Yrittäjäsanomat kokosi listan kymmenestä persoonallisimmasta joululahjasta, jotka ovat pienten ja keskisuurten yritysten valmistamia tai tuottamia hyödykkeitä ja palveluja.
Lahjaideat niiden taustalla olevine yrityksineen on poimittu Elämyslahjat ja Käsityökortteli -verkkosivuilta.
Elämyslahjat:
1) Lentäminen tuulitunnelissa
2) Pakohuone
3) Ajelu panssarivaunulla
4) Jalkahoito kaloilla
5) Luontoretki alpakoiden kanssa
Käyttötavaralahjat:
1) Tervan- tai mintunmakuinen huulirasva
2) Nahkainen tabletin kannatin
3) Ikean sohvasta valmistetut talvikengät
4) Keraaminen kansirenki
5) Farkkutossut
Tervapastillista huulirasvaksi
Palindromitittelin itselleen ottanut saippuakauppias Päivi Päätalo valmistaa verstaallaan Oulussa pesuaineiden lisäksi huulirasvoja epätavallisilla aromeilla. Artisan Soap Companyn huulivoiteiden tuoksuvalikoimasta löytyvät muun muassa mustikka-pellava, piparminttu ja tervalakritsi.
– Tuotemerkki Oulu Tervalakritsi syntyi tervakaupunki Oulun ja Oulussa toimineen Merijalin tehtaan Tervaleijona-pastillin inspiroimina.
Raaka-aineina käytetyistä rasvoista kiinteät sulatetaan, kaikki aineet, rasvat, makuaromi tai eteerinen öljy ja e-vitamiini yhdistetään ja kaadetaan purkkeihin. Purkit käyvät Päätalon mukaan mukavasti kaupaksi.
– Puhdas ja lisä- sekä väriaineeton kosmetiikka on kasvava trendi tänä päivänä.
Tabletin kannatin syntyi kivun kautta
Poronnahkainen Tablet Strap lienee ensimmäinen tablet-tietokoneen käyttäjän suojaksi valmistettu väline. Apuvälineessä on sen keskellä olevasta käsikappaleesta lähtevät hihnat, jotka tekevät silmukan tabletin kulmien ympäri. Näin tablettia vasten pingotettu pyöreä nahkaosa painaa pitäjän kättä tablettia vasten, eikä laite pääse putoamaan ja samalla käsi pysyy rentona.
Yrittäjä Pia Temisevän mukaan kehitystyö käynnistyi, kun Googlellakaan ei tabletinkannatinta löytynyt.
– Se syntyi kivun kautta. Kun tabletin normaaliote on peukalo-etusormi, käsi kipeytyy nopeasti. Kun näyttö on vielä liukas, sitä tulee puristettua turhan kovaa.
– Tuote on 98-prosenttisesti suomalainen. Se on Suomessa suunniteltu, Kangasalla valmistettu, Temisevä kertoo.
Ikean sohvan toinen elämä
Auton kuramatosta, vanhasta villakangastakista ja Ikean sohvasta syntyy mielikuvasta huolimatta hyvännäköiset ja lämpimät tennarit. Näin ainakin, jos tekijänä on Sastamalasta kotoisin oleva suutariKaroliina Nikitin.
– Talvitennarit syntyivät siitä, kun mitään ei pysty heittämään pois, niin tavaralle on löydettävä uusi käyttö, Nikitin kertoo.
Talvikenkiä ei Nikitinin mukaan voisi enempää kierrättää. Vain lanka, liima, nauha ja nauharenkaat ovat uutta.
– Kengän päällinen on vanhaa villakangastakkia, vuorissa on Ikean sohvaa, nahka on joko takista tai sohvasta ja pohjan saa auton kuramatosta tai nykyään enemmän kenkätehtaan jäämistöstä.
– Kengät ovat vähän vaikea lahjatuote. Pistokkaita menee paremmin. Tosin yhtenä päivänä eräs nainen osti minulta kengät, pani kassiin, ojensi miehelleen ja käski näytellä yllättynyttä jouluaattona, Nikitin naurahtaa.
Design-niksejä keittiöön
Kurikassa keramiikkatuotteita valmistavan Ari Markkolan nokkelimmat oivallukset ovat syntyneet keittiötöitä helpottamaan. Esimerkiksi asiakas on miettinyt, miten laittaa kattilan kansi siististi pois tieltä hämmentämisen ajaksi.
– Kansirenki oli haastava tehdä. Jouduin tekemään aika monta versiota, ennen kuin kaikenkokoiset kannet sopivat siihen. Nyt ne sopivat.
Joulunalus on vuoden kiireisintä aikaa. Valutekniikalla, lasituksineen ja polttoineen pientenkin tuotesarjojen valmistus vie viikon–kaksi.
– Hommaa on niin että huhhuh, Markkola puhaltelee.
Hän on haastatteluhetkellä lasittamassa keraamisia talouspaperitelineitä polttoa varten.
Farkkua kokille ja kakaralle
Oiva lahja pienelle lapselle voivat olla tekstiilimuotoilija Helena Hannulanvalikoimasta löytyvät farkkutossut.
Samoin kuin Nikitin, Hannulakin vannoo työssään kestävän kehityksen nimeen.
– Hankimme materiaalit muun muassa lähiympäristön kirpputoreilta ja yrityksiltä. Käytämme myös eri valmistajien ylijäämämateriaaleja ja loppuvarastoja, Hannula kertoo nettisivuillaan.
Lasten farkkutossujen vuori on froteeta ja pohjaan on ommeltu liukastumista estävät nahkapaikat. Hannulan yrityksen, Intoa designin mallistosta löytyy myös muotitietoisen kokin ykkösasuste: farkkuesiliina.
Maaginen ilmalento
– Varmasti jokainen on miettinyt, miltä tuntuisi lentää!
Näin uskoo Marie Skavo-Sinisalo, Kymenlaakson Pyhtäällä sijaitsevan Sirius Sport Resortin toimitusjohtaja. Sirius Sportilla lentäminen on mahdollista. Sitä varten yritys on rakentanut 20 metriä korkean ja 4,3 metrin halkaisijan lieriön, jonka verkkopohjasta puhaltaa ilmavirta parhaimmillaan 260 kilometrin tuntinopeudella.
Skavo-Sinisalo kertoo, että yritykset käyttävät tuulitunnelilentämistä tiimiyttämiseen ja esimerkiksi myyjien palkitsemiseen yhteisenä aktiviteettinä.
Sisätilalentäminen sopii Skavo-Sinisalon mukaan harrastukseksikin lähes kenelle tahansa yli viisivuotiaalle massaan katsomatta. Ennen kaikkea hän kannustaa liikuntarajoitteisia mukaan.
– Täällä koetaan liikuttavia hetkiä, kun ihminen, joka ei ole koskaan kävellyt, pääsee liikkumaan ilmassa, Skavo-Sinisalo kertoo.
Tankkirallia ja konekivääriammuntaa
Kuinka voittamattomiksi terroristijärjestö Boko Haramin taistelijat tunsivat itsensä kaapattuaan sotasaaliina Saurer-panssarivaunun Nigerian armeijalta? Sitä ei moni tiedä, mutta hyvinkääläinen Panssarikolonna Oy omistaa samanmallisen tankin, jonka ajettavuutta ja airsoft-versioitua Brownin-konekivääriä yleisö voi käydä testaamassa sille tarkoitetulla radalla.
– Boko Haramin tankista vielä, että Kamerunin armeijahan sai sen lopulta tuhottua, tarinoi Timo Taponen, Panssarikolonnan toimitusjohtaja.
Taponen on ollut poikansa kanssa pitkään kiinnostunut panssarivaunuista.
– Siksi olikin hienoa, että saimme Saurerin Itävallasta tänne loppukesästä. Poikani on Parolan panssariprikaatin kouluttama, mutta itse en osaisi ajaa tankkia, ellei tämä malli olisi niin helppo. Saureria ohjataan yksinkertaisesti ratista ja polkimia on vain kaksi: kaasu ja jarru.
Ratkaise mysteeri ja pakene
Niin kutsutut pakohuoneet ovat yleistyneet kahden viime vuoden aikana monissa Suomen kaupungeissa. Pakohuone on tosielämän kompakti seikkailupeli, joka testaa pelaajan harmaita aivosoluja ja haastaa yhteistyöhön muiden pelaajien kanssa. Peliaika on yleensä yksi tunti.
Seinä- ja Ilmajoella toimii Osk Pakopeli FindOut Oy, jolta löytyy pakopelistä kolme variaatiota kummastakin toimipaikasta. Monissä näistä lähtökohtana on vankeudesta vapautuminen, eräässä on selvitettävä kirjeiden alkuperä ja yksi on kyseenalaisella huumorilla ryyditetty bänditapaaminen.
Arvoitushuoneita löytyy ympäri Suomea ainakin Helsingistä, Joensuusta (kuva), Lahdesta, Lappeenrannasta, Oulusta, Rovaniemeltä, Tampereelta ja Turusta.
Kala hoitaa jalkasi
Laske jalkasi nälkäisiä kaloja kuhisevaan altaaseen! Turussa sijaitseva parturi-kampaamo ja kosmetologin vastaanotto Titi’s Hair & Beauty tarjoaa perinteisten palvelujen lisäksi kalapedikyyriä. Siinä pienet hampaattomat karpit näykkivät jaloista pois kuolleen ihosolukon ja antavat samalla mikrohierontaa.
– Hoito on hellävaraista ja miellyttävää, yritys kertoo verkkosivuillaan.
– Kalapedikyyri on täysin luonnollinen tapa palauttaa terve ja raikas iho. Iho on hoidon jälkeen pehmeä ja olo virkistynyt. Se myös vilkastuttaa verenkiertoa.
Humisevan Harjun alpakat
Kirjailija Emily Brontën kuuluisasta romaanista nimensä lainannut Humiseva Harju Ky ylläpitää 13 alpakan maatilaa Satakunnan Kullaalla.
Tilan neljä sävyisäluonteista alpakkaoria on koulutettu ihmisen matkakumppaniksi luontoreittejä samoilemaan. Humisevan Harjun yrittäjä Carita Saarinen pitää villaista kamelieläintä ihanteellisena ihmisseuralaisena.
– Alpakka on äärettömän valloittava! Se on myös tosi turvallinen eläin. Meillä moni kävijä hakee eläin- ja luontoelämystä ilman aiempaa tuttavuutta isoista eläimistä, niin tämä on heille vähän kuin itsensä voittamista luonnossa rauhoittumisen ohessa.
Humiseva Harju tarjoaa monipuolisesti reittivaihtoehtoja maalaismaisemasta kosteisiin suo- ja lehtometsämaastoihin aina Yyterin hiekkadyyneille asti. Saarisen mukaan retkeily luonnossa alpakoiden kanssa on rauhoittavaa tasapainoa hektiselle ja stressaavalle elämälle.
– Alpakka on kiinnostunut ihmisestä ja tykkää olla porukassa, mutta menee lukkoon yhtäkkisestä iholle tulosta kuten suomalainen ihminenkin, Saarinen vinkkaa.
Juhani Ojalehto