Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all 5916 articles
Browse latest View live

Kun Nita oppi vihdoin pitämään kesälomaa, sen merkitys avautui: "Ennen tuli aina paniikki siitä, että asiakkaat kaikkoavat"

$
0
0

Tuoreen Yrittäjägallupin tulosten mukaan 12 prosenttia yrittäjistä ei aio pitää kesällä lainkaan lomaa. Vastaajista 16 prosenttia lomailee korkeintaan viikon.

Kaksi viikkoa kesälomaa aikoo pitää 20 prosenttia, kolme viikkoa 12 prosenttia, neljä viikkoa 16 prosenttia ja yli neljä viikkoa 10 prosenttia yrittäjistä.

 

 

Tamperelainen kauneus- ja hyvinvointialan yrittäjä Nita Avalos on viime vuosina alkanut ymmärtää lomailun merkityksen. Avalos on SKY-kosmetologi ja koulutettu urheiluhieroja. Hän omistaa hoitolan Tampereella ja on juuri avaamassa isompaa toimipistettä Tampereen keskustaan.

– Pidän ehdottomasti kiinni siitä, että joka vuosi, ainakin kesällä ja jouluna, lomaillaan. Olen tehnyt urani aikana töitä ja pitkiä päiviä ihan liikaa. Vähitellen tajusin, kuinka hyvää oikeasti tekee pitää taukoa.

"Huolestuttavia tietoja"

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on huolissaan yrittäjien jaksamisesta Yrittäjägallupin lukujen valossa. Alle puolet vastaajista kokee pystyvänsä pitämään riittävästi lomaa.

– Nämä ovat huolestuttavia tietoja. Yrittäjäkin tarvitsee lomansa. Muuten voimat loppuvat eikä ajattelu uudistu. Jos vain mahdollista, kannattaa pitää edes lyhyt loma, Pentikäinen sanoo.

Avalos myöntää, että lomalle siirtyminen oli aikanaan vaikeaa.

– Ennen tuli aina paniikki siitä, että asiakkaat kaikkoavat, mutta totuus on, että kukaan ei oikeasti oleta sinun olevan töissä jatkuvasti ellet opeta heitä siihen, että niin teet. Muutama lomaviikko ei kaada mitään.

Yrittäjägallupin mukaan viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana puolet (51 %) yrittäjistä on pitänyt lomaa korkeintaan kaksi viikkoa. Vähiten lomailivat pientyönantajat, eniten yli 10 henkilöä työllistävät. Yksinyrittäjät pääsivät lähelle yli 10 työllistävien loma-aikoja.

Laskut maksuun ennen lomia

Yli kymmenen henkilöä työllistävät yrittäjät suunnittelevat pitävänsä yrittäjistä pisimpiä kesälomia. Yksinyrittäjillä ja pienillä työnantajilla tilanne on vaikein. Toimialoista lyhimmät kesälomat ovat palveluissa ja rakentamisessa.

– Kannan erityistä huolta pienten työnantajayritysten yrittäjistä: 2–4 henkeä työllistävistä yrittäjistä 60 prosenttia on voinut lomailla viimeisen vuoden aikana korkeintaan kaksi viikkoa. Se on kovin vähän. Pienestä yrityksestä on erittäin vaikea irtautua vapaalle. Koronakriisin takia lomat lyhenivät. Heidän osuutensa, jotka eivät ole vuoteen pystyneet lomailemaan ollenkaan, lähes tuplautui. Se on huolestuttavaa, Mikael Pentikäinen sanoo.

Toisaalta kysely kertoo, että koronavuonna pidemmät kesälomat ovat yleistyneet, paikoin pakon edessä kun töitä ei ole ollut.

Avalos kertoo tekevänsä jonkin verran töitä myös lomien aikana.

– Vastailen joihinkin viesteihin ja sähköposteihin, mutta muuten pysyn tiukasti puhelimesta pois. Koitan aikatauluttaa asiakkaiden huoltoja ja muita tarpeita niin, että poissaoloviikkoni ympärille tulee varauksia tasaisesti ilman, että mikään venyy liikaa. Se tarkoittaa, että muutaman kuukauden ajan pitää valmistautua ja varoitella että olen poissa. Rahaa säästän niin, että poissaoloni vuokrat ja muut laskut on hoidettu niin ei tarvitse stressata.

"Työt sujuvat eri tavalla kun palaa takaisin"

Kyselyn mukaan 48 prosenttia kokee pystyvänsä lomailemaan riittävästi. Lähes sama osuus (46 %) kuitenkin sanoo, ettei pysty pitämään riittävästi lomaa. Tilanne ei ole juurikaan muuttunut viimeisen vuoden aikana.

Riittävää lomailua on eniten yksinyrittäjillä, yli kymmenen henkeä työllistävillä, palvelualoilla ja pääkaupunkiseudulla. Miehet kokevat pystyvänsä lomailemaan riittävästi hieman enemmän kuin naiset.

– Loman merkitys on pitää taukoa. Olla ihan vaan olemassa itselleen ja perheelleen, kerätä voimia ja nauttia paussista. Työt sujuvat ihan eri tavalla kun palaa takaisin, Avalos vakuuttaa.

Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1013 pk-yrityksen edustajaa. Tiedot kerättiin 6.5.–14.5.2021.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi


Promoottori puuhaa viittä festivaalia, vaikka epätietoisuutta on ilmassa: "Olemme saaneet signaalin turvavälien poistumisesta"

$
0
0

Nordic Live Productionsin promoottorilla Tommi Mäellä on kiire. Hän järjestää viittä festivaalia, joista ensimmäinen on 23.-24. kesäkuuta Seinäjoella.

– Siitä eteenpäin mennään viisi viikkoa ja neljä festivaalia -tahdilla, Mäki kertoo.

Siinä missä moni ison kokoluokan festivaali on Suomessa jouduttu perumaan tältä kesältä, Mäen yrityksen strategiana on houkutella kävijöitä paikallisiin keskikokoluokan tapahtumiin, joiden kävijätavoite on enintään 8000 päivässä. Sekin tosin on paljon koronavuoden jälkeen.

– Tällä hetkellä näkymä tapahtumien suhteen on hyvä. Mennään yhden esiintymislavan taktiikalla. Meillä on kaksi strategiaa, joista toisessa ei vaadita turvavälejä ja ihmisten liikkumiseen liittyvät vaatimukset ovat poistuneet kokonaan. Sitten on b-suunnitelma, jossa mennään viime vuoden kesän kaltaisella konseptilla, jossa kaikilla on varattu istumapaikka ja liikkuminen pyritään minimoimaan. Olemme valmiita molempiin tapoihin ja reagoimme tarvittaessa nopeasti.

Myynti käy vilkkaammin kuin vuonna 2019

Viime kesänä Nordic Live Promotions teki kaksi isoa tapahtumaa eikä niistä lähtenyt Mäen mukaan liikkeelle tartuntaketjuja.

– Elokuussa järjestettävän Turun Aurafestin kahden päivän kävijätavoitteemme on 16 000 ihmistä. Tavoite on realistinen ja olemme tällä hetkellä myynnissä edellä verrattuna esimerkiksi vuoteen 2019. Tottakai toivomme, ettei tule mitään yllätyksiä.

Yritys sai viime vuonna kulttuuriministeriöltä kohdennettua koronatukea noin 100 000 euroa. Raha käytettiin viime vuoden tapahtumien erikoisjärjestelyihin.

Tämän vuoden festivaalien avustuskierros päättyy ensi viikon tiistaina. Mäki toivoo, että rahalla voidaan kattaa kustannuksia, joita aiheutuu tämän kesän tapahtumien mahdollisista poikkeusjärjestelyistä. Rahaa kuluu muun muassa alueiden rajaamiseen, asiakasmäärän karsimiseen, suojavarusteisiin ja hygieniatoimenpiteisiin. Lisäturvaa yrittäjälle antaa tapahtumatakuu. Se tarjoaa turvaa tilanteessa, jossa tapahtuma jouduttaisiin perumaan viime tipassa.

Artistien hinnoissa ei ole vielä tapahtunut merkittävää muutosta aikaan ennen koronaa. Yhden muutoksen Mäki on kuitenkin pannut merkille.

– Myös suuret nimet ovat suostuneet aikaisempaa hanakammin pienempiin keikkoihin. Aikaisempina kesinä tunnetut artistit halusivat tehdä vain festarikeikkoja, nyt he ovat suostuneet trubaduurikeikkoihinkin.

Vihreää valoa rokotustodistukselle

Mäki ymmärtää, miksi moni ison kokoluokan tapahtuma on peruuntunut.

– Isoihin festivaaleihin puolet artisteista saattavat tulla ulkomailta. Budjetit ovat miljoonaluokkaa. Sellainen on aivan eri tyyppinen festivaali. Maakuntatason festivaalissa toteutus on selvästi helpommin hoidettavissa. Mekin olemme laatineet 8000 kävijän tavoitteen sen mukaan, että heinä-elokuussa turvavälivelvoite poistuu. Tällaisen signaalin olemme saaneet ministeriöltä. Vielä tässä vaiheessa emme myy koko kapasiteettia täyteen vaan avaamme sitä lähempänä festivaalia.

Promoottori tukee kaikkia työkalupakin keinoja, joilla voidaan mahdollista tapahtumien järjestämistä. Yksi niistä on rokotustodistus.

– Kaikki keinot on otettava käyttöön, jos ne lisäävät mahdollisuuksia tapahtumien järjestämiseen ja luovat ihmisille turvallisuuden tunnetta. Olemme valmiita kaikkeen.

Valtiovalta on saanut pitkin kevättä ja alkukesää kritiikkiä hitaasta reagoinnista ja tapahtuma-alan kurittamisesta. Mäki myöntää, että hänkin on odottanut reippaampia toimenpiteitä.

– On sanottava, että päätökset on tehty toimialan kannalta liian myöhään. Nyt viimeistään pitää olla ripeä rajoitusten poistossa, kun epidemiatilanne menee parempaan suuntaan. Olemme nähneet, että ministerillä suunnasta viestintä on ollut poukkoilevaa. Toisena päivänä Antti Kurvinen sanoo jotain positiivista ja sitten Krista Kiuru onkin eri linjoilla. Toivoisin yhtenäistä ja jämäkkää linjaa. Sitä yrittäjät nyt tarvitsevat.

Kuva: Tommi Mäen albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Valmennusohjelma avitti Netum Groupia listautumaan pörssiin – Kolmas koulutus alkaa syksyllä

$
0
0

Netum Groupin hallituksen puheenjohtaja Olavi Köngäs kertoo, että valmennusohjelmassa kuuli monipuolisesti eri asiantuntijoiden näkemyksiä yrityksen kehittämisestä ja listautumisesta.

− Ohjelma oli monipuolinen, hyvä ja perusteltu, Köngäs sanoo.

Kun yritys lähti valmennukseen tammikuussa 2019, päätöksiä listautumisesta ei ollut vielä tehty.

− Silloin mietimme, miten yritystä tulisi kehittää ja listautuminen oli yksi varteenotettava vaihtoehto. Koulutus tuli hyvään saumaan ja saimme paljon tietoa esimerkiksi sijoittajan näkökulmasta.

Valmennuksesta sai myös konkreettisia vinkkejä.

− Yksi hyvä vinkki oli, että arvo-osuusrekisteriin kannattaa ilmoittaa tiedot jo silloin, kun osakkaita on vähän. Näin pääsee helpommalla.

Netum Group on IT-palvelutalo, jonka työntekijämäärä on noin 160. Liikevaihto on kasvanut vuosien 2017 ja 2020 välillä noin 20 prosenttia vuodessa. Liikevaihto vuonna 2020 oli 17,5 miljoonaa euroa.

Yhtiön listautumisanti ylimerkittiin kokonaisuudessaan 7,4-kertaisesti. Ensimmäisen viikon aikana osakkeen arvo nousi First North -markkinapaikan kaupankäynnissä noin 35 prosenttia.

− Olemme erittäin iloisia sijoittajien osoittamasta suuresta kiinnostuksesta Netumia kohtaan. Onnistuneen listautumisannin myötä meillä on vahvemmat edellytykset jatkaa kannattavaa kasvuamme, Köngäs toteaa tiedotteessa.

”Tämä on alkusoittoa”

Suomen Yrittäjien kasvuyrittäjäverkosto järjesti 365 päivässä pörssiin -valmennusohjelman ensimmäisen kerran vuonna 2019 ja toisen kerran vuonna 2020. Valmennukset järjestettiin vuonna 2019 yhteistyössä Finnveran ja Nasdaq Helsingin kanssa ja vuonna 2020 Nasdaq Helsingin kanssa.

Kaiken kaikkiaan koulutuksen on käynyt läpi 54 yrityksen edustajaa.

− Näistä kolme yritystä on listautunut ja lisäksi kuusi on aloittanut prosessin, kertoo valmennusohjelman vetäjä, Suomen Yrittäjien kasvuyrittäjäverkoston puheenjohtaja Petri Roininen.

Roinisen mukaan tällaiselle koulutusohjelmalle on ollut tarvetta.

− Ohjelma varmasti herätti yrityksiä miettimään asiaa. Uskon, että tämä on vasta alkusoittoa ja listautumisia tulee paljon lisää. First North -markkinapaikalla on nyt noin 30 yritystä, kun Ruotsin vastaavalla on noin 300 yritystä.

Kolmannen valmennusohjelman aloitus on suunniteltu marraskuulle, ja ohjelmaan haku alkaa elokuun lopussa. Valmennusohjelmassa on 6−7 lähipäivää.

Roininen kertoo, että yrityksillä on erilaisia tavoitteita pörssiin listautumiseen liittyen.

− Perinteisesti tärkein on, että halutaan lisää pääomaa. Toinen on, että yrittäjän omistukselle saadaan listautumisella arvo. Kolmanneksi, pörssiyhtiön brändi on vahvempi asiakkaille ja sidosryhmille.

Eniten yrityksiä mietityttää, miten paljon listautuminen maksaa ja miten paljon byrokratiaa siihen liittyy.

− Olen itse käynyt tuon polun kuusi vuotta sitten ja nähnyt, että se on mahdollista, kiinnostavaa ja hyödyllistä. Kaikille se ei sovi, mutta vaihtoehto kannattaa tutkia, Investors House Oyj:n toimitusjohtaja Roininen kehottaa.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuvat: Tiina Rantakoski, Netum Group

214 yritystä nousi AAA-luokkaan - Katso lista

$
0
0

Listauksessa ovat mukana viikon aikana AAA-luokkaan nousseet yritykset. Listalla on yhteensä 214 yritystä.

AAA-luokitus on merkki yrityksen erinomaisista taloudellisista tunnusluvuista, positiivisista taustatiedoista ja hyvästä maksukäyttäytymisestä. Luokituksen myöntää Suomen Asiakastieto Oy ja se perustuu reaaliaikaiseen, 7-portaiseen (AAA-C) Rating Alfa -luokitusjärjestelmään. AAA-luokituksen saa vain kaksi prosenttia kaikista Asiakastiedon luokittelemista yrityksistä.

Rating Alfa -luokitus ennakoi yrityksen riskiä saada maksuhäiriömerkintä tai joutua konkurssiin. Parhaaseen AAA-luokkaan kuuluvilla yrityksillä maksuhäiriön todennäköisyys vuoden kuluessa on vain 0,2 prosenttia, kun se heikoimmassa C-luokassa on 54,9 prosenttia. Asiakastieto tutkii ja seuraa luokitusten sekä yksittäisten muuttujien ennustekykyä, jotta tuloksiin voi luottaa. Malleja päivitetään jatkuvasti parhaan ennustekyvyn takaamiseksi.

Luokitus erottelee hyvät asiakkaat ja kumppanit huonoista vertailukelpoisin perustein. Sen avulla yritys pystyy myös itse osoittamaan vahvan taloudellisen asemansa esimerkiksi tarjouskilpailuissa.

Yrittajat.fi julkaisee tietoja myös perustetuista yrityksistä. Tämä lista julkaistaan tiistaisin.

toimitus (at) yrittajat.fi

KotipaikkaYritysLiikevaihtoLiiketulos
AsikkalaLauttaniemen Teollisuus Oy2803775400338
EsboSchaeffler Finland Oy28334000587000
EsboAlfa Laval Nordic Oy32987000479000
EspooBrunswick Marine in Finland and the Baltic States Oy31400001423000
EspooKiinteistö Oy Karapellontie 4 A313000164000
EspooLogonet Oy742289238074406
EspooHeikki Sipilä Oy 6000
EspooOptatech Oy 251000
EspooH & S International School Oy3890000457000
EspooTerveysluotsi Oy529000307000
EspooTrailmaker Oy851000277000
EspooLVI-Urakointi Paavola Oy9275000962000
EspooPeeP Dent Oy315000115000
EspooANEO Software Oy841000113000
EuraFavorit Tuote Oy69130001022000
EuraEuran Erikoispaperit Oy159300061000
FinströmOptinova Godby Ab143560001009000
HankasalmiRevontuli Golf Oy495000146000
HattulaLocal Crew Oy1867000391000
HausjärviHausjärven Perhekoti Oy519000114000
HeinolaAuto Vatén Oy454000118000
HelsingforsArbistock Ab 1969000
HelsingforsDiscshop Alandia Ab249500017000
HelsingforsGlobalConnect Oy366000044000
HelsingforsYrkeshögskolan Arcada Ab17440000459000
HelsingforsEMW Consulting Ab39000168000
HelsingforsVoltmen Oy2048000110000
HelsinkiOrbis Oy12265625692949
HelsinkiVähittäiskaupan Takaus Oy170400010571000
HelsinkiSchenker Oy4664204437558691
HelsinkiVeikko Laine Oy6359110009326000
HelsinkiLänsiauto Oy2482930007136000
HelsinkiAdenum Oy Ab492000172000
HelsinkiOy Palvelu Plus - Service Plus LTD1611000114000
HelsinkiPäiväkotikiinteistö Kalinka Oy16200025000
HelsinkiKispan Oy21000124000
HelsinkiJohtotieto Oy341100065000
HelsinkiSähkö-Buumi Oy4846000838000
HelsinkiKamal Oy356000115000
HelsinkiLarsen57 Oy1369000880000
HelsinkiMancipium Tabulae Oy279000105000
HelsinkiSKM-Invest Oy200012000
HelsinkiAlma Career Oy396500018039000
HelsinkiFA Solutions Oy84200001029000
HelsinkiUB Life Oy111800062000
HelsinkiCRF Box Oy3917900016981000
HelsinkiCitrix Systems Finland Oy2509000316000
HelsinkiMaanrakennus J. Karell Oy35400031000
HelsinkiOy Green Capital Finland Ab10800053000
HelsinkiSAO-Holdings Oy2400094000
HelsinkiRetail Logistics Excellence - RELEX Oy862340001557000
HelsinkiSouth Carelian Skill & Investment Oy223000174000
HelsinkiA-Yhtymä Oy1900000231000
HelsinkiEsteettisen Hammashoidon Klinikka Oy Hannu Vesanen2171000302000
HelsinkiNordhealth Oy1313000224000
HelsinkiKiviriutta Oy31700033000
HelsinkiPasserelle Oy171000320000
HelsinkiRaffa Oy789000722000
HelsinkiDEN Group Oy147500044000
HelsinkiMoventas Holdings Oy2998000112000
HelsinkiHelsingin Innovaatiopalvelut Oy112600028000
HelsinkiGA Telesis Engine Services Oy720780005276000
HelsinkiHannula Business Engineering Oy700021000
HelsinkiIntegra Capital Partners Oy206000185000
HelsinkiEne Dellepiane Medical Oy149000116000
HelsinkiBOND Creative Industries Oy67967227264
HelsinkiAsianajotoimisto Ola Saarinen Oy227000133000
HelsinkiCuckoo Networks Oy1155000244000
HelsinkiMuuan Oy984000172000
HelsinkiTuomas Kahri Holding Oy4000397000
HelsinkiPerho Liiketalousopisto Oy156610001694000
HelsinkiIlmastorahasto Oy98600000161122000
HelsinkiRealidea Oy3063931390380
HelsinkiNHP Group Oy359000−53000
HelsinkiJusmar Group Oy2150006677000
HelsinkiKonektio Oy642000574000
HelsinkiC.P.E. Investment Oy243000743926
HelsinkiAdwiser Oy 853000
HelsinkiMORS Group Oy 237000
HollolaSC Kiinteistöt Oy351000129000
HyvinkääLVI-Ropponen Oy 200000
HyvinkääHyvinkään Fysioterapia Oy 19000
HämeenkyröOsaran Kartano Oy147000121000
HämeenlinnaLai Eye Oy217000115000
ImatraAJAD Capital Oy25300063000
JakobstadOy Creative PC Systems Ab261900015000
JanakkalaOssinpussi Oy274000−87000
JoensuuNartteli Oy1157000126000
JoensuuEliitti Holding Oy290000262000
JoensuuAsianajotoimisto Surakka Oy1260000478000
JyväskyläProfia Oy51400019000
JyväskyläJyväskylän Ammattikorkeakoulu Oy619420001499000
JyväskyläSalivirta Oy2094000192000
JyväskyläAlmavet Oy1468000274000
JyväskyläSeppälääkärit Oy5174000103000
JämsäPatria Aerostructures Oy119920001900000
JämsäJokilaakson Terveys Oy292080003300000
JärvenpääRakennuspalvelu Jukka Lempinen Oy389000330000
KajaaniTieto-Oskari Oy2145000267000
KalajokiPilo-Tuotanto Oy745000134000
KangasalaUM Yhtiöt Oy760000159000
KangasalaMikko Kesä Oy348000228000
KangasalaTuominen Yhtiöt Oy639000287000
KauhavaKuljetusliike Hannu Kleimola Oy1754000146000
KempeleLakeuden Keskuspuhdistamo Oy167600073000
KeravaRoosterSec Oy280000130000
KiuruvesiViljo Tavaratalo Oy899000221000
KokkolaWestern Indecor Ltd Oy2808000171000
KokkolaE & M Svahn Oy113700099000
KontiolahtiProfit-Visio Oy183523140108
KontiolahtiKiinteistökehitys Laukkanen Oy26800013000
KorsnäsOy K Hultholm Ab13364000345000
KotkaRP Logistics Oy10539000407000
KotkaTeollisuuskiinteistö Ylänummi Oy42500048000
KouvolaO.R.C. Ideas Oy16100086000
LahtiL-Fashion Group Oy1608580008202000
LahtiMartius Oy 8000
LaihiaLaihian Nuuka Lämpö Oy159400065000
LappeenrantaOy Saimaa Terminals Ab173500003123000
LapuaHeikki Panula Oy3046000517000
LaukaaRakennusliike Pekka Hämäläinen Oy5579000376000
LempääläMegatrex Oy861000−19000
MariehamnHags Ab190000−10000
MariehamnTilgmann Oy Ab4000002824000
MikkeliRakennustoimisto Valiotalo Oy514900011000
MikkeliHJP Mikkeli Oy119000328000
MuurameTikkanostot Oy5000124000
MäntsäläNivos Oy3651000−684000
Mänttä-VilppulaJavasko Machines Oy5005000518000
NaantaliProfmer Oy1224000121000
NakkilaKantolan Teollisuuskiinteistöt Oy935000217000
NokiaKiinteistö Oy Tuuliharjunkadun Pysäköinti70000−6000
NokiaSiuro Partners Oy740000739000
NurmesH & H SERVICE Nurmes Oy1412000156000
NurmijärviAlpha Positron Oy 139000
NykarlebyAb Ostrocenter Oy7527000282000
OuluKuljetuspolar Oy41810000641000
OuluSK-Yhtiöt Oy2140008000
OuluOMP-Konepaja Oy8115000558000
OuluKonepaja OKP Oy40000122000
OuluVatjus-Micro Oy311000103000
OuluEnvitop Oy350000137000
OuluMakako Invest Oy71000162000
PargasVäståbolands Hyreshus Ab - Länsi-Turunmaan Vuokratalot Oy60700017000
ParkanoPihlajalinna Terveys Oy407500006383000
PieksämäkiActiw Oy7210000753000
PielavesiLiikenne Partanen Oy724994261608
PietarsaariKiinteistö Oy Pietarsaaren Tehtaankatu 13637000159000
PirkkalaKL-Lämpö Oy6648000871000
PirkkalaBufferi Oy1241000223000
PirkkalaBRAND toimitilat Oy123330001721000
PirkkalaCuboideum Oy763000217000
PoriToriGyne Oy8500026000
PoriAimo Opera Oy11400029000
PorvooKraano Oy4500059000
PyhtääPyroll Group Oy28660006074000
PöytyäMV-Tuotteet Oy2211000261000
RaaheVihannin Vesiosuuskunta19600014000
RaaheM. Korkiakoski Oy7673000910000
RaisioNatura Media Oy206600040000
RaisioPetrox Solutions Oy1200024000
RaseborgOP-Filia Oy Ab2109000232000
RaseborgSelcast Oy1561000131000
RaumaRauma Interior Oy 2201000
RaumaMarva Media Oy6268000421000
RaumaRauman Meriteollisuuskiinteistöt Oy6557000402000
RaumaTarseal Oy387000149000
RiihimäkiRiihimäen Kuljetuskeskus Oy5880000111000
RovaniemiKuljetusliike O Vilander Oy 51000
RuskoVarsinaisbitumi Oy6041000397000
RuskoTurun Markiisi ja Peite Oy2724000149000
SaloPro-Väri Group Oy38100027000
SastamalaIllon Vesihuolto-osuuskunta64700028000
SavonlinnaSavonlinnan Seudun Jätehuolto Oy2592000107000
SeinäjokiBrugg-Pema Oy3395000190000
SeinäjokiRatantti Oy162000140000
SieviSievin Vesiosuuskunta103800057000
SiilinjärviCar Office Roponen Oy285100084000
SiuntioValbruna Nordic Oy6919842244828
SodankyläKeski-Lapin Sähkö Oy1215116389697
TampereTammed Oy1605000201000
TampereJonasson Oy8724000843000
TampereMetosin Oy2330633296886
TampereQuva Oy81200057000
TampereParmaco Oy777810008520000
TampereComatec Automation Oy6015000703000
TampereHaarla Group Oy 1560000
TurkuHytest Oy2661800011353000
TurkuRannikon Siivoustukku Oy894000162000
TurkuAbacus Diagnostica Oy65550002259000
TurkuiRad Oy2450000130000
TurkuMedicape Oy416000192000
TurkuKiinteistö Oy Kärsämäentie 5 Turku 3605000
TurkuPuhdastilakolmio Oy857000215000
TurkuAdelpoc Oy268000376000
TuusulaVia Naturale Oy2344000226000
UtajärviKiinteistö Oy Rokuan Uusi Kylpylä510001000
VaasaOy Wedeco Ab 1728000
VaasaVaasan Neurolaboratorio Oy226000173000
VaasaVP Facilities Oy Ab1530000270000
VaasaKaihikirurgia Linnola Gråstarrkirurgi Oy Ab681000496000
VantaaMed Group Ensihoitopalvelu Oy18976000734000
VantaaSnowfish Seafood Oy1040000237000
VantaaSGN Sportia Oy15830000407000
VantaaAFRY Management Consulting Oy219130006957000
VantaaSGN Tekniikka Oy942000212000
VantaaSinla Oy 239000
VarkausKuljetusliike Veljet Laitinen Oy119200024000
VarkausOy Clean Flame Ltd3566000196000
VarkausTT-Ilmastointi Oy89600033000
VeteliPasi Korpela Oy3642000252000
VirratVirtain Vesiosuuskunta46400060000
YlivieskaAimo Kortteen Konepaja Oy4798452106432
YlöjärviDYNASET Oy197330004179000
    

Stora Enson vaatimus suututti metsäkonealan – Yrittäjät ovat puun ja kuoren välissä: "Voi mennä 75 päivää ennen kun rahat ovat tilillä"

$
0
0

Stora Enso on asettanut kovan vaatimuksen metsäkone- ja puunkuljetusalan sopimusyrittäjilleen. Jatkossa Stora Enso haluaa noudattaa 60 päivän maksuaikaa.

Laki kaupallisten sopimusten maksuehdoista edellyttää yritysten välisistä sopimusta, jos käytetään yli 30 päivän maksuaikoja. Toisen osapuolen yksipuolinen ilmoitus ei siis täytä sopimisen edellytystä.

– Aiemmin yhteistyökumppanit ovat saaneet maksunsa 14 tai 30 päivässä. Jatkossa suuryritys vaatii yhtiön päätöksen mukaisesti itselleen 60 päivän maksuaikaa. Tätä ei voi hyväksyä. Stora Enso ei voi pitää yrittäjiä pankkinaan, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Stora Ensolla on vajaa sata metsäkone- ja kuljetusalan alihankkijayritystä.

UPM ei ole pidentänyt maksuaikoja

Savonlinnan alueella toimivan Metsänkorjuu Pulkkisen yrittäjä Seppo Pulkkinen tuntee hyvin isojen metsäyhtiöiden käytännöt. Hänellä on 35 vuoden kokemus metsäkonealalta. Pulkkisella ei ole tällä hetkellä suoraa sopimusta Stora Enson kanssa.

– En ymmärrä, miksi yrittäjien ehtoja kiristetään. Käytännössä se on pois yrittäjien katteista. Tämän seurauksena yrittäjät joutuvat hakemaan maksuaikajärjestelyitä ulkopuolelta esimerkiksi laskurahoittajilta. Se ei ole koskaan ilmaista. Jos samaan aikaan keskusteltaisiin taksojen korottamisesta, maksuaikojen pidentäminen olisi helpommin hyväksyttävissä.

Metsäkonealalla ostolaskut maksetaan käytännössä kahden viikon sisällä. Tyypillinen hankinta on esimerkiksi laskulla ostettava polttoaine. Toiminta vaikeutuu, jos rahaa tulee yrityksen sisään vasta kahden kuukauden päästä.

– Osa alalla toimivista yrityksistä laskuttaa seitsemän päivän maksuajalla. Hyvin harvalla maksuaika on 30 päivää, puhumattakaan 60 päivästä. Stora Enson perusteluna on tarve yhtenäistää maksuaikoja. En tiedä, mistä sellainen tarve on peräisin.

Metsäkonealalla laskutus tapahtuu yleensä automaattisesti eli perinteistä laskua ei lähetetä. Summa tilitetään sovitun ajan sisällä. Pulkkisen mukaan toinen iso metsäyhtiö UPM on pysynyt 14-20 päivän maksuajoissa.

– Suurissa työmaissa on sitoutunut paljon rahaa urakkaan. Stora Enson tapauksessa voi mennä jatkossa 75 päivää, ennen kuin rahat tulevat tilille työmaan aloittamishetkestä. Jos työmaa olisi loppunut tänään, elokuussa saisi rahat, Pulkkinen vertaa.

"Voidaan joutua siirtämään investointeja"

Koneyrittäjien toimitusjohtaja Matti Peltola uskoo, että Stora Enson ajama muutos heikentäisi entisestään alan yrittäjien kannattavuutta.

– Yrittäjät ovat ilmoittaneet, että he eivät halua sopia pitkistä maksuajoista. Yrittäjät eivät halua sopia maksuaikojen pidentämisistä, mutta ovat pakkoraossa. Stora Enso käyttää vahvaa markkina-asemaansa saneluun, mikä on väärin, Peltola sanoo.

Pulkkinen on samoilla linjoilla.

– Jos Stora Enso ei suostu neuvottelemaan asiasta, se voi johtaa hankaluuksiin yritysten taloudenhallinnassa. Kesällä on maksettava lisäksi lomarahat. Pitkässä juoksussa joudutaan siirtämään investointeja.

Jos kumpikaan osapuoli ei halua neuvotella, pahimmassa tapauksessa Stora Enso voi syyttää alihankkijoitaan sopimusrikkomuksesta. Pulkkisen mukaan tämä voi johtaa sopimusten päättämiseen.

– En usko, että Stora Enso haluaa kovin kevyin perustein vaihtaa sopimuskumppaneitaan. Vuosien saatossa on toki kilpailutettu urakoita ja osa yrittäjistä on vaihtunut mutta osa on palannut takaisin muutaman vuoden päästä. Kaiken kaikkiaan neuvottelutoiminta on kaikilla isoilla metsäyhtiöillä aika yksipuolista. Se ei ole sanelua, mutta olosuhteiden pakosta monen pienen yrityksen on suostuttava isomman asettamiin ehtoihin.

Mikael Pentikäisen mukaan neuvotteluasetelma ei ole tasapainoinen, kun toisella puolella on jättiyhtiö ja toisella pieni koneyrittäjä. Maksuaikalainsäädännön tilannetta selvitetään tällä vaalikaudella hallitusohjelman mukaisesti.

– Tätä taustaa vasten Stora Ensonkin pitää toimia vastuullisesti ja pidättäytyä maksuaikojen pidentämisestä. Maan hallituksen on laitettava vauhtia selvitystyöhön, Pentikäinen sanoo.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Uudenmaan ravintolarajoitukset lievenevät − Terassikesä pääsee täyteen vauhtiin

$
0
0

Helsinkiläinen Bistro Bardot on panostanut ravintolan ulkoalueeseen.

− Meille oli alusta asti tärkeätä, että terassi on viihtyisä ja osa ravintolaa, ei niinkään vain pari tuolia ja pöytä. Halusimme tuoda terassille samoja elementtejä, mitä sisällä on eli palan Etelä-Ranskaa, kertoo Bistro Bardotin yksi omistaja, Maria von Graevenitz-Välimäki.

Maria von Graevenitz-Välimäen mukaan asiakkaat haluavat syödä ja nauttia seurustelusta ulkona. Suurimpana syynä ovat kesä ja aurinko.

− Terassi on parhaimmillaan jatkumo sisätilaan. Terassillamme on sama menu kuin sisällä ja siellä voi hyvin nauttia pitkänkin lounaan tai illallisen.

Von Graevenitz-Välimäen mukaan kaupunki on suhtautunut erittäin hyvin terassihankkeisiin.

− Se on ollut hienoa huomata. Toki rajoituksia on, mutta niiden kanssa voi elää ja niihin pitää vain sopeutua.

Terassilupien määrä kasvussa

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan vs. tiimipäällikkö Jarmo Talvasto kertoo, että terassihakemuksia ja yhteydenottoja tulee paljon.

− Koronan vuoksi terassiohjeistuksesta on pyritty joustamaan mahdollisuuksien mukaan, mutta kaikissa paikoissa ei ole mahdollista tehdä terassisopimusta lähinnä liikenteen takia, Talvasto sanoo.

Helsingin kaupungin alueidenkäytön ja -valvonnan päällikkö Antti Mäkinen mainitsee Ylen jutussa, että erityisesti niin sanottujen parklet-terassien kysyntä on kasvanut. Niillä tarkoitetaan pysäköintiruutuihin rakennettavia tilapäisiä ulkotarjoilualueita. Ravintola voi vuokrata käyttöönsä enintään kolme liikehuoneiston edustalla sijaitsevaa parkkiruutua kesäkaudelle. Parkletiin voi rakentaa kevyen ja matalan lavarakenteen ja asentaa päivänvarjot tai markiisin ilman toimenpidelupaa.

Talvasto kertoo, että Helsingissä on voimassa noin 800 terassilupaa, mutta määrä on voimakkaassa kasvussa. Monella yrittäjällä on erikseen sopimukset kesä- ja talviterassille, joten lupien määrä ei kerro suoraan terassien määrää.

Ravintolat auki kello 23:een myös Uudellamaalla

Valtioneuvosto on muuttanut asetusta, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian vuoksi. Uudenmaan maakunta siirtyy kiihtymisvaiheen rajoituksiin. Kiihtymisvaiheen alueella anniskelu on sallittu kello 7–22 ja ravintolat saavat olla avoinna kello 5–23.

Uudenmaan ravintolarajoitukset tulevat voimaan 11. kesäkuuta kello 18. Muiden alueiden rajoitukset säilyvät ennallaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote aiheesta

 

Teksti ja kuva: Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Uudenmaan omistajanvaihdoshanke hyvässä vauhdissa – Liity Facebook-ryhmään ja tule webinaariin

$
0
0

Tarve Uudenmaan omistajanvaihdoshankkeelle on ilmeinen, koska tutkimusten mukaan jopa 30 000 yritystä harkitsee omistajanvaihdosta seuraavien 5 vuoden aikana. Uudellamaalla on noin kolmannes Suomen yrityksistä. Kattavaa omistajanvaihdostyötä alueella ei ole aiemmin tehty.

– Hankkeessa on hyvä vauhti päällä kolmen kuukauden jälkeen. Olen tavannut suuren määrän eri tahoja, jotka tekevät yrittäjien neuvontatyötä ja tarjoavat erilaisia asiantuntijapalveluita. Yksi hankkeen tavoitteistahan on luoda yhteisiä toimintamalleja ja tunnistaa eri palvelujen tarjoajia, Uudenmaan omistajanvaihdoshankkeen projektipäällikkö Arto Kämppi kertoo.

– Tämän lisäksi olemme rakentaneet viestintää eri kanaviin. On tehty uutiskirjettä, podcastia, mediainfoja ja julkaistu paljon artikkeleita ja tietoa sosiaalisessa mediassa.

Tietoa Facebook-ryhmästä – ilmoittaudu myös webinaariin

– Kehotan kaikkia aiheesta kiinnostuneita liittymään Facebook-ryhmään Vauhtia omistajanvaihdoksiin - Uusimaa. Sen kautta pysyy hyvin kärryillä mitä hankkeessa on meneillään ja millaisia tilaisuuksia esimerkiksi on tulossa, Arto Kämppi mainostaa.

Kämppi on tavannut suuren joukon yrittäjiä ja saanut paljon yhteydenottoja, joissa eri vaiheissa omistajanvaihdosta olevat yrittäjät kysyvät neuvoja tai suosituksia asiantuntijoista.

– Kesäkuussa meillä on hankkeen ensimmäinen webinaari, johon on jo ilmoittautunut noin 80 yrittäjää kuulemaan aiheesta Yrityksen myynnin ABC – miten aloitat ja mitä pitää suunnitella.

Voit ilmoittautua webinaariin täällä.

Mitä suunnitelmia Uudenmaan omistajanvaihdoshankkeella on syksyksi?

– Syksyllä on tulossa näkyvämpää kampanjointia, jolla pyritään havahduttamaan yrittäjiä tekemään suunnitelmaa omistajanvaihdokseen. Lisäksi jatkamme webinaarien järjestämistä eri aiheista.

Kämpin mukaan yrittäjien mentorointiverkosto ja yhteistyö oppilaitosten kanssa on myös syksyn agendalla. Ja tietysti yrittäjien kontaktointia eri kanavissa ja neuvontaa, jotka ovat hankkeen ydintehtäviä.

Luvassa on myös yhteistyössä ov-foorumin ja muiden alueiden omistajanvaihdosasiantuntijoiden kanssa toteutettava tilaisuus marraskuussa.

– Se on vielä suunnittelupöydällä, mutta uskon että siitä tulee hieno tapahtuma, johon yrittäjät ovat tervetulleita mukaan. Kannattaa seurata viestintäämme, Kämppi vinkkaa.

toimitus(at)yrittajat.fi

Kari ei kampanjoinut päivääkään, Suvi pärjäsi verkostojen avulla ja Samu on yksi harvoista nuorista valtuutetuista

$
0
0

Enintään 20-vuotiaita on uusista valtuutetuista vain 0,9 prosenttia. Yksi heistä on 20-vuotias Samu Laitila, joka valittiin valtuustoon keskustan listoilta Teuvalla, Etelä-Pohjanmaalla. Laitila keräsi 41 ääntä kunnassa, jossa on noin 5 000 asukasta.

Laitila kertoo olleen politiikasta kiinnostunut aina, joten ehdokkuutta ei tarvinnut kauaa miettiä. Nuorena yrittäjänä hän haluaa nostaa esille siihen liittyviä asioita.

− Tärkeitä asioita ovat nuoret, yrittäjyys ja palvelut. Uskon, että ääniä tuli hyvin vaihtelevasti eri ikäluokista.

Laitila perusti toiminimen puolitoista vuotta sitten 18-vuotiaana. Yrityksen toiminta painottuu ilmakuvaukseen, lisäksi Laitila tekee valokuvausta ja vhs-kasettien digitointia.

Verojen ja palveluiden ei tarvitse olla vastakkain

Jyväskylässä tuoreiden valtuutettujen keski-ikä on 44 vuotta. Siitä hieman nuorempi valtuutettu on Suvi Widgren, 38, joka tuli valituksi valtuustoon kokoomuksen ehdokkaista. Hänen kannattajansa ovat olleet pääasiassa nuoria ja yrittäjiä, sillä yrittäjyys ja unelmien mahdollistaminen ovat olleet hänen vaaliteemojaan.

– Jyväskylässä on tehty paljon yrittäjyyden eteen, mutta mielestäni voimme tehdä vielä enemmän. Yksi kysymys on, miten yliopistokaupungista saataisiin enemmän yrittäjiä. Vahvuuteni on myös katsoa isoa kuvaa. Usein laitetaan vastakkain verot ja palveluiden leikkaaminen. Aina ei tarvitse karsia palveluita, jos katsotaan tehokkuutta, kannattavuutta ja kysytään oikeita, vaikeitakin, kysymyksiä, Widgren sanoo.

Jo nuorena pitkä yrittäjäura

Widgren on ehtinyt elämässään paljon, sillä hän on toiminut yrittäjänä jo 15 vuotta. Ensimmäinen yritys oli Vila-vaateketjun viisi liikettä, jotka hän myi vuonna 2017. Seuraavan vuoden hän vietti perheensä kanssa maailmanympärimatkalla.

Palattuaan hän lähti osakkaaksi ja toimitusjohtajaksi ravintola-alan startup-yritykseen nimeltä EGG. Yritys oli kuitenkin taloudellisissa vaikeuksissa ja päätyi konkurssiin vuonna 2018.

Viime syyskuuhun asti Widgren toimi kulttuuri- ja liikuntaseteleistä tunnetun Smartumin toimitusjohtajana. Syksyn hän vietti oloneuvoksena etsien uutta suuntaa. Nyt hän on jälleen yrittäjän roolissa.

– Isäni on ollut kuljetusalan yrittäjä 40 vuotta. Hän on houkutellut minua töihin, mutta olen ollut tiukasti sitä mieltä, että en tule. Aloin kuitenkin miettiä, että minulla voisi olla hyväkuntoiselle ja kasvuhaluiselle yritykselle annettavaa.

Widgren aloitti yrityksessä tämän vuoden alussa kehitysjohtaja mutta päätyi pian myös osakkaaksi. Hän kutsuu itseään leikkisästi rekkanaiseksi. Yritys K-S Bulk Oy kuljettaa vaarallisia kemikaaleja sekä rae- ja jauhemaisia aineita metsä-, rakennus- ja energiateollisuuden tarpeisiin. Yrityksen kasvutavoite on tuplata liikevaihto, joka vuonna 2015 oli 7 miljoonaa euroa.

– Tällä alalla miljoonan euron kasvu tarkoittaa neljää autoa ja kahdeksaa uutta kuljettajaa. Eli kasvu vaatii paljon työtä, Widgren toteaa.

Vahingossa vaikuttamistyöhön

Työelämän rinnalla Widgren on tehnyt myös vaikuttamistyötä Keski-Suomen Yrittäjien puheenjohtajana sekä Nuorten Yrittäjien riveissä.

Vaikuttamistyöhön hän eksyi vahingossa.

– Eksyin Keski-Suomen Yrittäjien vuosikokoukseen. Hallitukseen oli ehdolla voittopuolisesti miehiä, josta huomautin. Niin päädyin itse mukaan.

Uusi työ on vienyt aikaa niin, että kuntavaalikampanjoinnille jäi tänä keväänä vähän aikaa. Siksi valinta valtuustoon tuntui hienolta henkilökohtaiselta voitolta. Widgrenin mukaan se kertoo verkostojen voimasta.

Kuntapolitiikkaan usein toivotaan yrittäjien panosta, mutta monen aika kuluu oman yrityksen pyörittämiseen. Miten Widgren aikoo ehtiä mukaan kaikkeen?

– Olen hyvä hallitsemaan aikaani. Suunnittelen kalenterini tarkasti niin, että siellä on tilaa myös perheelle ja vapaa-ajalle. Kalenteroin kaksi päivää ajattelulle kuukaudessa, pidän palaveriputkipäiviä ja sisältösuunnittelun päiviä. Vaalin jaksamistani, joten moneen asiaan sanon ei. Olen saanut siitä kiitosta, sillä päättämättömyys syö usein monen ihmisen aikaa.

Valtuustoon ilman kampanjaa

Riihimäen kaupunginvaltuustoon toistamiseen valittu Kari Majaranta, 70, on aidosti yllättynyt. Hän ei pystynyt osallistumaan juuri millään tavoin kampanjointiin.

– Luulin jo, että en tule valituksi, mutta nippa nappa tulinkin.

Kokoomuksen riveistä valtuustoon valittu Majaranta sai kuntavaaleissa 88 ääntä.

– Polveni operoitiin ennen vaaleja ja lisäksi tuli pakollinen taloremontti. Uhrasin niihin kaiken tarmoni. Uskon, että korona-ajalla oli merkittävä vaikutus siihen, että moni ehdokas tuli valituksi ilman äänestäjien tapaamista kasvotusten.

Majarannan mukaan hänen valintansa taustalla oli ystäviltä ja läheisiltä saatu tuki. Alhaiselle äänestysaktiivisuudelle hänellä on selkeä perustelu.

– Koronan takia moni ihminen varmasti ajatteli, ettei tunne ehdokkaita riittävän hyvin eikä halua mennä äänestämään, ettei äänestä väärää ihmistä.

”Piti miettiä elämän tarkoitus uudelleen”

Majaranta on pitkäaikainen yrittäjä. Hän joutui luopumaan yrityksestään terveyden pettämisen takia.

– Ajoin itseni loppuun ja sain sydänpysähdyksen. Piti miettiä elämän tarkoitus uudelleen.

Kymmenen vuoden kodinkonealan yrittäjyyden jälkeen Majaranta toimi vielä 18 vuoden ajan yksinyrittäjänä musiikkikauppiaana.

Liiallinen työmäärä oli läheltä viedä miehen hengen.

– Minulla oli yhdessä vaiheessa myös pianonkuljetusyritys. Olin periaatteen mies ja halusin hoitaa pianon myynnin lisäksi myös kuljetukset asiakkaalle. En ymmärtänyt, ettei kolme tuntia unta yössä riittänyt.

Kokemuksistaan huolimatta Majaranta ajaa edelleen aktiivisesti yrittäjyyden asiaa.

– Yrittäjällä pitäisi olla aina ymmärrystä siinä, että ei tuhoa kaikkea elämäntyötään, mikä on jäljellä yrittäjyyden jälkeen.

Hyvä yhteisymmärrys tuo tulosta

Valtuutettuna Majaranta kantaa huolta Riihimäen taloudesta, joka oli jo vähällä painua kriisitasolle.

– Viime valtuustokaudella selvisimme onneksi kuiville. Olimme jo vähällä joutua valtion haltuun kriisikuntana. Velan määrä onnistuttiin puolittamaan neljässä vuodessa ja on vähän talletuksiakin. Viime kaudella valtuusto työskenteli käsittämättömän hyvässä yhteisymmärryksessä. Tajuttiin, että ei pidä riidellä vaan puhaltaa yhteen hiileen.

Vähäisestä kampanjoinnistaan huolimatta Majaranta on täysillä mukana tulevalla valtuustokaudella.

– En missään tapauksessa petä äänestäjiäni.

 

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski(at) yrittajat.fi

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi


Puotirundi kerää persoonalliset kaupat yhteiselle sivustolle – ”Tätä tehdään sydämellä ja intohimolla"

$
0
0

Titta Kyllönen pyörittää Mäntyharjulla Puoti Suertea ja Makasiinin Puotia ja kahvilaa. Lisäksi hänellä on majoitusyritys, ja talvisin hän työskentelee lentoemäntänä.

Tuolloin tammikuussa Kyllönen ymmärsi, että Suomi on täynnä kivoja puoteja, joiden lähiasukkaat eivät riitä pitämään yrityksiä hengissä eivätkä ulkopaikkakuntalaiset tiedä niistä. Hän sai idean, että yritykset tulisi koota samalle sivustolle, jotta Suomea ristiin rastiin kulkevat matkailijat ne löytäisivät.

− Loman tarkoitus voisi olisi kiertää näitä kohteita. Mieheni keksi nimen ”puotirundi”. Se oli siinä, Kyllönen kertoo.

Kyllönen testasi ajatusta Facebookin Naisyrittäjät-ryhmässä, ja idea sai kannatusta. Pian kävi selväksi, etteivät pelkkä aihetunniste ja somejulkaisut riittäisi, vaan tarvitaan sivusto. Kyllönen sai kumppanikseen Neiti Sievänen -yritystä pyörittävän sysmäläisen Maarit Sieväsen. Myöhemmin mukaan tuli myös somesta ja mainostamisesta vastaava Piia Mäkilä.

− Sivut saatiin auki 8. helmikuuta, ne rakennettiin parissa viikossa. Aikamoista tykitystä se oli.

Kesäkuun alkuun mennessä mukaan on tullut 153 puotia kaikkialta Suomesta Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

− Kyselyjä tulee koko ajan lisää, ja kesän aikana panostamme somekampanjoihin ja näkyvyyteen. Tavoite on, että vuoden lopussa sivustolla on 300 kohdetta.

Rubylea Helsingistä on mukana Puotirundi-sivustolla.

Omistajaherran ranskalainen tausta ja muita tarinoita

Kyllönen pitää kohteissa kiinnostavana sitä, että ne ovat persoonallisia.

− Niissä on persoonallisia tuotteita, mutta ennen kaikkea kiinnostavia ihmisiä. Puodeissa on usein yksinyrittäjä pyörittämässä. Käymällä niissä voi kuulla myös ihmisten tarinoita, Kyllönen korostaa.

Hän nostaa esimerkkinä esiin kyläkaupan Vääksyssä, jossa tarjonnassa näkyy ”omistajaherran” ranskalainen tausta. Kaupoista löytyy laaja repertuaari erilaisia tuotteita, jotkut ovat erikoistuneet vaatteisiin tai sisustustuotteisiin, toisista löytyy tuotteita koruista elintarvikkeisiin. Suuri osa tarjonnasta on kotimaista, ja monissa liikkeissä on kierrätysteema.

Useimmat puodit ovat yksinyrittäjien vetämiä eikä heillä ole isoa markkinointibudjettia.

− Jäsenmaksu on pyritty pitämään niin kohtuullisena kuin mahdollista. Tätä ei tehdä rahan kiilto silmissä, vaan sydämellä ja intohimolla. Koska olen itse samassa tilanteessa, ymmärrän yrittäjien tilanteen.

Puotirundi-sivuston hakutoimintoja on tarkoitus kehittää edelleen, tällä hetkellä puodit löytyvät sivustolta maakunnittain.

Puotirundin ylläpitäjät ovat itse ehtineet käydä Tampereen seudun kohteissa, reitti on kulkenut Lempäälään, Riihimäelle, Hämeenlinnaan, Tampereelle, Ylöjärvelle ja Valkeakoskelle.

− Olen itse kiertänyt myös Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan puoteja. Tavoitteena olisi ehtiä seuraavaksi länsirannikolle, Kyllönen sanoo.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuvat: Puotirundi

Alla kuvissa: lahtelaiset Puine ja Retrosisko.

Pentikäinen vaalituloksesta: "Suomalaiset kantavat huolta julkisesta taloudesta ja verotuksen tasosta"

$
0
0

Kunnallisvaalit ratkottiin sunnuntaina ja kunnat saivat uudet valtuutetut. Suomen Yrittäjien laskenta siitä, montako yrittäjävaltuutettua tuli valituksi, on vielä kesken. Tämä tieto julkaistaan keskiviikkona.

Kuntavaalien tulos kertoo paljon maan yleisestä tunnelmasta. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen toteaa, että hallitus hävisi ja oppositio voitti.

– Nämä olivat paitsi paikallis- myös talous- ja verovaalit. Tulos kertoo, että otimme askelia oikealle. Suomalaiset kantavat huolta julkisesta taloudesta ja verotuksen tasosta, Pentikäinen sanoo.

Yleisesti huolestuttavaa on se, että äänestysinto jäi koko maassa heikoksi, sillä se laski 58,9 prosentista 55,1 prosenttiin. Joidenkin asiantuntijoiden lausuntojen mukaan se on kriisitasolla demokratian ja ongelmallinen tuloksen laillisuuden kannalta.

– Olen huolissani äänestysprosentin laskusta. Olemme tässäkin selvästi jäljessä muista Pohjoismaista. Osa selittyy sillä, että vaalit siirretään kesäkuulle, mutta kaikkea ei pidä selittää vaalien siirrolla. Kyse on myös siitä, että liian moni kokee osattomuutta eikä koe tarvetta vaikuttaa äänestämällä, Pentikäinen sanoo.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Yrittäjä tyrmää valmistuvan soten: "Rakennetaan vain himmeleitä eikä mietitä hoitoon pääsyä"

$
0
0

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Markus Lohen (kesk) johtama eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta julkisti tiistaina muutosehdotuksensa hallituksen sote-esitykseen.

Tilaisuudessa vallitsi voimakas näkemysristiriita hallituksen ja opposition edustajien kesken.

– Sote-uudistuksen tavoitteita olivat nopeampi hoitoonpääsy, kustannusten hillintä ja yhdenvertaiset palvelut. Ne eivät tällä ratkaisulla toteudu, Vääksyn Lääkärikeskuksen yrittäjä Tiina Wangel kommentoi tuoreeltaan.

Hän on pettynyt valiokunnan toimintaan.

– Nyt tuntuu, että keskitytään vain hallinnollisiin ja rakenteellisiin uudistuksiin. Rakennetaan himmeleitä eikä keskitytä siihen, että ihminen pääsisi nopeammin hoitoon. Päätökset vaikuttavat ennen kaikkea poliittisilta. Toivon, että oikeita ratkaisuja saadaan aikaan jatkossa kun asian ydintä aletaan muokata.

Wangel vaatii, että palvelusetelit pitää ehdottomasti ottaa käyttöön.

– Kaikkien alan osaajien ammattitaito tulisi hyödyntää kansalaisten parhaaksi. On puhuttu, että sotessa julkisilla tulee olla riittävä oma tuotanto, mutta sitä ei ole määritelty mitenkään.

Yrittäjät: Iso pettymys

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kuvaa päivää synkäksi monille sote-alan yrityksille.

– Aurinko on tumman pilven peitossa yrityksille julkisen sote-sektorin arvoketjussa. Hallituspuolueista lupailtiin julkisuudessakin, että esitys muuttuu eduskunnassa yrittäjäystävällisemmäksi. Näin ei juurikaan käynyt, mikä on meille iso pettymys, Pentikäinen arvioi sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä.

Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujalan mukaan hyvinvointialueille jää iso vastuu monituottajamallin toteutuksesta, jos laki menee läpi.

– Ilman monituottajuutta hoitoon pääsy ja ihmisten valintaoikeus heikkenevät, Kujala kommentoi.

Monituottajamalli tarkoittaa sitä, että sosiaali- ja terveyspalveluita on tuottamassa julkisen sektorin lisäksi myös yrityksiä ja järjestöjä.

Yrittäjät esitti useaan otteeseen valmistelun aikana lakimuutoksia, joilla palveluita tuottaville olisi omistuspohjasta riippumatta turvattu tasapuoliset toimintaedellytykset. Esimerkiksi alihankintarajoituksiin olisi pitänyt puuttua ja palveluiden järjestäjä ja tuottaja eriyttää lailla velvoittavasti.

– Esittämiemme muutosten avulla olisi voitu parantaa alan yrittäjien edellytyksiä. Juuri mikään esityksistämme ei ole valiokunnan mietinnön perusteella etenemässä, Kujala sanoo.

"Riskinä vakuutusyhtiöiden sanelu"

Tiina Wangelia askarruttaa muun muassa se, mitä tapahtuu virkalääkärisuhteille.

– Jos jatkossa ei vaadita, että potilaan jatkohoitoon lähettävän henkilön pitää olla virkalääkäri, tilanne ei välttämättä muutu meidän kannaltamme mitenkään. Jos sen sijaan rajoitetaan sitä, kuka saa hoitaa potilaita, vaikutus voi olla isokin. Toisaalta meidän palveluidemme kysyntää voi lisätä se, jos lääkäriin on päästävä yhden päivän sisällä. Meillä yleislääkäripalveluita tarjotaan kuutena päivänä viikossa ja lisäksi on akuuttiaikoja, joiden ansiosta lääkäriin pääsee aina päivässä. Näin toimii yksityinen maaseudulla, Wangel jatkaa.

Riskinä on Wangelin mukaan se, että jatkossa ihmisten on otettava enemmän vakuutuksia. Silloin vakuutusyhtiöt saattavat sanella, kenen kanssa sopimuksia tehdään.

– Voi olla, etteivät ne halua tehdä yhteistyötä meidän kaltaisen pienen yrityksen kanssa. Veronmaksajien kukkaroon tämä kolahtaa, koska kansalaisilla on oltava varaa maksaa yksityisille. Tavoitehan oli, että julkiselle sektorille pääsee nopeammin hoitoon ilman   jonotusta.

Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja ismo Partanen on niin ikään pettynyt tiistain uutisiin.

– Olisin toivonut, että valiokunta hallituksen esitystä muotoillessaan olisi tehnyt korjaukset, jotka oli mahdollista tehdä perustuslakivaliokunnan pohjalta muun muassa koskien alihankintojen rajaamista. Nyt rajataan turhaan sitä, miten yksityinen palvelunsa organisoi. Tärkeintähän on, että palvelut tuotetaan siinä ajassa kuin mitä tilaaja haluaa. Olemme pettyneitä ja surullisia. Sotea on valmisteltu 20 vuotta. Siitä olisi ollut mahdollisuudet tehdä kohtuullinen.

Eduskunnan on tarkoitus päättää sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksesta ensi viikolla.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Reservissä laulaen ja muut uudet yritykset – Katso lista!

$
0
0

Yrittäjät.fin lista uusista yrityksistä pitää sisällään maanantain ja tiistaiaamupäivän aikana rekisteröidyt uudet yritykset. Alkuviikon aikana on ehditty perustaa 321 yritystä.

Viikon muut uudet yritykset voi tarkastaa Patentti- ja rekisterihallituksen Virre-palvelusta.

Toimitus (at) yrittajat.fi 

 

KotipaikkaYritys
AkaaEbrahimi Ravintola
EspooTB Transport Oy
EspooMaailma maailmojen välissä Oy
EspooFOV Partners GP I Oy
EspooAsunto Oy Espoon Kurkijoki
EspooGRWR Growth Marketing
EspooAs. Oy Espoon Päivätär
EspooCluebird Oy
EspooKarita Media Oy
EspooVikki-hieronta
EspooTmi Haapakoski Consulting
EspooSoftsport
EspooDouble Ace furniture oy
EspooTmi Niklas Roth
EspooNadSal Enterprise
EspooSisukas Pelimies Oy
EspooMarkoski24 Oy
EspooTectagon Oy
FinströmÄlvdalens Trädgård Ab
ForssaVillikukka wildflower oy
ForssaAsennus Romppainen Oy
FöglöFirma Robin Andersson
HailuotoAs Oy Luovon Lumo, Hailuoto
HankoDesanne Oy
HattulaRakennus- ja valvontapalvelu Jokela Oy
HelsinkiSmeds Communications
HelsinkiSnowgrass Group
HelsinkiPadona Oy
HelsinkiAASAROHT
HelsinkiSundsbergin Tontti ja Talo Oy
HelsinkiUndiscovered Oy
HelsinkiEmmi Visuals
HelsinkiVita Nuova
HelsinkiEU POWER
HelsinkiGlowFab
HelsinkiAsunto Oy Helsingin Vaahterapolku
HelsinkiAbSe Oy
HelsinkiNorrHill Capital Ab
HelsinkiLKV Pekka Puustinen
HelsinkiNo Diggity Trading Oy
HelsinkiLongHack
HelsinkiOhoaha
HelsinkiInCar-Bet
HelsinkiHelsingin Talousohjaus Oy
HelsinkiMOVE365 OY
HelsinkiWEAREKREATIV Oy
HelsinkiTring Oy
HelsinkiKarhu Music Oy
HelsinkiMellon Music Oy
HelsinkiPuhemedia Oy
HelsinkiFoders Oy
HelsinkiKajavo
HelsinkiFaty goods
HelsinkiHotti isännöinti Oy
HelsinkiNiinea
HelsinkiIisa Maria
HelsinkiWTF Marketing Collective Oy
HelsinkiVISU STYLING OY
HelsinkiSarang Oy
HelsinkiSuomen Kauppamiehet Oy
HelsinkiSartorix Oy
HelsinkiTaimcon Oy
HelsinkiAlvarin Dogi Oy
HelsinkiBeachboard Management Oy
HelsinkiAR-Steel Oy
HelsinkiSG Retail Sello Oy
HelsinkiH&I Capital Oy
HelsinkiH.Neuvonen
HelsinkiSmartseason Oy
HelsinkiTesti Nettipalvelut
HelsinkiBixbox
HelsinkiReettaylisaari
HelsinkiKeisari Rakennus Oy
HelsinkiJaElTek Oy
HelsinkiTmi Ari Asikainen
HelsinkiSanri Invest Oy
HelsinkiSähkömestarit 3K Oy
HelsinkiShook Digital Oy
HelsinkiAuranaise
HelsinkiTmi Anna Katajamäki
HelsinkiAlex Hyvärinen
HelsinkiExpectus Oy
HelsinkiTargim Oy
HelsinkiSmartweiss Oy
HelsinkiAbmo Taksi OY
HelsinkiTmi R.Reinikainen
HelsinkiLiW Landscape Architecture
HelsinkiLääkäri Sini Espo
HelsinkiTmi Solina Riekkola
HelsinkiTmi Osteopaatti Anni Tornberg
HollolaSylvian kotiapu
HyvinkääPeter Mponzi
HämeenlinnaCrypto Fellows Oy
HämeenlinnaSensethical Oy
HämeenlinnaHeinutek Oy
HämeenlinnaManory Oy
HämeenlinnaJymynalle
IiAsunto Oy Iin Valtarinkulma
IiRasipa Oy
IisalmiAutotroniikka Oy
JanakkalaCleanVibe Oy
JanakkalaAsuntotaitajat Oy
JoensuuJonne Vartiainen
JoensuuRS-psykologipalvelut
JyväskyläDreamtive Media Oy
JyväskyläAl-Badri
JyväskyläFigo Delivery
Jyväskyläluontoliikunta.uskallus
JyväskyläAsunto Oy Jyväskylän Norolanneito
JyväskyläMamas Fi Oy
JyväskyläJoonatan Luoto Oy
JyväskyläRauha Crafts
JyväskyläMusiikkikoulu AM Oy
JyväskyläKaurila Invest Oy
JyväskyläAnna Dzharatova
JyväskyläPurkuTech Oy
JyväskyläAlonline
JärvenpääSilkki Suortuva
JärvenpääOnnensatama tmi
JärvenpääVML Trading Oy
KaarinaQA Artist Oy
KaarinaKrossin Auto Service
KaarinaT:mi Terhi Elsilä
KangasalaAsennuspalvelu Sistonen Oy
KangasalaRoosaRuusu
KannusMartta Neuvonen
KarijokiVilla Miilia Oy
Kaskinencoaxfilm
KauhajokiOsuuskunta Ostrobotanique
KeravaKeravan Montessoripäiväkodin kannatusyhdistys ry
KeravaSiltala Sanna Kaisa
KeravaEK-FIN
KeravaKarin Laubert
KeuruuReservissä laulaen
KirkkonummiHellien
KittiläShutdown Partners Oy
KokemäkiSatakunnan IT Huolto
KokkolaTmi Maarit Kortesalmi
KokkolaTalvitie & Wallin Investment Group Oy
KokkolaFixiJasse
KokkolaRimpipalvelu
KotkaKotkan Kiinteistöhuoltajat Oy
KouvolaTmi Polttopuu ja Hirsityö HS
KouvolaSunShark
KouvolaSET-asennus Oy
KouvolaRR Maanrakennus Oy
KristiinankaupunkiNiamNiam
KruunupyyEnlavida Ab
KruunupyyDX4 INVEST Ab
KuhmoHuolto & Korjaus Kinnunen
KuhmoinenMarja Sutinen
KuopioMiilun putiikki
KuopioLääkäripalvelut Pimiä
KuopioTeknitiimi Oy
KuopioTyöpalvelu N. Turunen
Kuopioturjan rakennustyö
KuopioJaana Peltokangas
KuopioSavon Aarre Tmi
KuortanePieni Kukkafarmi avoin yhtiö
KurikkaViviko Art Tattoo TMI
KärköläLilja Lankinen kielipalvelut
LahtiTmi Juho Suviranta
LahtiTmimiiaviljakainen
LapinlahtiKulovalkea pyrography
LappeenrantaJarno Markku
LappeenrantaNordic Metal Trade Oy
LappeenrantaM&V Huolto
LemlandSportCharity öppet bolag
LempääläOivalluksen ilo
LempääläMiniAssari Oy
LempääläKMM Naskali Oy
LeppävirtaKOY Leppävirran Kauppapaikka
LietoSeppo Paju
LiperiAito-Muotoilutoimisto Oy
LoimaaKaluste ja Asennus Palvelu JP
LoviisaSaFire paloturva Oy
MiehikkäläRakennus- ja Konetyö Ahlberg
MikkeliHoiva ja kotipalvelu Parsi
MustasaariNaKu BBQ Ab
MuurameJulia Stefanenko TMI
MuurameTmi Julia Muhonen
MynämäkiTraven Nopein Oy
MäntsäläNummisten Kylänmäki Oy
MäntsäläRatsastusterapia Huvikumpu
MäntsäläSuloPuusto
NaantaliMarine Design Group Oy
NaantaliTechLink Oy
NokiaVärivisio Oy
NokiaTietohuone Oy
NousiainenFOS Consulting Oy
NurmijärviLindAs Oy
NärpiöRickard Bäck
NärpiöWikströms Service
NärpiöNärpes Måleri
NärpiöSAROWEST OY
OrimattilaTmijsiira
OrivesiVK Rakennus
OuluSeiko Training
OuluPuheterapia Satakielinen
OuluTmi Anton Majuri
OuluAalho Media
OuluHobbyart avoin yhtiö
OuluAs Oy Oulun Kajaanintien Loiste
OuluAlia Consulting Oy
OuluJust mulle sopiva Oy
OuluTimo Mäkikyrö
OuluTmi VeeraAada
OuluHanna-Leena Hildén Oy
OuluOulun auto- ja rengashuolto oy
OuluSankariFarmi
ParainenTurunmaan Saaristotyö Oy Ab
PieksämäkiSavonsolmu OY
PieksämäkiTmi Lilli Piispanen
PielavesiLika Ink
PietarsaariBro Print Oy
PoriTmi Jaminax
PoriMarin Kasviaarteet
PoriPTP Yhtiöt Oy
PorvooNordic repair & maintenance service Oy
PorvooOsaaVaan Oy
PorvooXingrui Oy
PyhtääJuma ali Tmi
RaaheEläinlääkäripalvelu TrioVet Oy
RaaseporiJettZi öppet bolag
RaaseporiPositive Plastics Oy
RaaseporiF:ma Zacce Riwell
RaaseporiBromarv Activities
RaaseporiCalSarIT Oy
RovaniemiSirox
RuokolahtiJ. Peltonen Ylijärvi
SaloAsunto Oy Salon Kannel
SaloTmi Aleksi Kujala
SaloSinilintunen
SauvoAsennus Juho-Pekka Hakala
SavonlinnaSihvonen Aarno Viljo
SavonlinnaFika ravintolat Oy
SavonlinnaDigimarkkinointi Annika Hagman
SeinäjokiKMH Palvelut
SeinäjokiArctic Mage Games Oy
SeinäjokiTujuma Oy
SeinäjokiSADAF PARTNER
SiilinjärviLihashuolto T.Skinnari
SipooEdward Lindberg
SipooToffe Service Tmi
SipooNybäck Linus
SodankyläAsunto Oy Sodankylän Lintuselkä
SoiniRaigo Oy
TaipalsaariKiinteistö Oy Saimaan Lomaranta
TammelaKesäduuni Oy
TammelaHieroja J.Hietarinta
TampereVarjojarannalla
TampereJanne-Christian Halttunen
TampereSSR Remote Oy
TampereKiinteistö Oy Tampereen Raamikatu 5
TamperePaula S
TampereGotland Oy
TampereIisa Tampere Oy
TampereRatkaisukoutsi
TampereKauppiTwins Oy
TampereWJS Palvelut
TampereElhalore Oy
TampereMeikker Oy
TampereTmi Anna Majamaa
TampereUnirak Oy
TampereVakuutusedustus Valtteri Virtanen
TampereTmi Veeti Korkki
TampereTmi Elina Vuorma
TampereKoulutettu Hieroja J.Heiskanen
TampereTmi Jerry Tahkola
Teuvatmi ANTONIO GROTH
TurkuAffect
TurkuVideokirnu Oy
TurkuMeriRent Oy
TurkuWYG Oy
TurkuSaara Soikkanen
TurkuNalu Living Co Oy
TurkuKoti Group Oy
TurkuMa-Var Palvelut
TurkuRenokit Oy
TurkuAZ Computing
TuusulaAsunto Oy Tuusulan Vänrikki
TuusulaKevyemmät jalat Tmi
TuusulaSersti Oy
TuusulaCleanDream Oy
UlvilaRakennustyö Kari Koivula
UtajärviHahtonen Tuukka
UusikaarlepyyLukas Nyholm Entreprenad
UusikaarlepyyKronqvist Johan
UusikaarlepyyHopka Oy
UusikaupunkiStudio Eeva
VaasaALIN VARAOSAT
VaasaAsunto Oy Vaasan Venny
VaasaCerimon Oy Ab
VantaaTrabuco Oy
VantaaKynnet by Karina
VantaaNeo Minerals Oy
VantaaTmi Elethina
VantaaSuomen Helppo kierrätys Oy
VantaaLaashini
VantaaKolo ja Kaato Oy
VantaaKuljetus Bashar tmi
VantaaKaarna Outdoors
VantaaVegre Oy
VantaaO&P SYNDICATE OY
VantaaTmi Pilvi Nyström
VehmaaSN.ookerix Oy
VihtiStark consulting
VihtiOm infra Oy
VihtiHounds Oy
VihtiKoJoTek Oy
VihtiLari Rantakoski
VihtiUna cosa
VöyriPostinjakajat Oy - Postutdelarna Ab
YlöjärviHoitotyö Laine
YlöjärviKemisteri Oy
YlöjärviVahannan rakennuspalvelu oy
YpäjäYpäjän Telakka Oy
ÄhtäriJuho Pakari
 Prime Time Denmark A/S, sivuliike Suomessa
 Get-E International B.V. sivuliike Suomessa
  

Suomen vauhti takkuaa verkkokaupassa – Boksereilla menestynyt yrittäjä näkee yhden ongelman: "Luottamus ensin, teknologia sitten"

$
0
0

Suomi sijoittuu digitaalisuuden hyödyntämisessä jo toistamiseen hopeasijalle maiden välisessä vertailussa. Tulos käy ilmi tuoreesta 2021 Digibarometristä.

Ykköspaikalle Suomi on kirinyt julkisen sektorin vertailussa. Myös yrityskategoriassa sijoitus on noussut muutaman pykälän. Sen sijaan kansalaisten digitaidoissa sijoitus on heikentynyt.

Barometrin erityisteema on tänä vuonna verkkokauppa, joka on viime vuosina kasvanut Suomessa verrattain hitaasti. Verkkokaupan kehitys on ollut monin paikoin Euroopassa Suomea nopeampaa ja moni itäisen Euroopan maa on noussut jo kehityksessä Suomen rinnalle tai ohi.

– On otettu loikka eteenpäin, mutta myös taaksepäin. Korona on vaikuttanut siihen, miten teemme töitä, mutta toisaalta tulokset mitä yrityksissä on saavutettu viimeisen vuoden aikana eivät välttämättä näy mittareiden tuloksissa, vaikka hyvin paljon dataa onkin jo käytössä, Etlan johtava tutkija Timo Seppälä sanoo.

Vuoden 2021 Digibarometrissä Suomi onnistui säilyttämään viime vuoden hopeasijansa maiden välisessä vertailussa. Vertailun kärkipaikkaa hallitsee viime vuoden tapaan Tanska ja kolmanneksi kapuaa Ruotsi aiemmalta kuudennelta sijalta. Sen sijaan Yhdysvallat tippuu kolmannelta sijalta viidenneksi, kun myös Norja kiilaa sen ohi neljänneksi täydentäen Pohjoismaista menestystä. Kuudennella sijalla on Alankomaat.

Seppälän mukaan erityisesti julkisella sektorilla voitaisiin lisätä työn tuottavuutta lisäämällä teknologian hyödyntämistä.

Työn tuottavuuden nostaminen sakkaa edelleen

Yritysten välisessä vertailussa Suomen sijoitus on kohentunut muutaman pykälän, mutta kansalaisten tasolla heikentynyt yhden sijan. Molemmissa Suomen sijoitus on neljäs. Suomi nousee ykköspaikalle edellytyksiä tarkasteltaessa.

– Kehitettävää on yritysten pilvipalveluvalmiuksissa ja työn tuottavuudessa. Vaikka kuinka investoimme teknologioihin yrityksissä, työn tuottavuus ei ole kehittynyt pitkällä aikavälillä, Seppälä sanoo.

Toistaiseksi suomalaiset yritykset jäävät ICT-pääoman vaikutuksissa bruttokansantuotteen kasvuun vertailumaiden heikoimmin menestyneiden joukkoon. Tässä vertailussa Suomi on pärjännyt pitkään heikosti.

– Olisi toivottavaa, että yritykset pohtisivat keinoja tuottavuuden lisäämiseen, Seppälä jatkaa.

Suomi on ollut jo kahdeksan vuoden ajan tasaisesti mukana Digibarometrin kolmen parhaan maan kärkikahinoissa. Useiden verrokkimaiden historiaan mahtuu verrattain suuriakin vuosittaisia vaihteluita. Yksittäisten muuttujien tarkastelussa Suomen sijoitus pysyy tänäkin vuonna muuttumattomana. Lähimmät kilpailijamaamme ovat niin samalla tasolla Suomen kanssa, että pienetkin muutokset vaikuttavat lopullisiin sijoituksiin, toteaa Seppälä.

Verkkokaupassa muut maat menevät Suomen ohi

Verkkokauppamyynnin keskimääräinen osuus yritysten liikevaihdosta on kasvanut maltillisesti Suomessa. Verkkokauppamyynnin osuus kotimaisissa yrityksissä oli vuonna 2011 kuutisen prosenttia liikevaihdosta, kun vastaava osuus vuonna 2019 oli seitsemän prosenttia.

Kärkimaiden karatessa entistä kauemmaksi Suomen rinnalle on noussut uusia haastajia itäisen Euroopan ja Balkanin alueen kehittyvistä verkkokauppatalouksista. Esimerkiksi Romaniassa ja Bosnia-Hertsegovinassa verkkokauppamyyntiä harjoittavien yritysten osuus oli viime vuonna jo sama kuin Suomessa. Vertailussa Suomen ohi kirivät esimerkiksi Liettua, Serbia ja Kroatia.

– Kysymys kuuluu, investoidaanko kaupan digikyvykkyyden kasvattamiseen sittenkään vielä tarpeeksi verkkokaupan puolella ja riittääkö ambitio kansainväliseen kilpailuun.

Ruotsissa ja Tanskassa verkkokauppaa harjoittavien yritysten osuus oli suurempi jo vuonna 2011 kuin Suomessa vuonna 2020.

Suomen verkkokauppamyynti keskittyy voimakkaasti yritysmyyntiin. Viime vuonna kaksi kolmasosaa Suomen verkkokaupan liikevaihdosta kirjattiin yritysasiakkaille ja julkiselle sektorille kohdistetusta myynnistä. Kuluttajille suunnatun myynnin osuus oli yksi Euroopan pienempiä.

Alusvaatekauppias ei korostaisi liikaa teknologiaa

The Other Danish Guyn perustaja ja toimitusjohtaja Tommi Lähde on onnistunut rakentamaan yrityksestään menestystarinan. Lähteen yritys myy miesten alusvaatteita yli 20 maahan omien verkkokauppojensa kautta työllistäen 11 työntekijää.

– Keskustelu on liian teknologiakeskeistä, kun pitäisi puhua enemmän kysynnän ja tarjonnan suhteesta. Verkkokauppakin on kaupantekoa, paikka on vaan eri. Minulle kaupankäynti on vuorovaikutusta myyjän ja asiakkaan välillä. Kukaan ei osta keneltäkään mitään, jos ei luota myyjään. Luottamuksen luominen on kaiken a ja o. Teknologia tulee sen jälkeen.

Turkulaisyritys kokeili alkuvaiheessa myyntiä Amazonissa, mutta luopui siitä nopeasti.

– Amazonilla on omat pelisääntönsä. Kaikki sinne menevät yritykset eivät välttämättä ymmärrä niitä. Me olimme lyhyen aikaa Amazonissa ja totesimme, että se ei ole meidän juttu. Me emme halua lähteä hintakilpailuun ja haluamme, että asiakasdata on meillä itsellämme. Ei Amazon anna sitä meille. Ne jotka siellä pärjäävät, ovat ymmärtäneet, että se toimii samaan tapaan kuin vähittäiskauppa on toiminut Suomessa aina.

Ulkomaiset verkkokaupat suosiossa Suomessa

Toistaiseksi kotimaiset verkkokaupat ovat pitäneet hyvin pintansa kotimaan markkinoilla. Tästä huolimatta yhä suurempi osuus suomalaisista verkkokaupan kuluttaja-asiakkaista asioi vain ulkomaisissa verkkokaupoissa.

Vuonna 2010 suomalaisista verkosta ostavista kuluttajista 89 prosenttia oli tehnyt ostoja kotimaisista verkkokaupoista viimeisen vuoden aikana. Vuonna 2019 vastaava osuus oli enää 78 prosenttia. Digibarometrin mukaan joka viidestoista ruotsalainen teki ostoja yksinomaan ulkomaisista verkkokaupoista. Suomalaisista näin teki lähes joka neljäs.

Vuonna 2019 keskimäärin 43 prosenttia eurooppalaisista verkkokaupoista myi ulkomaille, mutta suomalaisista kaupoista vain kolmasosa.

– Verkkokauppaa tulisi arvioida paljon laaja-alaisemmin. Esimerkiksi kansainvälisen myynnin sekä verkkokauppasovellusten ja alustojen hyödyntämisen näkökulmasta suorituskykymme on nykyisellään selvästi Euroopan keskitason alapuolella. Syyt tälle tulisi perusteellisesti selvittää tutkimuksella. Myöskään yritysten välisen verkkokaupan merkitystä ei tule unohtaa, Etlan tutkija Juri Mattila sanoo.

Lintilä kiittelee tekoälyn hyödyntämistä

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) muistuttaa pk-yritysten merkityksestä uusien teknologioiden hyödyntämisessä.

– Viime kaudella TEMissä tehtiin kansallinen tekoälyohjelma ja nyt pyrimme vahvistamaan tekoälyn käytytöä valmistavassa teollisuudessa. Tuodaan esineiden internetiä, 3D-tulostusta, robotiikkaa, kvanttilaskentaa ja lisättyä todellisuutta. Pyrimme vaikuttamaan etenkin pk-sektoriin, Lintilä kertoo.

Suomi on tällä hetkellä Euroopan kolmanneksi paras tekoälyn hyödyntämisessä. Yli 10 hengen yrityksistä 12 prosenttia kertoo hyödyntävänsä tekoälyä. EU-maiden keskiarvo on seitsemän prosenttia.

– Olen tyytyväinen siihen, miten Suomessa tekoälyn hyödyntäminen on lähtenyt liikkeelle. Suomen voimakkaaseen etunojaan tekoälyssä on kiinnitetty huomiota muualla Euroopassa.

Tulevaisuuden haasteista Lintilä mainitsee digitalisaation laajentamisen kaikille kansanosille. Lainsäädäntö ei saa hänen mukaansa olla esteenä.

– Meillä on terävä kärki, mutta se on kapea. Meidän pitäisi kansanomaistaa teknologian hyödyntämistä, jolloin se palvelisi parhaiten tavallista kansalaista. Siinä on suurin haasteemme.

– Lainsäädännöllä ei saa heikentää Suomen kilpailutilannetta. Pitää nähdä kauas. Nyt tehdään askelmerkkejä tulevaisuuteen.

Digibarometri 2021:n julkaisijat ovat työ- ja elinkeinoministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, Elinkeinoelämän keskusliitto EK sekä Suomen Yrittäjät. Toteutuksesta vastaa Etlan tytäryhtiö Etlatieto.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Kustannustuki kolmosen hakuaikaa jäljellä viikko! – Neljäs hakukierros tullee hakuun vielä kesän aikana

$
0
0

Kustannustuen kolmannella kierroksella tuki kohdistuu yrityksen kiinteisiin kuluihin, jotka ovat syntyneet 1.11.2020–28.2.2021 välillä.

Kolmannen hakukierroksen parannus aikaisempiin kierroksiin on se, että tukea myönnetään aikaisempaa joustavammin. Pienyrittäjät, vuoden 2020 tammikuun jälkeen perustetut uudet yritykset ja yksinyrittäjät on otettu paremmin huomioon.

Lue lisää Kustannustuki III sopii paremmin myös yksinyrittäjille – Laki voimaan arviolta huhtikuun puolivälissä

Kustannustuen kolmannen kierroksen haku käynnistyi – yksi merkittävä kriteeri poistui: "Iso asia pienille yrityksille"

Valtiokonttorin sivun tilastointi kertoo, että tukea on kolmannella kierroksella hakenut 17 227 yritystä, ja sitä on myönnetty 13 562 yritykselle. Eniten tukea saaneita on matkailu- ja ravitsemusalalla. Kolmannella kierroksella tukea on myönnetty 72 071457 euroa.

Kolmas hakukierros lähti käyntiin hakemussumalla, mutta tahti on sittemmin hiipunut. Valtiokonttorin sivulla kerrotaan, että hakemusten käsittely on ruuhkautunut ja päätöksen saamiseen voi mennä 21-45 päivää.

Kustannustuen neljättä hakukierrosta koskeva laki tulee voimaan tällä tietoa heinäkuun alussa, mutta sen haun alkaminen voi mennä jopa elokuun puolelle. 

– Valiokunnan mietinnön mukaan se tulee olemaan pääpiirteiltään samanlainen kuin kolmas hakukierros. Erityistä on se, että isommat yritykset voivat saada sulkemiskorvausta. Keskisuureille yrityksille tulee mahdollisuus hakea lisätukea, vaikka 1,8 miljoonan euron katto olisikin jo täynnä, sillä rahoitukselle on uusi valtion lupa. On harmillista, että eduskunta ei kuullut pienyritysten tarpeita ja ymmärtänyt vaikeaa asiaa. Omavastuun osuuden laskeminen 20 prosenttiin olisi ollut pienyrityksille tärkeää, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo. 

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

 

Kotimainen muotitalo osti konkurssiin menneen Samujin – Perustaja ei tule kaupan mukana

$
0
0

Puuvillavaatteita valmistava Nosh Company on ostanut Samuji-brändin, kertoo Kauppalehti. Muun muassa "muhkupipostaan" tunnettu Samuji hakeutui konkurssiin viime maaliskuussa.

Noshin omistukseen siirtyvää Samuji-brändiä aiotaan pyörittää tytäryhtiön kautta. Ostajan mukaan kyseessä on tavaramerkkikauppa, jossa Samujin perustaja ja pääsuunnittelija Samu-Jussi Koski ei siirry mukana.

– Tulevaisuudessa meillä on mahdollista avata yhteistyötä eri suuntiin. Nyt käytämme syksyn siihen, että tutustumme brändiin toden teolla, Nosh Companyn toimitusjohtaja Antti Järvinen kertoo Kauppalehdelle.

Samujilla oli uskollinen asiakaskunta, jonka ansiosta yhtiö pelastui kertaalleen konkurssilta vuonna 2019 keräämällä yli 200 000 euroa joukkorahoitusta.

Noshin osto-uutinen on jo herättänyt toivoa vanhojen asiakkaiden keskuudessa. Järvinen kertoo haastattelussa, että Noshin sometilit "ovat käyneet kuumina" uutisen jälkeen.

– Asiakaskunnan näkemykset ovat aivan keskiössä, kun lähdemme viemään brändiä eteenpäin. Brändit ovat hyvin erilaisia, joten niitä kehitetään itsenäisinä brändeinä myös jatkossa, hän jatkaa.

Samuji onnistui keräämään huomiota kansainvälisissä muotipiireissä. Uusi omistaja pitää kansainvälistä myyntiä yhtenä vaihtoehtona.

Samujin kohtaloksi koitui epäonnistunut kansainvälistyminen. Yhtiön New Yorkin liike ei onnistunut saavuttamaan sille asetettuja odotuksia.

Kuva: Nosh Company

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi


Yrittäjät menestyivät kuntavaaleissa – 23 prosenttia valtuutetuista yrittäjiä

$
0
0

Yrittäjät menestyivät kuntavaaleissa erinomaisesti. Sunnuntaina ratkeinneissa kuntavaaleissa valtuustoihin valittiin yhteensä 2033 yrittäjää. Se on 23 prosenttia kaikista valtuutetuista. Osuus oli sama neljä vuotta sitten pidetyissä kuntavaaleissa, eli yrittäjät säilyttivät asemansa. 

– Yrittäjien osuus on merkittävä. Äänestäjät tietävät, että yrittäjät osaavat rakentaa elinvoimaa myös paikallisesti, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arvioi. 

Hän muistuttaa, että paikallisvaalien lisäksi kuntavaalit ovat myös talous- ja verovaalit.

– Kun yritykset voivat hyvin, talous on helpompi pitää hyvässä kunnossa ja myös verot kohtuullisina. Tässä asetelmassa yrittäjillä on paljon annettavaa kuntien hallinnossa, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen huomauttaa.

Keskustalla eniten yrittäjävaltuutettuja

Eniten yrittäjävaltuutettuja eri puolilla Suomea on keskustalla (727), toiseksi eniten kokoomuksella (522) ja kolmanneksi perussuomalaisilla (355). 

– SDP:lläkin on yli sata yrittäjää valtuustoissa, mikä on merkittävä määrä, Pentikäinen huomauttaa.

Kun katsoo yrittäjien osuutta puolueiden valtuutetuista, yksi puolue nousee kirkkaasti yli muiden: Liike Nytin valtuutetusta 51 prosenttia on yrittäjiä. 

Toiseksi suurin yrittäjäosuus on kokoomuksen valtuustoryhmissä (34 %) ja kolmanneksi keskustalla (30 %). Myös perussuomalaisten valtuutetuista yli neljäsosa on yrittäjiä (26 %). 

Uudet kaupunkien ja kuntien valtuustot aloittavat työnsä elokuussa.

 

Lue myös Kari ei kampanjoinut päivääkään, Suvi pärjäsi verkostojen avulla ja Samu on yksi harvoista nuorista valtuutetuista

Pentikäinen vaalituloksesta: "Suomalaiset kantavat huolta julkisesta taloudesta ja verotuksen tasosta"

 

Yrittäjävaltuutettujen määrät puolueittain

Keskusta 727

Kokoomus 522

Perussuomalaiset 355

SDP 105

RKP 83

KD 49

Vihreät 47

Vasemmistoliitto 29

Liike Nyt 25

Muut yhteensä 91

 

Yrittäjien osuus puolueen valtuutetuista (pyöristettynä lähimpään tasalukuun)

Liike Nyt 51 %

Kokoomus 34 %

Keskusta 30 %

Perussuomalaiset 26 %

RKP 18 %

KD 16 %

Vihreät 11 % 

SDP 7 %

Vasemmistoliitto 6 %

Muut yhteensä 31 %

 

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi

Oletko ilmoittanut yrityksesi hallituksen kaupparekisteriin? – Suurta joukkoa toimiviakin yrityksiä uhkaa nyt poisto rekisteristä

$
0
0

Poistaminen kaupparekisteristä uhkaa nyt 285 osakeyhtiötä, osuuskuntaa ja asunto-osakeyhtiötä. Ne eivät ole vielä ilmoittaneet hallitustaan PRH:n lähettämästä kehotuskirjeestä huolimatta.

PRH voi poistaa toimivankin yrityksen kaupparekisteristä, jos yritys ei ilmoita toimikelpoista hallitusta kaupparekisteriin ja yrityksen määräämiselle selvitystilaan ei ole edellytyksiä. Rekisteristä poistot tehdään lokakuussa.

PRH:n oikeus poistaa kaupparekisteristä hallituksensa ilmoittamatta jättäneitä yrityksiä perustuu osakeyhtiö-, osuuskunta- ja asunto-osakeyhtiölakeihin.

Poistouhan alla olevien osakeyhtiöiden, osuuskuntien ja asunto-osakeyhtiöiden lista löytyy PRH:n sivuilta.

toimitus(at)yrittajat.fi

"Yhteistyö julkisen sektorin kanssa vaikeutuu entisestään" – Alan konkari listaa sote-uudistuksen pahimmat puutteet

$
0
0

Eduskunta äänestää sote-uudistuksen hyväksymisestä ensi viikolla. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö asiasta valmistui alkuviikolla.

Pähkinänkuoressa sote siirtäisi vastuun sosiaali- ja terveydenhuollosta ja pelastustoimesta pois kunnilta 21 hyvinvointialueelle ja Helsingin kaupungille. Hallituksen tavoitteena on ollut muun muassa parantaa palveluiden saatavuutta. Kritiikki sote-uudistusta kohtaan on ollut äänekästä.

Lääkärikeskus Aavan omistaa perheyritys Aho Group, jonka yksi omistajista on Antti Aho. Hän on omistajan roolissa Aavan toimitusjohtaja.

Aho on seurannut soten syntymistä yksityisen terveydenhuollon ytimestä. Hänen mukaansa nykyisessä muodossaan valmistuva sote ei vaikuta Aavan toimintaan.

– Lyhyellä aikajänteellä sote ei vaikuta mitenkään, koska nykyisinkin julkinen sektori hyödyntää melko vähän meillä tarjolla olevia terveyspalveluita. On harmillista, että sote-esitys tekee yhteistyöstä julkisen sektorin kanssa entistä hankalampaa, hän miettii.

Oppositio ryöpytti hallitusta viime keskiviikkona. Kokoomus on pitkin kevättä arvostellut sote-esitystä. Sen mukaan valmistuva sote-malli olisi haitaksi etenkin suurille kaupungeille. Pelkona on, että parasta hoitoa saavat jatkossa työterveyshuollon asiakkaat sekä ne suomalaiset, joilla on sairausvakuutus.

"Julkinen järjestää ja paras tuottaa"

Aho olisi kaivannut soteen palvelulupausta.

– Lupausta siitä, missä laajuudessa ja aikataulussa hyvinvointialueet ovat velvollisia järjestämään terveyspalveluita niitä tarvitseville kansalaisille. Esimerkiksi niin, että perustason hoitoon pääsee alle seitsemässä vuorokaudessa. Jos hyvinvointialue ei siihen omalla tuotannollaan pysty, on sen pyrittävä hankkimaan kyseiset palvelut yksityisiltä palveluntuottajilta ostopalveluina tai palvelusetelijärjestelmiä hyödyntäen.

Toivelista ei pääty tähän. Ahon mukaan hyvinvointialueille olisi pitänyt antaa enemmän päätösvaltaa siitä, kuinka ne järjestämisvastuunsa toteuttavat. Lisäksi hän olisi halunnut nähdä lakiesityksessä enemmän kannusteita julkisen sektorin toiminnan tehostamiseen, tuottavuuden parantamiseen ja vertailtavuuden lisäämiseen.

– Palvelutuottajien välisen kilpailun lisääminen olisi hyvä keino tuottavuuden parantamiseen. Lakiesitykseen olisi pitänyt sisällyttää periaate, että julkinen sektori järjestää ja paras palvelutuottaja tuottaa. Kansalaisten valinnanvapautta pitäisi lisätä ja siihen tulisi kannustaa, Aho sanoo.

Liikkumatilaa ei hyödynnetty

Lakiesityksestä puuttuu Ahon mukaan myös vaatimus kansallisesta yhtenäisestä kustannuslaskentamallista.

– Hyvinvointialueet olisi pitänyt lainsäädännöllä velvoittaa eriyttämään järjestämisvastuu niiden omasta palvelutuotannosta. Mielestäni lakiesityksen vaikutusarviot ovat puutteellisia. Saavutetaanko sote-uudistuksella sille asetetut tavoitteet ja miten? Tämä ei käy selville sote-esityksestä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Markus Lohen (kesk) johtama eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta julkisti tiistaina muutosehdotuksensa hallituksen sote-esitykseen.

Aho näkee, että valiokunta olisi voinut käyttää enemmän hyväkseen liikkumatilaa, jonka eduskunnan perustuslakivaliokunta oli sille antanut. Suomen Yrittäjät on aikaisemmin vaatinut samaa esittäessään kaikkiaan viittätoista parannusta sote-esitykseen.

Perustuslakivaliokunnan mukaan vähäisempikin sääntely olisi riittänyt koskien muun muassa alihankkijoiden hyödyntämistä.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunnan olisi pitänyt huomioida paremmin muiden valiokuntien kuten talousvaliokunnan asiantuntijakuulemisissa ja lausunnoissa esille tulleita näkemyksiä, Aho sanoo.

– Valitettavasti on perusteltu syy epäillä, että sote-esityksellä ei luoda edellytyksiä hoitoonpääsyn paranemiselle julkisrahoitteisissa palveluissa. Valinnanvapaus julkisrahoitteisten terveyspalveluiden osalta ei näiden lakiesitysten myötä lisäänny, pikemminkin päinvastoin.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Näin Microsoft Teams uudistuu: Uusi huonenäkymä hybridikokouksiin ja mobiili-ilmoitusten vaimennus

$
0
0

Korona-aikana Teams-keskustelut ja videopuhelut ovat tulleet monelle tutuiksi. Nyt Microsoft on esitellyt ohjelmistoon uudistuksia, jotka helpottavat fyysisesti paikalla olevien osallistujien vuorovaikutusta etäosallistujien kanssa.

Tähän pyritään muun muassa tuottavuustyökaluilla, joiden tavoitteena on helpottaa reaaliaikaista yhteistyötä chatin, sähköpostin ja kokousten lomassa. Samalla yhteistyö reaaliajassa Teams- ja Office-sovellusten kautta helpottuu.

Teams saa uusia chat-ominaisuuksia, joihin lukeutuvat muun muassa viestien kiinnittäminen ja vastausmahdollisuus yksittäiseen chat-viestiin. Microsoft on todennut omassa tutkimuksessaan, että keskimääräinen Teams-käyttäjä lähettää 45 prosenttia enemmän chat-viestejä viikossa verrattuna vuoden takaiseen.

Uusi hybridinäkymä kokouksiin

Etätyön jatkuessa niin sanottujen hybridikokousten määrä kasvaa. Tällöin osa työntekijöistä on fyysisesssä tilassa ja osa ottaa osaa kokoukseen etänä.

Microsoft tuo Teamsin Rooms-näkymään tämän vuoden aikana front row -ominaisuuden, jolla pyritään helpottamaan hybridikokousten järjestämistä. Kyseessä on uudenlainen huonenäkymä, jossa videogalleria on siirretty näytön alalaitaan. Tällöin pyritään luomaan vaikutelma, jossa  etäosallistujat ovat kasvokkain huoneessa olevien kanssa. Kokouksen kulun seuraamisen helpottamiseksi kokousnäkymää ympäröi taustamateriaali, joka voi olla esimerkiksi asialista tai muistiinpanonäkymä. Kokouksen chat on selvästi näkyvillä neuvotteluhuoneessa oleville, jotta he voivat nähdä chat-viestit reaaliaikaisesti ja vastata niihin.

Jotta etäosallistujat voisivat osallistua kokouksiin mahdollisimman luonnollisesti, Teams Rooms laajentuu vapaana olevaan näyttötilaan ja hajauttaa videogallerian usealle näytölle silloin, kun sisältöä ei jaeta. Lisätilan myötä etäosallistujat näkyvät isompina. Kesän ja syksyn aikana tulossa on myös muita uusia ominaisuuksia kuten erilaisia reaktioita ja mahdollisuuden useiden videoiden kiinnittämiseen näytölle.

Mahdollisuus mobiili-ilmoitusten hiljentämiseen

Viikottainen Teams-käyttäjien kokouksissa käyttämä aika on yli tuplaantunut koronaviruspandemian alkamisen jälkeen. Peräkkäiset kokoukset voivat lisätä stressiä ja vaikeuttaa keskittymistä. Kesän aikana Microsoft tuo Headspacen valikoituja ohjattuja meditaatio- ja mindfulness-harjoituksia Teamsin Viva Insights -sovellukseen.

Viva Insights mahdollistaa päivittäisen keskittymistä vaativan ajan varaamisen kalenteriin. Tänä aikana Teams-ilmoitukset hiljennetään.

Myöhemmin tänä vuonna Viva Insightsiin on tulossa lisäksi mahdollisuus asettaa hiljainen aika, joka hiljentää Outlookin ja Teamsin mobiili-ilmoitukset työajan ulkopuolella. Hiljaisen ajan asetukset tulevat saataville Teamsin ja Outlookin mobiiliversioihin.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

283 yritystä nousi AAA-luokkaan - Katso lista

$
0
0

Listauksessa ovat mukana viikon aikana AAA-luokkaan nousseet yritykset. Listalla on yhteensä 283 yritystä.

AAA-luokitus on merkki yrityksen erinomaisista taloudellisista tunnusluvuista, positiivisista taustatiedoista ja hyvästä maksukäyttäytymisestä. Luokituksen myöntää Suomen Asiakastieto Oy ja se perustuu reaaliaikaiseen, 7-portaiseen (AAA-C) Rating Alfa -luokitusjärjestelmään. AAA-luokituksen saa vain kaksi prosenttia kaikista Asiakastiedon luokittelemista yrityksistä.

Rating Alfa -luokitus ennakoi yrityksen riskiä saada maksuhäiriömerkintä tai joutua konkurssiin. Parhaaseen AAA-luokkaan kuuluvilla yrityksillä maksuhäiriön todennäköisyys vuoden kuluessa on vain 0,2 prosenttia, kun se heikoimmassa C-luokassa on 54,9 prosenttia. Asiakastieto tutkii ja seuraa luokitusten sekä yksittäisten muuttujien ennustekykyä, jotta tuloksiin voi luottaa. Malleja päivitetään jatkuvasti parhaan ennustekyvyn takaamiseksi.

Luokitus erottelee hyvät asiakkaat ja kumppanit huonoista vertailukelpoisin perustein. Sen avulla yritys pystyy myös itse osoittamaan vahvan taloudellisen asemansa esimerkiksi tarjouskilpailuissa.

Yrittajat.fi julkaisee tietoja myös perustetuista yrityksistä. Tämä lista julkaistaan tiistaisin.

toimitus (at) yrittajat.fi

YritysKotipaikkaLiikevaihtoLiiketulos
A-P Niemi OyParkano2415000366000
A&R Works Oy AbJärvenpää213800031000
Actus Advisors OyJyväskylä270000365000
AEC Engineering OyEspoo17000−2000
Aiwo Digital OyJyväskylä6060000
Akku-Teho Marine OyKokkola129500080000
Alamettälä OyParkano1873000159000
Algol Diagnostics OyEspoo2906000405000
Amphenol Finland OyHelsinki103500049000
Ampner OyVaasa201100027000
AQ Trafotek OyKaarina169710003648000
Arandur OyEspoo481800030000
Arena Partners OyJyväskylä18100041069000
Arkkitehdit Soini & Horto OyHelsinki7050000817000
Asemanteko Finland OyLieto1082000189000
Asianajotoimisto Kolari & Co. OyKuopio1391000363000
Asko Anttila OyKarkkila1924000154000
Asuntosäätiön Asunnot OyEspoo66600062000
Athensmed OyHelsinki 1230000
ATR-Consulting OyJyväskylä894000231000
Atsoft Oy MäkinenHelsinki88100022000
ATV Aninkaisten Tapetti ja Väri OyTurku927100078000
AuSaTu OyAkaa2460001198000
Autopalvelu Lemberg OySomero152500057000
Autosalpa OyKouvola1709090003778000
Baltic Group AbMariehamn26000067000
Bauben OyVirrat21900093000
Bayer OyTurku888335000618517000
Biscuit Finland OyHelsinki797000455000
Bitmore OyHelsinki1822000193000
Bonge OyHelsinki24110006000
Cantell OyHelsinki2520008187000
Cavitas OyHelsinki162000−17000
Clewer Markkinointi OyTurku560000366000
compacer Finland OyTurku1040000370000
Comtower Finland OyAlajärvi327500090000
Convoluted Labs OyTurku26740001577000
CrossChem Finland OyPori1448000181000
Crossparts OyRovaniemi1126000218000
Dafecor OyJanakkala1224000102000
Deemec OyHyvinkää2525000453000
Dieffenbacher Panelboard OyLahti20615000553000
DK Associates OyHelsinki3481000176000
Do Company OyHelsinki91600023000
DoMedi OyHelsinki1082000744000
dunnhumby Finland OyHelsinki20040001188000
Easy Led OySalo7217000492000
eChannels Invest OyEspoo151000010000
Econet Group OyVantaa51700031000
Eledux OyOulu1275000311000
EmCe Yritysjärjestelmät OyHelsinki91800046000
Enlite Investment OyEspoo462000247000
EP-Pakkaus OyHaapajärvi2200079000
ER-Pakkaus OySeinäjoki3489000237000
ESP Tekniikka OyTampere5766511592954
Espoon Rakennustarvike OyEspoo1535000216000
F-Secure Cyber Security Services OyHelsinki110360001595000
Faktia OyForssa836000113000
Fennica Tilat OyEspoo640000285000
Fibercut OyÄhtäri4956000599000
Finn-Sermest OyKarvia1516982416585
FinnAccuracy OyLohja1415000237000
Finse OyLaukaa5309000509000
Fintekra OyVarkaus52200086000
Flair Masters OyHelsinki2023000223000
Forssan Sähködiesel OyForssa86900068000
Genaakkeri OyEspoo 417000
H10 Kymppipalvelut OySavonlinna4176000194000
Harkava OyHelsinki303000219000
Harri Heinola OyKankaanpää1060000146000
Hiekkapuhallus R Määttänen OyYlöjärvi377000166000
Hunajayhtymä OyLoimaa345700062000
Hyvän mielen apteekit OyTampere980000227000
Hyvättisaari OyHelsinki5100030000
I-bdc Consulting OyHelsinki3000424000
Ikorni Invest Oy AbKyrkslätt7064000174000
Incerto OyHelsinki287681000481000
InfoCare OyVantaa195050002566000
Innotiimi OyImatra164700053000
Inspecta Tarkastus OyHelsinki341770006187000
International Paper Nordic Sales Company OyImatra1239710003651000
Itä-Uudenmaan Palvelukoti OyLoviisa1017000275000
J&B Vikström AbLarsmo36600076000
Jagro OyEspoo50490001266000
Jari-Pekka OyHankasalmi6310000191000
JI-Ankerman OyRovaniemi 3155000
JJJ Rakennus OyHelsinki5991000208000
JN Trading OyTurku 60000
Joros OySavonlinna8691000876000
Jotwire OyKontiolahti228200001200000
JPellikka OyHelsinki928000867000
JR-Kiinteistöhuolto OyKuhmo641000158000
Juha ja Tiina Vainio OyTurku18096000494000
Juniikki OyMikkeli2134935960150
Juuan Työpalvelu ja Tuotevälitys OyJuuka704000153000
JVT- ja pesutekniikka OyYlöjärvi4717000779000
JVW Service OyLahti 290000
Jyväskylän Kiinteistöpalvelu OyJyväskylä1363000203000
Järveläisen maansiirto OyKeitele3817000226000
Järvinet OyAlajärvi3355000189000
Kaakon Energia OyImatra100001219000
Kaivogen OyTurku1726000277000
Kallaveden Talohuolto OyKuopio2300000246000
Kangasalan Sanomat OyKangasala103900062000
Kantoniemen Tila OyÄhtäri2387000274000
Kaskipuu Holding OyOulu 564000
Kasve OyKuopio809000100000
KaukajärviosuuskuntaTampere2950000131000
KEA AktiebolagLemland3416000171000
Keikyän Kivi OySastamala1455000117000
Kenkästoppi OyKouvola16100012000
Kiinteistö ja Huolto Tokola OyKalajoki23500072000
Kiinteistö Oy KaisarinneNurmijärvi15500095000
Kiinteistö Oy Lehtikaari 1Kouvola756000287000
Kiinteistö Oy Villa VaadinKolari  
Kiinteistöhuolto Lyijynen OyLappeenranta4330000765000
Kiviliike Sairanen OyYlöjärvi1203000138000
Kivityö Kaseva OyKangasala1373000202000
Kodinkone Haarala OyKokkola 7000
Komfort Hus AbHammarland3330000271000
Konehuolto Jarmo Mäkinen OyJämijärvi1282000169000
Konepalvelu Mäläskä OyTyrnävä1089000110000
Konetyö Koskimäki OyMerikarvia 398000
Koneurakointi M. Vartiainen OyKuopio1045000137000
Konsulttitalo Hartikainen OyLiperi321000253000
KontioMehu OyKontiolahti1180000355000
Koskisen peltikate OyVantaa2751865434985
Kotisi Energia Nordic OyOulu2998000464000
Kraton Chemical OyOulu19619000645000
Kubo OyHelsinki1252000100000
Kuljetus Ruini OyHämeenlinna2714000280000
Kuljetusliike Patova OyNurmijärvi155000035000
Kulta-Center Jokela OySavonlinna36220004000
Lammin Betoni OyHämeenlinna13351473286696
Lankapaja OyVihti251210001123000
Lasituspalvelu Pihlavamäki OyMuurame131300098000
Lifenet OyEspoo1026000383000
Liikunta Lepola OyJärvenpää360000
Lilium OyTornio3550000129000
Lindberg & Högström OyHelsinki239000178000
Local Logistics OyTuusula1375000179000
LONGPLAY HV MUSIC OyLahti96700037000
Lumohousing 2 OyHelsinki42220001287000
LVI-Rahkola OyKokkola1326000103000
Lännen Omavoima OyRauma21226000181000
M-Diili OyTampere60004000
Maakuntien tilakeskus OyHelsinki5864000243000
Maalaamo Pauli Hietanen OyVantaa14323000488000
Maansiirto Veljekset Holm OyLaukaa32900099000
Maarakennus T.Haavisto OyTampere6891000104000
Mainosherva OyTampere2099000274000
Marva Group OyRauma3930001140000
Masino Kiinteistöt OyVantaa863000404000
Mc Machine OyPorvoo188000029000
Mecamiehet OyPetäjävesi2134000294000
Mediasignal Communications OyTampere1553334147978
Mikkelin Hoivapalvelu Pelakuu OyMikkeli104700084000
Milcon OyIkaalinen4227000334000
Mindmax OyEspoo623000213000
Mivepa OyLaitila2406000464000
MJV-Service OyLahti1573000179000
Moxley OyVantaa2554000375000
MTR-Isännöinti OyVantaa3137000148000
Naantalin Energia OyNaantali94330001015000
Namires OyTurku 76000
Netcontrol Holding OyHelsinki 304000
Netorek OYKankaanpää 106000
Newsec Advisory Finland OyHelsingfors9555000644000
Niam OyHelsinki134500088000
NIEMICO Investment OyHelsinki 625000
Nokian Autokatsastus OyNokia1251000265000
Nokian Raskaat Renkaat OyNokia117747000504000
NOTE Hyvinkää OyHelsingfors110300001392000
Novorite OyHelsinki9300046000
OCN Investment OyHelsinki 191000
Omnipress OyHelsinki302500052000
Onnin Auto OyHelsinki274100019000
Osakeyhtiö A. Urho AktiebolagHelsinki2320000316000
OSG Agency OyTurku234700031000
Outside Insights OyHelsinki131000115000
Oy Chyde Invest AbHanko1131000320000
Oy Elfving AbVanda651000−733000
Oy Executive Leasing AbEsbo3000119000
Oy Gust. RaninKuopio4011000257000
Oy K G Fagerholm AbKarleby 973137
Oy Kellfri AbHelsingfors3069000199000
Oy Kiinteistöpalvelu ETS Fastighetsservice AbKirkkonummi1491000144000
Oy RL-Trans AbKristinestad295460001225000
Oyj Ahola Transport AbpKarleby923523302502161
Paavolan Vesi OySiikajoki125300030000
PAKCEM OYHelsinki1628000208000
PD Power OyHelsinki3000000348000
Pharmados OyOulu5894000114000
Pieksämäen Pintapojat OyPieksämäki3381000386000
Pluspay Finland OyKajaani1390001133000
PNT Group OyHelsinki2510005613000
Polarrengas OyRovaniemi2146000116000
PR-KALUSTE JA SANEERAUS OYKuopio3625000450000
Prima Logistics Oy Ab LtdPorvoo2218000549000
Projektisisustus WM OyJyväskylä1966000196000
Prove Expertise OyOulu2785000171000
Provivo OyEspoo324000176000
Puzzleteq OyJoensuu1100013000
Qentinel OyEspoo109200013052000
Raahen Satama OyRaahe53610001557000
Raahen Tuulienergia OyRaahe1787000618000
Rahulan Rehu OyLahti349500052000
Rakennus Y. Martti OyRovaniemi1781000449000
Rakennuspalvelu Aalinniemi OyLaukaa41300045000
Rakennusteini OyHelsinki101600076000
Rami Lähde OyTurku2346000252000
Ramin Konditoria Kahvila OyMikkeli3750000306000
Rauman Kaivin OyRauma2143000174000
RH TEKNIIKKA OYJyväskylä335900065000
Riisula OyTuusula382000187000
Ritvan ja Raijan Säästö OyInari1731000140000
Rolf Wallenius OyHelsinki2978000133000
Rukanova OyOulu18300087000
Saarikosken Farmi OySeinäjoki1278000336000
SAAS-Instrumentti Oy AbHelsinki3313125185523
Sabora pharma OyKarkkila5433000342000
Salein OyKuopio205000233000
Sanomala OyVantaa345200003452000
Sartal OyHelsinki272000214000
Savon Salaoja OyLeppävirta87800090000
SeiPro OySeinäjoki67800029000
ServerFarm Global Finland OyHelsinki2233000436000
Severles OyRovaniemi1353000154000
Simex OyHelsinki4246000651000
Sinimäen Kiinteistöhoito OyEspoo3929000273000
SKM-Asennus OyKangasala6001000442000
Skuutinliikki OyHelsinki 96000
Snowflake OyRovaniemi 379000
Softability OyHelsinki5125000222000
Somero-Trading OySievi15500053000
Spin18 OyTampere 1669000
Sportti Iltapäiväkerhot OyEspoo1210000569000
Spotify Finland OyHelsinki148900061000
Still Consulting OyHelsinki234000173000
Sun Ferry OyHelsinki2941000312000
Suomen Lähijätski OyOulu1863000337000
Suomen Rakennusmedia OyHelsinki801000374000
Suomen SkeittibetoniHelsinki1424000236000
Suomen Sterisol OyHelsingfors1935000210000
Sähkö Sipa OySeinäjoki127400087000
Sähkö-Polar OyOulu5750000414000
Sähköpiiri OyAkaa46900022000
Sähköurakointi TT OyLoimaa1041000205000
Taipuva Consulting OyPirkkala1093000132000
Taivas Maan Päällä OyHelsinki196000−3000
Taksipalvelu Mutta OyHämeenlinna758000236000
Talohuolto Pajuniemi OyForssa65500077000
Taminco Finland OyOulu815160001615000
Tarkett OyHelsinki3835000708000
Tarmo K Vaarala OyKolari4260000250000
Termex-Eriste OySaarijärvi4425000−39000
Tero T.J. Huhtala OyEspoo361790002103000
Tertin Kartano OyMikkeli171500097000
Teräspyörä-Steelwheel OyHelsinki4826000757000
Tilamar OyLohja5032000664000
Tili-insinöörit OyKouvola32157000247000
TTS KEHITYS OYNurmijärvi1852000157000
Tukitek OyHelsinki19400079000
Turvakolmio Group OyVantaa15164000255000
TV-Sävel OyHämeenlinna316000068000
TWC Invest OyKaarina2280000325000
UMP Maastohitsaus OyJanakkala3133000202000
UNA OyTampere8164000247000
Uudenmaan Peltityö OyKerava3140000454000
Uuttera OyHelsinki89900001793000
V. Lempiäinen OyVantaa82000047000
Valuatum OyHelsinki3310002000
Varastoaatelit OyHelsinki131400011000
Vepi OyOulainen905000302000
Vihannesvälitys Tauno Irri OySastamala80900041000
Vilppulan Hybrid OyMänttä-Vilppula3828000393000
Vilppulan Kivijaloste OyMänttä-Vilppula43370001274000
Virtain Yrityspalvelu OyVirrat864000180000
VM Infra OyÄhtäri 848000
Väriset OyVantaa3557000474000
Wibax Tank OyRauma11029000928000
Ykkösfarma OyMikkeli2000015000
Zedocan OyHelsinki86000096000
    
Viewing all 5916 articles
Browse latest View live