Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all 5916 articles
Browse latest View live

Yrityspuhelinten kärjessä Samsung Galaxy ja Nokia – OnePlus edelleen kuluttajien suosikki

$
0
0

Sekä Elisa että Telia julkistivat tammikuun myydyimmät puhelimet perjantaina. Molempien listalla on henkilöasiakkaiden listalla kärjessä OnePlus 6T, joka on on jo pitkään ollut kuluttajien suosikkipuhelin.

Yritysasiakkaiden suosituimpien puhelimien joukossa on useita puhelinmalleja. Elisan myydyimmät yrityspuhelimet ovat Nokia 3.1, Samsung Galaxy J6 ja Apple iPhone 8. Telian myydyimmät mallit yrityksille puolestaan ovat Samsung Galaxy A6, Samsung Galaxy A8 ja Apple iPhone 7.

Elisan yritysasiakkaiden liiketoimintajohtaja Petteri Svensson sanoo, että yritykset hankkivat nyt älypuhelimia uusille työntekijäryhmille.

– Nykyään myös kenttätyössä hyödynnetään älypuhelimia. Esimerkiksi etämaksamisen NFC-lähitunnistusominaisuutta voidaan käyttää työtehtävien kuittaamisessa. Yrityksissä puhelimia vaihdetaan edelleen vilkkaasti erityisesti tietoturvasyistä, sillä uusissa puhelinmalleissa tietoturvaa voidaan hallita sujuvasti etänä, Svensson huomauttaa.

Telia Finlandin laiteliiketoiminnasta vastaava johtaja Jussi Vuorinen ennustaa yhdeksi kuluvan vuoden trendiksi monilaitekäyttöä. Applen uutuusmalleihin saa eSIMin eli liittymän ilman perinteistä sim-korttia, mikä mahdollistaa sekä useamman puhelinnumeron käytön että yhden numeron käytön monessa laitteessa.

– eSIMin myötä puhelinliittymän käyttö myös kelloissa yleistyy. Tämän vuoden kasvava trendi on monilaitekäyttö eli yhteyden ja puhelinnumeron jakaminen sujuvasti useamman laitteen kesken. Tämä näkyy muun muassa siinä, että älykellojen myynti kiihtyy edelleen, Vuorinen sanoo.

Myydyimmät puhelimet tammikuussa 2019

Elisa, henkilöasiakkaat 

1. OnePlus 6T
2. Huawei Y6
3. Huawei Nova 3
4. Samsung Galaxy J6
5. Huawei P Smart
6. Samsung Galaxy S9
7. Sony Xperia XZ1 Compact
8. Huawei P20 Lite
9. Samsung Galaxy A7
10. Nokia 130

Elisa, yritysasiakkaat

1. Nokia 3.1
2. Samsung Galaxy J6
3. Apple iPhone 8
4. Samsung Galaxy A6
5. OnePlus 6T
6. Samsung Galaxy S8
7. Huawei P Smart
8. Samsung Galaxy A8
9. Apple iPhone 7
10. Apple iPhone Xr

Telia, kuluttajat

1. OnePlus 6T
2. Apple iPhone 6s /6s plus
3. Apple iPhone 8 / 8 plus
4. Apple iPhone Xs / Xs Max
5. Apple iPhone XR
6. Samsung Galaxy J6 2018
7. Samsung Galaxy A7 2018
8. Honor 7S
9. Huawei P Smart
10. Samsung Galaxy S8

Telia, yritykset

1. Samsung Galaxy A6 (2018)
2. Samsung Galaxy A8 (2018)
3. Apple iPhone 7 32GB
4. Apple iPhone 8 64GB
5. Samsung Galaxy J6 (2018)
6. Samsung Galaxy Xcover 4
7. Samsung Galaxy J5 (2017)
8. Samsung Galaxy S9
9. Nokia 5.1 Dual-SIM 32GB
10. Samsung Galaxy S8

toimitus (at) yrittajat.fi


Katso suora lähetys klo 13: Yrittäjien tentissä Sipilä, Orpo, Marin ja Haavisto

$
0
0

Miten yrittäjien ja yrittäjyyden olosuhteita kannattaa parantaa tulevalla vaalikaudella? Suomen Yrittäjät kertoo sen perjantaina 1.2. kello 13 alkaen: Kasva Suomi -tavoiteohjelma julkistetaan Helsingissä ja lähetetään suorana Suomen Yrittäjien Facebookissa. Tavoitteita esittelevät toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, pääekonomisti Mika Kuismanen ja työmarkkinajohtaja Janne Makkula.

Puoluejohtajat Pekka Haavisto vihreistä, Sanna Marin SDP:stä, Petteri Orpokokoomuksesta ja Juha Sipilä keskustasta saapuvat Yrittäjien tenttiin kello 14. Toimittaja ja viestintäyrittäjä Eeva Lehtimäki tenttaa puoluejohtajilta, mitä he suunnittelevat ensi vaalikaudelle yrittäjien työn helpottamiseksi. Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen tuo paneeliin Yrittäjien näkökulman.

Kasva Suomi -julkistustilaisuus on osa yrittäjäjärjestön Vaikuttajafoorumia, joka kokoaa Helsinkiin ja Silja Europalle lähes 400 yrittäjäjärjestön paikallisyhdistysten ja aluejärjestöjen puheenjohtajaa.

Tilaisuuteen on kutsuttu myös tiedotusvälineitä, eli se saattaa olla nähtävissä suorana lähetyksenä myös muiden medioiden sivuilla.

Eduskuntavaalipäivä on 14. huhtikuuta. 

"Työllisyysaste on kaiken avain" – Suomen Yrittäjät julkisti vaalitavoitteensa

$
0
0

Suomen Yrittäjät julkisti tänään yhdeksän kohdan listan keinoista, joita se tarjoaa hallitukselle seuraavalle vaalikaudelle. Keinot tähtäävät siihen, että talouskasvu jatkuu ja työtä saadaan lisää. Suomen Yrittäjät haluaa tehdä 2020-luvusta yrittäjyyden vuosikymmenen.

Yrittäjät kysyi kolmelta yrittäjältä ja johdolta kommentteja ja näkemyksiä linjauksiin. 

Teemoja on yhdeksän ja ne koskettavat yrittäjiä eri painoarvolla. Kaikkia yrittäjiä kuitenkin kiinnostaa verotus.

– PK-yrittäjät katsovat verotusta kokonaisuutena, eikä erikseen omaa ja yrityksen verotusta. Todella moni yrittäjä pyörittää, kehittää ja kasvattaa yritystään ja siihen liittyy aina riski. Jotta työtä voi tehdä, täytyy laittaa oma omaisuus ja vähän sukulaistenkin omaisuutta kiinni, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja ja yrittäjä Jyrki Mäkynen muistuttaa.

Siksi Suomi tarvitsee:

1. Kannustavan verojärjestelmän

Yrittäjien mukaan yritysverotuksen on tuettava yrittäjyyttä, yrittäjän riskinottoa ja yritystoiminnan kasvattamista. 

– Verotuksella on merkittävä vaikutus yrittäjän motivaatioon sekä haluun ja kykyyn kasvattaa yrityksiään. Tällä hetkellä verojärjestelmä ei kannusta riittävästi kasvuun. Pitää uudistaa voitonjaon verotusta ja korottaa arvonlisäverollisen toiminnan alarajoja, Mäkynen sanoo

Suomen Yrittäjien verolinjauksista voi lukea pidemmin tästä jutusta ja Suomen Yrittäjien verolinjauksista täältä

– Yrittäjän riskiä on vaikea hajauttaa. Omaisuus on kiinni yhdessä paikassa, yrityksessä. Osakesijoituksissa riskiä voi hajauttaa. Omaa yritystä ei voi likvidoida, kuten osakkeita. Tälle riskille pitää saada palkinto, koska näihin yrityksiin syntyvät työpaikat. Verotuksella motivoidaan ottamaan näitä riskejä, Mäkynen jatkaa.

2. Rohkeita rakenneuudistuksia

Yrittäjien mukaan työmarkkinauudistuksia on tehtävä määrätietoisesti. Yrittäjät haluaa lisää sopimisen vapautta työpaikoille ja vahvempaa parlamentarismia. Työllistämisen helpottaminen, joustavuuden lisääminen, työllisyysasteen nostaminen ja työpaikkojen kehittäminen ovat yrittäjäjärjestön tärkeimpiä tavoitteita työllisyysasteen nostamiseksi.

Puheenvuorossaan vaikuttajafoorumissa Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kertoi, että esimerkiksi palkanmuodostuksen joustavuudessa Suomi on Global Competitiveness -raportin mukaan sijalla 138 vuonna 2018. Se on maailman viimeinen sija. 

Pentikäisen mukaan lainsäädännöllä pitää mahdollistaa paikallinen sopiminen kaikissa yrityksissä, jos sitä sekä työnantaja että työntekijä haluavat. Vain siten yritykset voivat menestyä kovassa kansainvälisessä kilpailussa.

– Työllisyysaste on avainasemassa tässä. Vain kestävän kasvun avulla työllisyysaste nousee kohti 80 prosenttia. Pienet yrittäjävetoiset yritykset ovat puolestaan avainasemassa työpaikkojen luomisessa. Aina on ollut niin, eikä tulevaisuudessa näkyisi olevan muutosta tilanteeseen. Yritykset haluavat palkata työvoimaa, joten sille on luotava edellytyksiä. Jos työllisyysaste ei edelleen vahvistu, hyvinvointivaltio on vaikeuksissa. Ikääntyvästä väestöstä huolehtiminen, sivistys, puolustus ja ilmastotalkoot edellyttävät vakaata kasvua ja nykyistä vahvempia edellytyksiä yritystoiminnalle, Mäkynen sanoo.

Porilaisen Telamurska-yrityksen toimitusjohtaja Sari Mäkitalo kannattaa paikallista sopimista.

– Ulkoa määrätyt ehdot eivät sovellu kaikkiin tilanteisiin. Myös yrittäjien tulee katsoa peiliin ja joustaa mahdollisuuksien mukaan, niin työntekijätkin joustavat, porilaisen Mäkitalo sanoo. 

3. Tukea yrittäjien hyvinvointiin

Yrittäjän hyvinvointi heijastuu vahvasti yrityksen hyvinvointiin. 

– Haluamme, että sosiaaliturvamme kannustaa yrittäjyyteen ja työntekoon sekä mukautuu myös aikaan, jossa yrittäjän ja työntekijän roolit vaihtuvat tai menevät päällekkäin, Pentikäinen sanoo.

4. Vähemmän yrityssääntelyä

Suomen Yrittäjät haluaa, että yrityksiin kohdistuvia sääntelykustannuksia vähennetään neljänneksellä vuoteen 2025 mennessä. Uutta sääntelyä kannattaa hillitä kaksi yhdestä-mallilla, jossa lainsäätäjän on leikattava yritysten sääntelykuluja kaksi euroajokaista sääntelystä syntyvää euron lisäkustannusta kohden.

– Maailma muuttuu ja uutta sääntelyä tarvitaan. Samalla vanhentunutta sääntelyä täytyy purkaa. Yrityksille koituu yli kahden miljardin byrokratiakustannukset vuosittain. Mitä pienempi yritys, sitä kovempi on suhteellinen rasitus. Sääntely pitää mitoittaa niin, että pienikin yritys voi siitä selvitä, Mäkynen toteaa.

5. Enemmän kansainvälisyyttä

Kansainvälistyvät yritykset luovat kasvua ja hyvinvointia koko Suomeen. Suomen Yrittäjien mukaan tarvitaan vahvempi Business Finland -verkosto tukemaan kaikenkokoisten yritysten kasvua. Lisäksi ulkomaisen työvoiman palkkaamista on helpotettava.Osaamista ja työvoimaa ulkomailta tarvitaan, jotta talouden perusta kestää.

6. Osaavaa työvoimaa

Suomen Yrittäjät tavoittelee yritysten ja oppilaitosten syvempää yhteistyötä, jotta nuorten työllistyminen helpottuu ja aikuisten osaaminen säilyy hyvällä tasolla. Näin työurat pitenevät ja osaaminen pysyy ajantasalla. 

– Haluamme lisää esiopetusta, uuden oppivalmiusmallin, enemmän oppi- ja koulutussopimuksia, purkaa korkeakoulujen kehitystä hidastavan duaalimallin ja voimakkaita panostuksia elinikäiseen oppimiseen, Mäkynen listaa.

Koulutusalan yrittäjä ja Keski-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Tapu Holttinen on samoilla linjoilla. 

– Jo tällä hetkellä näkyy, että yritysten kasvun esteenä on osaavan työvoiman saatavuus. Tarvitsemme ehdottomasti uudenlaista yhteistyötä ja vuoropuhelua työelämän ja koulutuksen järjestäjien välille. Yrittäjyyskasvatusta on lisättävä linjakkaasti ja laadukkaasti varhaiskasvatuksesta korkea-astelle, sillä se lisää jokaisen yksilön valmiuksia hyvään elämään ja työelämään. Osaamisjärjestelmän on tuotettava työelämässä ja yrittäjyydessä tarvittavaa osaamista, ei hienoja tutkintoja, Holttinen sanoo.

7. Yrittäjälle uuden mahdollisuuden

Yrittäjälle pitää myös konkurssin tai tilapäisen taloudellisen kriisin jälkeen taata mahdollisuus uuteen alkuun. Esteitä on niin lainsäädännössä kuin käytännöissä.

Taloudelliset vaikeudet opettavat ja niitä oppeja voi hyödyntää jatkossa, mutta käytännössä yrittäjä kohtaa monia esteitä jatkaa liiketoimintaa, jos takana on konkurssi tai maksuhäiriömerkintä.

Holttinen muistuttaa, että konkurssi koskettaa yrittäjän lisäksi tämän perhettä, työntekijöitä ja kumppaneita. Tunnejäljet ovat syviä. 

– Minusta on kummallista, että yrittäjää rangaistaan hänen epäonnistumisestaan. On kuin itse konkurssin kokeminen, sen läpieläminen ja siihen liittyvien velvollisuuksien hoitaminen, ei olisi itsessään jo riittävä koettelemus. Jos yrittäjällä on konkurssin jälkeen halua oppia kokemastaan ja pistää saadut opit käytäntöön uuden yrittäjyyden muodossa, meidän tulee tarjota siihen aito mahdollisuus, Holttinen miettii. 

8. Ilmastonmuutoksen torjumista

Suomen on lisättävä panostuksia ilmastonmuutoksen torjuntaan. Keskeisiä keinoja siihen ovat päästökauppa ja verotus. Myös uuden teknologian ja kiertotalouden avulla voidaan pienentää ilmastokuormaa.

Holttinen näkee työssään yrityskehittäjänä, että yrittäjät haluavat olla mukana kehittämässä uusia ratkaisuja ja parempaa maailmaa. Yrittäjät ovat niitä, jotka luovat uusia palveluita ja tuotteita. 

– Uskon, että yrittäjät tulevat olemaan niitä, jotka ratkovat ilmastonmuutokseen liittyviä haasteita tehokkaimmin. Yrittäjän kasvollinen ja vastuullinen omistajuus luo omalta osaltaan hyvän edellytyksen olla vastuullinen toimija myös ilmastonmuutoksen kysymyksissä, Holttinen miettii.

9. Enemmän maahanmuuttajayrittäjyyttä

Yrittäjiksi pyrkivien maahanmuuttajien kotoutumista ja kieliopintoja pitää yrittäjäjärjestön mukaan helpottaa.

Myös Sari Mäkitalon mielestä maahanmuuttajia pitäisi työllistää ja löytää keinoja sitouttaa maahanmuuttajia yhteiskuntaan vahvemmin. Hän peräänkuuluttaa joustavan työllistämisen keinoja ja vastuullisuutta työnantajilta.

– Työn vastaanottamisen tulee aina olla kannattavaa, Mäkitalo sanoo. 

Holttisen kokemuksen mukaan yrittäjyys kiinnostaa maahanmuuttajia työllistymisen muotona. Osalla siksi, että työllistyminen toisen palvelukseen on haastavaa. Toisilla siksi, että heillä on taustaa yrittäjyyteen aiemmasta kotimaastaan tai suvun parista. 

– Myös maahanmuuttajien korkea osaaminen, yrittäjämäinen asenne ja halu onnistua luovat erittäin hyvät edellytykset yrittäjyydelle. Haasteensa tuo toki kielen ja kulttuurin ymmärtäminen. Meidän varsin säädelty ja normitettu yrittäjän arki voi tulla monelle maahanmuuttajayrittäjälle yllätyksenä, Holttinen sanoo.

Mikael Pentikäisen mukaan tarvitaan joustavuutta, jotta maahanmuuttajat pääsisivät nopeammin kiinni sekä elinkeinoon että suomalaiseen yhteiskuntaan. Maahanmuuttajissa on paljon potentiaalia ja maahanmuuttaja työllistää usein myös toisen maahanmuuttajan.

 

Elina Hakola

elina.hakola ( at ) yrittajat.fi

Puheenjohtajatentti: Puolueet SDP:tä lukuun ottamatta säilyttäisivät yrittäjävähennyksen

$
0
0

Viestintäyrittäjä Eeva Lehtimäki tenttasi paneelissa kokoomuksen Petteri Orpoa, keskustan Juha Sipilää, SDP:n Sanna Marinia ja vihreiden Pekka Haavistoa muun muassa verotuksesta, paikallisesta sopimisesta ja sotesta.

SDP:n Sanna Marinia lukuun ottamatta puheenjohtajat kannattavat yrittäjävähennyksen säilyttämistä. Suomen Yrittäjät kannattaa yrittäjävähennystä, koska se kannustaa yrittämään ja kohdentuu tavallisiin pienyrittäjiin.

– Vastustamme sitä, sillä ei ole merkittäviä työllisyysvaikutuksia ja euromääräisesti siitä ovat hyötyneet varakkaimmat yksinyrittäjät, Marin perusteli ja sai aikaan kovaa muminaa yleisössä.

Keskustan Juha Sipilä vastasi yrittäjävähennyksen piirissä olevan 340 000 yrittäjää.

– Sen avulla henkilömuotoiset yritykset ovat samassa asemassa kuin osakeyhtiöt. Ei tämä ole mikään apteekkarivähennys.

Keskusta julkistikin paneelikeskustelun aikana tiedotteen, jonka mukaan yrittäjävähennyksen tulisi nousta viidestä prosentista 8–10 prosenttiin ja sitä voisi saada jatkossa enintään 75 000 euron tuloihin saakka.

Orpon mukaan yrittäjävähennyksen merkitys on ennen kaikkea tasa-arvossa.

– Sillä osoitamme, että arvostamme pieniä yrityksiä. Suurin osa 120 000 työpaikasta on syntynyt juuri niihin.

Puheenjohtajat ottivat kantaa myös arvonlisäveroon ja yleensä verotukseen. Paneelissa alustanut Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen muistutti, että ilman riskiä ottavia yrittäjiä ei synny uusia työpaikkoja.

– Haluamme uudistaa voitonjaon verotusta niin, että malli yksinkertaistuu, kannustaa kasvuun ja nykyinen nettovarasidonnainen malli poistuu.

Alvin alaraja on nyt 10 000 euroa vuodessa, ja tuoreen Yrittäjägallupin mukaan pk-yrittäjien suosikkiraja olisi 20 000 euroa. 

Pekka Haavisto totesi, että vihreät olisivat valmiita nostamaan alvin alarajaa ja säilyttämään yrittäjähuojennuksen.

– Kaikilta osin, kuten osinkoverotuksen osalta, emme ole Yrittäjien mallin kannalla.  Palkkaverotusta tulisi huojentaa ja ympäristöverotusta kehittää.

Yrittäjien veromalli ei tyydyttänyt Marinia muutoin, mutta alvin alarajaa tulisi hänenkin mielestään nostaa.

– Alarajan nosto 30 000 euroon auttaisi pienyrittäjiä.

Keskustan Sipilä ja kokoomuksen Orpo pitivät Yrittäjien veromallia pääosin hyvänä.

– Verotuksessa ministerin ja kokoomuksen hattu sopivat aika hyvin yhteen. Verotuksen tulisi olla ennustettavaa ja kasvuun kannustavaa, Orpo vastasi Lehtimäen kysymykselle, kumpaa hattua Orpo kantaa vastatessaan.

Sipilä oli valmis antamaan vaalilupauksena, etteivät yrittäjien verotus tai osinkoverotus kiristy seuraavalla vaalikaudella.

Paikallisesta sopimisesta eri mieltä

Panelistit keskustelivat myös työllisyydestä ja paikallisesta sopimisesta. Mäkynen neuvoi kuuntelemaan paikalla olevia yrittäjiä tarkalla korvalla.

– Tarvitsemme lakiin perustuvan oikeuden sopia toisin kuin työehtosopimuksessa, jos työntekijät ja yrittäjä yhdessä niin haluavat. On myös tärkeä saada lainsäädännöstä pois kaikki järjestäytymättömiä syrjivät noin 50 sopimisen kieltoa. Sillä kuuluuko liittoon vai ei, ei saa rajata sopimista tai edustajan valintaa, Mäkynen korosti.  

Paikallisen sopimisen suhteen puheenjohtajat jakautuivat kahtia: Sipilä ja Orpo kannattivat, Marin ja Haavisto vastustivat.

– Olen täsmälleen samaa mieltä kuin Yrittäjät. Tämän hallituksen aikana monia asioita pystyttiin muuttamaan, mutta tässä päästiin liian vähän eteenpäin. Työelämän joustot ovat Suomessa Euroopan huonoimmat, Sipilä sanoi.

Orpo korosti, että on tärkeätä purkaa normeja.

– Ensiaskel olisi, että järjestäytymätön kenttä pääsisi soveltamaan työehtosopimuksia. Sopimuskumppanina voisi olla henkilöstön itsensä nimeämä edustaja, ei pelkästään liiton edustaja.

Haavisto sanoi olevansa järjestäytymisen kannattaja.

– Työllisyysasteen nosto on ainut keino pelastaa Suomi. Olen järjestäytymisen ystävä. Kun työpaikkakohtaisesti sovelletaan työehtosopimusta, pääluottamusmies liittoon kuuluessaan saa liiton tuen.

Haaviston mielestä yleissitovuus on tärkeä maahanmuutonkin vuoksi, sopimusjärjestelmä täytyy olla sen vuoksi kunnossa.

Marinin mukaan paikallista sopimista pitää kehittää, mutta korosti, että työntekijöiden ääntä on kuultava. Kommentoidessaan yleissitovuutta hän sai yleisön reagoimaan voimakkaasti; yrittäjät olivat selvästi eri mieltä työnantajan asemasta.

– Palkansaaja on lähtökohtaisesti heikommassa asemassa kuin työnantaja. Emme vastusta paikallista sopimista, mutta haluamme varmistaa työnantajan aseman.

Yhtä mieltä panelistit tuntuivat olevan siitä, että vastakkainasettelua tulisi välttää, koski se sitten työnantajia ja työntekijöitä, julkisia toimijoita tai yrittäjiä.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuva: Jari Lammassaari

Yrittäjät saivat tunnustusta vuoden aika tehdystä työstä – Yrittäjiltä tärkeitä tekoja kaavoituksesta maahanmuuttajien auttamiseen

$
0
0

Suomen Yrittäjät palkitsi vuoden 2018 parhaat paikallisyhdistykset, toimialajärjestöt sekä muita tunnustuksia vuoden aikana tehdystä työstä.

Useat yhdistysten aktiivit tekevät merkittävää työtä oman yrittäjän työnsä ohella. Yhdistykset ja järjestöt ovat omilla paikkakunnillaan ja alueillaan osallistuneet yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä tehneet konkreettisia tekoja sekä avauksia edistääkseen tärkeitä kehityskohteita.

Yrittäjäjärjestön parhaat paikallisyhdistykset palkittiin jäsenmäärän mukaan neljässä sarjassa: alle 100, 100–199, 200–500 sekä yli 500 jäsenyritystä.

Suomen Yrittäjillä on 383 paikallisyhdistystä ja 60 toimialajärjestöä, joiden joukosta voittajat valittiin. Palkinnot jaettiin yrittäjäjärjestön Vaikuttajafoorumissa Silja Europalla perjantai-iltana 1. helmikuuta.

Heinäveden Yrittäjät, Iitin Yrittäjät, Liedon Yrittäjät ja Kuopion Yrittäjät palkittiin Suomen Yrittäjien vuoden 2018 parhaina paikallisyhdistyksinä.

Heinäveden Yrittäjät toivotti kiintiöpakolaiset tervetulleeksi

Heinäveden Yrittäjät Etelä-Savosta palkittiin parhaana pienimpien yhdistysten sarjassa. Perusteena mainittiin se, että yhdistys on näyttänyt, että asioita saa aikaan ryhtymällä toimeen - esimerkkinä järjestetyt keskustelutilaisuudet sote-palveluista ja viralliset tervetulojuhlat kiintiöpakolaisille. Yksi yrittäjien edustaja on ollut viikoittain syyrialaisten kotouttamiseksi järjestetyssä iltapäiväkerhossa.

Iitin Yrittäjät vaikuttaa yritysolosuhteiden parantamiseen

Alle 200 jäsenyrityksen yhdistyksistä parhaana palkittiin Iitin Yrittäjät Kymestä. Iitin Yrittäjät toimii aktiivisesti yritysolosuhteiden parantamiseksi esimerkiksi vaikuttamalla nopeiden tietoliikenneyhteyksien saamiseen. Yhdistyksen järjestämässä Rakenna ja remontoi -päivässä vieraili yli 500 rakentamisesta ja remontoimisesta kiinnostunutta kävijää. Se toi suoraa hyötyä alan yrityksille. 

Liedon Yrittäjät tarjoaa ratkaisuja työvoimapulaan

Liedon Yrittäjät Varsinais-Suomesta palkittiin parhaana 200–500 jäsenyrityksen sarjassa. Yhdistyksen hyvä yhteistyö kunnan kanssa näkyy muun muassa keskustan kaavoituksessa sekä omistajanvaihdosten ja matkailun edistämisessä. Alueen yritysten työvoimapulaan on vastattu rekrytointitapahtumilla ja tiedottamalla tehokkaasti oppisopimuskoulutuksesta.

Kuopion Yrittäjät pitää yritysten puolta ja yrittäjistä huolta

Suurimpien yhdistysten, eli yli 500 jäsenyhdistyksen sarjassa palkittiin Kuopion Yrittäjät Savosta. Kuopion Yrittäjät toimii strategiansa mukaisesti: pitää yritysten puolta ja yrittäjistä huolta. Säännölliset ja maksuttomat Bisnesrehvit kasvattavat osallistujamäärä kerta kerralta. Liiketoimintaa kehittävä Strategia!-koulutus on myös saanut hyvän vastaanoton.

Vuoden tekijä Raahen Yrittäjät huolehtii jäsenyrittäjien hyvinvoinnista

Raahen Yrittäjät Pohjois-Pohjanmaalta on Vuoden tekijä. Raahen Yrittäjät järjesti jäsenistölleen kolme kuukautta kestäneen hyvinvointiprojektin. Talkootunteja taustalla on yli sata. Palaute jäsenistöltä on ollut poikkeuksellisen innostunutta ja vahvistanut jäsenten sitoutumista yhdistykseen. 

Vuoden vaikuttaja Kauhajoen Yrittäjät on saanut aikaan konkreettisia muutoksia kunnassa

Eteläpohjalainen Kauhajoen Yrittäjät sai vaikuttamisellaan aikaan selkeitä muutoksia, joten se valittiin Vuoden vaikuttajaksi. Kauppiastiimin perustettiin ja toteutettiin yritysten osaamiskartoitukset, jotka auttavat yrityksiä ennakoimaan työvoiman kohtaanto-ongelmaa. Yritysvaikutusten arviointi on otettu kunnassa pysyväksi toimintatavaksi. Kunnan hankintapolitiikka on muuttunut yritysystävällisemmäksi siten, että hankinnat jaetaan yhä pienempiin osiin. Yhdistys vaikutti myös siihen, että saatiin läpi aloite tien 672 perusparannuksesta.

Vuoden viestijä Jyvässeudun Yrittäjät on onnistunut Facebook-viestinnässä

Jyvässeudun Yrittäjät Keski-Suomesta valittiin Vuoden viestijäksi. Yhdistys on keskittynyt viestinnässään Facebookiin ja onnistunut siinä loistavasti. Yhdistyksen hallituksessa seurataan Facebook-nostojen suosiota ja vaikutusta. Uutena kokeiluna toimintasuunnitelma on tehty yhdessä jäsenistön kanssa Facebook-livenä.

Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL ry on vuoden toimialajärjestö 

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry on kehittänyt pitkäjänteisesti perinteistä, yli 70 vuoden historian omaavaa järjestöä. Kiinteistönvälitysalan uudistuessa SKVL on säilyttänyt vahvan edustavuuden ja järjestäytymisasteen järjestönä, johon kuuluu 400 paikallista kiinteistövälitystoimistoa ympäri Suomen.

Paras aluejärjestökumppani

Yrittäjäjärjestön yhteistyökumppanit Elo ja Fennia valitsivat Suomen Yrittäjien 20 aluejärjestöstä parjaan yhteistyökumppanin. Palkinnon sai Satakunnan Yrittäjät.

 

Toimitus 

toimitus (at) yrittajat.fi

Salasanoja vuotaa lähes päivittäin – Yrityksen salasanakulttuuri ja laskujen hyväksymiprosessit täytyy olla kunnossa

$
0
0

Isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Ja samaa ei saa käyttää monessa paikassa. Salasanojen keksiminen on omanlaisensa savotta. Se kuitenkin kannattaa.

Yrittäjät.fi kertoi viime viikolla perheyrityksestä, jossa isän ja pojan välinen sähköpostiviestittely kaapattiin ja pojan nimissä lähetettiin isälle hyväksyttäväksi 40 000 euron lasku. Erilaisia versioita näistä toimitusjohtajahuijauksen nimellä kulkevista rikoksista on viranomaisille valitettavan tuttuja. Sellainen henkilö, jolla on valta liikutella yrityksen rahoja, on verkkorikolliselle kiinnostava kohde.

Tarkista, onko salasanasi vuotanut

Tammikuun puolivälissä useat mediat uutisoivat 773 miljoonan käyttäjätunnuksen ja salasanan vuotamisesta verkossa. Niistä 140 miljoonaa oli uusia, joiden alkuperästä ei ole tietoa. Verkkorikolliset julkaisivat tiedot nimellä Collection #1. 

Tietoturva-asiantuntija Troy Hunt pitää Have I been pwned -verkkopalvelua, jossa voi käydä tarkistamassa, onko oman sähköpostin salasana vuotanut. Jokainen sähköpostiosoite kannattaa tarkistaa erikseen.

Salasanakulttuuri kuntoon

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen peräänkuuluttaa yrityksiltä salasanakulttuurin ja prosessien laittamista kuntoon. Kaikille tulee olla selvää, miten laskut hyväksytään ja maksut vahvistetaan.

Salasanojen tulee olla pitkiä, monimutkaisia ja erilaisia. Hyvä tapa on käyttää salasanojen hallintaohjelmia.

– Salasanat kannattaa arvottaa tärkeisiin ja epäoleellisiin. Samaa salasanaa voi käyttää epäoleellisiin kohteisiin. Omaa muistia kannattaa säästää tärkeisiin kohteisiin. Minua ei haittaa, jos joku lukee tunnuksillani sanomalehteä, mutta on vastuutonta käyttää samaa salasanaa yrityksen käyttäjätunnusten kanssa. Salasanavuotoja tapahtuu usein ja hyökkääjät kokeilevat tietoja joka paikkaan, Hyppönen sanoo.

Hyppönen antaa listan kohteista, missä on oltava yksilöllinen salasana aina:

– yrityksen verkkologit

– pankkiyhteydet

– VPN-yhteydet

– sähköposti

 

Elina Hakola

elina.hakola ( at) yrittajat.fi

Uusi "hirviökamera" kohahduttaa: Megapikselikisa käynnistyi jälleen ja uusi ykkönen voi tulla Japanista

$
0
0

Barcelonassa vajaan kuukauden kuluttua käynnistyvästä Mobile World Congress -tapahtumassa julkaistaan useita uusia älypuhelimia. Sonylta odotetaan uutuutta, joka nostaisi mobiilikameroiden megapikselilukemat uuteen ennätykseen (kuvassa ei Sonyn puhelin).

Sony järjestää mediatilaisuuden 25. helmikuuta. Vahvistamattomien tietojen mukaan japanilaisyhtiö esittelee tuolloin 52 megapikselin kamerakennolla varustetun älypuhelinuutuuden.

Kyseessä olisi uusi versio Sonyn Xperia-puhelinten mallistoon. "Hirviökameran" lisäksi puhelimesta löytyisi 16 megapikselin telelinssillä varustettu kakkoskamera sekä 3D-kamera, jollainen on yleistymässä myös kilpailijoiden puhelimissa. Äskettäin uutisoimme Huawei View20 -puhelimesta, joka toi 3D-kameran markkinoille ensimmäisten valmistajien joukossa.

Sonyn tulevaan puhelimeen odotetaan 6,5-tuumaista kosketusnäyttöä tavallisuudesta poikkeavalla 21:9-kuvasuhteella.

Sony on ollut pinteessä kansainvälisillä älypuhelinmarkkinoilla. Sen markkinaosuus on valahtanut pohjalukemiin samalla kun etenkin kiinalainen Huawei on nostanut osuuttaan merkittävästi.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

 

Testaa tietosi: Tunnetko nämä digitaalisen markkinoinnin termit?

$
0
0

Digitaalinen markkinointi on tuonut mukanaan lukuisia englannin kielen sanojen lyhenteitä, joiden tunteminen on oleellista, jos haluaa ymmärtää Google-mainonnan perusteita ja pysyä kärryillä alan keskustelussa.

Kokosimme listan yleisimmistä lyhenteistä ja termeistä ja suomensimme ne.

GA = Google Analytics

Jos ja kun kuulet puhuttavan GA:sta, sillä viitataan Googlen analysointityökaluun, jolla voi mitata monipuolisesti verkkosivuston kävijöiden käyttäytymistä ja selvittää, mistä sivuston kävijät tulevat.

URL = Verkkosivuston osoite, Uniform Resource Locator

URLilla tarkoitetaan osoitetta, joka johtaa kyseisellä verkkosivustolle.

CTA = Call to Action

CTA toistuu usein mainostettaessa Googlessa. Lyhenteellä tarkoitetaan käyttäjän huomion kiinnittävää toimintoa, jolla pyritään saamaan kävijä esimerkiksi klikkaamaan linkkiä, soittamaan tai antamaan yhteystietonsa.

SEO = Hakukoneoptimointi, Search Engine Optimization

Hakukoneoptimoinnilla pyritään saamaan verkkosivuista helpommin löydettävät Googlessa, jotta sivusto saisi enemmän näkyvyyttä hakutuloksissa.

Konversio

Konversiolla voidaan viitata toteutuneeseen kauppaan tai sopimukseen mutta myös muun halutun tavoitteen täyttymiseen kuten asiakkaan yhteydenottoon tai uutiskirjeen tilaukseen verkkosivulla.

Landing Page = Laskeutusmissivu

Tästä käytetään myös nimitystä saapumissivu. Kyseessä on verkkosivu, jolle kävijä ohjataan hakukoneesta tai esimerkiksi Facebook-mainoksesta. Laskeutusmissivu on varta vasten suunniteltu houkuttelemaan kävijää tekemään ostos, tilaamaan palvelu tai esimerkiksi lataamaan opas.

CTR = Klikkausprosentti, Clickthrough Rate

Klikkausprosentilla kuvataan kävijöiden tekemien klikkausten suhdetta verkkosivuston näyttökertoihin.  Klikkausprosentti lasketaan jakamalla klikkaukset mainosten näyttökerroilla.

CPC = Klikkaushinta, Cost Per Click

CPC:llä kuvataan yhden mainoksen klikkauksen keskimääräistä hintaa.

CPA = hinnoittelumalli toteutuneista "teoista", Cost Per Action

CPA-hinnoittelumallissa mainostaja maksaa kävijöiden toteutuneista teoista kuten tilauksista tai yhteydenotoista.

CPM = Hinta tuhannelle näytölle, Cost Per Mille / Cost Per Thousand

Google-mainonnastakin tuttu termi, jolla viitataan tuhannen näyttökerran hintaan. Tätä hinnoittelutapaa käytetään yleisesti verkkomainonnassa.

Display-mainonta

Display-mainonta on näyttömainontaa, johon kävijä voi törmätä esimerkiksi Gmailissa, Youtubessa, verkkosivuilla ja mobiilisovelluksissa.

KPI = Avainparametrit web-analytiikassa, Key Performance Indicator

Ammattilaiskielessä vilahteleva termi, jolla viitataan verkkosivuston menestymisen seurannassa käytettäviin parametreihin. Näitä ovat yleensä esimerkiksi kävijöiden määrä, konversioiden määrä ja esimerkiksi yhden konversion hinta (CPA).

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi


Jarno suunnitteli langattoman kaiuttimen, jota voi käyttää saunakiuluna: "Olen vähän erilainen nuori"

$
0
0

Kuopiolaislähtöisen Jarno Voutilaisenäänessä paistaa pikkupoikamainen innostus. Eikä syyttä, sillä hän on saattanut keksiä kaiuttimen, jollaista ei ole missään muualla maailmassa.

Kuten moni idea, Voutilaisen ZONE-kaiutin sai alkusysäyksensä saunassa.

– Rupesin tuunaamaan saunakiulua. Olin juuri saanut tehtyä saunaan lauteet ja minua himotti saada aikaan jotain erikoisempaa. Junttasi reiät puisen saunakiulun kylkeen ja huomasin, että valo loisti hienolla tavalla rei'istä sisään. Siitä lähti ajatus, että mitäs jos tuunaisin kokonaisuuteen vielä akun ja ledivalot. Sen jälkeen rupesin miettimään, miksei kokonaisuuteen laittaisi vielä kaiuttimia kiinni.

– Olen tällainen erilainen nuori. Minulle tulee usein sellaisia ajatuksia, että miksi tällaista ei ole olemassa. Kun idea pulpahti mieleen, oli pakko testata, toimiiko se.

Kymmenen tunnin akunkestolla varustetusta ZONEsta tekee erikoisen muotoilun ohella se, että laite käyttää kolmea eri äänenjakotapaa. Sivuilla on 120 asteen kulmaan sijoitetut kaiuttimet, joilla toistetaan korkeat äänet. Pohjassa on 89-millinen, täysin suljettuun koteloon rakennettu bassoelementti.

– Kun subwoofer tasapainotetaan muiden äänien kanssa, äänimaailmasta tulee uskomattoman hieno, Voutilainen kertoo.

Voutilainen ei ole löytänyt vastaavaa tuotetta muualta. ZONE kestää lämmintä vettä, joka lisää erikoisuuspotentiaalia. Lisäksi sitä voi käyttää vaikkapa pakkasessa.

– Moni äiti on kysellyt, pystyykö kaiuttimessa lämmittämään maitoa lapselle vesihauteessa. Kuulosti kieltämättä erikoiselta kysymykseltä.

Valmistus Kiinassa

Northern Pails Oy valmistuttaa ZONEt ainakin alkuvaiheessa Kiinassa.

– Se oli ainoa vaihtoehto. Yrittäjällä oli naiivi fantasia tuotannosta Suomessa mutta alussa kävi harvinaisen selväksi, että se on järjettömän kallista. Yritys olisi kaatunut siihen ensimetreillä.

Voutilainen pitää hyvinkin mahdollisena, että tuotanto käynnistyy Suomessa, kun prosessi on saatu kunnolla käyntiin.

– Olen jo löytänyt mahdollisen valmistajan Suomesta. Kun saamme vähän lisää tunnettuutta, on paremmat mahdollisuudet valmistaa tuote Suomessa.

Tuotannon aloittaminen Kiinassa oli kaikkea muuta kuin simppeliä. Voutilainen oli hyvin tietoinen riskeistä kuten siitä, että kiinalaiset kopioivat herkästi kaiken uuden teknologian.

– Nyt en liioittele yhtään, mutta minulta meni valehtelematta puoli vuotta kun googlailin erilaisia asioita ja kävin läpi keskustelufoorumeita. Jokainen tietää, mikä maine kiinalaisilla on. Siinä miettii, uskaltaako antaa mitään tietoa uudesta tuotteesta.

Lopulta Voutilainen löysi avaimet käteen -periaatteella toimivan valmistajan, jolla on lukuisia yhteistyösopimuksia maailman tunnetuimpiin lukeutuvien tuotemerkkien kuten Coca-Colan kanssa.

– Se osoittautui täysin oikeaksi valinnaksi tässä kohtaa. Asiat ovat menneet paremmin kuin Strömsössä, hän kehuu.

– Koska pyrimme maailmanmarkkinoille, tehtaalla on oltava kapasiteettiä valmistaa riittävästi tuotteita.

Omaa rahaa peliin

ZONE-kaiuttimen toimitukset on tarkoitus käynnistää viimeistään toukokuussa. Tällä hetkellä kaiutimelle haetaan rahaa Indiegogo-joukkorahoituskampanjalla. Rahaa oli kertynyt tämän artikkelin julkaisupäivään mennessä vajaat 3000 euroa.

Voutilainen on sijoittanut yritykseensä sievoisen summan omaa rahaa.

– Rahoitus on tällä hetkellä kunnossa. Onhan tämä vaatinut paljon omaa rahaa. Pelkästään patenttihakemus ja mallisuojat maksavat kymmeniä tuhansia euroja, hän kertoo.

Perustajan lisäksi yrityksen osakkaana on Voutilaisen ystävä Jari-Matti Kärkiö. Yrityksen tavoitteena on kerätä ainakin pari sataa ennakkotilausta lopputalven aikana.

Kuva: Northern Pails Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Yrittäjä Olli Keskinen kertoo sketsiryhmän menestyksen avaimet: Kummelissa kaikki olivat syyllisiä

$
0
0

”Artisti maksaa!”

”Kyllä lähtee!”

”Normi päivä”

”Vihko auki!”

Kummeli valloitti suomalaiset 1990-luvulla yksinkertaisilla hokemillaan, jotka elävät edelleen.

Koomikkoryhmän perustajajäsen ja nykyään videotuotantoyhtiö Bow Companyn omistaja Olli Keskinen piti Suomen Yrittäjien järjestämässä Vaikuttajafoorumissa esityksen, jossa hän kertoi Kummelin syntyhistoriaa ja listasi matkan varrella kertyneitä oppeja.

Keskinen aloittaa aivan alusta. Kummeli sai alkunsa kylmänä tammikuisena talvipäivänä, kun Keskinen ja Heikki Silvennoinen istuivat Tampereella kahvila Leivonpesän yläkerrassa.

– Ajattelimme, että Peteliuksen porukka alkaa vähän puutua. Että tehdään itse parempi sketsisarja. Emme olleet koskaan tehneet yhtäkään sketsiä. Hessu oli blueskitaristi ja syntymähauska ihminen. Se tiedettiin. Minä olin ostanut Mustasta Pörssistä videokameran ja perustanut firman. Kuvasin häitä ja muita perhejuhlia, Keskinen kertoo.

Alkuasetelma pitkän linjan teatteri- ja televisioviihteen konkareihin, kuten Pirkka-Pekka Peteliukseen nähden, oli haastava, mutta usko kova. Miehet kävivät töihin.

Heti alkuun kävi ilmi, että ryhmä tarvitsi kolmannen näyttelijän.

– Hessu sanoi, että pyydetään Kahilaisen Timo. ”Se on hyvä, kun se on niin lyhyt”. Siksi Timo on Kummelissa, Keskinen nauraa.

Intuitiiviset loistavat ratkaisut

Kummelin porukka teki kahdeksan minuuttia sketsihuumoria kotivideoina. Sen jälkeen he päättivät alkaa myydä niitä eteenpäin. He lähettivät kasetteja mahdollisille ostajaehdokkaille.

Maaliskuussa Ylellä tärppäsi. Ylen viihdepäällikkö Veikko Koski tarjosi kesäkuussa kolme tiistaita 30 minuutin ohjelmapaikkaa, mikäli miehet olivat varmoja, että he pystyisivät tuottaa 90 minuuttia materiaalia. Ryhmä vakuutti pystyvänsä siihen.

Edessä oli neuvottelut rahasta. Ryhmä oli sopinut, että ehdoton minimi olisi 20 000 markkaa jaksolta.

– Ylen tariffien mukaan viihdepäällikkö tarjosi 6 500 markkaa jaksolta, mutta sanoin pokkana, että olin ajatellut kymmenen kertaa suurempaa summaa. Vastatarjous oli 55 000 markkaa. En pysty kuvailemaan sitä tunnelmaa. Meillä oli yhteensä 165 000 markan sopimuspaperi, Keskinen kertoo.

Miehet ajoivat Silvennoisen pienellä punaisella Fiatilla Porkkana-ryhmän toimistolle, mutta perillä ei juhlittu. Miehillä oli kuusi viikkoa aikaa tuottaa 90 minuuttia sketsiviihdettä, sillä editointi ja muu tuotanto vaati oman aikansa. Tulospaine oli tuntuva.

Kesäkuussa tuli kuitenkin kolme jaksoa sketsiviihdettä.

– Varmasti kaikilla on ajanjakso elämässä, jolloin homma vain toimii. Meillä se alkoi tuolloin. Aloimme tehdä intuitiivisesti ratkaisuja, jotka olivat aivan loistavia. Meille syntyi bändisynergia, Keskinen sanoo.

Myydään kalliimmalla, tuotetaan halvemmalla

Kummeli onnistui ensimmäisessä kolmessa jaksossaan niin, että Yle tilasi toisenkin kauden. Timo Kahilainen, ryhmän älykkö, esitteli menestyksekkään bisnesmallin: Myydään asiakkaalle aina vähän enemmän kalliimmalla yksikköhinnalla, mutta tehdään halvemmalla kuin ennen.

– Ylen TV 2 pyysi perusteita tuotantokustannuksista, emmekä oikein keksineet, mitä esittää, kun ei niitä ollut, Keskinen huudahtaa.

Sopimus kuitenkin syntyi. Hintaa nostettiin seuraavallekin kaudelle, mikä hiersi ostajaa, sillä 95 000 markkaa jaksolta vuonna 1993 oli kova summa. Viihdepäällikkö Ari Meriläinen tarvitsi konkreettisia perusteita hinnan nostamiselle, ja Heikki Silvennoiselta ne löytyivät.

– Hessu huikkasi sivusta, että ”siitä jää ittelle enemmän”. Lopulta Meriläinen kirjoitti oman nimensä paperiin, Keskinen kertoo.

Tarinalla on syvempi opetus uskaltamisesta, joskin huumorilla höystettynä.

– Pokkana vaan! Pokkana saatiin eka sopimus ja pokkana nostettiin hintaa. Hessu sanoi kerran, että eihän niiden sketsien tarvitse hyviä olla. Niin kauan menee läpi, kun pokka kestää. Laskekaa siis vaan reippaasti tuotteen laatua. Rahasta töitä tehdään ja tämä on helppoa rahaa, Keksinen leukailee.

Älä valita, älä avaudu, älä selitä, älä etsi syyllistä

Kummelin menestyksen salaisuus ei ollut pelkästään sketseissä. Niiden taso vaihteli. Menestyksen ydin oli Keskisen mukaan prosessissa ja tiimihengessä. Niillä nimittäin saattoi kompensoida ryhmän lukuisia heikkouksia. Tämän huomasi TV 2 -kanavan ohjelmajohtaja Arto Hoffrén. Kummeli sai enemmän ja nopeammin tuotantominuutteja aikaan kuin Ylen omat tuotantotiimit.

Keskisen mukaan keskeistä oli se, että Kummelissa kaikki jäsenet olivat yhtä syyllisiä, joten syyllisiä ei tarvinnut erikseen osoitella.

Keskinen antaa esimerkin. Ryhmään oli liittynyt Heikki Hela, jonka vastuulla oli hommata kaksi autoa Ladojen kokoontumisajot -sketsiä varten. Määräaikana autoja ei näkynyt. Hela oli jo syyllinen, joten häntä ei tarvinnut syyllistää enempää. Sen sijaan Hela tarttui härkää sarvista, kaivoi NMT-puhelimeensa putkikassista ja esitti saman kysymyksen kuin minkä muu ryhmä oli hänelle juuri esittänyt: Missä helvetissä olivat Ladat?

Ladat olivat matkalla, mutta 10 minuuttia myöhässä. Sketsin kuvaus pääsi vauhtiin.

Keskinen toivoisi, että työelämässä syyllistettäisiin ja valitettaisiin vähemmän ja toimittaisiin enemmän.

– Nykypäivän työelämässä levitellään käsiä yllättävän paljon. Syyttömiä löytyy. On selityksiä ja syitä. Kummeli-porukassa ei levitelty käsiä lainkaan. Jos oli sovittu, että palaveriin tuodaan kaksi sketsi-ideaa, ilman ei voinut tulla. Me emme ikinä valittaneet mistään. Kiukuttelu ei kuulu työelämään. Ei lässytystä ja maanittelua ja sössöttämistä, Keskinen sanoo.

– Älä ala avautumaan. Pokkana vaan.

Se on erittäin hyvin sanottu.

Elina Hakola

elina.hakola ( at ) yrittajat.fi

Kuva: Jari Lammassaari

Korjattu 5.2. 11.37: Ylen ohjelmapäällikkö oli Veikko Koski, ei Matti Grönberg, kuten jutussa aiemmin luki. Ensimmäinen tarjous jaksopalkkiosta oli 6 500 markkaa, ei euroa.

Suomen Yritysrekisteri vihastuttaa jälleen: "En uskonut, että tällaista voi tapahtua Suomessa"

$
0
0

Aikaisemminkin epämääräisistä myyntipuheluita otsikoissa ollut Suomen Yritysrekisteri näyttää jatkavan toimintatapojaan vanhaan malliin. 

Pauliina Straniuksen kohdalla kaikki alkoi monien muiden yrittäjien tapaan puhelusta, johon hän vastasi viime marraskuun lopussa. Stranius oli juuri perustanut toiminimen blogia varten. Tämän jutun kuva ei liity tapaukseen.

– Oli kulunut noin kaksi viikkoa yrityksen rekisteröimisestä. Olin metrossa, kun puhelu tuli. Soittaja esitti asiansa niin, että minun pitäisi maksaa jokin vuosimaksu palvelusta, joka kaikkien yrityksen perustajien täytyy ostaa.

Kun Stranius palasi lomalta Espanjasta, hänelle oli lähetetty 300 euron lasku.

– Otin yhteyttä lähettäjään ja sanoin, että en ole tilannut mitään. Kerroin, että haluan peruuttaa laskun enkä ole tiennyt, mitä olen muka tilannut. Toisessa päässä sanottiin, että minun on pakko maksaa.

Apua Suomen Yrittäjistä

Stranius otti pian yhteyttä Suomen Yrittäjien lakimiehelle. Siellä naista neuvottiin olemaan sitkeästi yhteydessä laskun lähettäjään ja toistamaan pyyntö laskun perumiseen.

Lasku on edelleen avoin. Siitä on tullut Straniukselle yksi muistutus.

– En edelleenkään tiedä, mistä minun pitäisi maksaa. Ilmeisesti kyse on jonkinlaisesta verkkonäkyvyydestä.

– Minun on todella vaikea uskoa, että Suomessa voi käydä näin.

Stranius on ottanut avukseen sekä Suomen Yrittäjien lakineuvonnan että tutun lakimiehen.

– Aikamoinen stressi tästä on tullut. Olen luonteeltani sellainen, että haluan hoitaa asiani hyvin. Nyt pelkään, että lasku menee perintään, Stranius sanoo.

Reklamoinnin jälkeen laskua ei saa periä

Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen on törmännyt useisiin vastaaviin tapauksiin, joissa aggressiivinen puhelinmyyjä myy palvelun, jota yrittäjä ei ole tilannut ja jonka sisällöstä yrittäjä ei ole välttämättä edes tietoinen.

– Jos yrittäjä saa perusteettoman laskun, sitä ei tarvitse tai pidä mennä maksamaan. Tässä tilanteessa on kuitenkin suositeltavaa reklamoida asiasta laskun lähettäjää. Reklamoinnin jälkeen laskua ei saa siirtää perintätoimiston perittäväksi tai käyttää trattaa, Toivonen opastaa.

Jos markkinointipuhelu on nauhoitettu esimerkiksi jollakin siihen soveltuvalla sovelluksella, yrittäjä voi lain perusteella vaatia itsellesi puhelunauhoitteen kuultavaksi.

Suomen Yrittäjien tekemän selvityksen mukaan joka vuosi 135 000 yksinyrittäjää kokee häiritsevää tai harhaanjohtavaa markkinointia. Huijarit aiheuttavat useiden kymmenien miljoonien eurojen vahingot yrittäjille joka vuosi.

Terra Finlandilla useita aputoiminimiä

Pauliina Straniuksen saama lasku lähetettiin Terra Finland Oy:ltä ja sen aputoiminimeltä Suomen Yritysrekisteriltä. Kyseisen aputoiminimen Google-haku tuottaa useita keskusteluketjuja, joissa harmitellaan ja varoitetaan epämääräisistä myyntipuheluista. Myös Yrittäjämedioissa asiasta on kirjoitettu esimerkiksi täällä.

Terra Finlandin muita aputoiminimiä ovat Suomen 118, Suomen Nettikioski, Euronetti ja Suomen turisti-info.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Raggari Filmi Oy ja muut yritykset – Katso lista

$
0
0

Lista uusista yrityksistä pitää sisällään maanantain ja tiistaiaamupäivän aikana rekisteröidyt uudet yritykset.

Alkuviikon aikana on ehditty perustaa jo 334 yritystä.

Viikon muut uudet yritykset voi tarkastaa Patentti- ja rekisterihallituksen Virre-palvelusta.

 

 

KotipaikkaYritys
AkaaKoti- ja Kätilöpalvelu Helen
AkaaHiusstudio Art Oy
AskolaKyösti Korkatti tmi
AuraVaile Oy
BrändöLighthouse healing
BrändöFirma Nael
EspooPajalle A&P
EspooAs Oy Espoon Tahkorinne 9 B
EspooMelRakennus Oy
EspooOsakeyhtiö Rapina
EspooPlatina Kiinteistöt Oy
EspooTMI VIIHTERÄ
EspooSutaif Palvelu
EspooMA-Star Oy
EspooTG Projektit Oy
EspooLuottomoppaajat AT
EspooFit Lions avoin yhtiö
EspooX Personal Coaching Oy
EspooTaidemaalari Riitta Urpo
EspooZARINO Oy
EspooBezali
EspooJuhlavuokraamo Kekkeri
EspooUpClean
EspooAasra Invest Oy
Espoowajaale
EspooOrtopriima
Espootaksirani
EspooSarbarz
EspooIdun & Brage
EspooMatteocerbo tmi
EspooHurmetar
EspooLakitoimisto JAFO
EspooTmi Olivia Aarnio
EspooToiminimi Joni Ahokas
EspooJussi Altonen Graphic Design
EvijärviHeino Kangastupa
HankoVestram Electric Oy
HausjärviKuljetus Lasse Tuominen Ky
HelsinkiHelsinki HairService
HelsinkiSalla Katariina Niemi
HelsinkiVille Lehtonen Therapies Oy
HelsinkiTerahaus Oy
HelsinkiKirkas järvi Oy Ltd
HelsinkiPKS REMONTTIMESTARIT OY
HelsinkiKiinteistö Oy Lappeenrannan Katajakatu 10-12
HelsinkiKiinteistö Oy Kannuksen Siltakatu 6
HelsinkiRaggari Filmi Oy
HelsinkiRykop Oy
HelsinkiOnfix Oy
HelsinkiSchemiko Pro osk
HelsinkiPM Enterprises Ltd Oy
HelsinkiAIM Group oy
HelsinkiSixriihi Productions Oy
HelsinkiAreim 4-1 Oy
HelsinkiAreim Investment 4-1 Oy
HelsinkiK-technologies Oy
HelsinkiRight Solutions Oy
HelsinkiPLATTER HELSINKI
HelsinkiGlobal Inner World Oy Ltd
HelsinkiSilva Holding Oy
HelsinkiIntendant Oy
HelsinkiOM Max Oy
HelsinkiKaika Research Oy
HelsinkiEdulytics Oy
HelsinkiOlivo Investment Oy
HelsinkiSTC Invest Oy
HelsinkiHelsingin Lähilääkäri Oy
HelsinkiOrbitGo Oy
HelsinkiJäppisen viestintä
HelsinkiPsykologipalvelu Renvall
HelsinkiEbike Brothers Oy
HelsinkiLS Creative Oy
HelsinkiManovar Suunnittelu-ja rakennuspalvelut
HelsinkiTmi Reet Oppe
HelsinkiHyvinvointi Haaksiala
HelsinkiKJP-palvelut
HelsinkiTmi Venla Styrman
HelsinkiFrozen Mangoes
HelsinkiMASUD TK ASIAKASPALVELU
HelsinkiKrete's Beauty
HelsinkiMarianna Raikkala Art
HelsinkiXINHE OY
HelsinkiRiku Juvonen
HelsinkiVeicco TMI
HelsinkiSuuhygienisti Kaisa Mattila
HelsinkiTmi John Riverhill
HelsinkiTmi Leea Paija
HelsinkiVito Tattoo
HelsinkiValter Bäckström
HelsinkiEV Facilitation and Visuals
HelsinkiIda Grünn
HelsinkiSaara Suomäki Tmi
HelsinkiTmi Sabina Seppi
HelsinkiDigipeikko
HelsinkiHoituva
HelsinkiCaro Forss
HelsinkiTmi Sarra Keppola
HelsinkiNo Risk Language Services
HelsinkiAurélie Rablet Projects
HelsinkiPaola Garatto Design
HelsinkiNara Beauty
HelsinkiMTR Autokorjaamo
HelsinkiT:mi Juha Kiviharju
HollolaPäijät-Media Uutisportaali Oy
HollolaVerbaVolant - Rooman Opas
HuittinenMatti Kivistö Tmi
HyvinkääJTJ-Tekniikka
HyvinkääJasBro Oy
HyvinkääCadens
HämeenlinnaHämeen Tapahtumapalvelut Oy
HämeenlinnaIRTI Consulting Oy
IlmajokiSUKIVA
ImatraScandiPeak Oy
ImatraO. Pulliainen, R. Pulliainen ja M. Göbel Oy
ImatraLife & Work Service Oy
JanakkalaKuumolan Auto Tmi
JanakkalaTmi Lotta Mämmi
JoensuuTuohi Design
JoensuuEmilia Savolainen Oy
JoensuuLietsu Palvelut Oy
JoensuuOttokoo Productions
JoensuuMonivinsa
JoensuuJoni Mikkonen
JoensuuTeemu Purmonen Photography
JokioinenVirran Valo
JomalaE13 Layout
JyväskyläMagical Unicorn Pictures
JyväskyläTmi Esapekka Kinnunen
JyväskyläToimintaTassut
JyväskyläKiinteistönvälitys Enberg Oy LKV
JyväskyläTmi Ekoboltsi
JyväskyläPaula Männistö Tmi
JyväskyläLiisa-Maija Malinen
JämsäPesupalvelu Sani
JärvenpääOvaska H.V. Oy
JärvenpääRefer Consulting Oy
JärvenpääMirelleR.
KaarinaKaarinan Ravintolapalvelut Oy
KajaaniMuuraus- ja Tulisijaurakointi Schroderus Oy
KajaaniVumos Green Oy
KajaaniPsykologipalvelut Heli Turunen
KalajokiQvas Oy
KangasalaJäbä Oy
KarkkilaEP Rakennus ja purku Oy
KarkkilaHelenaM Tmi
KarkkilaJuJaMi Tmi
KarstulaMTR Innovation Oy
KauhavaVillen autopalvelu
KemiRikalo
KemiönsaariCWK Group Oy
KeravaTmi Kai Mäenpää
KeuruuVuoCar Oy
KirkkonummiWeronika Kangas
KirkkonummiPikkalan Autokorjaamo Oy
KirkkonummiAsplunds mångsyssleri/jokapaikanhöylä
KirkkonummiPMH Holding Oy
KiteePajarin Mylly Oy
KittiläKuvaTauriainen
KokkolaMaria Haapala
Korsnäshans-peter smedman
KotkaWellPoint
KotkaOpitco
KouvolaLisäpalvelu Teollisuus LPF Oy
KouvolaTmi Jussi Riikonen
KouvolaKymijoen Kuvauspalvelu
KouvolaOld street garage
KouvolaSanna Tuovinen
KuopioMaaret Heickell
KuopioAsianajotoimisto Karvinen - Isohanni - Niiranen Ky
KuopioYleisFix Ky
KuopioTmi Karjula Emmi
KuopioPienen Traktorin Puoti Oy
KuopioKirjansitomo Välijärvi
KurikkaEPoBet Oy
LahtiDia Pesula
LahtiThai rose
LahtiKosmetologi Jaana Taipale
LahtiTmi Merituulia Halme
LahtiKoulutettu Hieroja jasmine Aho
LahtiEmma visuals
LahtiTuomas Laakso
LahtiTmi Iina Skyttä
LaitilaHissimarin - Invest Oy
LaitilaJIRI BENES
LapinlahtiTaksi Kim Torvinen
LappeenrantaInnosaimaa
LappeenrantaDesign Horizons
LappeenrantaLempeä Ote
LaukaaTmi Veijo Sepponen
LempääläHair by Mari
LempääläTmi Heidi Pitkänen
LiperiMJ-Piha ja pilke
LiperiAjo ja Korjaus Mononen
LohjaR-Taxi
LoimaaMaatalous Antti Nieminen
LoimaaToimistopalvelu Kisamäki
MaalahtiAutomek J.Ståhl
MaarianhaminaZaijda
MikkeliPimeänäkö Oy
MikkeliJenni Romo
MustasaariEnvik Capital Ab
Mänttä-VilppulaTyöturvallisuusvaruste Haavisto
NaantaliCreative Joy Oy
Naantalitmi Jaana Murto
NokiaHanserf Oy
NokiaKartanon Miina
NokiaPuusepän työ Nikon Puu
NokiaPetteri Mikkonen
NurmijärviJari Husar
NurmijärviEemeli Kankkonen Toiminimi
NurmijärviChaffinch Oy
NurmijärviLuonnollisesti Henna
NärpiöRöj & Fix
OrivesiPistol Wille Kalevi
OuluRatsutalli Tiia-Liisa Saarinen Oy
OuluHiltunen Invest Oy
OuluHammaslääkäri Paula Tegelberg
OuluSnowstorm
OuluLusikka maa- ja metsätila
OuluSilkkilintu
OuluEsa Jormakka
OuluKonetien Autohuolto
OuluTmi Mari Parkkari
OuluHammaslääkäri Mervi Ruokonen
ParainenHealth Samurai Finland Oy
ParikkalaBar cafe Assa Oy
ParkanoTmi F.Seppälä
ParkanoMarja-Kaarina Pentti
PietarsaariJohannes Klemets Productions
PirkkalaLuottopelti Oy
PirkkalaPressure Vessel Tech Oy
PoriLocale Pori Oy
PoriPuro Flow Oy
PoriSnowdale Design Oy
PoriMarkku Kononen
PorvooPRS-services
PorvooKruuntieto
PorvooBodyScene
PudasjärviGaava Capital Oy
RaaseporiStaverkärr Gård
RaaseporiFma Frida Lindström
RantasalmiTuomitaipale Oy
RaumaSähköpalvelu Aho
RiihimäkiJPJR Automaalaamo
RovaniemiTeKaKiMi Oy
RovaniemiJademagia Music Oy
RovaniemiSuomen Siivousauditointi Oy
RuskoHymy Fit
SaloVJelp Ky
SaloLudmila Tähtinen
SastamalaRakennuspalvelu Tapiola
SavitaipaleSakarin paja
SavonlinnaMirKon Kässäpaja
SeinäjokiKiinteistö Oy Piirturiväylä 2
SeinäjokiPerälä Engineering Oy
SeinäjokiTOHA Vaappu Ky
SeinäjokiLKV Point Oy
SeinäjokiZoneKellari Oy
SeinäjokiLakikonsultointi Hanna Erkkilä
SieviSBH invest Oy
SiikajokiKangastalo Antti
SiikajokiMiMec 3D
SiilinjärviPASLUUK OY
SiilinjärviMetsuripalvelu Mäkelä
SipooLipingson Oy
SipooReverto Oy
SiuntioTCI Palvelut Oy
SysmäTmi Sirpa Pihamaa
TaivalkoskiKorpitarha Oy
TampereTyönohjauspalvelut Minna Heinijoki
TampereKP Innovations & Investments Oy
TampereTalante
TampereBrandify Studios Oy
TampereeValue IT Oy
TampereTammertalkkarit Oy
TampereMusiikki ja Fysioterapia Eeva Hyytiäinen
TampereAleksi Myllymäki Tmi
TampereAarno Vuorinen tmi
TampereTmi Karoliina Mäkäräinen
TamperePanama-levyt
TampereCoraMax Viihdepalvelut Tmi
TampereAdwat
TampereResta Deal Oy
TampereLaitehuolto Pumppumestarit Oy
TampereTmi Esko Nikkilä
TampereTmi Juuli Ylisaari
ToivakkaTeema-asunnot Oy
TornioVAU-Rakennus Oy
TurkuAsennuspalvelu Wiljam Ylitalo Tmi
TurkuHoito Medical Oy
TurkuEndusers
TurkuAarre Suomen Avustajakeskus Oy
TurkuAurlide Oy
TurkuT:mi Teija Rannikko
TurkuIkonen Anu
TurkuRDF Exp
TuusulaHaMMaXsis
TuusulaTalonmies Make
TyrnäväHieronta ja Kauneus Jamice
UlvilaKiinteistö Oy Kulmalantie 1
UurainenHalsas Media Oy
UusikaarlepyyJukkasberga Gård
VaasaLehtidata
VaasaViking Pub Oy
VaasaLingon Games Oy
VaasaSundays Studio
ValkeakoskiOlli Haukkovaara Photography
VantaaQaliif taksi
VantaaPsykoterapia Heli Grönberg
VantaaLiis Marii Lümat
Vantaabroken electronic
VantaaLakitoimisto Pro Pactum Oy
VantaaBrothers Service Oy
VantaaUUDENMAAN REMONTTI SERVICE OY
VantaaJATULIN
VantaaKirkkokorttelin Pysäköinti Oy
VantaaHMH Yhtiöt Oy
VantaaLauran lounas ja catering
VantaaAnni Murtosaari Tmi.
VantaaTmi Noora Laurikainen
VantaaPobereznoi
VantaaSomaboxi
VantaaLola After Dark
VantaaVille Takkinen Tmi
VantaaNamkakku
VihtiPEKSI.MB OY
VihtiLiinala
VihtiKoneurakointi Huotari
YlivieskaSiivouspalvelut Saraniemi
YlivieskaTmi Matti Haikola
YlöjärviPalas
YlöjärviLVI-HEVI Oy
YlöjärviLiikuntapalvelut Anni Kukkonen
YlöjärviT.mi Maarit Riikonen
  

Kauppakeskus REDIn uusi johtaja: ”Osaan asettua omalla rahalla ponnistavan yrittäjän asemaan."

$
0
0

Kauppakeskus REDI saa uuden kauppakeskusjohtajan, kun Aleksi Salminen, 34, hyppää ruoriin. Samaan aikaan REDIssä aloittaa myös markkinointipäällikkö Pia Rosvall.

REDI irtisanoi edellisen kauppakeskusjohtajan Pia Svenskin marraskuun lopussa. Myös markkinointipäällikkö Heli Vainio sai lähteä.

Itsekin ketju- ja yrittäjätaustainen Salminen haluaa johtaa kauppakeskusta tiiviissä yhteistyössä REDIn vuokralaisten kanssa.

Salminen haluaa tehdä REDIstä rohkeasti erilaisen kauppakeskuksen kuin mihin on totuttu. Ihmiset eivät hae kauppakeskuksista enää vain myymälöitä, vaan yhä enemmän erilaisia kokemuksia, ajanviihdettä ja ylivertaista räätälöityä palvelua.

– Maailma muuttuu joka tapauksessa. Sen sijaan, että seurattaisiin vain vierestä, kyllä me REDIssä haluamme olla etujoukoissa tekemässä uutta. Minusta on paljon inspiroivampaa olla muutoksen oikealla puolella, mieluummin toinen jalka tulevaisuudessa kuin pysytellä turvallisesti menneessä, Salminen pohtii.

Salmisen unelma on, että REDIstä tulee Suomen houkuttelevin kauppakeskus. Siihen tarvitaan paitsi erinomaiset myymälät ja palvelut, myös oikeanlaista, rentoa ja välitöntä fiilistä, jonka aistii heti ovelta.

– Ihmiset sen tunnelman lopulta tekevät. Paitsi asiakkaat, ne kaikki ihmiset, jotka REDIssä ovat töissä. Haluan tehdä sellaista kauppakeskusta, jossa asiakkaiden on mukava viettää aikaa ja työntekijöiden kiva tulla töihin. Minusta kauppakeskuksen johtaminen onkin ennen kaikkea ihmisten johtamista, jossa jatkuva kuuntelu ja keskustelu sekä sitä kautta syntyvä molemminpuolinen luottamus on ihan avainroolissa, Salminen miettii.

Ennen REDIin tuloaan Salminen on toiminut 17 vuotta muodin parissa. Ura alkoi Dressmanilta, jatkui Carlingsin maajohtajaksi ja sieltä KappAhlin Suomen toimitusjohtajaksi. Vahva ketjuliiketoiminnan ymmärrys antaa erinomaiset eväät johtaa REDIä, jossa on edustettuna laaja kattaus brändejä.

Pari vuotta sitten Salminen päätti kokeilla, mitä hän pystyy luomaan itse puhtaalta pöydältä ja perusti Lahteen farkkukauppa Mooster Denimin.

– Jotkut vinoilivat, että katosiko kunnianhimo, kun jätit ison organisaation ja tunnettujen brändien edut. Se oli hullu kysymys, sillä yrittäjänä sitä kunnianhimoa ja kovaa duunia vasta tarvitaankin. Oman kokemuksen ansiosta osaan asettua omalla rahalla ponnistavan yrittäjän asemaan. Odotankin, että pääsen sparraamaan REDIn yrittäjiä ja miettimään, miten kauppakeskus voi tukea heidän bisneksensä kehitystä ja kannustaa kokeilemaan kaikkea uutta, Salminen kertoo.

Markkinointipäällikkö Pia Rosvall innostuu erityisesti siitä, että REDI ei ole vain kauppakeskus, vaan merkittävä osa uutta, kasvavaa kaupunginosaa.

– Näen REDIssä aivan mielettömiä mahdollisuuksia! Naapurissa on Suvilahden ja Teurastamon alueet, joissa tapahtuu koko ajan kiinnostavia asioita, ja muutenkin ympäristö rakentuu koko ajan eläväisemmäksi. Haluan, että REDI on luonteva osa monipuolista kaupunginosaa. Esimerkiksi REDIn katto tarjoaa mielettömät puitteet erilaisille tapahtumille ja rennolle oleskelulle, Rosvall miettii.

Rosvall tuo REDIn runsaasti sekä kauppakeskuksiin että brändeihin liittyvää osaamista, sillä hän on toiminut kaupan alalla koko uransa ajan.

Viimeiset 11 vuotta Rosvall toimi Forumin markkinointipäällikkönä ja sitä ennen Kämp Gallerian kauppakeskuspäällikkönä. Hän on ollut mukana käynnistämässä kansainvälistä liiketoimintaa Suomeen mm. Hennes & Mauritzilla ja Planet Hollywood -ravintolassa. Lisäksi Rosvall on avannut monia myymälöitä kauppakeskuksiin mm. Bestsellerillä.

Sekä Salminen että Rosvall aloittavat työnsä REDIssä tällä viikolla. 

 

Toimitus

toimitus ( at ) yrittajat.fi

Kuva: Kira Hagström

Yrittäjän terveys ja työhyvinvointi on yrityksen menestyksen edellytys

$
0
0

Työhyvinvointi, työssä jaksaminen ja työterveys on noussut muutaman viime vuoden aikana entistä tärkeämmäksi puheenaiheeksi. Alalle on syntynyt uudenlaisia palveluntarjoajia ja teknisiä alustoja.

Usein keskustelu painottuu kuitenkin työntekijöiden ja palkansaajien työhyvinvointiin. Työnantajien tulee lain mukaan tarjota työntekijöilleen työterveyshuolto.

Yrittäjien työterveys ja jaksamisesta huolehtiminen työssä jää yrittäjien omalle vastuulle.

Työ vie mennessään

Yrittäjyyteen liittyy kaksi vahvaa mielikuvaa: Yrittäjät tekevät pitkää päivää tunteja laskematta, mutta toisaalta yrittäjät voivat valita, mitä tekevät ja määrätä omat työaikansa.

Tilastojen valossa säännöllinen viikkotyöaika on yrittäjämiehillä keskimäärin kolme tuntia pidempi kuin palkansaajamiehillä. Yrittäjänaisilla viikkotyöaika on keskimäärin kaksi tuntia kanssasisariaan pidempi.

Työnantaja- ja maatalousyrittäjistä lähes puolet kertoi tekevänsä vähintään 50 tunnin työviikkoa. Työnantajayrittäjien keskimääräinen mitta oli noin 46 tuntia, ja maatalousyrittäjillä 45 tuntia Tilastokeskuksen Yrittäjät Suomessa 2017 -tutkimuksen mukaan.

Itsensätyöllistäjien työaika jäi keskimäärin 35 tuntiin viikossa.

Pitkä viikko silloin tällöin ei vielä välttämättä verota yleistä jaksamista työssä, mutta jatkuvana se on haitallista.

– Palkansaajilla yli 55-tuntista työviikkoa pidetään vedenjakajana. Silloin sairastumisriski on huomattava ja sydänkuolleisuuden riski kasvaa, Työeläkeyhtiö Elon työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö Marjo Wallin sanoo.

Elintavat rapistuvat kiireessä ja paineessa

Kuormitus alkaa helposti näkyä elintavoissa. Uni häiriintyy, liikunta jää, ruokavalio muuttuu epäterveellisemmäksi, paino nousee ja päihteiden käyttö, kuten alkoholiannos unilääkkeeksi, yleistyy. Kaikki nämä vaikuttavat työkykyyn.

Elon lääketieteellinen johtaja ja fysiatri Maarit Gockelin mukaan alkoholin suurkuluttajia työikäisistä miehistä on joka viides ja naisista joka kymmenes. Normaalipainoisia työikäisistä on vajaa kolmannes. Vain joka kymmenes liikkuu suositusten mukaan, ja työikäisistä miehistä joka viides ja naisista 13 prosenttia tupakoi. Joka viides työikäinen nukkuu liian vähän.

– Unettomuus on iso ongelma työikäisten keskuudessa. Nukkumisajat ovat vähentyneet tunnilla. Se vaikuttaa kortisoliaineenvaihduntaan, mikä vaikuttaa stressihormoniin ja lisää taipumusta keskivartalolihavuuteen. Jotkut hoitavat nukkumisongelmia iltapaukuilla, mutta alkoholi sotkee palautumista, Gockel sanoo.

Hän kehottaa kaikkia työikäisiä, mutta erityisesti yrittäjiä, huolehtimaan yleiskunnosta ja palautumisesta. Palautuminen on jaksamisen edellytys, ja yrittäjän työkyky yrityksen menestymisen edellytys.

– Kun ihminen uupuu, sydän- ja verisuonitautien riski kasvaa. Jokaisen kannattaisi opetella tunnistamaan oma tapa reagoida stressiin ja miettiä elintapojaan. Osa reagoi verenpaineella, toiset vatsavaivoin tai jännitysniskalla. Palautumiseen on tarve pitää taukoja päivittäin, vapaapäivä viikoittain ja loma vuosittain, Gockel sanoo.

Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan yli puolet sekä työnantajista että itsensätyöllistäjistä kertoi voivansa pitää vähintään kaksi viikkoa yhtäjaksoista lomaa viimeisen vuoden aikana. Maatalousyrittäjistä vain joka kolmas oli onnistunut järjestämään vastaavan loman.

Osaamisella suuri merkitys

Parasta yrittäjyydessä on innostus ja työn imu sekä vapaus. Erityisesti naisyrittäjät olivat Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan tyytyväisiä työhönsä yrittäjinä, sillä 62 prosenttia naisista ja 47 prosenttia miehistä koki olevansa innostuneita työstään. Kaikista yrittäjistä 44 prosenttia totesi olevansa nykyiseen työhönsä erittäin tyytyväisiä kun palkansaajilla vastaava osuus oli 34 prosenttia.

Elo ja Suomen Yrittäjät tekivät viime touko- ja kesäkuussa oman Menesty Yrittäjänä -kyselytutkimuksen, jonka tavoitteena oli selvittää suomalaisten yrittäjien hyvinvointia ja yritystoiminnan onnistumista. Tuon tutkimuksen mukaan keskimääräistä tyytyväisempiä työhönsä ovat yrittäjät, joiden yrittämisen voimavarat, kuten talousosaaminen, ketteryys, johtamis-, myynti- ja markkinointiosaaminen sekä taloudelliset tavoitteet olivat vahvoja.

Tyytyväisten yrittäjien yritys menestyy ja työkyky oli hyvä. Lisäksi yrittäjät harrastivat liikuntaa, pitivät lomia, hyödynsivät digitaalisuutta, kokivat ärsyttävää kiirettä harvemmin ja heidän terveyttä edistävät tekijät, kuten sosiaaliset suhteet ja ammatilliset verkostot olivat hyviä.

– Yrittäjätaidot ja -voimavarat ovat tärkeä osa työssäjaksamista. Talous-, myynti- ja markkinointi- sekä johtamisosaaminen takaa sen, että olet jatkossakin menestyvä yrittäjä. Jatkuva ärsyttävän kiireen kokemus on yhteydessä terveysriskeihin, unettomuuteen ja sekä työn ja perheen konflikteihin, Elon Wallin sanoo.

Tyytyväisillä yrittäjillä on myös hyvät ammatilliset verkostot.

Viisi prosenttia kyselyyn vastanneista oli umpikujassa yritystoiminnan kanssa, mikä kuormittaa henkisesti.

– Tilanne on vaikea, jos yrittäjä joutuu olemaan pois töistä henkisen kuormittavuuden takia. Silloin täytyisi olla yhteydessä terveysalan asiantuntijaan, Wallin sanoo.

Työterveyshuolto käytössä vaihtelevasti

Tilastokeskus kertoo, että 76 prosenttia yrittäjistä on järjestänyt työterveyshuollon sekä itselleen että työntekijöilleen. Neljännes ei ole järjestänyt työterveyshuoltoa työntekijöilleen, mutta osa heistä on järjestänyt sen itselleen. Kahdeksan prosenttia oli järjestänyt työterveyshuollon työntekijöilleen, mutta ei itselleen.

Joka seitsemäs pienistä työnantajayrittäjistä ei tiennyt velvollisuudestaan järjestää työterveyshuoltopalvelut työntekijöilleen. Yleisesti yrittäjien keskuudessa on tiedon puutetta työterveyshuollosta ja sen mahdollisuuksista sekä eroista perusterveydenhuoltoon. Yrittäjien aika ja energia menevät helposti muihin asioihin.

Työterveyshuollon tarkoitus on edistää sairauksien ja tapaturmien ehkäisyä, ylläpitää työntekijöiden terveyttä ja työkykyä sekä huolehtia osaltaan työympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta.

– Yrittäjillä on mahdollista hakea työeläkeyhtiöistään ammatillista kuntoutusta, jos hänen sairautensa aiheuttavat riskin joutua viiden vuoden sisällä osatyökyvyttömyyseläkkeelle. 70 prosenttia ei tiedä tätä. Hakemus voi lopulta tulla liian myöhään, eikä työkykyä voida enää palauttaa. Työkyvystään huolestuneiden tulisi olla työeläkeyhtiöihinsä yhteydessä ajoissa, sillä autamme mielellämme, Wallin sanoo.

 

Elina Hakola

elina.hakola ( at ) yrittajat.fi

Kuva: Meeri Utti

Somesuosioon nousseen Kipin Grillin yrittäjä kerää jonot 1500 asukkaan taajamassakin: "Elämää sielläkin on"

$
0
0

Kimmo Puonti myi pitkään tavaraa ravintoloille eri keskusliikkeissä, kunnes päätyi itse yrittäjäksi. Puonti reissasi työnsä puolesta ristiin rastiin Suomea.

– Olen nähnyt tosi hyviä ja vähemmän hyviä grillejä. Tuntui, että omalta alueelta Kanta-Hämeestä ei löytynyt mieleistä grilliä. Piti tehdä sellainen itse. 

Puonti aloitti kiinteässä toimipisteessä Riihimäen varuskunnan tienoilla. Grilli vaihtui siirreltävään vaunuun osittain sattumalta.

– Erehdyin vuokraamaan tutulta vaunun. Sen piti olla käytössä vain muutaman viikonlopun mutta olin heti ihan myyty siihen. Vaunussa on oikean grillin meininkiä ja sen kanssa voi mennä tilanteen mukaan sinne, missä on asiakkaita, Puonti sanoo.

Nyt Kipin Grilli kiertää Riihimäen ja Hämeenlinnan väliä pysähtyen Hausjärven Ryttylässä, Tervakoskella ja Turengissa. Seuraavaksi Puonti aikoo kokeilla Iittalaa ja kesällä toimintasäde laajenee Hauholle ja Lammille. Yhdessä sijainnissa vaunu viipyy vähintään viikon. Välillä yhtäjaksoinen visiitti saattaa venyä puoleenkin vuoteen. Työpäivät alkavat viimeistään kahdelta iltapäivällä ja päättyvät puolilta öin.

– Eihän täällä Hämeessä kukaan edes huomaa, jos pysähdyn vajaaksi viikoksi. Lisäksi kustannustehokkuuden kannalta on tehokkainta, jos viivyn viikon, Puonti veistelee.

Vaunun siirtämisestä syntyy yrittäjän mukaan yllättävän paljon kustannuksia.

– Paikkavuokra ja vaunuvuokra. Moni luulee, että vaunun siirto käy helposti, riittää kun laittaa koukun kiinni ja lähtee ajamaan. Todellisuudessa kaikki tavarat täytyy pakata vaunun sisällä, muuten ne lentävät lattialle ja rikkoutuvat. Perillä pitää sitten purkaa tavarat. Kahdeksan kilometrin siirtoon saattaa mennä aikaa 3-4 tuntia, Puonti selvittää.

"Ketsuppia en laimenna"

Kipin Grillissä on laajempi tarjonta kuin monissa siirreltävissä grillivaunuissa. Tunnetuinta tuotetta, Telamiinaa, ei ole enää myynnissä, koska sen valmistaminen ei onnistu grillivaunun kalustolla.

– Telamiina oli aikamoinen järkäle, se painoi 3,3 kiloa ja siinä oli 700 grammaa lihaa. Teetin hampurilaissämpylän erikoistilauksena paikallisesta leipomosta.

Puonti tutkii tarkoin, mitkä tuotteet saattaisivat vetää asiakaskunnan keskuudessa.

– Herran hallussa se on, mistä asiakkaat tykkäät. Kysehän on makuasioista. Yritän panostaa raaka-aineisiin. Jos suunnittelen uuden tuotteen, maistelen sitä ensin riittävän kauan, jotta tiedän, onko se hyvä. Vasta sitten lasken, mitä se maksaa. Mitään tavoitehintoja minulla ei ole.

Puonti käyttää hampurilaisissaan pelkästään täyslihapihvejä. Lihapullat on valittu vain tietyltä valmistajalta, jonka tuotteet ovat yrittäjän itsensä mieleen.

– Olen huomannut, että ranskalaisissakin on yllättävän suuria eroja. Olen testannut monia eri valmistajan tuotteita. Ketsupinkin olen valinnut tarkoin vain yhdeltä valmistajalta. Moni laimentaa ketsuppia säästääkseen kustannuksia, itse en ole lähtenyt siihen.

Yksi erikoisimmista Kipin Grillin tuotteista on ollut friteerattu mämmi, jota myytiin viime pääsiäisenä.

Somesuosion salaisuus?

Vaikka Puontin grillivaunu kiertää pääsääntöisesti pienillä paikkakunnilla, hän on saanut Facebookissa lähes 4000 seuraajaa.

–Some vaatii pitkäjänteistä työtä. Se ei ole suora tie onneen. Moni arvostaa, että käyn taajamissa, koska elämää sielläkin on. Alussa kaikki nauroivat, kun menin vaunun kanssa Ryttylän S-Marketin pihalle. Ryttylässä on 1500 asukasta. Kyseessä oli kuitenkin tietoinen valinta, koska tiesin, että siellä minulla on vahva asiakaskunta.

Sometekemisessä Puonti on huomannut, että kaiken ei tarvitse näyttää ammattimaiselta.

– On mietittävä, mikä omaa kohderyhmää kiinnostaa.

Puonti uskoo, että on suosion salaisuutena on osittain se, että hän ei ole halunnut tehdä itsestään liian suurta numeroa.

– Varsinkin toiminnan alussa kieltäydyin monesta yhteistyötarjouksesta ja yritän pitää matalaa profiilia. Ehkä ihmiset ovat senkin takia kiinnostuneet.

"Raaka työnteko unohtunut"

Puontilla on vahva usko grilliyrittäjyyteen, vaikka viime vuosina grillien lukumäärä on vähentynyt Suomessa radikaalisti.

– Ongelma on, että grillin pyörittäminen ei kiinnosta. Jos tästä jotasin negatiivista hakee, niin tämähän on puhtaasti iltatyötä. Tehdään silloin kun muut ovat vapaalla.

– Ihmiset ovat nykyään liian mukavuudenhaluisia, työt halutaan tehdä toimistoaikaan. Tubettaja olisi mukava ammatti monelle. Väitän, että raaka työnteko on nykyään unohtunut. Kaikki pitäisi saada helposti.

Tuoreena yrittäjänä Puonti on saanut huomata, että yksin tekeminen ei ole helppoa. 

– Ilmaiseksi ei saa mitään. Moni tuttu on ihmetellyt, kun saanut tietää, paljonko yrittäjän pitää laskuttaa, että saa toimeentulon itselleen. Yrittäjän täytyy tietää paljon asioita muustakin kuin omasta toimialastaan. Kun on vieraalla töissä, se on paljon helpompaa. Palkitsevaa yrittäjyydessä on, että voi itse nopeasti tehdä muutoksia ilman, että tarvitsee kysyä muilta. Eikä ole aikatauluja.

Puonti seuraa tiiviisti päivän politiikkaa ja muun muassa sitä, miten yrittäjät huomioidaan päätöksenteossa. 

– Kaipaan ehdottomasti enemmän yrittäjyyttä Suomeen. Tämän maan selkäranka on pienyrittäjissä.

Teksti ja kuvat: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi



Tulorekisteri loi tilitoimistojen ja yrittäjien tammikuusta kaaoksen – "Ensi vuosi hirvittää"

$
0
0

Tulorekisteri otettiin käyttöön alkuvuodesta, ja sen seurauksena tammikuu on ollut tilitoimistoille ja yrittäjillekin tuskaisa. Järjestelmä on koettu hankalaksi, työmäärä suhteettomaksi ja kustannuksia kasvattavaksi.

” Verottajalla ei ole ollut valmiuksia tämän (uudistuksen) toteuttamiseen. Vielä marraskuussa 2018 kaikki oli heidän puolelta kesken, joulukuun puolessa välissä heidän järjestelmät olivat kiinni, joten 2018 puolella ei yrityksillä ollut mahdollista saattaa omaa osuuttaan kuntoon. Osassa yrityksiä päästiin aloittamaan valmistelut vasta 2.1.2019.”

”Tilitoimistoissa tämä on aiheuttanut valtavan työsuman, jonka pääasiallinen syy on yhteyksien vaillinainen toimiminen. On kun pelaisi bingoa meneekö joku läpi vai ei. Olemme pystyneet tekemään tuottavaa työtä tammikuussa ehkä noin 55 prosenttia, loppua aika kuluu rekisteritietojen päivittämiseen, varmistamiseen menikö joku läpi vai ei.”

”Tilitoimistoissa kulunutta aikaa ei voida laskuttaa asiakkailta. Kuka tämän maksaa?”

”Omassa yrityksessämme tilitoimisto hoitaa palkat ja jos maksaisimme kahdesti kuukaudessa tilin työntekijöille, se olisi kuukautta kohden meille pelkässä rahassa menoeränä 670, euroa ja tilitoimiston tuntiveloitukset päälle. Aikaisemmin maksoimme palkkaennakkoa kuun puolessa välissä ja tammikuussa tästä käytännöstä luovuttiin, yrittäjänä meidän ei tarvitse toimia työntekijöiden pankkina ja työsopimuksissa palkanmaksu on kerran kuukaudessa.”

Tässä on vain osa tunteenpurkauksista, mitä tulorekisteri on tammikuussa aiheuttanut.

Tilitoimistot eivät ole halukkaita kommentoimaan asioita omilla nimillään, sillä tilitoimistot eivät halua nousta veroviranomaista vastaan.

Maanantaina 4.2. yksi kuitenkin uskalsi kertoa harmistaan omilla kasvoillaan ja nimellään. Oululaisen Tilipalvelu Tilit Tasan -yrityksen omistaja Johanna Rahkala kertoi Ylen uutisissa, että tulorekisteri aiheuttaa ylimääräistä työtä ja järjestelmä vaatii yksinkertaistusta ja parannuksia.

– Järjestelmä ei taivu reaalimaailman palkanlaskentaan. Se ei hahmota palkkaennakkojen merkitystä, Rahkala sanoo.

Tilitoimistot joutuvat paimentamaan asiakkaitaan

Yrittäjien haastattelussa Rahkala avaa ongelmaa edelleen. Hänen mukaansa yksi ongelma on se, että yrittäjän on nostettava palkkansa tipotellen. Tällöin palkka- ja kuluennakoista ei voi luopua niin, että palkkailmoituksia olisi kerran kuukaudessa ja hallinto hoituisi minimimäärällä.

Tulorekisteriin on ilmoitettava jokainen tapahtuma erikseen viiden päivän sisällä viikonloput mukaan lukien.

– Tilitoimistoilla on kova paimentaminen, että saamme asiakkailta kaikki tiedot ajoissa. Työn ja stressin määrä on todellakin lisääntynyt, Rahkala sanoo.

Oma ongelmansa on kuukausipalkkojen maksupäivät. Ne voivat olla kuun 15. tai vaikka 20. päivä.

– Ilmoitus täytyy tehdä, mutta kukaan ei tiedä, mitä loppukuussa tapahtuu. Jos on vaikka palkatonta vapaata tai sairauspoissaoloja. Kaikki tietojen korjaukset ja tulolajimuutokset aiheuttavat lisätyötä. Havahduimme tähän vasta nyt. Käytännön ongelmia tulee lisää koko ajan, Rahkala sanoo.

Kuten Rahkala Ylen jutussakin ehdotti, ilmoitus kerran kuussa voisi olla riittävä.

– Kokonaisuutena se, että tiedot ilmoitetaan useammin kuin kerran vuodessa, on hyvä, mutta se, että joka risaus ilmoitetaan erikseen, lisää kuluja, Rahkala sanoo.

Verohallinto on tämän vuoden osalta myöntänyt helpotusta korkoihin ja myöhästymisistä aiheutuviin sanktioihin. Ensi vuosi on kuitenkin kysymysmerkki, ja Rahkalan mukaan se hirvittää alan toimijoita.

– Toivon, että järjestelmä toimii esimerkiksi vuoden kuluttua. Ja pakkokin sen on, sillä jatkossa sitä käyttää useampi toimija, kuten työttömyyskassat, Rahkala sanoo.

Rakentavaa keskustelua Verohallinnon kanssa

Kritiikistä huolimatta Rahkala kiittelee Verohallintoa rakentavasta keskustelusta. Verohallinto on perustanut asiakasraateja jo vuonna 2012. Rahkala on ollut mukana kaudella 2016-2018. Hän on kokenut, että keskustelu Verohallinnon kanssa on ollut helppoa, ja siksi hän uskalsi nytkin tulla julkisesti esiin parannusehdotustensa kanssa.

Asiakasraati koostuu yhteensä noin 50 alan toimijasta, jotka kokoontuvat viidellä paikkakunnalla. Verohallinnon toimintojen vastaavat, kuten tulorekisterihankkeen vastaavat, keräävät palautetta raadeista. Tilitoimistokoordinaattori organisoi raadit, ja hänelle ohjataan palautteet kaikista kanavista.

Verohallinnon viestintäpäällikkö Anu Mujusen mukaan tulorekisteri on ollut asiakasraadissa aiheena ainakin kaksi kertaa.

– Raatien lisäksi olemme tehneet yhteistyötä sidosryhmien kanssa ja käymme niitä mielellämme jatkossakin, Mujunen sanoo.

Rahkala huomauttaa, että tulorekisterin ongelmia tilitoimistoyrittäjät ovat tuoneet esiin jo asiakasraadeissa, mutta hänen mielestään niihin ei siinä vaiheessa reagoitu riittävästi. Esimerkiksi viiden päivän liian lyhyt ilmoitusaika ja palkkaennakkoasia tuotiin asiakasraadeissa esille.

Ylen uutisen jälkeen, Verohallinnon edustaja on soittanut Rahkalalle, joka on tarkentanut ja lisännyt palautettaan.

– Verohallinnon edustaja kiitteli sitä, että ongelmia on tuotu esiin ja sain vietyä lisäpalautetta eteenpäin. En kokenut Verohallintoa mörkönä, sillä ongelmia täytyy tuoda esiin. Keskinäisestä keskustelusta tieto ei mene perille, eikä asioita voida kehittää. Esimerkiksi OmaVero-palvelu on aivan eri tilanteessa nyt kuin alun perin, sillä sitä on kehitetty asiakaspalautteen perusteella, Rahkala muistuttaa.

Teknisiä parannuksia, käytännön määrää laki

Verohallinto ja sen tulorekisterihanke ovat saaneet palautetta ja se on tervetullutta jatkossakin. Järjestelmä teknisen puolen kehittämiseen ja vikojen korjaamiseen on tekninen havaintolomake, muille palautteille on erikseen palautelomake ja asiakaspalautetta voi antaa myös asiakaspalvelutilanteessa chatissa ja puhelimessa.

– Teknisiin ongelmiin pyrimme tarttumaan heti. Järjestelmän käytettävyyttä kehitetään asiakaspalautteen perusteella, hankkeen viestintäpäällikkö Marjo Björk sanoo.

Verohallinnolla on myös omia yleisempiä palautekanavia, joissa palautetta voi antaa myös anonyymisti.

Yksi ongelma on kuitenkin Verohallinnonkin ulottumattomissa. Käytäntöjä määrää tulorekisterilaki. Esimerkiksi Rahkalan peräänkuuluttama raportointivelvollisuus kuukausittain jokaisen risauksen sijaan ei teknisillä korjauksilla muutu.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Yksinyrittäjäverkoston johtoryhmää täydennettiin

$
0
0

Suomen Yrittäjien jäsenistä yli puolet on yksinyrittäjiä. Yksinyrittäjäverkosto huolehtii, että yksinyrittäjien ääni kuuluu järjestön päätöksenteossa.

Verkoston johtoryhmää täydennettiin vuoden vaihteessa avoimella haulla. Uudet jäsenet ovat Ismo Eerola Kymenlaaksosta, Mirva Härmä Päijät-Hämeestä, Jussi Jokiniemi Varsinais-Suomesta, Heikki ”Hessu” Närvänen Pirkanmaalta ja Petra Pulkkinen Hämeestä.

Johtoryhmässä jatkavat puheenjohtaja Teija Uitto-Kohonen Etelä-Pohjanmaalta, Esa Järvinen Keski-Suomesta, Suvi Komsa Pohjois-Karjalasta, Sisko Kärki Pohjois-Pohjanmaalta, Tytti Laine Satakunnasta, Saara Liukkonen Etelä-Savosta, Mari Ståhls Uudeltamaalta ja Marjo Valtanen Savosta.

Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäverkosto yhdistää yksinyrittäjiä ympäri maata eri toimialoilta. Verkosto , vahvistaa vertaisverkostoja, edistää yksinyrittäjien jäsenpalveluja ja toimii edunvalvonnan tukena yksinyrittäjiä koskevissa asioissa.

Suomen Yrittäjien toimistolla yksinyrittäjäverkoston vastuuhenkilö on toimialapäällikkö Mika Hämeenniemi.

Yksinyrittäjäjäsenet voivat olla yhteydessä johtoryhmään ja Hämeenniemeen, jos haluavat tuoda järjestön päätöksentekoon yksinyrittäjille tärkeitä asioita.

 

Huijauskirjeiden lähettäjä EBN tarjoaa nyt ”sovintomaksua”

$
0
0

European Business Numberin huijauskirjeitä ja valelaskuja on tullut parin viime vuoden aikana runsaasti suomalaisille yrittäjille.

EBN:n kertoo keräävänsä tietoja eurooppalaiseen yritysrekisteriin. Harhaanjohtavassa lomakkeessa annetaan ymmärtää, että yrityksen tietojen päivittäminen on ilmaista.

Lomakkeen alareunan pienessä, vaikealukuisessa tekstissä kerrotaankin, että kyse on kolmen vuoden sopimuksesta ja hinta on 890€/vuosi.

Sopimus jatkuu automaattisesti vuosittain, jollei asiakas irtisano sitä viimeistään kolme kuukautta ennen vuosijakson päättymistä.

Uusi sovitteluhuijaus

Suomen Yrittäjien lakineuvontaan yhteyttä ottanut yrittäjä kertoo saaneensa soiton englantia puhuvalta henkilöltä, joka kertoi olevansa ulkopuolinen sovittelija.

Soittaja sanoi sovittelevansa asiaa EBN:n puolesta niiden kanssa, jotka ”ovat jättäneet laskunsa maksamatta”.

”Tarjous” oli, että jos yrittäjä maksaa yhden vuoden maksun, EBN luopuu kolmen vuoden vaatimuksistaan.

Pääkaupunkiseudulla toimiva yrittäjä vaati saada tarjouksen kirjallisesti ja saikin sähköpostin. Portugalin Lissabonin kotipaikakseen ilmoittavasta yrityksestä tuli meili, jossa annettiin tilinumero 890 euron maksamista varten.

Katso ohjeet

Katso alla olevan linkin kautta ohjeet, kuinka toimia harhaanjohtavan markkinoinnin ja valelaskujen kanssa:

https://www.yrittajat.fi/yrittajan-abc/yritystoiminnan-abc/harhaanjohtav...

toimitus(at)yrittajat.fi

Yrittäjien kampanjan mainoskuville kultaa kansainvälisessä kilpailussa – ”Menestys kertoo, että tekee asioita oikein”

$
0
0

Onni Wiljami Kinnunen saavutti kokonaiskilpailussa jaetun kolmannen sijan, ja palkittiin myös parhaana suomalaisena valokuvaajana. One Eyeland -kilpailussa oli mukana 4000 valokuvaa 64 maasta.

– Joka kerta mieltä lämmittää, kun työn laatua arvostetaan. Kansainväliset kilpailut ovat tietynlainen mittari. Jos niissä menestyy, on oikealla tasolla ja tekee asioita oikein, Kinnunen kommentoi menestystä.

Kinnusen kilpailukuvat ovat osa Suomen Yrittäjien viimevuotista jäsenkampanjaa, jossa iskulauseena on ”Yrittäjän tie menestykseen ei ole koskaan ollut helppo.” Valokuvissa ja videolla näytetään maailmanhistoriaa mullistaneita keksintöjä historiasta tähän päivään. Kampanjassa tuodaan esille, että uutta keksineet joutuvat aina ensin epäilysten kohteeksi, mutta kehitys saavutetaan kovalla työllä ja yrittämisellä.

Kinnusen kilpailukuvat ovat nimeltään Detroit 1896 / Henry Ford, Strasbourg 1436 / Gutenberg ja Salo 1984 / Mobira Talkman. Kinnunen kertoo kuvat otetun mainosfilmituotannon yhteydessä viime kesänä.

– Jokaisesta kohtauksesta tehtiin myös mainoskuva, joka parhaiten kuvaa sitä. Tärkeää oli hyvä asettelu ja että idea käy ilmi huumorin avulla.

Kinnunen käsittelee kuvia paljon luodakseen halutun tunnelman.

– Näissä haettiin historiallista näkökulmaa, ei nykyrealismia.

Yrittäjänä Kinnunen voi hyvin allekirjoittaa kampanjan viestin.

– Yrittäjä kokee aina vastoinkäymisiä, niistä ei saa lannistua. On vain puskettava läpi ja kehityttävä koko ajan.

Kinnunen toimii Limingasta ja Oulusta käsin, mutta asiakkaita on paljon etenkin Etelä-Suomessa. Hän on valokuvannut pian parinkymmenen vuoden ajan. Oman yrityksen Kinnunen perusti vuonna 2014.

– Olen keskittynyt yritys- ja mainoskuvauksiin. Iso osa asiakkaista on pääkaupunkiseudulla, Kinnunen kertoo.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuvat: Onni Wiljami Kinnunen

Yksinyrittäjien avuksi tarvitaan nämä 11 muutosta

$
0
0

Yksinyrittäminen on yrittäjyyden yleisin muoto. Yksinyrittäjyyden yleistyminen on ollut työelämässä 2000-luvun merkittävin trendi. Vuosituhannen alussa yksinyrittäjien määrä oli Tilastokeskuksen mukaan 123 000 ja vuonna 2017 jo 171 000. Suomen Yrittäjien Kasva Suomi -tavoiteohjelmassa seuraavalle hallituskaudelle yksinyrittäjien asia on vahvasti esillä. Tässä kooste tärkeimmistä muutosta vaativista asioista. 

1. Yrittäjävähennys

Yrittäjävähennys tuli voimaan 2017, jolloin sitä jaettiin noin 70 000 elinkeinoharjoittajalle yhteensä 135 miljoonaa euroa. Elinkeinoharjoittajia kaikista vähennyksen saajista oli noin viidennes ja he saivat noin 45 prosenttia yrittäjävähennyksen koko määrästä. Kaikista vähennyksen saajista 38 prosenttia tienasi alle 25 000 ja 82 prosenttia alle 55 000 euroa. Vähennys on kannustava, työtä ja toimeentuloa pienyrittäjille tuova. Se auttaa erityisesti pienituloisia yrittäjiä, joista monilla on mahdollisuus kasvattaa yritystoimintaansa. Vähennys kannustaa yritystoiminnan harjoittamiseen. Siksi se pitää ehdottomasti säilyttää.

2. Arvonlisäveron alarajan nosto

Nykyiset arvonlisäverotuksen rajat otettiin käyttöön 2016 alusta. Arvonlisäverovelvollisen toiminnan alaraja pitäisi nostaa 20 000 euroon ja liukuen poistuvan alarajahuojennuksen yläraja 50 000 euroon. Rajojen nostolla helpotetaan yritystoimintaa sekä kannustetaan yritysten perustamiseen ja kasvuun nykyistä arvonlisäverorajaa laajemmalla alueella.

3. Lapsenhoitajan palkan vähennysoikeus

Toiminimiyrittäjän asema poikkeaa yhtiömuotoisten yritysten omistajayrittäjistä siinä, että yksityinen elinkeinonharjoittaja ei voi vähentää sairaan lapsen hoitajan palkkaa yrityksen verotuksessa. Tämä asia on syytä korjata ja mahdollistaa sairaan lapsen palkan vähennysoikeus.

4. Liikunta- ja kulttuuriedun verovähennysoikeus

Omaehtoinen liikunta- ja kulttuurietu ei koske toiminimiyrittäjiä, sillä he eivät voi olla itsensä työnantajia eivätkä saada verovapaata etua. Toiminimiyrittäjät ovat huonommassa asemassa kuin muissa yritysmuodoissa (osakeyhtiö, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö) toimivat yrittäjät, jotka voivat saada verovapaita henkilökuntaetuja kuten yhtiöiden muutkin työntekijät. Elinkeinoverolakia tulisi muuttaa niin, että yksityinen liikkeen- ja ammatinharjoittaja saisi tehdä verovähennyksen omaehtoisesta liikunta- tai kulttuuritoiminnasta.

5. Yksinyrittäjien työterveyshuolto

Suuri työkyvyn tuen tarve on yksinyrittäjillä ja yrittäjillä, joiden työssä ja toimialalla esiintyy runsaasti henkistä ja ruumiillista kuormitusta. Työterveyshuoltoon tarvitaan kevyitä ja joustavia toimintamalleja tukemaan yrittäjien työkykyä sekä vastaamaan muuttuvan yrittäjyyden ja työn uusien muotojen haasteisiin.

6. Työttömyysturva

Yhä useampi – noin joka kymmenes yrittäjä – tekee töitä sekä yrittäjänä että palkansaajana. Työttömyysturva on ainoa sosiaalivakuutuksen laji, jossa eri statuksilla tehtyä työtä ei voi yhtäaikaisesti vakuuttaa. Yrittäjän ja palkansaajan työssäoloehdot tulee yhdistää siten, että molemmista työnteon tavoista voi kerryttää turvaa yhdessä. Työssäoloehdon kertymisen tulee perustua vakuutettuun työtuloon ja työskentelyn kestoon, ei viikkotyöaikaan.

7. Eläketurva

Yrittäjän eläkelain mukaisen pakollisen vakuuttamisen alaraja tulee nostaa nykyiseltä tasolta (7 656,26 e, 2018) vähintään työttömyysturvan alarajalle (12 576 e, 2018), jotta yrittäjä vakuutuksen ottamaan joutuessaan myös saa oikeuden työuran aikaiseen ansiosidonnaiseen sosiaaliturvaan. Työtulo tulee muuttaa selkeyden vuoksi vuositulosta kuukausituloksi.

8. Perhevapaajärjestelmä

Moni yrittäjäperhe ei pysty tällä hetkellä hyödyntämään perhevapaita kuten palkansaajat. Tarvitaan nykyistä joustavampi mahdollisuus yhdistää yrittäjyys ja lapsen hoito vanhempainpäivärahalla. Etuusjärjestelmää tulisi joustavoittaa siten, että yrittäjä-äitien olisi mahdollista jaksottaa päivärahapäiviä nykyistä selvästä useampaan osaan ja pidemmälle ajanjaksolle. Päivärahajärjestelmän joustavoittamisen vuoksi lastenhoidon tukijärjestelmän tulee olla käytettävissä jo raskausrahajakson päättymisen jälkeen.

9. Palkkauksen helpottaminen

Yksinyrittäjissä on paljon kasvupotentiaalia. Yksinyrittäjäkyselyn (2016) mukaan 70 prosenttia tavoittelee joko voimakasta kasvua tai kasvua mahdollisuuksien mukaan. Kasvun suurimpana esteenä yksinyrittäjät pitivät työllistämisen kalleutta ja riskiä. Tavoitteena tulee olla ed. mainittujen esteiden korjaaminen. Työlainsäädäntö ja erityisesti paikallista sopimista koskeva sääntely on sekavaa. Sääntelyä tulee yksinkertaistaa antamalla työehtosopimuksen joustomahdollisuudet käyttöön kaikille yrityksille. Lisäksi työllistämistä on helpotettava lisäämällä mahdollisuuksia sopia ylityö- ja sunnuntaityökorvauksista, luopumalla takaisinottovelvollisuudesta ja säätämällä ensimmäinen sairauspäivä palkattomaksi.

10. Omistajanvaihdosten tukeminen

Omistajanvaihdosbarometrin (2018) mukaan yhden työntekijän yrityksistä vain 36 prosentilla oli aikeita myydä yrityksensä. 52 prosenttia uskoi lopettavansa yrityksensä seuraavan kymmenen vuoden kuluessa. Yksinyrittäjän omistajanvaihdosongelmaa on helpotettava esimerkiksi yrittäjän ammatti- tai erikoisammattitutkintokoulutuksen tai oppisopimuskoulutuksen avulla. Myös verotuksen keinoin omistajanvaihdoksia voidaan vauhdittaa. Nykyisin tuloverolain luovutusvoittoa koskeva verovapaus koskee ainoastaan sukulaisluovutuksia. Myyjän luovutusvoittoverotusta tulisi myös huojentaa silloin, kun yritys myydään työntekijöille.

11. Maksuehtolain kiristäminen

Joka neljännelle yksinyrittäjälle aiheutuu taloudellista haittaa liian pitkistä maksuajoista. Tämä ongelma koskee yli 40 000 yksinyrittäjää. Yrittäjien suojan parantamiseksi maksuehtoja koskevaa sääntelyä on syytä kiristää ja varmistaa, että lain noudattamista valvotaan.

Viewing all 5916 articles
Browse latest View live