsinkiBelo Nordic Oy 
HelsinkiTeksale Oy 
HelsinkiServcon Oy 
HelsinkiOsuuskunta Puoliuni 
HelsinkiPointshopping Oy 
HelsinkiZIDMO KULJETUS Oy 
HelsinkiConexion Al Futuro Oy 
HelsinkiYrityspalvelu ApuNanne Oy 
HelsinkiHuaYi Oy 
HelsinkiKLØK & Company Oy 
HelsinkiHeini Salmi Oy 
HelsinkiPolar Analytics Oy 
HelsinkiArabian Varastot Oy 
HelsinkiBeef & Grill Oy 
HelsinkiRetoka Oy 
HelsinkiEilanco 
HelsinkiCiiro Oy 
HelsinkiElher Oy 
Helsinkifahiim 
HelsinkiAmi Ilmastoahdistus 
HelsinkiMarc Devices Oy 
HelsinkiSane Foods Oy 
HelsinkiAsunto Oy Samoan Fale, Helsinki 
HelsinkiTanssin tähden Oy 
HelsinkiMilli Kuljetus 
HelsinkiAllerayde SAB Oy 
HelsinkiBalans SP Oy 
HelsinkiPanterr Oy 
HelsinkiLearn and Educate Finland Oy 
HelsinkiStudio Animagio Oy 
HelsinkiMORN GROUP Oy 
HelsinkiThomas Black-Roff 
HelsinkiLife Goals 
HelsinkiAN160 OY 
HelsinkiAntti Silventoinen Oy 
HelsinkiTmi Panu Muukkonen 
HelsinkiBeauty Your Eyes Tmi 
HelsinkiKL Nordic Creations International Oy 
HelsinkiKEJITRANS 
HelsinkiMCast 
HelsinkiTmi Alfat Beian 
HelsinkiMIKE AUTO 
HelsinkiSamuli Suokas Training 
HelsinkiBetter Monkeys Oy 
HelsinkiCast & Sister Oy 
HelsinkiMB kuljetus 
HelsinkiBrave Marketing Oy 
HelsinkiMiia Kasule 
HelsinkiTmi Aleksi Kilpi 
HollolaTmi Riku Eskola 
HollolaHerralan saneeraus ja rakennus palvelut
HämeenlinnaKirutammi 
HämeenlinnaBroo! Kiinteistönvälitys LKV Oy 
HämeenlinnaOnnimanni Kiinteistöpalvelut Oy 
HämeenlinnaIsännöinti Mäki-Uuro 
HämeenlinnaLashesbymicaela 
InariTunturin siivous ja mökkihuolinta Oy 
InkooNails by Liis Mägi 
JoensuuAnnemari Rieppo 
JomalaTia hovslageri 
JoutsaLvi-Lavia Oy 
JyväskyläMari Lapinkoski 
JyväskyläSmooth Monday Oy 
JyväskyläOpus Humana Oy 
JyväskyläToiMii ohjaus- ja hyvinvointipalvelut 
JyväskyläTmi Saija Koski 
JärvenpääJunIT Oy 
JärvenpääTmi Juho Kaskinen 
Kajaanikalle karppinen 
KankaanpääNS Tapahtumat Oy 
KauhajokiYH Works Oy 
KauniainenFirma Barbara Huldén 
KempeleJavcomp Oy 
KempeleZugerberg Oy 
KirkkonummiParkkonen Motorsport Oy 
KirkkonummiTaikapotku 
KirkkonummiSoile Kortesalmi Tmi 
KirkkonummiSosiaalipalvelu Oksanen 
KirkkonummiTmi Suvi Annala 
KokkolaMRH Infra Oy 
KokkolaSuomikäsine Oy 
KotkaKaunissaaren mökkipalvelu 
KotkaPsykologipalvelu Simo Nuutinen 
KotkaVTMED OY 
KouvolaEnergiapalvelu K. Huttunen 
KouvolaPäheet Oy 
KuhmoMetsänet 
KuopioSuvantopaikka Oy 
KuopioHagertis Oy 
KuopioJoogaliike Kuopio 
KuopioValada Konsultointi 
KuopioHitsaus- ja metallityö R. Kokkonen 
LahtiEN-Siivous Oy 
LahtiWellnex Gym Oy 
LahtiYritys Yhteisöpalvelu Oy 
LahtiGrupta Oy 
LahtiAni Ilomäki 
LahtiHieronta ja hyvinvointi Sabela 
LaitilaNiiralan Tila 
LappeenrantaMikkotheque 
LappeenrantaUrakointi Mikko Borgström 
LaukaaHP-Rakennustyö 
LempääläTmi Pentin Pienyritys 
LempääläValmennusSeepra 
LiperiJL Customs 
LiperiLead Transformation Group Oy 
LiperiElsa Heikkinen 
LohjaKiinteistö Oy Lohjan Ratakatu 30 
LohjaJH-OTRO Oy 
LoimaaKastehelmet 
LoimaaAA-Loimaan Sähköasennus Oy 
LoimaaNelli Salonen Tmi 
MaarianhaminaApan Text & Formgivning 
MaarianhaminaTime to Shine 
MaskuAs Oy Maskun Rapuoja 
MaskuRealPark Masku Oy 
MikkeliTaksi Parkkinen Oy 
MikkeliReetta Valkonen 
MuhosMielen maatila 
MuurameHuoltoyksikkö mäkinen 
NaantaliTmi Aleksi Arjalahti 
NakkilaOuti Puosi 
NokiaStar Property Oy 
NokiaPerformance & skill coach Finland Oy
NokiaSustainable Lifestyle Finland Oy 
NurmijärviProlific Oy 
NurmijärviSimo Heiskanen 
NurmijärviT:mi Sauli Lesonen 
NärpiöSofia Eklund Music 
OrimattilaLankaSilmu 
OrivesiStudio Puurto 
OulainenDrawCon 
OuluPohjolan Palkkakeskus Oy 
OuluCircMeal Oy 
OuluAsunto Oy Pateniemenranta 9, Oulu 
OuluJohanna Dahl Oy 
Oulufinbizz 
OuluHeli Vikeväinen 
OuluNordiina Oy 
OuluSuomen Konevuokraamo Oy 
PadasjokiHeiKakkuu 
Pedersören kuntaLotor Oy Ab 
PelloNivanpään valokuituverkko osk 
PieksämäkiTäsmätauko Oy 
PoriTrans247 Enterprises 
PoriPiirtotec 
PoriMaanrakennus Tero Elo Oy 
PoriMiian kuvia 
PoriJML Service 
PorvooFinahem Oy 
PorvooMaVeKa 
PorvooPrimitive Artistry Oy 
PorvooVilla Tuulia Oy 
PorvooTmi Emma Slow 
PudasjärviT:mi Reijon aurauspalvelut 
PukkilaAhve Oy 
PyhäjärviGiga ES Oy 
PälkäneTmi jani vainionpää 
RaaseporiFirma Toffe Westerlund 
RaisioTuomas Vähämaa 
RanuaKansallis Hunaja 
RaumaNevanpää Health 
RaumaL.Ketola 
RaumaAgriMarkkula 
RiihimäkiFAITH OSCAR 
RovaniemiKiinteistö Oy Rovaniemen Varikkotie 17 A
RovaniemiRiikka Arola 
RovaniemiKarvaKaverit Kuntoon koirahieronta 
RovaniemiTmi Jukka-Pekka Alasuutari 
RovaniemiX Lodge Oy 
SallaKuljetus V.Niemelä 
SaloSalon Asunto Invest Oy 
SaloPuosin Vesiosuuskunta 
SaloAnimata Oy 
SavonlinnaMirjami Tikanmäki 
SeinäjokiKauneushoitola Erena 
SipooRasol Oy 
SoiniAsunto Oy Soinin Pihlajamäki 
SomeroGuspe Oy 
SotkamoModulMix Oy 
TaivassaloKalusteXpert Oy 
TampereTrade City Oy 
TampereKiinteistö Oy Kuntokadun parkki 
TampereSuunnittelutoimisto S.Siekkinen Tmi 
TampereNativel Oy 
TamperePalvelutaksi Antero Tmi 
TampereHöyhensielu 
TampereLintula Design 
TampereTmi Petro Alasuvanto 
TampereTmi Olli Nyppeli 
TurkuMäkinen Päivi 
TurkuSuvi Hirvensalo 
TurkuMyyntipossu Oy 
TurkuPohjolan Asuntoyhtymä Oy 
TurkuPsykologipalvelu Saraste 
TurkuWS Contract Solutions Oy 
TurkuStafflinja Oy 
TurkuAalto Electrics 
TurkuMW Maritime Ltd Oy 
TurkuMcWhirter photography Oy 
TurkuNemesis Global Oy 
TurkuAli Mohamadi 
TurkuForbidden Studios Oy 
TurkuThree Point Consulting Oy 
TurkuHyvinvointivalmennus Marika Havia 
TurkuAtleti Oy 
TurkuFIL8 Palvelu Oy 
TurkuEarthBeat Global Oy 
TurkuRemonttipalvelu Litjo Oy 
TurkuSuomalaiset maailmalla Oy 
TurkuAsunto Oy Turun Kasarmi I 
TurkuAsunto Oy Turun Kasarmi II 
TuusulaPR CUSTOM & SERVICE OY 
UusikaarlepyyTomppi's Media 
UusikaupunkiVuokrapesät Oy 
UusikaupunkiTerapia-ja työnohjauspalvelut Ulla-Maija Nikula
VaalaE. Mannermaa Oy 
VaasaGraviata Oy 
VaasaToimela Company Oy 
VaasaLyyti Content 
VaasaA Momentist 
VaasaECO2Wall Oy Ab 
VaasaPekhen Oy 
ValtimoTmi Rita Timonen 
VantaaA.Adamberg Rakennus 
VantaaQuasarian Oy 
VantaaDunya Doner Food Oy 
VantaaL13 Laatoitus Oy 
VantaaHOIVAPALVELU LIFE & COMFORT 
VantaaChina Finland Consulting 
VantaaJukka Aho Physio Oy 
VantaaPKH Group Oy 
VantaaSilvadeus Oy 
VantaaRauhan Rakennuspalvelu Oy 
VantaaVantaan Autopalvelu Oy 
VantaaTiina Svahnström Valmennus 
VantaaAsunto Oy Vantaan Tirehtööri 
VantaaAsunto Oy Vantaan Peilisali 
VantaaAsunto Oy Vantaan Viherkaarre 
VarkausHelén Foods Ky 
VihtiNoja Finland Oy 
VihtiPuusepät J&K Oy 
VirratSirpan Kotiapu 
YlivieskaMeWeArt 
ÄänekoskiTMK-Auto fiksaus Tmi 
ÄänekoskiGran Kiinteistöt Oy 
   

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi

Pk-yritysbarometri julki: Kasvu jatkuu yhä, mutta investoinnit laahaavat

$
0
0

Tiedot ilmenevät tänään julkistetusta pk-yritysbarometrista, johon vastasi yli 6000 pk-yrittäjää. Barometrin teettivät Suomen Yrittäjät, Finnvera sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Pienistä ja keskisuurista yrityksistä 27 prosenttia arvioi suhdanteiden paranevan seuraavien 12 kuukauden aikana ja 17 prosenttia pelkää niiden heikkenevän. Odotukset ovat positiiviset, mutta vaimentuneet viime keväästä. Myös liikevaihdon odotetaan edelleen kasvavan, vaikka kasvuodotukset ovat laskeneet. 

Suurimpina haasteina pk-yritykset näkevät investointien lähiajan kehityksen. Odotukset ovat selvästi negatiiviset ja jatkoivat laskuaan. Kaikkien muiden toimialojen paitsi teollisuuden investointien saldoluku painui negatiiviseksi.

– Jatkuessaan investoimattomuus vaarantaa tulevien vuosien kasvun, pääekonomisti Mika Kuismanen Suomen Yrittäjistä selvittää.

Vähemmän uutta työtä kuin aikaisemmin

Talouskasvun hidastuminen ja epävarmuus tulevasta kehityksestä heikentävät odotuksia henkilökunnan määrän kehityksestä. Barometrin tulosten mukaan odotukset työntekijöiden määrän kehityksestä ovat heikommat kuin odotukset yleisestä talouskehityksestä. 

– Pk-yrityksissä on edelleen tarve lisätä henkilöstöä, mutta lisäkannusteita tarvitaan, jotta työllisyystavoitteet voisivat toteutua, Kuismanen jatkaa. 

Voimakkaasti kasvuhakuisten yritysten määrä on pysynyt puolitoista vuotta samana, mutta verrattuna parin vuoden takaiseen tilanteeseen niiden määrä on laskenut. 

– Huolestuttavaa on lisäksi se, että niiden yritysten, jotka eivät ilmoita tavoittelevansa kasvua, määrä on trendinomaisessa nousussa, Kuismanen sanoo.

Suomessa on tarjolla yritysten kansainvälistymispalveluita useasta eri instanssista. Palveluihin ollaan kokonaisuudessaan varsin tyytyväisiä. 

Digitalisaatio etenee pk-yrityksissä

Pk-yritykset käyttävät barometrin mukaan liiketoiminnassaan yhä enemmän erilaisia digitaalisia palveluja, kuten ostamista verkossa. Tulosten mukaan 36 prosenttia tekee ostoksia verkon kautta. Verkkokauppa on osana liiketoimintaa kuitenkin vain 14 prosentilla yrityksistä. 

Digitaalisuuden hyödyt ovat nousseet hieman edelliseen barometriin nähden. Yritykset pitävät digitaalisuuden tuomia mahdollisuuksia eri liiketoiminnan osa-alueille pääosin merkittävinä tai kohtalaisen merkittävinä. Yrityskuvan vahvistaminen ja uusien asiakkaiden tavoittaminen on näistä keskeisempiä. 

Työmarkkinajärjestelmässä kehitettävää 

Yrityksistä 15 prosenttia on sitä mieltä, että nykyinen sopimusjärjestelmä on täysin toimiva ja 49 prosenttia pitää järjestelmää riittävän toimivana. Sen sijaan 29 prosentin mielestä järjestelmä ei toimi hyvin. Seitsemän prosenttia yrityksistä vastaa, että nykyinen sopimusjärjestelmä ei toimi lainkaan.

Tärkeä havainto on se, että voimakkaasti kasvuhakuiset yritykset ovat tyytymättömiä nykyiseen sopimusjärjestelmään. Niistä 12 prosenttia on sitä mieltä, että järjestelmä ei toimi lainkaan.

Barometrin mukaan 31 prosenttia yrityksistä, jotka pyrkivät mahdollisuuksien mukaan kasvamaan, katsovat että sopimusjärjestelmä ei toimi hyvin. Nämä kasvuyritykset ovat yhteiskunnan kannalta erityisen tärkeitä, sillä ne luovat työpaikkoja muita yrityksiä enemmän.

Kuva: Getty Images

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi


Näin iPhone uudistui – Apple toteutti pitkään odotetun toiveen

$
0
0

Apple esitteli eilen illalla Suomen aikaa uuden iPhone-malliston. Viime vuonna esitelty iPhone XR sai seuraajan iPhone 11:sta. Malliston lippulaiva on iPhone 11 Pro, joka puolestaan on seuraaja edellisen sukupolven iPhone XS:lle ja sen isompi malliversio iPhone XS Maxille.

Uusien mallien näytöt ovat saman kokoisia kuin edellisissä malliversioissa. Pro-version ostaja saa käyttöönsä hieman perusmallia tarkemman näytön, parannetun vesitiiviyden (kestää upotuksen neljään metriin) sekä aikaisempaa kestävämmän näyttölasin. Pro-mallien runko on valmistettu ruostumattomasta teräksestä.

Myös kameraominaisuudet ovat Pro-mallissa paremmat kuin perus-11:ssa. Pro tarjoaa kolme takakameraa, perusmalli kaksi. iPhone 11:ssa takaa löytyy 12 megapikselin pääkamera ja 120 asteen ultralaajakulmakamera. Pro-versiossa kameravalikoimaa on täydennetty optisella zoomilla varustetulla telekameralla.

Uutta kaikissa uusissa iPhoneissa on kamerasovelluksesta löytyvä yökuvaustila. Videokuvauksen kuvanvakautusta on parannettu. Petrausta on myös etukamerassa, jonka tarkkuutta on parannettu 12 megapikseliin. Etukameralla voi kuvata myös 4K-videoita.

Akku kestää pidempään

Aikaisemmista iPhoneista tuttu Face ID -kasvontunnistusteknologia on parantunut siten, että laite tunnistaa kasvot laajemmalta alueelta.

Kuten aikaisemminkin uusien malliensa kohdalla, Apple on tuonut mallistoonsa viimeisimmät suorittimet. Valmistajan mukaan iPhone 11:n grafiikkasuoritin on aikaisempaa 20 prosenttia nopeampi ja kuluttaa 40 prosenttia vähemmän virtaa. IPhone 11:n akunkestoa on saatu pidennettyä yhdellä tunnilla verrattuna edelliseen XR-malliversioon. Pro-mallissa virtaa piisaa neljä tuntia pidempään kuin iPhone XS-mallissa. IPhone Pro Maxissa tulos paranee vielä yhdellä tunnilla. Tulos on saavutettu paitsi paremmalla energiatehokkuudella, myös isommilla akuilla.

Applelta on odotettu pitkään pikalatauksen mahdollistavaa laturia. Nyt sellainen toimitetaan iPhone 11 Pron mukana. Perusmallin tuotepakkauksesta sellaista ei sen sijaan löydy. Kaikki iPhone 11 -mallit tukevat langatonta latausta.

Applen uutuusmallien ennakkotilaukset käynnistyvät perjantaina 13. syyskuuta ja toimitukset viikkoa myöhemmin. Hinnat ovat seuraavat: iPhone 11 64 Gt 829 euroa, iPhone 11 128 Gt 879 euroa, iPhone 11 256 Gt 999 euroa, iPhone 11 Pro 64 Gt 1 179 euroa, iPhone 11 Pro 256 Gt 1 349 euroa, iPhone 11 Pro 512 Gt 1 579 euroa, iPhone 11 Pro Max 64 Gt 1 279 euroa, iPhone 11 Pro Max 256 Gt 1 449 euroa, iPhone 11 Pro Max 512 Gt 1 679 euroa. 

IPhone 11 tulee saataville kuudessa eri värissä, jotka ovat musta, valkoinen, vihreä, keltainen ja violetti. IPhone 11 Pro -mallien värivaihtoehdot ovat tähtiharmaa, hopea, keskiyön vihreä sekä kulta.

Kuva: Apple

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Li Anderssonin aikeet tyrmistyttävät: "Tällä lähetetään huolestuttava viesti"

$
0
0

Li Anderssonin aikeista kertoi eilen muun muassa Iltalehti.

– Näyttää siltä, että tämä on hallituksen uusi linja. Olemme tästä hyvin huolestuneita sen takia, että uudet työpaikat syntyvät vastaisuudessakin pk-yrityksiin. Yrityksiä tarvitaan välttämättä siihen, että suomalaisia nuoria tai vailla tutkintoa olevia vanhempia koulutetaan muuttuvan työelämän tarpeisiin, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

– Pk-yrityksissä on lisäksi sisällä valtava osaamisen kehittämisen tarve. Näillä päätöksillä lähetetään sellainen huolestuttava viesti, että tällä tarpeella ei ole väliä. Ilmeisesti emme ole onnistuneet vakuuttamaan hallitusta riittävästi, hän jatkaa.

Opetushallituksen johtokuntaa ei ole vielä nimitetty, mutta opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan Suomen Yrittäjiltä ei ole pyydetty edustajaa johtokuntaan. Syyksi on kerrottu, että johtokunnassa on rajattu määrä paikkoja. Tilaa on annettu puolueille. Edellisellä vaalikaudella Yrittäjillä oli paikka johtokunnassa.

"Riskinä yhteistyön väheneminen"

Kyseessä on lyhyen ajan sisään toinen kerta, kun Li Anderssonin johtama ministeriö jättää yrittäjät laulukuoroon. Aikaisemmin opetusministeriö on jättänyt yrittäjät sivuun jatkuvan oppimisen työryhmästä.

– Pidän jatkuvan oppimisen työryhmää vähintään yhtä tärkeänä kuin työllisyystyöryhmiä, joissa olemme mukana. Tässä mielessä hallitus on sisäisesti epäjohdonmukainen, koska koulutus liittyy hyvin voimakkaasti myös työllisyyspolitiikkaan. Moni yritys ei nyt kasva, koska ei saa osaavaa työvoimaa.

Nyt työryhmästä puuttuu suomalaisen pienen yrityskentän tuntemus, Pentikäinen jatkaa.

Pentikäinen arvioi, että Anderssonin päätös vähentää pk-yrittäjien motivaatiota tehdä yhteistyötä oppilaitosten kanssa.

– Edellisen hallituksen aikana meillä oli erittäin hyvä yhteistyö näissä asioissa. Nyt riskinä on, että pk-yritykset eivät tarjoa yhtä aktiivisesti harjoittelu- ja koulutuspaikkoja. Uuden ministerin johdolla on valittu toisenlainen tie.

Kuva: Yrittäjät

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Viewing all 5916 articles
Browse latest View live